HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 28

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51402

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2019-11-13

Rózsalakodalom

/egy anyuka levele a lányához a házasság tízedik évében/

Az első házassági évfordulón /papír lakodalom/, aztán a harmadik évfordulón /bőrlakodalom/, majd az ötödiken /falakodalom/ és a hetediken /rézlakodalom/ is írtam már egy-egy levelet neked a házasságban adódó nehézségekkel kapcsolatban. Az azokban foglaltakat most nem ismétlem meg, de még mindig érvényesek, így most akár újra el lehet őket olvasni.

Miért rózsalakodalom a tizedik házassági évforduló?
Mert a rózsa a szerelem virága, és ez az évforduló azt hangsúlyozza, hogy a házasság a tizedik évében tejes pompájában virágzik. Régen ez volt az első komoly házassági évforduló, az előzőeknek még nevük sem volt.
Napjainkban pedig egy kiemelt esemény, mert nehéz és rögös úton jutnak el - többnyire - a házaspárok eddig a napig, ez alatt az idő alatt volt már öröm, szomorúság, harag, megbocsátás, kétségbeesés, boldogság, sírás és nevetés.
Hosszú, közös múlt van a házaspár mögött, cseperednek a gyerekek, fontos ilyenkor hálásan gondolni arra az igenre, ami tíz éve elhangzott, és elvezetett idáig.
A családi kassza megtöltése, a lakással kapcsolatos gondok, a gyerekek menedzselése nagyon fárasztó feladat, ami rengeteg energiát felemészt.
Az ezekről szőtt kezdeti ábrándok megvalósultak, és súlyos felelősséggé váltak. Már nem jelent bizsergető izgalmat, hogy ott van a másik, megszokottá vált a jelenléte, sőt időnként unalmassá. Az elmúlt tíz év során megtapasztaltatok már pokolian rossz, és mennyeien jó időszakokat is. Átsegítettétek már egymást gyászon, gyerekvállalási nehézségen, várandósságokon, szüléseken, költözéseken és munkakeresésen, munkakör változáson.

Az egyik legnehezebb időszak, amikor kissé felcseperednek a gyerekek, és közösségbe kerülnek, az anyuka pedig újra munkába áll.
Itt szokott az egyik legnagyobb válság kialakulni a házasságban: az otthoni feladatok és a munkahelyi elvárások kapcsán. Ráadásul manapság a késői házassággal és késői gyerekvállalással ez sokszor egybe esik az életközepi válsággal. /Mire jutottam eddig? Beteljesednek-e a fiatalkori álmaim? Akarom-e ezt még ugyanígy további évtizedekig csinálni? Mire számíthatok még?/ És a többi életközepi kétség, még nehezebbé teszi a házasságban felmerülő problémák megoldását. Pláne, ha mindig ugyanazokat a köröket kell futni egy-egy probléma kapcsán.

Sajnos mi nők azt gondoljuk, ha beszélünk egy problémáról a férjünkkel, akkor "észreveszik magukat" és majd másképpen fognak viselkedni. Amikor nem így történik, akkor még többet akarunk beszélgetni róla, még hosszasabban, sőt még hangosabban, mert azt hisszük, hogy elsőre nem értette meg.
A férfiak pedig ettől a legritkábban változtatnak a viselkedésükön, ők simán nyaggatásnak veszik, vagy rejtélyes, manipulatív beszélgetésnek, mert ők nem is látják a problémát abban, amiről szó van. Ezért nem változtatnak a viselkedésükön, a beszélgetés hatására - nem gonoszságból.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egymást szerető emberek nem tesznek szándékosan olyasmit, amivel a másikat megsértik. A viselkedésük egyszerűen egy szükségletük kielégítésére szolgál. Nem rossz akar lenni hozzád, amikor a viselkedése zavar téged, egyszerűen csak ki akarja elégíteni valamilyen szükségletét / telefonálás, sportmérkőzés nézése, váratlanul adódó lehetőség kihasználása, stb./ ami keresztezi a te szükségleted kielégítését, vagy valami más miatt nem elfogadható a számodra.
Hatékony kommunikáció nélkül - amikor konkrétan megmondod, hogy mit szeretnél tőle és miért - bármennyi beszélgetés az adott témáról nem vezet célra.

Az elmúlt tíz évben mind a kettőtök személyisége változott, már nem egészen ugyanazok az emberek vagytok, mint az esküvőtök napján. Ezeket a változásokat a közösen megélt évek hozták magukkal, a változásokban egymásra is hatással voltatok.
Ez egy normális folyamat, amin keresztül felelősségteljes, gondoskodó emberekké, jó szülőkké váltatok. Nem vagytok már olyan könnyedek és bohémek, mint a kapcsolatotok elején, de a változásokat a helyén kell tudni kezelni, és törekedni arra, hogy megerősítse - ne szétrombolja - a kapcsolatot.
Ehhez minden új életszakaszban át kell gondolni a közös életetek összes fontos szeletét, és új megállapodásokra jutni a házimunkáról, a szabadidő eltöltéséről együtt és külön, a megkeresett pénz elköltéséről, egymás családtagjaival kapcsolatos teendőkről, a gyereknevelési kérdésekről, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Az eltérő pénzköltési szokások annál jobban előtérbe kerülnek, minél több pénz felett rendelkeztek. Amíg egy kis lakásban éltetek, nem volt sok gond a lakás rendben tartásával, és amíg kevés jövedelemből kellett gazdálkodni, adta magát, hogy mire költsétek.
Ki hinné, hogy a több pénz, több probléma? Pedig így van.
A nagyobb lakás/ház, az autó/autók, gyerek/gyerekek miatt rajtatok van a nyomás, hogy egyre több pénzt kell előteremteni, és emiatt egyre kevesebb minőségi időt tudtok egymással együtt tölteni.
A tartalékok felhasználásában sem könnyű megegyezni, főleg, ha az egyik fél takarékoskodni, a másik költekezni szeretne.

Azzal, hogy előrébb lépkedtetek az anyagiak terén, és már mind a ketten rendelkeztek /újra, mint a gyerekek születése előtt/ saját jövedelemmel, egy házassági válságnál hamarabb felsejlik az a gondolat, hogy egyszerűbb lenne elválni, mint valamilyen egyességre jutni a válság megoldásában.
Egy vita hevében, de sokszor csak egy szemrehányás alkalmával is könnyen oda lehet vágni, hogy akkor keress magadnak jobbat, vagy ha "semmi nem jó neked", akkor váljunk el.
Jobb, ha mindig eszetekbe jut, hogy könnyű ezzel riposztozni, másik kritikájára, mint komolyan gondolni, és az eddig közösen felépített életeteket szétrombolni.
Ezzel a fenyegetéssel nagyon óvatosan kell bánni, mert senki nem szeret olyan valakivel megoldásokat keresni az éppen aktuális problémára, aki éppen azt vágja a fejéhez, hogy nem vele tervezi a jövőjét.

A pénzügyek mellett az ellenkező vélemények, és gyakorlatok a gyereknevelésben a másik neuralgikus pont egy tíz éves házasságban.
Amíg picik a gyerekek addig is vannak véleménykülönbségek a gyerekekkel való napi gyakorlatot illetően, de amikortól a gyerekek közösségbe kerülnek többnyire ezek kiéleződnek.
Rengeteg könyv, újságcikk, pontokba szedett blogposzt meg röpirat próbálja a szülőket eligazítani a gyereknevelés dzsungellel benőtt és futóhomokkal szegélyezett labirintusában.
Ha eldobunk egy követ, jó eséllyel fejbe találunk valakit, aki meg akarja nekünk magyarázni, hogyan neveljük a gyerekünket.
Az anyukáknak különösen nehéz, mert általában rájuk van osztva a "rossz zsaru" szerep, aki lefekteti a szabályokat és igyekszik betartani: mikor legyen vacsora, fürdés, fekvés, stb.
Apuka inkább a "jó zsaru" családban, akivel meg lehet szegni a szabályokat. A probléma ott van, ha túl nagy feneket kerítenek ennek, és egymást hibáztatják, hogy ki a túl szigorú, vagy kinek nincs igaza. Főleg, ha mindezt a gyerekek előtt teszik. Egyszerűbb és célravezetőbb elismerni, hogy a szabályok kellenek /hűha, már tényleg ágyban kéne lenni/, és nem aláásni a másik tekintélyét, és megkérdőjelezni a szabályok értelmét.
Anyukának pedig egyszerűbb szemet hunyni időnként a szabályok megszegése felett. Azt kell belátni, hogy alapvetően nincs baj ezzel, hogy különbségek vannak a szülők között, hiszen melyik gyerek szeretne olyan családban élni, ahol két "rossz zsaru" van.
Abból is viták adódnak, hogy a szülők az adott helyzetet másképpen értelmezik, mert más családból jöttek, más tapasztalatokkal rendelkeznek, és emiatt máshogy oldanák meg a problémát, mint a másik fél.
Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne a gyerek előtt vitassuk meg, hogy ki mit miért csinált rosszul. A gyereket elbizonytalanítjuk ezzel, a helyes viselkedés mibenlétében.
A legnagyobb szülők közötti konfliktust talán az okozza, ha ráhagyjuk az egyik félre, hogy ő nevelje a gyerekeket, de a másik fél fenntartja magának a jogot, hogy beleszóljon, ha valamivel nem ért egyet.
A legjobb megoldás, ha gyerekfülektől távol beszélgetnek a problémáról, és közösen tesznek azért, hogy megállapodásra jussanak.

Ahogy a gyereknevelésben, úgy a párkapcsolatban is sokat segít, ha megtanulunk pozitív üzeneteket megfogalmazni. Ha mindig csak azt mondjuk, hogy mit ne csináljon a másik, abból nem tudja, hogy mire vágyunk.
A legfontosabb, hogy azt hangsúlyozzuk, amit szeretnénk, ne pedig azt, amit nem.
Tíz év alatt sok olyan dolgot teszünk egy kapcsolatban, amiről a lelkünk mélyén tudjuk, hogy rossz a másiknak. Ezek előbb-utóbb összegyűlnek, és ilyenkor már senki nem érzi jól magát.
Régen többek között azért is éltek az emberek olyan sokáig ugyanabban a házasságban, mert annak volt kultúrája.
Manapság amikor mindenki trendi akar lenni, szabad akar lenni, önmagát megvalósítani, szenvedéllyel élni, saját hobbikkal, barátokkal, saját énidővel rendelkezni, nehéz megtanulni, hogy mindez hogyan fér bele egy házasságba.
Legtöbbször két szélsőség között választanak: vagy "annyira házas" valaki, hogy közben elfelejt önmaga lenni, vagy "annyira önmaga", hogy szakít a házassággal.
Az új élethelyzetekben kötött új megállapodásokkal, sokkal többet lehet kihozni a házasságból, mint a három óráig, három hónapig, három évig tartó kapcsolatokból. Amiben a másikat bármikor le lehet cserélni egy újra, akivel aztán nem köt össze igazán semmi, vagy elölről kell kezdeni mindent felépíteni.
A legfontosabb, hogy bízzatok egymásban, bízzatok magatokban!

Papírlakodalom: http://iroklub.napvilag.net/iras/28774
Bőrlakodalom: http://iroklub.napvilag.net/iras/42641
Falakodalom: http://iroklub.napvilag.net/iras/51051
Rézlakodalom: http://iroklub.napvilag.net/iras/58100

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7432
Időpont: 2021-03-01 20:09:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz T. Pandur Judit (2021-03-01 20:01:51) üzenetére
Tudom, nem is akartam említeni, mert nagyon nehéz neked. Átérzem, mert voltam hasonló helyzetben. Valóban az élők törődést igényelnek.
A legjobbakat kívánom neked! :)

Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2021-03-01 20:01:51

válasz Kankalin (2021-03-01 19:53:42) üzenetére
Kedves Kankalin!

Éppen Saliornak írtam belső levélben, hogy eltelt a gyászév, amióta a fiam meghalt.
Azt nem mondanám, hogy könnyebb lett elviselni az elviselhetetlent, de az élők fontosabbak, mint a halottak.
A kristály lakodalmat még kell érni, a lányom házasságának is, meg nekem is.

Judit
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7432
Időpont: 2021-03-01 19:53:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz T. Pandur Judit (2021-03-01 18:14:15) üzenetére
Szia Judit! :)

Szerintem lesz mondanivalód, és a kristály lakodalom jó téma, máris felkeltetted érdeklődésemet.
Nagyon örülök, hogy itt vagy! :)

Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2021-03-01 18:14:15

válasz Kankalin (2020-02-29 10:42:52) üzenetére
Kedves Kankalin!

Megkéstem a válasszal, de annak idején elolvastam a hozzászólásodat.
Köszönöm, hogy megírtad azt, hogy tetszettek az eddigi házassági évfordulós írásaim.
Az idén lesz a 12 éves házassági évfordulójuk a lányoméknak, a nikkel lakodalom, meg a 21, 5 éves is, a petrezselyem lakodalom, de azt hiszem ezeket kihagyom, nem írok tanácsokat, mert úgy érzem már nem sok újat tudnék a témában mondani. Meg aztán ezeket az évfordulókat én kissé erőltetettnek is tartom...
Majd talán a 15 éves, kristály lakodalomra írok, ha lesz mondanivalóm.

Judit
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7432
Időpont: 2020-02-29 10:42:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! :)

Mindegyik résszel találkoztam már, nagyon tetszenek. Érdekesek és tanulságokat hordoznak, ezen kívül új ismereteket is közvetítenek.
Köszönöm, hogy olvashattam. A záró sort külön, mert azon nekem sem ártana elgondolkodni. :)

Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2020-01-13 15:51:32

válasz efmatild (2020-01-06 17:44:56) üzenetére
Kedves Matild!

Kicsit megkésve válaszolok, mert nagyon elfoglalt voltam az utóbbi pár napban.

Nem vagyok benne biztos, hogy minden tíz éves házasnak találó lenne a levelem, mert én csak a lányomék jelenlegi életében felbukkanó problémákra próbálok tanácsot adni.
Más életek, más problémákat generálnak. De az általánosságban nehéz a mai embereknek, hogy belátóak és önzetlenek legyenek, mert nem olyan körülöttük a világ, és a társadalom sem.

Judit
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
543
Időpont: 2020-01-06 17:44:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

A korábban írt, különböző elnevezésű "lakodalom" írásokat is olvastam, és a "rózsalakodalom" is nagyon elnyerte tetszésemet. Hasznos, bölcs tanácsokkal látod el a fiatalokat, és csupán rajtuk múlik mennyire tudják megvalósítani. Minden párkapcsolat más és más, sokat jelent az is, kinek milyen családi háttere van, és mennyire tud alkalmazkodni a másikhoz. Jó lenne, ha minden tíz éves házasságukat élő fiatalok ezt elolvasnák.

Matild
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-30 17:14:39

válasz Selanne (2019-11-26 13:32:04) üzenetére
Kedves Marietta!

A kedvelés kölcsönös! Bárcsak gyakrabban jelentkeznél alkotásokkal! Mindig várom!
Köszönöm az olvasást, és hogy hozzám szóltál.


Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-29 22:39:19

válasz Susanne (2019-11-24 10:09:14) üzenetére
Kedves Zsu!

Igen, tudom. Szeretettel gratulálok ez úton is, és sok boldogságot kívánok.
És sok jó utazást!
Remélem, hogy az idén is voltatok nyaralni, és azt is felteszitek a Zsu & Cipike utazós blogjára. A tavalyit és a tavaly előttit is nagyon élveztem. :)
A házasság első évének nehézségeit a "Papírlakodalom" című jegyzetemben igyekeztem megírni. Majd kukkants bele, hogy mennyire találó, amit írtam.

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2019-11-26 13:32:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Örömmel jártam itt újra. Nagyon kedvelem az írásaidat, de hiszen ezt érzed biztosan! :-)


Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-25 20:38:30

válasz hundido (2019-11-23 17:42:43) üzenetére
Kedves Katalin!

Az érintettnek elküldtem, így hát biztosan megkapta. Mit fogad meg/el belőle az már csak rajta áll.
Egyetlen emberi kapcsolat sem lehet jó, és tartós, ha nem tisztelik egymást a felek.


Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-24 20:37:34

válasz Klára (2019-11-22 22:26:21) üzenetére
Kedves Klára!

" Akkor működik jól, ha mindegyik fél meghal önmagának és a másiknak él. " - ez egy nagyon ütős gondolat, de szerintem ezt ma már nagyon kevesen vállalják fel.
Én inkább abban látom a házasság sikerességét, ha a másik által többek vagyunk, mint amilyenek magunkban lennénk.

Judit
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2019-11-24 10:09:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia kedves Judit !

Megszívlelendő jó tanácsok, én juniusban mentem férjhez, de tudom majd hasznosítani amiket
igen nagy élettapasztalatod alapján megosztottál velünk.
Kérdés ki mit tart, ki mit vél hasznosnak belőle:)
Szeretettel olvastalak : Zsu
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2250
Időpont: 2019-11-23 17:42:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Bizony, a tanácsok jól jönnek, de eljut e az érintettekhez? Megfogadják-e? Nem okoskodni, hanem okosítani kell, de sajna nem mindig érnek célba a tanácsaink. Tetszett az írásod. A hosszú házasság, kapcsolat bizony a másik tiszteletében is gyökerezik, néha lemondással is járhat, stb, stb.
üdv hundido
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2940
Időpont: 2019-11-22 22:26:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nagyon alapos az írásod, nagy tapasztalatot feltételez.

A házasság az egyik legszebb intézmény, valójában egy életre szóló szövetség, amely mindkét fél részéről lemondással jár. Akkor működik jól, ha mindegyik fél meghal önmagának és a másiknak él. És ennél nehezebb feladat kevés van...

Klári
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-22 18:33:43

válasz oroszlán (2019-11-20 21:57:12) üzenetére
Kedves Ica!

Az biztos, hogy nehéz az alkalmazkodás! Nagyanyáink idején általában az egyik házastárs alárendelte magát a másiknak. Ma már ez nem elfogadható, de nagyon nehéz egyenrangú partnerként kezelni a másikat, mert a társadalmunkat áthatja a verbális agresszió.
Nem kell úgy tenni, mintha ez normális dolog lenne, és főleg nem kell hazavinni.

Judit
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2019-11-20 21:57:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Remek tanácsok, felismerések egy házasság történetében. Csak sajnos ahány ház annyi szokás! Mit hoztunk otthonról, van-e akarat, vagy zsarnokok vagyunk, önzők, nehéz az alkalmazkodás!
Úgy érzem, gondolom, te érzed a válság pillanatát, amit azonnal orvosolni kell, ha nem hűlt ki a kapcsolat, mert akkor szerintem vége!
Remek írásodhoz szeretettel gratulálok
Ica
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-18 19:58:29

válasz Kőműves Ida (2019-11-16 19:57:47) üzenetére
Kedves Ida!

A kulcs a kommunikációban van elrejtve. Az elfojtott neheztelés a házasságok egyik legnagyobb veszedelme.
De nem szabad erőltetni a beszélgetéseket. Vannak olyan alkalmak, amikor egyikük sincs olyan hangulatban, hogy túl mély, vagy túl bonyolult dolgokról akarna beszélgetni. A beszélgetésnek természetesnek kell lennie, és őszintének, de szeretettel megfogalmazva.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-18 18:19:53

válasz Bödön (2019-11-16 08:05:30) üzenetére
Szia Laci!

Hát lehet mutatni száz lehetséges utat, de az már mindenkinek saját magán múlik, hogy melyiken indul el.
Ha csak valaki elgondolkodik rajta, hogy mennyire használhatók ezek a tanácsok az már fél siker /neki ;)/.

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6849
Időpont: 2019-11-16 19:57:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Sok jó tanács, már csak az a kérdés, megfogadja-e valaki?
A tanácsadás is nehéz, minden ember más, minden pár másként működik, én azt hiszem, mindenkinek magának kell megtalálnia és alakítania, vagy éppen változtatni a magatartásán, hogy a kapcsolat működőképes maradjon. Ez kulcskérdés, csupán az a kérdés, hová van rejtve a kulcs. :)

Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9758
Időpont: 2019-11-16 08:05:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! A jó tanácsok mindig jól jönnek. Kérdés, ki tud élni velük, s ki nem? Pedig....? Nem folytatom, tudod mire gondolok! :) Ránk férne. Üdv.: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5442
Időpont: 2019-11-15 20:17:39

Kedves Tengerész!

Nem vagyok benne biztos, hogy akinek írtam, ő is úgy érzi a jelentőségét ennek a levélnek, mint te... :)
De próbálkozik az ember...

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7270
Időpont: 2019-11-14 11:55:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Hatása alatt állok!
Minden elismerésem!
Hihetetlen pontosággal,tudásal,írod le a mindennapi eseményeket,dolgokat,
melyek elöfordulnak-hatnak az életben,a családi életben!

Minden sora helytálló!

Lehetne párkapcsolati tanácsadás is a cím!

Megleptek nagyon,tisztán-látó gondolataid,realitás érzéked!

...nem,nem túlozok,így érzem!

Minden elismerésem!

Szeretettel:sailor

Legutóbb történt

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Mondd, miért... című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Fűnyírás után címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 82. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 60. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 59. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 57. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)