HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 30

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2020-02-01

Kirándulás 1.

Ez az egész isaszegi kirándulás egy ostobaság! Ki hallott március végén sátorozni?
Sanyi még nyáron sem volt a kempingezés nagy híve, utálta a meleg sátort, és a rovarokat.
No, most nem volt sem meleg, sem rovarok.
Volt helyette hideg szél, reggelente fagyott is, jégkockává merevedtek a ruhák, és a bakancsok a kétrétegű sátorban.
Kócos találta ki ezt az idétlenséget, mert amióta az ikrei megszülettek, mindenhol inkább volt, mint otthon az ordító csöppségek, és a mindig fáradt, kimerült és egyfolytában ingerült felesége mellett. Klassz lesz, meglátjátok! Jókat hülyülünk, megmutatjuk, hogy még kemény srácok vagyunk! - biztosította őket rendíthetetlen optimizmussal.

Hát most itt voltak ezen a szeles dombon, Isaszeg fölött.
Szoborhegynek hívják, mert a tetején egy vaskerítéssel körülvett szobor található, ami korabeli öltözékben menetelő zászlótartó honvédot ábrázol. Az 1949 tavaszán itt lezajlott fontos csata ötvenedik évfordulója óta áll itt, talpazatán a négy vezető tábornok - Aulich, Damjanich, Görgey és Klapka domborművével.
A szobor mögötti erdőség - ahol a sátrukat felverték - a kopasz fáival nem a legtökéletesebb táborhely. Kócos szerint nincs vele semmi gond, mert valamennyire védi a széltől a sátrat, és reggel pont ide süt a felkelő nap, mert kelet felől nincsenek fák.

Hárman szoronganak a cseppnyi sátorban, Kócosnak még egy barátjukat, Andrást sikerült meggyőznie arról, hogy a téli kempingezés "zsírkirály".
András, csendes, magának való fiú volt, de most ő bizonyult a társaság leghasznosabb tagjának. Rengeteg cuccot hozott magával a terepjáróján, amivel jöttek. Mindennel megpakolta, ami csak kellhet egy téli sátorozáshoz.
Nem csoda, mert András elektromos és termikus sérülések /égések, fagyások/ szakorvosa volt, így mindent tudott a hidegről, és annak fagyos oldaláról.
Kócos háziorvos volt, Sanyi pedig általános sebész. Az egyetemi éveik alatt kollégiumi szobatársak voltak, és az eltelt időkben is tartották a kapcsolatot Fészen, és időnként csináltak együtt valamit.
Mint most ezt az idióta sátorozást.

Tegnap előtt jöttek, amire sátrat vertek már besötétedett.
Tegnap, miután reggel kiolvasztották a ruháikat és a vizüket, megnézték a környék nevezetességeit, amik mind az isaszegi csatához kapcsolódtak.
Aztán kora délutántól, estig melegedtek a Csata nevű étteremben, ahol eldumálgattak, elsörözgettek. A sok sör miatt kellett Sanyinak éjjel kimásznia a jó meleg hálózsákból, és kimenni a hideg éjszakába. Szerencsére tanult a tegnap reggeli malőrből a ruhákkal, így most betette a ruháit és a bakancsát - egy szatyorba csomagolva - a hálózsákjában a lábához.
Amennyire csak tudott csendesen felöltözött, és kióvatoskodott a sátorból.
Miután elvégezte azt, amiért kijött, a csendes, hideg éjszakában felnézett a rengeteg csillagra az égen, azok meg visszabámultak rá. Lenézett a dombról az alvó kisvárosra, az utcalámpák fénye narancsszínnel megvilágította fölötte az eget.
Fázni kezdett, ugrált, és guggolt néhányat, hogy felpörgesse a vérkeringését, aztán kiszaladt a fák közül a tisztásra, amin a szobor állt, és körbeszaladta néhányszor a kerítését, előbb előre párszor, aztán hátrafelé, hosszú, elnyújtott lépésekkel, és közben egy gyerekkori mondókát hajtogatott:
Illa berek, nádak, erek,
köd előttem, hová megyek,
tudom, merre visz az utam,
léptem mégis bizonytalan.
Illa berek, nádak, erek,
hová szívem, lelkem vezet,
árkon-bokron kísérjetek,
mesék szárnyán ott teremjek.
Aztán - maga sem tudja miért - hozzátette: repülök, mint a fergeteg.
Abban a pillanatban megbotlott, és elvágódott.
Amikor kisvártatva feleszmélt, végig tapogatta magát, megmozgatta a végtagjait. Kicsit gémberedett volt a hidegtől, érzett egy púpot a homlokán a haja vonalában, ami eléggé fájt, de úgy gondolta, hogy rendben van.
Egészen addig, amíg fel nem emelte a fejét, és szét nem nézett. Párszor megdörzsölte a szemét, mert valahol egészen máshol volt, mint ahol lennie kellett volna. Nem egy tisztáson feküdt, hanem benn az erdőben. Eltűnt a honvéd szobor kerítésestől, nem látta Isaszeg fényeit, csak a csillagok maradtak a helyükön, az égen.
Feltápászkodott, és körülnézett. Magában káromkodott, hogy a fejlámpáját a sátorban hagyta. Előhúzta a zsebéből a mobilját, amiről minden ikon eltűnt, csak világított. Körbe világított vele, de a sátrukat sehol sem látta. Vaktában elindult, a fákat, bokrokat kerülgetve. Azon gondolkodott, hogyan került be az erdőbe, miért nem látja a város fényeit, és mi az a fura zsongás-bongás, csörgés, pendülés, ropogás, amit hall, nem is olyan távolról.

Amikor két sötét alak eléje ugrott a fák mögül, ijedtében elejtette a mobilját, ami eltűnt a magas aljnövényzetben.
Egy pányvát dobott rá az egyik, ami testéhez szorította a felsőkarját. Sebesen rángatva húzni kezdte a fák között. Sanyi botladozva próbált lépést tartani vele, és nem elesni, mert kétsége sem volt, hogy fektében nekicsapódna minden fának, kőnek, bokornak - fájdalmas és lassú halála lenne. A szeme már hozzászokott a sötétséghez, próbálta a két tenyerét maga előtt tartva kikerülni a fákat, és inkább ugrált, mint futott, hogy ne botoljon meg a kövekben.
Ehhez járult még, hogy a másik alak, a háta mögé kerülve nagyokat lökött rajta. Talán gyorsabb mozgásra akarta bírni? Vagy fel akarta lökni? Sanyinak nem volt könnyű dolga talpon maradni, főleg, hogy a talaj is egyre jobban lejtett, majd újra emelkedni kezdett. Néhány vízfolyáson is keresztül rángatták, elázott a bakancsa, és érezte, hogy a dupla zoknija egyre jobban átázik.
A ruháját, s a haját az ágak szaggatták, az arcát összekarmolták, de nem merte lehajtani a fejét, mert félt, hogy nekimegy a fáknak. A rémülettől, és a fizikai megerőltetéstől egy szót sem tudott kinyögni, ösztönösen arra koncentrált, hogy túlélje ezt a futtatást.

Egyszer csak kibukkantak a fák közül, Sanyi majdnem orra bukott egy földből kiálló oszlop félében, aztán ahogyan átugrotta, már ott is volt a következő, majd sorban a többi.
Egy nagyobbacska épület sötét tömege bontakozott ki arrébb. A csillagos ég előtt jól látszott a tetején lévő torony, és a torony tetején a kereszt. Sanyi éppen tegnap nézte meg az összes templomot Isaszegen, de ez egyikre sem hasonlított.
Végre megálltak a templom előtt, nagyot rántott a pányván, aki idáig ráncigálta, Sanyi nekivágódott az oldalával templom elejének, majd lecsúszott a földre. A következő pillanatban rémülten rántotta el a fejét, mert egy égő fenyőággal az arcába világítottak. Nem is tudta, hogy mi a félelmetesebb, az arcához túl közel lévő fáklya, vagy az, aki tartotta.
Olyan volt, mintha egy festmény elevenedett volna meg.
Egy bajszos, szakállas, barna bőrű arc, keletiesen vágott szemmel, régies ruhában, rézsútosan vágott, sarkig érő kun felöltőben, a fején egy lánccsukját viselt, amire egy hosszú, hajlított végű nemez süveget húzott. A lába nem látszott a sötétben, de az egész ruházata szörnyen piszkos volt, amint ő maga is, még az égő fenyőág füstje sem tudta elnyomni a belőle áradó gyomorforgató szagokat.
Az arcát sebhelyek, forradások tették rémisztővé, hiányzott az egyik szemöldöke, a másik pedig hatalmas bozótként meredezett. Kinyitotta erősen foghíjas száját, és ráförmed:
- Khi vojgi? Khik Vi?*
Sanyi egy kukkot sem értett az egészből. Az őt faggató fura alak övéből kikandikáló buzogányon megcsillanó fáklyafény vakított a szemébe fenyegetően. A türelem sem tartozott a vallatója erényei közé, mert a jobb kezével, amiről néhány ujj hiányzott, megragadta Sanyi ruháját a mellkasán, és alaposan megrázta őt.
- Urrusi Bjela szüm? Nü?**
- Nen lezu? ***
Elengedte Sanyi ruháját, és a csonka, elmondhatatlanul piszkos keze, a szája felé lendült.
Egyértelmű volt, hogy meg akarja nézni, tud-e beszélni, mivel nem kapott választ a kérdéseire. Sanyi rémülten tátotta ki a száját, és a nyelvét az alsó ajkára helyezte. Nagyot nyelt, és megkérdezte:
- Filmet forgattok, vagy hagyomány őrzők vagytok? - a kedvesen kíváncsinak szánt kérdés rémült suttogásként hagyta el a száját. Valahogy érezte, hogy ez nem egészen az, amire gondolni lehet.


* Ki vagy? Kinek a fia vagy?
**Béla király szeme /kéme/ vagy? Miféle /vagy/?
*** Nem beszélsz?

/Folyt.köv./

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2021-03-01 19:56:10

válasz túlparti (2020-04-03 23:55:01) üzenetére
Kedves Túlparti!

Már biztosan elolvastad a történet végét.
Amikor a hozzászólásodat írtad nem tudtam válaszolni, mert a gyász maga alá gyűrt.
Köszönöm, hogy olvastad és hozzászólást is írtál.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1370
Időpont: 2020-04-03 23:55:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ideértem épp, és élvezettel, kíváncsin olvaslak!
túlparti
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-04 17:33:56

válasz Könyves (2020-02-04 16:30:34) üzenetére
Remek meglátás, valóban ómagyarul beszél aki elfogta Sanyit!
Remélem a folytatás is ennyire fog tetszeni!

Judit
Olvasó
Regisztrált:
2009-05-06
Összes értékelés:
108
Időpont: 2020-02-04 16:30:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hihetetlen fantázia, és teremtő erő. Ez a történet is beszippantja az olvasót, és alig várja, hogy tovább olvashassa.
Aki elfogta Sanyit, az ómagyarul beszél szerintem.
A sok vacak könyv, amikkel tele vannak a könyvesboltok, a nyomába sem érhet.
Köszönet, hogy itt el lehet olvasni!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-04 14:56:05

válasz Bödön (2020-02-03 08:17:39) üzenetére
Szia Laci!

Látom vannak ötleteid :D...

Időutazás: pipa.
IV, Béla kora: pipa.
Tatárok: nem nyert, már az "Aranyszemű lány"-ban megírtam, hogy Isaszegen nem jártak a tatárok.
Fantázia: pipa
Isaszegi csata dátuma:" Az 1949 tavaszán itt lezajlott fontos csata " - ez áll a történetben. :D

Köszi hogy olvasod!

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-03 20:55:32

válasz oroszlán (2020-02-02 13:53:20) üzenetére
Kedves Ica!

Köszönöm szépen a kíváncsi lelkesedést! :)
Talán igen, talán tényleg visszavarázsolta a mondóka Sanyit a múltba...


Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-03 17:37:52

válasz Susanne (2020-02-02 08:41:12) üzenetére
Kedves Zsu!

Lesz még izgalom bőven a történetben is, az olvasóban is. ;)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9773
Időpont: 2020-02-03 08:17:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! Hű, ez nagyon izgalmas Micsoda kaland! Sanyi időutazáson vesz részt....visszacsöppent hirtelen IV Béla korába és jönnek a tatárok, már a spájzban vannak. Illetve az isaszegi erdőben! El tudod vinni rendesen az ember fantáziáját! Üdv: én. Ja. Az isaszegi csata dátumát javítani kéne 1849-re.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-02 21:14:19

válasz Kőműves Ida (2020-02-01 19:48:18) üzenetére
Kedves Ida!

Sanyi is abban reménykedik, hogy ez csak egy nagyon valóságos, és nagyon rossz álom - mint kiderül majd a követező részből.
Meglátjuk...
Látod megírtam az isaszegi antológiába a következő "történelem hamisító" alkotásomat, az "Aranyszemű lány" után. :)

Judit
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8818
Időpont: 2020-02-02 13:53:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Kész őrület, télvíz idején sátorozni?
...és az a kaland az éjszakában?
Nagyon jól építatted fel, a tőled megszokott remet stílusban!
Mi lesz ebből, talán vissza a múltba? Kíváncsivá tettél!

Szeretettel
Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7311
Időpont: 2020-02-02 11:59:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...nem túlzok!
Nagyon értékesnek tartom az információkat,lehet az utazásról,
kapcsolatokról ,sok Ezer másról

de legjoban a STILUSOD tetszik!
és ez nem egy pillanat fellelkesedes...
régóta olvaslak!

Te és még páran,miattatok szép itt lenni!
Szeretettel:sailor
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6186
Időpont: 2020-02-02 08:41:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit !

Remekül kezdődik, a Tőled megszokott remek stílusban :)
Izgatottan várom a folytatást.
Szeretetel: Zsu
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-02 00:21:32

válasz sailor (2020-02-01 11:32:11) üzenetére
Kedves Tengerész!

Nekem öröm, hogy olvasol!
Először beleírtam a történetbe a téli sátorozás minden csínját-bínját, /mert nekem érdekes volt, hátha másnak is az lesz / de aztán rájöttem, hogy mivel a történet lényegéhez nincs köze, csak felesleges információk halmaza. Így kiszedtem a történetből. Akit érdekel, majd megkeresi a virtuális térben.
Ígérem, hogy hamarosan folytatom, készen van a történet, nem ezután kell kitalálnom mi lesz Sanyival.
A hossza miatt bontottam csak részekre. A mai világban igen rövid türelmük van az embereknek, nem szeretnek hosszút olvasni /tisztelet a kivételnek/.
Bár a "csodaszépet" erős túlzásnak gondolom, de azért jól esett, köszönöm!

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6859
Időpont: 2020-02-01 19:48:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Egyet tudok, Sanyi biztos nem megy többé télen kempingezni, pláne nem, Isaszegre. :) Valószínűnek tartom, hogy álom volt ez az egész agyrém, de majd kiderül a folytatásból. Kíváncsian várom. :)

Ida
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7311
Időpont: 2020-02-01 11:32:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Mindig nagy öröm,hogy olvashatlak!

Sátorozni télen,mégha ´menö´is ma,negyon sik kellemetlenséget
hordhat maga után!
Kérlek,folytasd minél hamarabb!Sanyi olyan titokzatos helyzetbe került...

Nagyon örülök,hogy megint olvashatok Töled!
Szeretettel gratulálok,mindig csodaszép írásaidra:sailor
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2020-02-01 10:21:16

válasz hundido (2020-02-01 05:59:51) üzenetére
Kedves Katalin!
A téli kempingezés divatba jött - talán, mint afféle extrém sport - mindenesetre jó sok felszerelés kell hozzá, hogy ez a túlélő túra sikeres legyen. Ha körülnézel az interneten, mér egész iparág alakult erre, hogy ellássák a téli kempingezőket felszereléssel, és tanácsok tömegével a szükséges felszerelésekről, a sátorról, a táborhely kiválasztásáról, a sátor felállításáról a havon, és más hasznos tippekkel segítsék őket.
Hamarosan kiderül, hogy a mondóka hová vitte el Sanyit. Remélem a követező részt is érdekesnek fogod találni!

Judit
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2258
Időpont: 2020-02-01 05:59:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Igen, ki az az őrült, aki télen sátorozni akar? Brrr...
Jól indul a történet és a kis mondóka valóban elvitte Sanyit, ha nem is a Mesék földjére, hanem valahová a múltba. Oda, amiről talán forgatni akart? A régmúlt szereplőkhöz? Templomokhoz?
Érdeklődve várom a folytatást! üdv hundido

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)