HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-02-12

A lajtorja 31,

5. Ne vigy minket a kísértésbe (Második Könyv, folytatás)

Amikor már közel jártak a falu széléhez, azt mondja egyszer csak a kocsis:
-Nagyságos úr, nem lehetne, hogy az alvég felül menjünk bé?
Be lehetett menni arra is, az, az út vezetett a túlsó végén a temetőhöz.
Ránézett a jegyző, a mellette ülő inas, sovány legényre, felvonta szemöldökét sas orra felett. Nagy orra volt Dósa Jenőnek, csontos képén ez a nagy, horgas orr, és a tömött, rövidre nyírt bajusz uralkodott.
-Osztán mér, Ferkó?
Ő Jandához akart menni, a tanítóhoz, de Janda a falu másik végében lakott, erre kerülő volt.
-Mer, hogy megnézném az új portát...
-Mi néznivaló van azon? Csak nem szaladt el tegnap úta?
-Nem szaladt az, gondulom -mosolyodott el savanykán a legény- de útközbe', ahogy itt zötykölődtünk, kitanáltam valamit.
-Mit te?
-Hát, hogy hun legyen a bejárat, ho' a szekérrel könnyebb legyen béfordunyi. Osztán azt nézném meg...
-Jó. -Főjegyző úr is elmosolyodott. -Nem bánom, menjünk. Én meg megnézem akkor, hova buríttassam le az építőanyagot, amit neked szánok.
Ferkónak majd' csak, hogy fenn nem akadt a szeme. Az ostor is kiesett vón a kezibül, le az út sarába, ha utána nem kap.
-Micsodát mond főjegyzőúr?
-Hát figyelj. Nem akartam még megszellőztetni, de most mán mindegy. Küldetek neked Dányból a vályogvetőktül téglát, homokot. Oszt gerendát is, a fástelepről, fenyőt, vagy akácot a tetőhö'.
A legény ijedtében nagyot rántott a gyeplőn. A lovak nem értették, mire végre az idétlen gyeplőrángatás, egyenes és akadálymentes volt előttük az út, mint a Bíró Zsiga szérűje, de a ló okos állat, felfogja, mi az, ami igazándibul van, s mi az, ami hamis. Úgy tettek, mintha semmi nem történt volna, emelgették lábukat, csapkodtak a farkukkal járás közben, ahogy a lovak szoktak. Csak a rudas lesett hátra bizalmatlanul az ellenző mögül alamuszi ló szemével, de aztán megnyugodott, nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak.
A legény még mindig gyürkőzött a szóval.
-Oszt minek, főjegyzőúr? Úgy értem, mivel érdemeltem ki? Már a házhelyet is ingyen kaptam a községtű. Múltkor meg malacokat teccett küldeni, szalonnát és bort. A nagysasszony meg kacsákat, lisztet, sonkát, tojást húsvét előtt.
Kétségbe esve tekergette a fejét.
-Mit tettem én ezért?
-Oszt lehet, hogy semmit pernahajder. De majd kiérdemled később
...
Haladtak tovább. A két almásderes nyugtalankodott, kényesen kapkodták pókhálós lábukat, érezték tán, hogy már közel járnak a jóhoz, árnyékhoz, vízhez, hűshöz, abrakhoz, istállóhoz. Veszettül tűzött a nap, reszketni látszott a levegő a pokoli hőségtől, jó volt, hogy kalap volt a fejükön. A kalap hasznos dolog, nyáron a naptól óv, télvíz idején pediglen a fagytól, a csípős széltől, és a metsző hidegtől. Már-már elérték a szélső házakat, látszott az útforduló mögött Szőke Maris szegényes portája, a lógó lombú bús akácfák, a rossz, düledező léckerítés. Ez a Szőke Maris egy földhözragadt, szerencsétlen görbe öregasszony volt, elitta az eszét. Egyedül élt, se kutyája, se macskája. Napszámba járt, ha hívták a Pejácsevicsék, mert hogy az ő bejárós cselédjük lett volna, ha még a' lett volna, s nem telt volna ki az ideje, és a böcsülete, hogy a betévő falatra megkeresse a krajcárt.
Akkor szólalt meg újra Dósa Jenő.
-Mondok én neked valamit Ferkó! -Elhallgatott, fürkészte erősen a legényt.
A kocsis a fejét se vetette arra. Minek? Majd megmondja, ha akarja.
-No. Hát odáig, hogy nem köll neked úgy mondanod: "főjegyző úr". Mondd bátran, hogy "te". Szólíccs a nevemen Jenőnek, vagy szólíts Jenőbának. Különösen itt, ahun senki se lát, senki se hall. Nincs ember és ember között különbség, én se vagyok jobb, vagy több nálad semmivel, csak a munkánk más, a hivatalunk.
Ferkó nem szólt semmit, de a füle elkezdett veresedni a kalap alatt.
-Mit mondasz erre? - forszírozta Dósa Jenő.
Most odafordult nehézkes, renyhe mozdulattal a kocsis. Arca mozdulatlan, merev volt, csupán sűrűn rebbenő szeme, pislogó, tehén-szőke pillái mutatták lelke háborgását.
-Nem lehet ázt nagyságos úr. Mágá úr, én meg párászt vagyok. Így ákártá a magasságos Úristen, nem tehetünk rúla. Tudom én a saját helyemet...jól van ez így!

Megnézték a legény házhelyét, elidőztek ott pár percig. Utána tovább mentek a temető felé. Dósa Jenő a bejárat előtt megállíttatta a kocsit, leszállt, és bement. Elmondott egy rövid fohászt Erzsikéért, a kislányáért, aki a bejárattól nem messze, jobb oldalt a kerítésnél volt eltemetve, egyszerű kis fakereszt árválkodott a sírján, és sok friss virág. Élt két hónapot. Nem volt érkezése arra, hogy megismerje a világot, szüleit, testvéreit, a családot, amibe beleszületett, a tüdővész elvitte. Még éppen, hogy csak rájött, hogy kell mosolyogni, ennyi volt a csöpp élete.
A tüdővész az elmúlt télen három kisgyermek halálát okozta pusztán ebben az egy községben. A temetésen fogadta meg Jenő úr, hogy minden erejével támogatni fogja a kibontakozó zöldkeresztes mozgalmat. A gödöllői "mintajárásban", nem messze tőlük kísérleti jelleggel már működött néhány éve, a nővérek kijártak a házakhoz, figyelemmel kísérték a családok életét, főleg a kisgyerekesekét, ellenőrizték, milyen körülmények között élnek, nem szenvednek-e szükséget valamiben, megkapták-e a gyerekek a védőoltásokat. Tanácsokkal, tájékoztató brosúrákkal, gyógyszerrel, egészségügyi csomaggal látták el őket, felhívták a figyelmüket a higiénia fontosságára, s gondoskodtak arról, hogy a beteg gyerekek minél előbb orvos színe elé jussanak. Ennek eredményeképpen a lakosság egészségi állapota látványosan javult, az élve-születések száma megnőtt, a gyermekhalandóság örvendetesen leredukálódott.

A megye részéről a főszolgabíró volt a mozgalom életre hívója, és, így is lehet mondani, szíve, lelke. A főszolgabírót Endre Lajosnak hívták, azonos volt azzal az Endre Lajossal (Lászlóval), aki az elmúlt háborúban vitézi tetteiért nagyezüst vitézségi érmet kapott. A megyében mindenki ismerte őt, sőt a megye határain túl is sokan: Az emberek hallottak hősi helytállásáról, sebesüléseiről.
Mondják, hogy egyszer egy erőszakos harcfelderítésből száll maga tért vissza ló és felsőruha nélkül, átlőtt karral, hasig érő hóban, mert üldözték az oroszok, és az útba eső félig befagyott folyócskán átkelve, hogy rá ne leljenek le kellett dobnia árulkodó, sötét színű huszár-mentéjét, és nadrágját. Visszatért, utolsó erejével pontos jelentést tett le a parancsnokság asztalára az ellenséges csapatok elhelyezkedéséről, tűzerejéről, - aztán összeesett.

Sokan szerették, sokan rajongtak a férfias kiállású, daliás hetyke, egykori huszártisztért, de legalább ugyanannyian utálták, vagy rettegtek tőle dölyfös modora, kivagyisága, féktelen természete miatt. Vitéz Endre Lajos hirtelen haragú ember hírében állt, a nyájas, fidélis modort, a pillanat tört része alatt váltotta fel nála az elemi erejű dühkitörés, ha valami nem tetszett neki.
Megveszekedett egy ember volt, na.
A II. világháború után az új népi demokratikus rendszer népbírósága a zsidók üldözésében vállalt szerepe miatt kötél általi halálra ítélte, és felakasztatta.
Ehhez az emberhez kellett volna végül elmennie Bíró Lajos tanácsa szerint Dósa Jenőnek, hogy a mocsarasi híd ügyében propozíciót terjesszen elő, nem látszott más kiút. Hát, hiszen nem volt abban semmi rendkívüli, ismerték egymást, lehet mondani, jóba' is voltak, amennyire egy főnök-beosztott viszony ezt megengedi. Endre Lajos hivatali felettese volt Jenő úrnak, de barátjának mondta magát, s gyakran vendégeskedett a Dósa család asztalánál Jenő napokon, július 13.-n, és az évközi szokásos hajtásoknál: rókára, vaddisznóra, fogolyra, fürjre.
De még habozott...még előtte beszélni akart Terézzel.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-12-17 07:58:48

válasz black eagle (2022-12-17 05:47:56) üzenetére
Igen, Laca, tényleg az. Ő egy "megosztó" személyiség volt, s akkor még finoman fogalmaztam. A D. családban sokat beszéltek róla, sokat emlegették, úgy hallottam. Az emberi természet nagyon összetett valami, és a kor megítélése is változó. Sok nagy embernek utólag csak a dicső tettei maradnak fenn. Másokra a negatívumok miatt emlékeznek. "Temetni jöttem Ceasart nem dicsérni. A rossz, mit ember tesz, túléli őt, a jó gyakorta sírba száll vele"Köszönettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2456
Időpont: 2022-12-17 05:47:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Üdvözletem, Bödön!

Tetszett a kocsis reagálása a főjegyző ajánlatára: hogy nem akarta sem tegezni, sem egyenrangúként kezelni. Erzsike bemutatása nagyon megható, egyszerű, de oly sokat mondó szavakkal. Vitéz Endre Lajos pályafutásának rövid, velős ismertetése pedig nagyon elgondolkodtatott - mennyire független tud lenni a kiváló emberanyag szerepe is a társadalmi rendszerek váltakozásának szeszélyeitől; az egyikben hős, a másikban a nép ellensége, aki korábbi hősi életét kötélen végzi. Hátborzongató.

Laca 🙂
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-24 08:52:31

válasz T. Pandur Judit (2021-04-23 22:39:03) üzenetére
Szia Judit! Azt hiszem ez ma is gy van. Sokszor mskpp viselkedik valaki a hivatalban, mint magnemberknt. Dsa Jen, forrsaim arra utalnak ,szerette s tisztelte az alatta lvket! Halla utn mg sok ven t Ferk bcsi s Bori nni csaldtagoknak jr szeretettel fogadta otthonban a Dsa csald tagjait, akik a temetbe ltogattak ki, a srhoz. Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-04-23 22:39:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

rdekes dolog ez az al- s fl rendeltsgi viszony, ahogy lerod, Dsa Jen s a kocsisa, meg Dsa Jen s a fszolgabr kztt. Mintha nem is ugyanaz az ember lenne a fjegyz r az al- s flrendeltsgi viszonytl fggen vltozik a jelleme - a szerep szerint aminek ppen meg kell felelnie /a sajt szemben/.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-03-28 16:51:24

válasz Susanne (2020-03-27 09:12:14) üzenetére
Szia Zsu! Ksznm! Ez a D. Jen rdekes egy figura. A helybliekkel az ottani dialektusban beszl, de majd ksbb kiderl, Endre Lajossal pedig "irodalmi magyarsggal" ahogy a pesti mvelt npek. Szeretettel ksznm: n
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2020-03-27 09:12:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !

Ebben a rszben kiemelnm a rgies beszdet, amit remekl megrtl.
Tetszett.
Szeretettel Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-17 08:35:59

válasz sailor (2020-02-15 13:26:44) üzenetére
Kedves Sailor! Ksznm! rlk, h gy ltod, gy ltjtok! Ksznettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2020-02-15 13:26:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

Most kivtelesen oroszln kommentjt ismtlem,
mert pontosan azt rzem:Remek rzkkel formlod a
jellemeket,annyira aprlekos a krnyezet lersa,

Gratullok:sailor

Ui folytasd
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-14 20:31:00

válasz hundido (2020-02-14 13:41:32) üzenetére
Szia, ksznm! Megprblom belekpzelni magamat...) dv: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2020-02-14 13:41:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Jl brzolod a szereplket, jellemket. rmmel olvastam ezt a rszt is. dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-14 08:31:47

válasz túlparti (2020-02-13 22:01:23) üzenetére
Nem csak majd'. Meg is trtnt....!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-14 08:30:28

válasz oroszlán (2020-02-13 20:50:35) üzenetére
Kedves Ica! Ksznm, igyekszem! :) Szeretettel dvzllek: n
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1451
Időpont: 2020-02-13 22:01:23

a felhasználó által leadott szavazat: *
Majd lepottyantam...
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2020-02-13 20:50:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci.
Remek rzkkel formlod a jellemeket,annyira aprlekos a krnyezet lersa, amennyire kell.
Szeretettel olvastam, dv.
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-12 20:14:17

válasz Klára (2020-02-12 19:55:49) üzenetére
Szia Klri! Ksznm! n ismertem ids korban, nem volt egy rtarti ember, az biztos. Elfordulhatott. Sok dolgot, prbeszdeket, stb. ki kell tallnom. Nem tartom lehetetlennek, h megtrtnt. (???) Akr gy is lehetett. DE...Ksznm mg egyszer, dv: n
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2020-02-12 19:55:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!

Tetszik a trtnet folytatsa is, a jellemrajzok, a prbeszdek. Azt azrt kicsit klnsnek tallom, hogy Dsa Jen felajnlja a tegezst a kocsisnak... Br, ki tudja. :)

dv: Klri

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023