HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-03-06

A lajtorja 34.

8. Ne vigy minket a kísértésbe (Második Könyv, folytatás)

Gödöllő Pest megyében fekszik, Budapesttől 30 km-re, északkeleti irányban. Megközelítése vasúton, autóbusszal, és a HÉV vonalán lehetséges. Járási székhely, de több ennél, a gödöllői dombság közepe, és 1867 óta a császári és királyi vadászterületek központja. Itt, ebben az ősrengetegben vadászgatott hajdanán Nagy Lajos. Mátyás király egykoron Bagtól Turáig vágtatott híres, nevezetes vadász-sólymai után. A hírességek közül megemlíthetjük Mária Teréziát, Ferenc Józsefet, Erzsébet királynét, akit a nép "Sizszinek' hívott, s aki nagyon népszerű és szeretett uralkodó volt, továbbá Károly Gusztáv svéd királyt és másokat. Vadállománya: őz, szarvas, vaddisznó, róka, nyúl, fácán, és egyéb apróvad.
Gödöllő mindezen túl híres iskolaváros is. A II. világháború előtt a premontreiek messze földön ismert, és elismert. magas színvonalú gimnáziuma működött a város melletti parkban, azt követően pedig, ugyanaz a monumentális, kétszárnyú, kastélyszerű épület az Agrártudományi Egyetemnek (most Szent István egyetem) ad helyet.
A városközpont az állomástól balra fekszik, itt van a Széchényi téren a Városháza, ahol a "gazda" a kényúrként fellépő, gőgös, basáskodó hajlamú, pompakedvelő Endre Lajos.
A sínek másik oldalán, gondozott szép park közepén található a Grassalkovich kastély, történetünk idején királyi főkastély, és Horthy Miklós kormányzó úr őfőméltóságának nyári rezidenciája.
A kastély múltja lenyűgöző, és hallatlanul érdekes, de ezen a helyen most el kell tekintenünk attól, hogy részletesen foglalkozzunk vele. Egy, jellemző történet azonban ide kívánkozik, már csak azért is, mert ezt a történetet Dósa Jenő mesélgette a fiainak (és később unokájának, Jencikének) egy-egy olyan útjuk alakalmával, amikor apa és fiai bementek Pestre a Széchenyi-fürdőbe.
No, ez elég gyakran előfordult...

Grassalkovich gróf, Mária Terézia egyik budai látogatásán felajánlotta a királynőnek, hogy legközelebb csilingelő lovas-szánon viszi ki Gödöllőre a kastélyába. Igen ám, de abban az évben szemernyi hó sem esett februárban, amikor a királynő idehaza járt. Mit tett erre a mi grófunk? Felvásároltatta Magyarország teljes só-készletét, végighintette vele a Gödöllőre vezető országutat, s ígéretéhez híven mégis csak lovas-szánon vitte ki a királynőt a birtokra.
Erre mondják: ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó...

Egy másik legendás történet is ismert Grassalkovichról, szintén Dósa Jenő interpretálásában.
Angliában járt egyszer a gróf, s ellátogatott a híres epsomi derbyre, mert igencsak kedvelte ő maga is a lovakat. Nagy lóvásárt tartottak akkor ott a felső-arisztokráciának. Látott egy paripát, megtetszett neki. Mibe kerül ez a ló - kérdezte a kupectől. Az angol megvetően mondta: annyi pénze nincs egy magyar úrnak! A gróf elővette a pisztolyát, agyonlőtte a lovat, majd tárcájába nyúlt, kifizette a kétszeresét, amit egyáltalán érhetett, és karját összefonva a mellén így szólt: egy magyar úrnak erre is van pénze!

A városházán széles, vörös szőnyeggel borított lépcső vezet fel az emeletre. Jobbra van a tanácsterem, balra a titkárság. A plafonig érő, mély-barnára pácolt szárnyas ajtón fényesre suvickolt, aranyozott névtábla: "dr. vitéz Endre Lajos főszolgabíró". A kilincs sárgaréz, és az is ragyog, mint a nyári égbolt. Ide ment be Dósa Jenő, miután megreggelizett lenn a vasúti restiben. Két pár virslit fogyasztott egyébiránt, mustárral, kenyérrel, s megivott rá egy jó korsó sört. 10 órára volt időpontja, de már fél tízre ott volt, nem szeretett késni. Szegedi Erzsébet, a főnök titkárnője (apja Szegedi Tibor gazdálkodó-középbirtokos), három nyelven beszél, németül, angolul, franciául, végzettsége felsőfokú kereskedelmi főiskola, a jó ismerősnek, gyakori vendégnek kijáró megkülönböztetett figyelemmel fogadta. Leültette oldalt a tárgyalóasztalhoz, kávéval, konyakkal, szivarral kínálta. Ő maga is odaült pár percre, ez hozzátartozott a protokollhoz, kérdezgette a családról, a gyerekekről. Rajta kívül még két fiatal gépírólány dolgozott a titkárságon, Mezei Ilona 17 éves, és Valkói Margit, szintén ennyi, vagy talán egy kicsit több, begyes, csecses úrleány.
-Várni kell - magyarázta Szegedi Erzsébet - hollandok vannak a kegyelmes úrnál!
-Hollandok? - kérdezett vissza meglepetten Dósa Jenő. -No, fene. Mit keresnek itt hollandok, ahol a madár se jár?
Erzsike megvonta a vállát, nevetett. Csinos, magas lány volt, vállig érő barna hajjal. Galambszürke kiskosztümöt hordott, fehér blúzt, magas sarkú cipőt. Körme gyöngyházfényűre lakkozva, csuklóján vékony arany karkötő, nyakában aranylánc kis kereszttel. Harmadik éve vezette a főszolgabírói titkárságot.
-Újságírók. Külföldön nagy port vert fel a mi itteni népjóléti kezdeményezésünk, európai lapok hosszú cikkeket írnak róla. Ezen a héten már a második küldöttséget fogadjuk.

Alig állt fel, hogy visszamenjen az íróasztalához, oroszlán-bömbölés harsant odabent. Tisztán lehetett hallani, még a vastag, párnázott ajtón keresztül is.
-Mit merészel, maga nyikhaj gazember!
Kivágódott az ajtó. Nyitott dolmányban, vérvörös arccal, vérben-forgó szemekkel állt ott Endre Lajos. Kezében nagajka, a kozákok félelmetes kilencágú-korbácsa. Mintha Isten angyala lenne, láng-pallosú kerub. Három csetlő-botló emberke menekült előle halálra vált arccal.
-Zsidóbérenc bolsi csürhe! - üvöltötte a főszolgabíró. -Piszok komcsik! Ti mertek engem kérdőre vonni? Hát kik vagytok ti? Kifelé! Gyerünk, aló mars!
Kezében meglendült a korbács, s sziszegve lecsapott a hátul lévőre.
Miután a hollandok kitakarodtak a titkárságról, Endre Lajos szempillantás alatt visszavedlett régi vágású kellemes modorú úriemberré. Bámulatos volt ez a visszaváltozás, egyike azoknak a mutatványoknak, amelyekkel még az őt jól ismerőket is meglepte. Begombolkozott, végigsimított a haján. Észrevette a vendéget, barátságosan feléje intett, jelezte, csak egy percet kér még, és azután áll szíves rendelkezésére.
Odafordult a minden ízében reszkető lányhoz, s halk, higgadt, de rettenetes hangon így szólt.
-Hogy merte beengedni hozzám ezt a bolsi söpredéket, kisasszony? Mi? Vegye tudomásul, ki van rúgva. Szedje össze a cókmókját, és távozzék, mire újra kijövök azon az ajtón, már nem akarom itt látni!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-27 08:18:43

Szia Judit! Nyilvánvalóan semmi alapja nem volt rá. De neki nem is kellett. Olyan típusú ember volt, aki bárkinek a fejéhez vágta ezeket a jelzőket, aki ellentmondott neki. Ma is előfordul ilyesmi, illetve vannak ilyen emberek. Halottam már pl. az utcán, h valaki azt mondta egy másiknak, hogy ...pedig a másik szemmel láthatóan nem volt az. Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-04-26 20:19:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Ilyen fogadtatás után nem számítok valami békés, gyümölcsöző beszélgetésre Endre Lajossal.
El nem tudom képzelni miért komcsizta le a holland küldöttséget. A Wikipédia szerint 1971-ben alakult meg a Holland Szocialista Párt, hol vagyunk még ettől a történetben!

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-11 07:20:55

válasz sailor (2020-03-10 21:02:54) üzenetére
Szia, köszi, láttam! :) Megy a válasz! :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2020-03-10 21:02:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Feleltem pri.l ben

Szép estétÖ:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-10 14:52:56

válasz hundido (2020-03-10 09:43:25) üzenetére
Szia, köszönöm. Volt némi segítség ehhez a részhez. Hallottam egyet, s mást az illetőről. A következő részekben lesz majd a nagy összecsapás D.J. és E.L. között. Előbbi békepárti, utóbbi kardcsörtető revizionista. Szeretettel várlak a folytatáshoz! Üdv.: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2020-03-10 09:43:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remek leírással tarkított ez a rész. Magam előtt látom a városházát, az ingerült Endre Lajost, aki néhány perc elteltével ismét kedves emberré válik. Nagyon jól tudsz jellemeket ábrázolni, a helyszíneket bemutatni, láttatni. Gratulálok!! Üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-08 16:38:52

válasz sailor (2020-03-08 08:29:04) üzenetére
Szia Sailor! Nagy érdeklődéssel várom! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2020-03-08 08:29:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2020-03-07 08:20:59) üzenetére
Szia Bödön!

Az ´erre´...USA,Németország:::
Spanyolul sokat felejtettem
...most csak ennyit
Legközelegbb többet!
Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-07 08:34:07

válasz Klára (2020-03-06 17:36:16) üzenetére
Szia Klári! Ja, én is így érzem. Most egy fontos rész következik, E.Lajos és D.Jenő vitája. Előbbi egy kardcsörtető "nagy-magyar", utóbbi született pacifista, ellenzi a fegyverkezést, és az erre való buzdítást. Konfliktusuk a regény egyik központi részét képezi. Szeretném bemutatni, hogy az egyén csak egy szánandó, tehetetlen senki, a történelem viharaiban, mint úszni nem tudó fuldokló a tajtékos folyóban. Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-07 08:24:58

válasz oroszlán (2020-03-06 16:00:54) üzenetére
Kedves Ica! Örülök, h ezt írod, és, hogy tetszik. G.-t én is szeretem, ott jártam egyetemre! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-07 08:22:50

válasz Bödön (2020-03-07 08:20:59) üzenetére
"miként" helyett: "miképp" (Úgy emlékszem)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-03-07 08:20:59

válasz sailor (2020-03-06 09:03:49) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm, jól esik! De látod, senki nem lehet próféta a saját hazájában! :) Egyébként, ha már feldobtad a magas labdát, hol van az, az "erre" ? Mert mennék...:)
A folytatásban "nemzetközivé" válik a történet, a szereplők jó része elmenekül, s a világ különböző országaiba kerül, Amerikától kezdve Ausztráliáig. A regény mottója az is lehetne, hogy "...hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép, s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol, és miként..." (Radnóti) Köszönöm még egyszer: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2978
Időpont: 2020-03-06 17:36:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Jó olvasni ezt a részt is. És úgy látom, fokozódnak az izgalmak. :)

Üdv: Klári
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2020-03-06 16:00:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Gödöllőt csak egy kissé ismerem. Gyermekkoromból ott éltem három évet, ott jártam iskolába, jó pár éve visszalátogattam, szinte nem lehetett ráismerni. Köszönöm ezt a részletes ismertetőt és a kedves anekdótákat. Öröm volt számomra az írásod!

Szeretettel gratulálok
Ica
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2020-03-06 09:03:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ámulok,bámulok sokszor nálad...
sok sok kis elbeszélés és pillanatnyi jeleneteket ábrázoló írás is tud csodás lenni...
de ez,ez a regény sik Ezer elbeszélésnek lehetne a forrása,aprólékoság´,idea és és és miatt

Nagyon leköt a történet,a karakterok´ÉLNEK´!!!!
A tájleírás és minden apró részlet szinte...nehéz kifejezni is!
Erre biztos nagyon elismert lennél!
Az otthoni ´témákat persze nem ismerik,különösen azt a sok
bölcs népi közmondásokat stb!

Elismerésel gratulálok:sailor

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022