HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-06-22

A lajtorja 48.

22. Ne vigy minket a kísértésbe (Második Könyv, folytatás)

A Szent Erzsébet téren lévő kultúrházban szombat esténként modern zenére táncoltak a lányok és a leventék. (Mármint a Leventék) Divatba jött az amerikai eredetű jazz, a regtime, és a "simi", de a tangót és a keringőt is szerették. No, és persze az örökzöld, jó magyar csárdást! Bár a községi bálok általában hajnalok hajnaláig tartottak, a másnap déli szentmisén mégis jelen volt a falu ifjúságának színe virága. Nem állíthatjuk, hogy frissen, üdén és kívánatosan, mert ez talán barokkos túlzás lenne, sokkal inkább kókadtan, ernyedezve, ásítozva, de ott ültek a nekik fenntartott helyeken, a legények a bal oldali padsorokban, a leányok meg átellenben, jobboldalon. Boldog volt, aki előtt ült valaki, akinek a háta mögé elrejthette álmos képét, bedagadt szemeit.

Más nóta járta néhány száz méterrel arrébb a kocsmában, a busz-pályaudvar mellett. A helyiek kissé fellengzősen "pályaudvarnak" nevezték, pedig máshol, egy nagyvárosban talán még a "megállót" is elvitatták volna tőle.
Cincogott, nyekergett a cigány hegedűje, a legények kiabáltak, kurjongattak. Sűrű kékeslila füst gomolygott, körbe jártak a kisfröccsös poharak a söntésben. Végigcsúsztak a teli poharak az opálos bádoglapon, ahogy a csapos arrébb taszította őket, s kifröccsentve habzó tetejüket megálltak egy-egy szomjas ádámcsutka előtt. A helybéli nóták mentek inkább, azokat szerették, azokat énekelték. A saját sorsuk, gondjaik, bánatuk, örömük tükröződött a nótákban. Ilyeneket énekeltek:

Sej galáris, galáris, galáris
Elhagyott a szeretőm a babám is
Ha elhagyott majd megvár
Engemet a zsámboki dobogós kőhídnál

Ezt a nótát fölöttébb kedvelték, ropogós volt, jó volt a ritmus, fülbemászott a dallam. Egy másik búsongót is gyakran énekeltek:

Sej haj nem iszok én a Köpüskút vizébül
Kitagadott a babám a szivébül
Ha még egyszer a szivébül kitagad
Sej haj magos az ég, csillagostul leszakad.

És sokszor elhangzott keseregve, indulatosan:

Leégett az óhatvani cukorgyár
Beleégett harminchárom barna lány
Verje meg az Isten azt a jó édesanyát,
Ki a cukorgyárba adja a leányát!

Édesanyám ha bemegy a szobába,
Rátekint a sok szép vasalt szoknyára,
Édesanyám minek az a sok vasalt szoknya,
Ha a jánya hervad a répasorba.

Felépült az újhatvani cukorgyár,
Benne sétál tizenhárom szőke lány.
Olyan szépen csikorog a panglis cipője
Mégis barna legény a szeretője.

Verekedés is volt miatta, mert egyszer egy legény, aki jól felöntött a garatra, a nótától nekikeseredve felkiáltott: "Vesszenek a népnyúzó urak és a zsírosparasztok!" Mire egy másik nagyivó, egy nagygazda fia, keménykötésű tökös legény: "Vesszél te magad büdös paraszt, hát nem mi adunk neked enni?!"
Egymásnak estek, volt csihi-puhi rendesen. A többi duhaj is bekapcsolódott, aznap este szétverték a berendezést.

Augusztus elején nagy riadalmat okozott az uradalmi földeken a répa-lisztharmat (Erysiphe betae) megjelenése. A sötétzöld leveleket lisztszerű bevonat lepte el. A levelek elvékonyodtak, elsárgultak, s kezdtek leszáradni. A Schell-birtok intézője Vargha László elrendelte a vegyszeres permetezést, ami egy idő után megállította ezt a félelmetes gomba-betegséget. Tizedikéig, Lőrinc napig újabb izgalom nem akadt. Elkészült a mocsarasi fahíd, olyan erős és masszív lett, hogy csodájára jártak az emberek.
A néphit azt tartja, hogy a dinnye augusztus 10. után már nem igazán jó, elkezd löttyedni, vizesedni. "Lőrinc belepisil a dinnyébe", mondják a falusiak. No, ha ez igaz, márpedig igaz lehet nagy általánosságban, ha annyian ráfogják, nem igaz a zsámboki dinnyére és különösképpen nem főjegyzőűr dinnyéjére, ami hátul a kertben terem. Az még jóval később is finom, édes, és roppanós!

Huszadikára Szent István ünnepére magtárban volt a gabona, a malmok őröltek. A hónap vége felé egy szerdai napon Dósa Jenő bevitte a fiúkat Pestre, úgymond világot látni. Előtte egy nappal Gödöllőn járt a Járásbíróságon, és a Telekkönyvnél, ügyes bajos dolgokat intézett.
Apa és fiai először a Városligetben lévő Széchenyi fürdőt keresték fel, mint, ahogy máskor is szokták. Dósa Jenő "kigőzölöm öreg csontjaimat" felkiáltással bevetette magát a "gőzbe", míg a fiúk közben kinn úszkáltak. Eltelt az idő délig. Dósa Jenő megmasszíroztatta magát Pityuval, az öreg, kövér, kopasz masszőrrel, aki régi bútordarab a fürdőben, már 1907-ben is ott szolgált. A Gundelnél ebédeltek, s majd azt követően, hogy főjegyzőúr elszívott egy illatos, finom szivart, besétáltak a városba. A Híradó-mozi, a Körút és a Dohány utca sarkán, volt a következő állomás, aznap éppen az Erős János című mesefilmet adták. Onnan a Hauerhez mentek a Rákóczi útra. A csupa tükör, csupa arany ragyogás, csupa vörös bársony cukrászdában Dósa Jenő rumos feketét fogyasztott, a fiainak meg fagylaltot rendelt kristály-kehelyben, kanalazták is kellőképpen átszellemült képpel. Hazafelé a vonaton megkérdezte a nagyokat hallgató, fáradt fiúkat: oszt, mondjátok, no, hogy ízlett a cukrászdában a fagylalt? Lajcsi somolygott magában, de Jenő, némi hallgatás után kivágta: jó volt Apu, nagyon finom volt, de jobb otthon a dinnye!
A mondás később szállóigévé vált a családban, még az unokák is felemlegették olykor-olykor a családi összeröffenéseken: " jó a fagylalt, jó, de jobb otthon a dinnye"

A vakáció utolsó napjaiban történt. Lajcsi bágyadtan jött haza este a mezőről, nem kért vacsorát, korán lefeküdt. Éjjel rosszul lett, többször ki kellett mennie, hasmenése volt. Teréz asszony megmérte a lázát, a hőmérő 39.5-et mutatott. Másnap reggel kihívták az orvost. Dr. Bárdos István könnyű nyári vírusfertőzést diagnosztizált. Felírt valami gyógyszert. Azt mondta három, négy nap, és túl lesz rajta. Nem így történt, a fiú állapota egyre súlyosabb lett. Rettenetesen köhögött, rázta a hideg, magas láza volt. Az orvos minden nap látta. Nyugtatgatta a szülőket, nincs komolyabb baj, egy fertőzéses betegség elhúzódhat. Újabb gyógyszereket írt fel, láz és hasmenés ellen. Másfél héttel később mentőt kellett a gyerekhez hívni. A hatvani kórházba szállították, ahol megállapították, hogy súlyos, elhanyagolt állapotban lévő tüdő és mellhártya gyulladása van. Pestre vitték a budai Duna parton lévő Szent Margit kórházba. Innen átkerült a Szent Rókusba. Két nap múlva tüdő-műtétet hajtottak végre rajta. A műtét sikerült, Dósa Lajos felépült. Apja, anyja boldogok voltak, hálát adtak Istennek, hogy imáikat meghallgatta. Nem sejtették, mit hoz a jövő. Lajos az elkövetkező években még számos tüdőműtéten esett át, ő maga, ha megkérdezték, azt mondta, tizenhaton. Ebből az utolsó kettő már Amerikában volt, ahol élt.

.

Forrás: Lapu istvánné Ahogy én láttam

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-30 08:06:57

válasz T. Pandur Judit (2021-04-29 16:52:43) üzenetére
Szia Judit! rlk, h tetszik, s hogy itt vagy! Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-04-29 16:52:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Falusi s csaldi letkpek sorakoznak ebben a rszben, mindegyik rdekes, lvezetes lerssal.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-07-21 09:22:35

válasz hundido (2020-07-06 14:34:32) üzenetére
Szia! Bocs, h csak most reaglok! Nagyon ksznm megtisztel soraidat! Szerencsm van ezzel az rssal, annyi minden ll a rendelkezsemre, levelek, dokumentumok, elbeszlsek, h gy knny dolgom van. Szeretem ezt a regnyt, a trtnet adott, meslteti magt. Mindig nagy szeretettel s rdekldssel vrom hozzrt hozzszlsaidat. Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2020-07-06 14:34:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Annyira jl rsz! Nagyon remekl brzolod a kort, az esemnyeket. Szinte n is ott rzem magam a szereplkkel azokon a helyeken, ahol k vannak. A Dsa csald ltogatsa a frdben, az tkezs a Gundelben, a mozi, a cukrszda...Aztn szegny Lajcsi betegsge..- szval csoda klassz volt a szereplkkel s veled tartani. dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-06-22 17:48:49

válasz Klára (2020-06-22 17:28:29) üzenetére
Szia Klri! Igen, valban gy van! A faluban nagyon szerettk! A tjhzat n is csak kpeken lttam, zsenilis egy gyjtemny. n azon csodlkozom, h egy ilyen, viszonylag kis llekszm kzsgnek hogy lehet ennyire gazdag kulturlis lete? Visszanylik a mltba, Dsa Jennek is van szerepe benne. Ksznm, rlk, h vrod, remlem az sem lesz unalmas. Egy egszen ms vilgba vezet majd...Ksznettel: n
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
3000
Időpont: 2020-06-22 17:28:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Nagyon j, rdekes rsz.

Megnztem, kicsoda Lapu Istvnn. a zsmboki tjhz nvadja. Biztos szp a tjhzban lv killts.

Akkor vrom a csald msik grl szl trtnetet. :)

dv: Klri
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-06-22 17:19:49

válasz sailor (2020-06-22 17:16:11) üzenetére
Ksznm Sailor, nem is tudom mi lenne velem biztatsotok nlkl! Ksznm, szzszor is, ezerszer is! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-06-22 17:16:58

válasz oroszlán (2020-06-22 17:06:30) üzenetére
Kedves Ica! ppen kereszteztk egymst, Te nekem rtl, n meg neked! Ksznm megtisztel soraidat Szeretettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2020-06-22 17:16:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Nagyon,nagyon foglalt lehetsz!
Klns az a md,ahogy lszs rsz!
s krlek ne ktelkedj ezen:
"
Hogy tehetsges lennk? A jelek nem ezt mutatjk! :)"
A jelekpp ezt mutatjk!

Nagyon sok egszsget s kitartst:sailor
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2020-06-22 17:06:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Mindig megteremted az rsaid hangulatt, taln az teszi ennyire olvashatv remek soraid kztt a trtnseket. Remek r vagy, mesls.
Szeretettel gratullok
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-06-22 17:00:09

válasz sailor (2020-06-22 11:22:11) üzenetére
Szia Sailor! A vicc az, h a ltszat ellenre elg kevs idm van rsra. A tli flvben, amikor itthon vagyok kb. napi msfl rm van a szmtgp eltt lni. De segtsgemre van most a Lajtorjnl, az a rengeteg doksi, amit felleltem. Van a fejemben egy kp arrl, mit akarok megrni. Amikor autzom, futok, trenylok, stb, fejben "rom" a trtnetet, mire lelk a gphez, mr csak be kell ptygni. Erre jut napi fl, hromnegyed ra. gy lek, gy "rok"
Nyron bonyolultabb a helyzet a vitorlzs miatt, tudod, ezt mr mondtam. Legkzelebb kb egy hnap mlva leszek jra Bp.-n, akkor folytatom! Hogy tehetsges lennk? A jelek nem ezt mutatjk! :) Ksznet mindenrt! -n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2020-06-22 11:22:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Ksznet ezekrt a szebbnl szebb,autentikusnak mondhat
rsodnak!rasaidnak....s a folytatsnak!
Nagyon tetszik,hogy fszere3zed ket ntkkal!
Olyan szpen kpesek feljtani azt a kort,
minden szp s nehz dolgaikkal!
Az aprllkos,precz munkt nem is merem elkpzelni,
mennyi idt s ert kellett felhozni,de klnlsen
a tehetsget munkba llitani,mert nlkle nem megy!

Mgegyszer ksznet!
Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-06-22 10:44:07

Kedves Olvasim, rtrsak! Ez az utols epizd a Dsa csald 1920-as vekben Zsmbokon tlttt veibl. Hozzjuk ksbb mg visszatrek, most azonban egy ideig a csald mik gnak, a Keglovicsok (Frter, Ertsey) letnek bemutatsa jn. Nem titok, a kt csald sorsa hamarosan sszefondik. Szeretettel dvzlk mindenkit! -n

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023