HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-06-22

A lajtorja 48.

22. Ne vigy minket a kísértésbe (Második Könyv, folytatás)

A Szent Erzsébet téren lévő kultúrházban szombat esténként modern zenére táncoltak a lányok és a leventék. (Mármint a Leventék) Divatba jött az amerikai eredetű jazz, a regtime, és a "simi", de a tangót és a keringőt is szerették. No, és persze az örökzöld, jó magyar csárdást! Bár a községi bálok általában hajnalok hajnaláig tartottak, a másnap déli szentmisén mégis jelen volt a falu ifjúságának színe virága. Nem állíthatjuk, hogy frissen, üdén és kívánatosan, mert ez talán barokkos túlzás lenne, sokkal inkább kókadtan, ernyedezve, ásítozva, de ott ültek a nekik fenntartott helyeken, a legények a bal oldali padsorokban, a leányok meg átellenben, jobboldalon. Boldog volt, aki előtt ült valaki, akinek a háta mögé elrejthette álmos képét, bedagadt szemeit.

Más nóta járta néhány száz méterrel arrébb a kocsmában, a busz-pályaudvar mellett. A helyiek kissé fellengzősen "pályaudvarnak" nevezték, pedig máshol, egy nagyvárosban talán még a "megállót" is elvitatták volna tőle.
Cincogott, nyekergett a cigány hegedűje, a legények kiabáltak, kurjongattak. Sűrű kékeslila füst gomolygott, körbe jártak a kisfröccsös poharak a söntésben. Végigcsúsztak a teli poharak az opálos bádoglapon, ahogy a csapos arrébb taszította őket, s kifröccsentve habzó tetejüket megálltak egy-egy szomjas ádámcsutka előtt. A helybéli nóták mentek inkább, azokat szerették, azokat énekelték. A saját sorsuk, gondjaik, bánatuk, örömük tükröződött a nótákban. Ilyeneket énekeltek:

Sej galáris, galáris, galáris
Elhagyott a szeretőm a babám is
Ha elhagyott majd megvár
Engemet a zsámboki dobogós kőhídnál

Ezt a nótát fölöttébb kedvelték, ropogós volt, jó volt a ritmus, fülbemászott a dallam. Egy másik búsongót is gyakran énekeltek:

Sej haj nem iszok én a Köpüskút vizébül
Kitagadott a babám a szivébül
Ha még egyszer a szivébül kitagad
Sej haj magos az ég, csillagostul leszakad.

És sokszor elhangzott keseregve, indulatosan:

Leégett az óhatvani cukorgyár
Beleégett harminchárom barna lány
Verje meg az Isten azt a jó édesanyát,
Ki a cukorgyárba adja a leányát!

Édesanyám ha bemegy a szobába,
Rátekint a sok szép vasalt szoknyára,
Édesanyám minek az a sok vasalt szoknya,
Ha a jánya hervad a répasorba.

Felépült az újhatvani cukorgyár,
Benne sétál tizenhárom szőke lány.
Olyan szépen csikorog a panglis cipője
Mégis barna legény a szeretője.

Verekedés is volt miatta, mert egyszer egy legény, aki jól felöntött a garatra, a nótától nekikeseredve felkiáltott: "Vesszenek a népnyúzó urak és a zsírosparasztok!" Mire egy másik nagyivó, egy nagygazda fia, keménykötésű tökös legény: "Vesszél te magad büdös paraszt, hát nem mi adunk neked enni?!"
Egymásnak estek, volt csihi-puhi rendesen. A többi duhaj is bekapcsolódott, aznap este szétverték a berendezést.

Augusztus elején nagy riadalmat okozott az uradalmi földeken a répa-lisztharmat (Erysiphe betae) megjelenése. A sötétzöld leveleket lisztszerű bevonat lepte el. A levelek elvékonyodtak, elsárgultak, s kezdtek leszáradni. A Schell-birtok intézője Vargha László elrendelte a vegyszeres permetezést, ami egy idő után megállította ezt a félelmetes gomba-betegséget. Tizedikéig, Lőrinc napig újabb izgalom nem akadt. Elkészült a mocsarasi fahíd, olyan erős és masszív lett, hogy csodájára jártak az emberek.
A néphit azt tartja, hogy a dinnye augusztus 10. után már nem igazán jó, elkezd löttyedni, vizesedni. "Lőrinc belepisil a dinnyébe", mondják a falusiak. No, ha ez igaz, márpedig igaz lehet nagy általánosságban, ha annyian ráfogják, nem igaz a zsámboki dinnyére és különösképpen nem főjegyzőűr dinnyéjére, ami hátul a kertben terem. Az még jóval később is finom, édes, és roppanós!

Huszadikára Szent István ünnepére magtárban volt a gabona, a malmok őröltek. A hónap vége felé egy szerdai napon Dósa Jenő bevitte a fiúkat Pestre, úgymond világot látni. Előtte egy nappal Gödöllőn járt a Járásbíróságon, és a Telekkönyvnél, ügyes bajos dolgokat intézett.
Apa és fiai először a Városligetben lévő Széchenyi fürdőt keresték fel, mint, ahogy máskor is szokták. Dósa Jenő "kigőzölöm öreg csontjaimat" felkiáltással bevetette magát a "gőzbe", míg a fiúk közben kinn úszkáltak. Eltelt az idő délig. Dósa Jenő megmasszíroztatta magát Pityuval, az öreg, kövér, kopasz masszőrrel, aki régi bútordarab a fürdőben, már 1907-ben is ott szolgált. A Gundelnél ebédeltek, s majd azt követően, hogy főjegyzőúr elszívott egy illatos, finom szivart, besétáltak a városba. A Híradó-mozi, a Körút és a Dohány utca sarkán, volt a következő állomás, aznap éppen az Erős János című mesefilmet adták. Onnan a Hauerhez mentek a Rákóczi útra. A csupa tükör, csupa arany ragyogás, csupa vörös bársony cukrászdában Dósa Jenő rumos feketét fogyasztott, a fiainak meg fagylaltot rendelt kristály-kehelyben, kanalazták is kellőképpen átszellemült képpel. Hazafelé a vonaton megkérdezte a nagyokat hallgató, fáradt fiúkat: oszt, mondjátok, no, hogy ízlett a cukrászdában a fagylalt? Lajcsi somolygott magában, de Jenő, némi hallgatás után kivágta: jó volt Apu, nagyon finom volt, de jobb otthon a dinnye!
A mondás később szállóigévé vált a családban, még az unokák is felemlegették olykor-olykor a családi összeröffenéseken: " jó a fagylalt, jó, de jobb otthon a dinnye"

A vakáció utolsó napjaiban történt. Lajcsi bágyadtan jött haza este a mezőről, nem kért vacsorát, korán lefeküdt. Éjjel rosszul lett, többször ki kellett mennie, hasmenése volt. Teréz asszony megmérte a lázát, a hőmérő 39.5-et mutatott. Másnap reggel kihívták az orvost. Dr. Bárdos István könnyű nyári vírusfertőzést diagnosztizált. Felírt valami gyógyszert. Azt mondta három, négy nap, és túl lesz rajta. Nem így történt, a fiú állapota egyre súlyosabb lett. Rettenetesen köhögött, rázta a hideg, magas láza volt. Az orvos minden nap látta. Nyugtatgatta a szülőket, nincs komolyabb baj, egy fertőzéses betegség elhúzódhat. Újabb gyógyszereket írt fel, láz és hasmenés ellen. Másfél héttel később mentőt kellett a gyerekhez hívni. A hatvani kórházba szállították, ahol megállapították, hogy súlyos, elhanyagolt állapotban lévő tüdő és mellhártya gyulladása van. Pestre vitték a budai Duna parton lévő Szent Margit kórházba. Innen átkerült a Szent Rókusba. Két nap múlva tüdő-műtétet hajtottak végre rajta. A műtét sikerült, Dósa Lajos felépült. Apja, anyja boldogok voltak, hálát adtak Istennek, hogy imáikat meghallgatta. Nem sejtették, mit hoz a jövő. Lajos az elkövetkező években még számos tüdőműtéten esett át, ő maga, ha megkérdezték, azt mondta, tizenhaton. Ebből az utolsó kettő már Amerikában volt, ahol élt.

.

Forrás: Lapu istvánné Ahogy én láttam

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-04-30 08:06:57

válasz T. Pandur Judit (2021-04-29 16:52:43) üzenetére
Szia Judit! Örülök, h tetszik, s hogy itt vagy! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5610
Időpont: 2021-04-29 16:52:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Falusi és családi életképek sorakoznak ebben a részben, mindegyik érdekes, élvezetes leírással.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-07-21 09:22:35

válasz hundido (2020-07-06 14:34:32) üzenetére
Szia! Bocs, h csak most reagálok! Nagyon köszönöm megtisztelő soraidat! Szerencsém van ezzel az írással, annyi minden áll a rendelkezésemre, levelek, dokumentumok, elbeszélések, h így könnyű dolgom van. Szeretem ezt a regényt, a történet adott, mesélteti magát. Mindig nagy szeretettel és érdeklődéssel várom hozzáértő hozzászólásaidat. Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2020-07-06 14:34:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Annyira jól írsz! Nagyon remekül ábrázolod a kort, az eseményeket. Szinte én is ott érzem magam a szereplőkkel azokon a helyeken, ahol ők vannak. A Dósa család látogatása a fürdőben, az étkezés a Gundelben, a mozi, a cukrászda...Aztán szegény Lajcsi betegsége..- szóval csoda klassz volt a szereplőkkel és veled tartani. Üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-06-22 17:48:49

válasz Klára (2020-06-22 17:28:29) üzenetére
Szia Klári! Igen, valóban így van! A faluban nagyon szerették! A tájházat én is csak képeken láttam, zseniális egy gyűjtemény. Én azon csodálkozom, h egy ilyen, viszonylag kis lélekszámú községnek hogy lehet ennyire gazdag kulturális élete? Visszanyúlik a múltba, Dósa Jenőnek is van szerepe benne. Köszönöm, örülök, h várod, remélem az sem lesz unalmas. Egy egészen más világba vezet majd...Köszönettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2977
Időpont: 2020-06-22 17:28:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon jó, érdekes rész.

Megnéztem, kicsoda Lapu Istvánné. Ő a zsámboki tájház névadója. Biztos szép a tájházban lévő kiállítás.

Akkor várom a család másik ágáról szóló történetet. :)

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-06-22 17:19:49

válasz sailor (2020-06-22 17:16:11) üzenetére
Köszönöm Sailor, nem is tudom mi lenne velem biztatásotok nélkül! Köszönöm, százszor is, ezerszer is! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-06-22 17:16:58

válasz oroszlán (2020-06-22 17:06:30) üzenetére
Kedves Ica! Éppen kereszteztük egymást, Te nekem írtál, én meg neked! Köszönöm megtisztelő soraidat Szeretettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8591
Időpont: 2020-06-22 17:16:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon,nagyon foglalt lehetsz!
Különös az a mód,ahogy ´élsz´és írsz!
és kérlek ne kételkedj ezen:
"
Hogy tehetséges lennék? A jelek nem ezt mutatják! :)"
A ´jelek´épp ezt mutatják!

Nagyon sok egészséget és kitartást:sailor
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8804
Időpont: 2020-06-22 17:06:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Mindig megteremted az írásaid hangulatát, talán az teszi ennyire olvashatóvá remek soraid között a történéseket. Remek író vagy, mesélős.
Szeretettel gratulálok
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-06-22 17:00:09

válasz sailor (2020-06-22 11:22:11) üzenetére
Szia Sailor! A vicc az, h a látszat ellenére elég kevés időm van írásra. A téli félévben, amikor itthon vagyok kb. napi másfél órám van a számítógép előtt ülni. De segítségemre van most a Lajtorjánál, az a rengeteg doksi, amit felleltem. Van a fejemben egy kép arról, mit akarok megírni. Amikor autózom, futok, trenyélok, stb, fejben "írom" a történetet, mire leülök a géphez, már csak be kell pötyögni. Erre jut napi fél, háromnegyed óra. Így élek, így "írok"
Nyáron bonyolultabb a helyzet a vitorlázás miatt, tudod, ezt már mondtam. Legközelebb kb egy hónap múlva leszek újra Bp.-n, akkor folytatom! Hogy tehetséges lennék? A jelek nem ezt mutatják! :) Köszönet mindenért! -én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8591
Időpont: 2020-06-22 11:22:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Köszönet ezekért a szebbnél szebb,autentikusnak mondható
írásodnak!Írasaidnak....és a folytatásnak!
Nagyon tetszik,hogy füszere3zed öket nótákkal!
Olyan szépen képesek felújítani azt a kort,
minden szép és nehéz dolgaikkal!
Az apróllékos,precíz munkát nem is merem elképzelni,
mennyi idöt és eröt kelle´tt felhozni,de különlösen
a tehetséget munkába állitani,mert nélküle nem megy!

Mégegyszer köszönet!
Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2020-06-22 10:44:07

Kedves Olvasóim, írótársak! Ez az utolsó epizód a Dósa család 1920-as években Zsámbokon töltött éveiből. Hozzájuk később még visszatérek, most azonban egy ideig a család máik ágának, a Keglovicsok (Fráter, Ertsey) életének bemutatása jön. Nem titok, a két család sorsa hamarosan összefonódik. Szeretettel üdvözlök mindenkit! -én

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Ami elmúlt - az örökre el... címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022