HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-11-25

A lajtorja 58.

10. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik Könyv, folytatás)

Kelenföldön is felszállhattak volna a vonatra, Kelenföld, valamivel közelebb esett a lakáshoz, de Médy könyörgésére mégis a Délibe mentek. Médynek azt mondta az egyik kis barátnője az iskolában, hogy, ha valaki átmegy vonattal, a Déli-pályaudvart Kelenfölddel összekötő hosszú alagúton, úgy, hogy közben elmormol magában egy kívánságot, annak a kívánsága, tuti tót ziccer, hogy beteljesedik.
Médy Apuka hazatérésére akart gondolni, magában ismételgette, miközben felszálltak és elcihelődtek, végül mégis elfelejtette.
Javában benn volt már a vonat a hosszú, sötét alagútban, az ablakokat a kalauz utasítására fel kellett húzni, hogy a menetszél ne hozza be a vagonokba a mozdony által kibocsátott sűrű, fekete füstöt, s a nagy izgalomban kiment a fejéből. Csak, amikor már majdnem kiértek, s kezdett világosodni oldalt a feketeség, jutott eszébe, s gyorsan elhadarta a kérést: "azt szeretném, stipi-stopi, hogy Apuka minél előbb hazajöjjön a frontról."
Rögtön utána eszébe jutott, hogy nem mondta jól, nem "frontot" kellett volna mondani, hanem "fogságot", hiszen most éppen fogságban van a szerbeknél. Annyi sok éven keresztül imádkoztak, fohászkodtak így, hogy benne maradt a fejében a szó: "hazajöjjön a frontról".
Kiértek, mint villámcsapás, minden világos lett hirtelen, túlzottan is, az oldalról jövő napsugarak, szinte megvakították az utasokat. Lehúzták, mint a többi utas azon az oldalon, a sötétbarna, vadonatúj rolettákat, a vasúttársaság legújabb ajándékát, s Lenke nevetve mondta: na végre! Féltem az előbb a sötétben, nehogy valaki leszúrjon!
Jót nevettek Anyukán, hiszen hát csak vicc volt az egész, ilyen esetek nem szoktak előfordulni.

Hosszú, hosszú ideig nem történt semmi. Aztán egyszer csak, valahol Székesfehérvár előtt jött a kalauz, kérte a menetjegyeket. Lenke megmutatta arcképes vasutas igazolványát, amit még a Kassa-Óderbergi Vasúttársaság állított ki, s a Magyar Császári és Királyi Vasúttársaság érvényesített, Győző, pedig felmutatta vadonatúj, ingyenes utazásra jogosító kártyáját. Ez is fényképes volt. Egyik oldalon volt egy közepes méretű, szabályos igazolványkép, ami kadétruhában ábrázolta a gyereket, másik oldalon szerepelt az engedély szövege, s a rendelet száma. Lenkének kedvence volt ez a fénykép, sokszor elnézegette titokban, merengve múlton, jelenen és jövőn.
Jóképű, magabiztos, telt arcú kisfiú nézett rá, bizakodó nagy szemekkel. Jaj, ha Ferenc látná most, ilyen nagynak, ilyen büszkének, erősnek, milyen boldog lenne! Vajon mi lesz ebből a gyerekből, ha nagy lesz? Katona, igen, katona, mi más lehetne?
Emelkedik majd a ranglétrán, megnősül, családot alapít.
A katonaság biztos egzisztenciát jelent, s egykor majd szép nyugdíjat. A katonának gyöngyélete van, kézről kézre adják az úri társaságok. Úriember lesz, megbecsült személy. Igaz, hogy a katonákat parancs szerint ide-oda helyezik, dobálják, furtonfurt költözniük kell, de ez legyen a legkisebb baj. Csak béke legyen, csak ne jöjjön egy újabb háború.
Megrázta a fejét, igyekezett kiverni fejéből a rossz gondolatot.
Hogy lenne háború? -kérdezte magában. Őfőméltósága Horthy Miklós kormányzó úr biztos nem engedi, hogy háború legyen. Ő olyan - folytatta a gondolatmenetet - olyan, aki letöri a kardcsörtetők szarvát. Ő a béke híve!

Fehérváron álltak meg először, itt az állomáson sokáig vesztegelt a szerelvény. Szenet, vizet vettek fel, s míg a vasutasok serényen ügyködtek a dolgon, az utasok leszállhattak, szétszéledhettek a peronon, újságért, vízért, friss péksüteményért, cukorkáért, kávéért.
Fél órás várakozás után indultak tovább. Aligáig, a menetrend szerint nem állt meg a vonat, onnantól kezdve viszont minden állomáson.
Lenke elővette az otthonról hozott, zsírpapírba csomagolt elemózsiát. A gyerekek farkas éhesek voltak, két pofára zabikálták a finom, tetézett zsíros-kenyeret, a hagymakarikákkal. Megkínálták a szemben ülő utast is, bizonyos Sztrojcskovics Ivánt, legalább is így mutatkozott be ez az ember, miután Fehérvárnál felszállt, s csomagját, hanyag mozdulattal feldobta a hálóba. Mogorva, barátságtalan alaknak látták, ám valami homályos érzet miatt úrfélének tűnt. Lenke nem tudta eldönteni első látásra, kiféle, miféle. Sztrojcskovics csak a fejével intett nemet, egy kukk nem sok annyit se szólt a szíves kínálásra, újra az ablak felé fordult, s kibámult szénfekete szemeivel az egyhangú, unalmas vidékre.

Zakatolt a vonat, csattogtak a kerekek. Elől a mozdony sűrű fekete füstöt eregetett, néha, az ablakon kihajoló Médy, s Győző nagy ámulatára szabályos szikraesőt lövellt az ég felé.
-Gyertek már be onnan- szólt rájuk az anyjuk. -Nem látjátok, mi van ide írva?
Mutatta a réztáblát az ablak alatt: "KIHAJOLNI VESZÉLYES ÉS TILOS"

Alacsony dombháthoz értek, hosszan futottak mellette. Azt hitték soha nem lesz vége, egyszer azonban mégis vége lett a kilátástalan szürkeségnek, és amit a kitáruló táj tartogatott, az, maga volt a csoda.
-Meseország - kiáltott fel Médy, abban a szent minutumban. Az ámulattól szinte hangját vesztette, némán tátogva mutatott ki az ablakon. -Nézzétek!
Messze lent, s jobbra elől a Balaton parttalan tükrét látták, fenségesen nyújtózkodva maguk előtt. Végtelen, szelíd kékség, olyan szép, olyan mesés, olyan csodaszerű, mintha Meseország maga csöppent volna oda nagy hirtelenséggel.
A vonat, a távolság-zabáló vasszörny iszonyatos sebességgel rohant előre szigorú, kötött pályáján, mégis, ha a végtelen víz-felületre esett tekintetük, melyet csak messze elől, párákba burkolózva határoltak a túlsó part haloványan foszló hegyei, dombjai, azt érzeték, hogy egy helyben állnak, lebegnek, nem mozdulnak.
De aztán máris újabb csoda történt, fenyőcsúcsok robogtak elő a semmiből, s őrült vágtában zúgtak el az ablak előtt.
Minden vágtatott, ami közel volt, a fák, a kertek, a házak a töltés alatt. Képek villantak el, mintha egy gyorsan tekert, végtelenített film kockái lennének, lakályos villa, homlokzatán felirat: Erzsébet-lak, üres telek, üdülő padokkal, sövénnyel, rózsalugassal, sportpálya, falatozó, sorompónál várakozó emberek, kicsike öböl, oldalt a fodrozódó vízen halászladik, teherautó egy mellékúton, legelő kecske, egy csoport vidáman integető gyerek, bakterház a bakterral, vasúti rámpa, erdő, bokros terület, nádas, s a nádas szélén öregember hálóval.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-05-04 03:55:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Nagyon j a gzmozdonyos utazs lersa. Mr egszen el is felejtettem, hogy az milyen volt...
A vgtat tj az ablak eltt, n is mennyit gynyrkdtem benne gyerekkoromban.
Ma mr senkit nem rdekel. Annyi kppel vagyunk elrasztva, hogy a valsg kpei mr unalmasak lettek. A vonatokon is az elektronikus ktyk kpeit nzik a tj helyett.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-12-22 15:44:28

válasz hundido (2020-12-01 09:54:02) üzenetére
Szia! Ksznm! Remlem az lesz, de majd kiderl! :) dv: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2020-12-01 09:54:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Hangulatos utazson vehettem rszt. A vge, nagyon idilli. Vajon a trtnet kv, rsze is az lesz? Megyek, olvasom tovbb. dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-11-27 20:02:13

válasz Alkonyi (2020-11-26 20:16:01) üzenetére
Szia Alkonyi! Ksznm, jl esik! Szeretettel dvzllek: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-11-27 19:59:18

válasz sailor (2020-11-25 16:34:10) üzenetére
Szia Sailor! Most csak rviden, mg mindig nincs rendben a gpem: Ksznm!!! :) n
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
889
Időpont: 2020-11-26 20:16:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szp estt kvnok!

Krem szpen nagyon szp hangulatok,vgyak szlaltak fel ezen przban.
Mdy igazi karakter, egyre jobban azt rzem ki a felszlalsbl.
Hmmm,hogy egy gyereknek az a legnagyobb vgya,hogy az desapja hazatrjen...
Milyen hamar is kell felnttnek lennik.

Meseorszgot milyen rszletesen brzoltad 😊
Fleg azokban az idkben szegny embereknek tnyleg egy szp mese volt...

Tetszett😊

Szeretettel: Alkonyi
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2020-11-25 16:34:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A msik dolog ami megfogott Mdy krse:
""azt szeretnm, stipi-stopi, hogy Apuka minl elbb hazajjjn a frontrl."
Nagyon rint!
Ugyangy Gyz fnykpe,mely Lenknek oly sokat jelentett
s remnyeket fztt hozz...fihoz!

Remek rs!

Gratullok:sailor

Szp napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2020-11-25 16:26:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Ezt a rszt kellett idznem.olyan szp.lirikus,mess:
"A vonat, a tvolsg-zabl vasszrny iszonyatos sebessggel rohant elre szigor, kttt plyjn, mgis, ha a vgtelen vz-felletre esett tekintetk, melyet csak messze ell, prkba burkolzva hatroltak a tls part halovnyan foszl hegyei, dombjai, azt rzetk, hogy egy helyben llnak, lebegnek, nem mozdulnak"

meg ami utna jn....ezt csak az tudta lerni,lefesteniaki
tbbszr tartzkodott ott...arra!
Olyan pontos,szinte kpbe ill...
rzdik a ktttsg hozz,az,hogy sokszor megfordulhatott a szerz
arra.

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023