HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52876

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-12-13

A lajtorja 61.

13. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik Könyv, folytatás)

Hajnalok hajnaláig beszélgetett a két testvér ezeken a langymeleg nyári éjszakákon. A ház már aludt. Aludtak benn a kisszobában a gyerekek, Médy, Győző, Gizike, és a kicsi Lenke, aludt Endre várandós felesége Ilona asszony, Margitka a kis cselédlány, a lovak, a tehenek, s a lábasjószág. Sötét volt a tornácon, egyedül csak a szemöldökfára felakasztott petróleumlámpa libegő-lobogó, halványsárga lángja adott némi fényt. Az udvar felett az augusztusi égbolt milliárd csillaga ragyogott. Endre a maga szűkszavú módján tőmondatokban beszélt, míg Lenke boldog örömmel, hogy végre jól kibeszélheti magát, licsegett-locsogott, akár egy gyors-folyású hegyi-patak. Szóba kerültek az ősök, mint máskor is, amikor találkoztak.

A Fráterek a honfoglaló magyarokig tudják visszavezetni családfájukat. Az Árpád-kori száznyolc nemzetség egyikéből, a Dobra hadból leszármazott Marczelnak két fiát Kelement és Mártont szolgálataikért, 1265-ben V. István király a jobbagionatu castris alól felmentette, és a királyi serviensek közé emelte. Nem sokra rá, nyolc év múlva nevezett Marcellnek  fiá Kelemen és Márton 1273-ban ugyanazon ifjabb István királytól a bácsi várhoz tartozó, de attól fölmentett (eximalt) Kezy földet nyerik az írások szerint, melyet még ugyanazon évben kelt iktató parancs a kövi káptalanhoz rendel , mely káptalan e határozatot az 1276-i iktatási és határjárási oklevél alapján az adományozott, és nyolc határnak elégséges területül szolgáló földre nézve végre is hajt .

Az évszázadok során a család három ágra szakadt. Az ippi és érkeserűi Fráterek érmelléki (Bihar vármegye) birtokaikon éltek, gazdálkodtak, katonáskodtak, vagy hivatalt viseltek. Érsemjénben, Érkeserűn, s a szilágysági Ipp környékén rendelkeztek kiterjedt birtokokkal. Endre, és Lenke nagyapja, gróf Fráter Kálmán házassági anyakönyvi kivonatában a foglakozás rubrikában az szerepel, hogy nevezett személy "főnemes és közbirtokos".
Fia, az ifjú Mihály gróf rettenetes testi erejéről volt híres, beszélték, hogy egyszer egy zsákokkal megrakott parasztszekeret fél kézzel rántott ki a kátyúból. Endre emlékezett arra, hogy apja, testedzésként együtt horda béreseivel a lisztes-zsákokat, mindkét vállára feltetetett egy-egy zsákot, s szálfaegyenes derékkal könnyedén vitte a szekérhez.

-Apám és nagyapám még gróf volt, kastélyban lakott, hintón járt - nevetett Endre, a maga hangtalan módján, befelé szívva a levegőt - ládd, én meg úgy élek itt, mint egy paraszt.
Tényleg úgy élt, Lenke nap, mint nap tapasztalta. Hajnalban kelt, kiment a földre, volt vagy húsz magyar holdja a ház mögött, kapált, kaszált, tette, amit éppen kellett, vagy befogta a lovakat, s lement halászni. Az udvaron éjjel nappal kiterítve száradtak a halászhálók és a varsák.
Lenke gyakran látta fát vágni. Szálas, magas, inas ember volt, nagy-csontú. Ledobta az ingét, pantallóban veselkedett neki. Méretes tuskókat hasított ketté egyetlen csapással. A fiatalasszony Kálmán nagypapára már nem emlékezett, de apja képe felrémlett lelki szemei előtt, ahogy Endrét nézte az udvaron favágás közben.
Szakasztott olyan, mint édesapánk, sóhajtott magában. Hej, te rongyos, toprongyos, bolond élet!

-Itt vannak nálam a keresztlevelek, s az egyéb családi iratok - súgta halkan. -Megnézed őket?
-Igen - bólogatott Endre. -Feltétlenül. Már azt hittem soha nem látom többet. Mutasd!
Letette a boroskancsót és a poharakat a földre, az asztal mellé. Kevés bor mellett beszélgettek, saját szüretelésű, szép piros kadarka volt a kancsóban. Lenke bement a házba a táskájáért. Nagy halom, cukorspárgával összekötött, újságpapírba csomagolt iratot halászott elő. Az asztalkára tette, kettejük közé.
-Mutasd! - kérte újra a bátyja. -Hadd lám csak őket!
Leakasztotta a petróleumlámpát a szemöldökfáról, odahelyezte közel az asztallapra, felcsavarta a lángot.
Lenke kibontotta a paksamétát, fölé hajoltak mindketten.
-Nézd csak, itt van nagyanyánk keresztlevele!

A sárga, foszladozó, megfakult papírlapon a következő állt:

Lap: 226.
Kiállította: a szilágysomlyói róm. kath. egyház plébánia hivatala 1828 márczius 16.
Keresztelt neve: Erzsébet.
Neme: nő
Szülők neme, származási helye, polgári állása és vallása: Balogh István helv. hitvallású és neje Lázár Zsuzsánna róm. kath. Előkelő rendűek
Lakhelye (ucca és házszám): Kraszna
A keresztszülők neve, polgári állása, vallása és lakhelye (ucca. házszám): Horváth István és Kállay Zsuzsánna. Valki Sára által helyettesítve
A keresztelő neve és hivatala: Zakkay Sándor káplán.

-Nem merek hozzányúlni - morogta Endre - attól félek, hogy szétfoszlik a kezemben. Mutatta kérges paraszttenyerét. -Micsoda? - horkantott - hát már száz évvel ezelőtt is éltek emberek?
-Nézzük tovább - mondta a húga, kurta kis kacajjal. -Hová is tettem a nagypapáét? Lapozgatott, rázta a fejét. -Nem értem. Ja, itt van! Nem, ez apánké!

Pagina: 42. -ez állt fenn az irat jobb sarkában.
A keresztlevél 1849 szeptember 27-n kelt, a keresztelendő gyermek neve Mihály, Emil, Gusztáv. A szülők adatainál ez állt: apja Fráter Kálmán főnemes, anyja Balogh Erzsébet. Keresztszülők: Laky Lajos birtokos, és neje Nánásy Rozália.

Kiszáradt a szájuk, ahogy ezeket a régi iratokat tanulmányozták. Évszázadok robogtak át zengve, zúgva a parasztház tornácának oszlopai között. Csodálatos, és rettenetes valami az idő. Haj, de nehéz elviselni a tudatot, hogy akik a régmúlt időkben éltek, jártak, keltek, beszélgettek, úgy, mint ma mi magunk, ma már a föld alatt porlanak.
-Igyunk egy kortyot -mondta rekedt hangon Endre.
Lehajolt, felvette a poharakat.
-Isten!
-Isten - viszonozta Lenke.
Sóhajtott és így folytatta: -Kérünk Urunk, vigyázz gyermekeinkre, egész családunkra, add, hogy elhalt hozzátartozóink, akik hited szerint éltek, szentséges színed elé állhassanak a Te országodban, a Te akaratod szerint.

Forrás: Internet, és eredeti dokumentumok

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-07 08:21:47

Szia Judit! A nemesi családok számon tartották az őseiket: Ettől persze nem nemesebbek, és nem érnek többet másoknál. Csak érdekesség. Erőd adhat azoknak a családoknak, amelyek dicső ősökkel rendelkeznek. Nem több. E regényben is ezt a célt szolgálja. A regény célkitűzése kettős: bemutatni a ma élő családtagoknak, honnan származtak, hiszen ez érdekelheti őket. A másik: bemutatni az olvasók számára egy kort, embereket, eseményeket, amelyek érdekesek, s elgondolkodtatóak! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-05-06 13:48:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Érdekes volt a számomra ez a rész! Számomra mindig meglepő, hogy valaki vissza tudja vezetni, hogy honnan származott.
A nagy világégésekben elpusztult sok irat, meg aztán az utódok sem őrizték meg őket, így aztán nagy divat lett a családfa kutatás. Neked nem kell kutatni, rendelkezésedre állnak a régi iratok.
Nekem meg belefogni sem érdemes az ilyesmibe, mindig jobbágyok, szegényparasztok lehettek az őseim.
No és mind "migránsok" a családnevek alapján, amiben tót, török, horvát, osztrák nevek bukkannak fel. Az én családnevem is bosnyák eredetű.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-12-22 16:06:04

válasz Alkonyi (2020-12-22 13:44:36) üzenetére
Szia Alkonyi! Egy ezer oldalra tervezett családregény nem nagyon engedi meg az embernek, hogy cikornyázzon. Olyan ez, mint a hosszútávfutás, a maratoni. Be kell osztani. Nagy kihívás. Elcifráznám néha, de int az idő és a terjedelem. Csak egyszerűen, csak sallangmentesen. De itt ott kell valami plusz, különben szürke lesz uncsi. Nem annyira tudatos átérzés, inkább ösztön. Menni kell, menni, haladni. A családfákat, régi iratokat böngészve engem is megborzongat a múlt, a történelem igézete. Úgy éltek ezek az emberek, mint a maiak. Törekedtek a jóra, hogy egyre feljebb jussanak. S hogy szedte ízekre elképzeléseiket a sors. Erről szól(na) a A lajtorja - ha sikerülne kihozni belőle. Köszönettel: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2020-12-22 13:44:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Szia Bödön 😊

"Sötét volt a tornácon, egyedül csak a szemöldökfára felakasztott petróleumlámpa libegő-lobogó, halványsárga lángja adott némi fényt. Az udvar felett az augusztusi égbolt milliárd csillaga ragyogott"

Gyönyörű leírás....annyira eleven.

"Apám és nagyapám még gróf volt, kastélyban lakott, hintón járt - nevetett Endre, a maga hangtalan módján, befelé szívva a levegőt - ládd, én meg úgy élek itt, mint egy paraszt."

Érdekes felszólalás ez Endre szájából. Nagy lelke volt,amolyan a maga módján élő ,és gondolkodó. Én ezt érzem....

A történelem...a családfa...a sárgás papírok üzenete....különös hangulatok.
"Csodálatos, és rettenetes valami az idő. Haj, de nehéz elviselni a tudatot, hogy akik a régmúlt időkben éltek, jártak, keltek, beszélgettek, úgy, mint ma mi magunk, ma már a föld alatt porlanak"

Bizony mennyit gondolkozok én is ezen.....
"Csodálatos, és rettenetes valami az idő"...

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-12-18 08:06:10

válasz oroszlán (2020-12-17 18:19:04) üzenetére
Kedves Ica! A dokumentumok egy része megvan, csak be kell nyúlnom a fiókba. :) E mellett nagy segítség az Internet. Internet nélkül biztos vagyok benne, h nem tudnám összehozni. A keresztnevek kérdése elég érdekes dolog, én pl. László, Lajos, János, és Ferenc vagyok, plusz Frigyes (Fritz), de ezek közül csak az első három van bejegyezve, ki tudja miért? Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2020-12-17 18:19:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Ahogy visszavezetted a családfát, ahhoz sok kutatásra volt biztosan szükséged.
Ami megragadott ebben a történet részletében az a keresztlevélben bejegyzett három keresztnév, már csak azért is, mert nekem is három keresztnevem van bejegyezve a régi keresztlevélben, de csak kettőt fogadtak el hivatalosan:))
Szeretettel
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-12-17 16:29:09

válasz hundido (2020-12-17 09:49:17) üzenetére
Szia! Igen! és írni is jó róla: Úgy érzem, mintha feltámadna a múlt, s élnének azok, akik ma már csak a halványuló emlékekben, és régi, megsárgult papírokon léteznek....Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2020-12-17 09:49:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Milyen jó is lehet régi iratokat nézegetni! Megismerni általuk a családod, egy kis történelem megsárgult papirokon...Tetszett ez a rész is!
Üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-12-13 16:53:53

válasz sailor (2020-12-13 12:19:16) üzenetére
Tisztában vagyok azzal, h egy szűk körnek írok, a legtöbb embert ez a téma nem érdekli. Ha egyszer nyomtatásba kerül, valószínű ugyanaz lesz a helyzet, bár ki tudja! ???
A következő epizódokban folytatódik a "Fráter" sztori, "beépítem" Lenke unokatestvérét, Fráter Lórándot, a híres "nótáskapitányt" (huszárkapitány) és más, régi híres embereket, akik a megjelenített családhoz tartoztak. Pl. Laszlovszky József Buda egykori polgármestere (Laszlovszky-major, Kozma István atya, Máltai Szeretetszolgálat, stb.) Remélem, nem lesz túl unalmas! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-12-13 16:44:26

válasz sailor (2020-12-13 12:19:16) üzenetére
Szia Sailor! Hálás szívvel köszönöm, nem tudom elégszer és eleget mondani, milyen sokat jelent az a segítség, amit Tőled kapok. Ezeknél a részeknél az a probléma, h túl sok adat van, amelyeket nem lehet teljes egészében az olvasó nyakába zúdítani, mert megunja és elmegy. Figyelembe veszem azt is, h egy "internetes" regényt írok. A mai, laptopon, okos-telefonon olvasó emberek nem olvasnak ezer oldalas életregényeket. Kivétel talán ??? ha szét van szabdalva rövid epizódokra, s úgy van tálalva, mint egy soha véget nem érő szappanopera.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2020-12-13 12:19:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Itt az ösökröl szólo rész,nagyon érdekes:
Szinte felélednek a régebbi korok szereplöi.
Utánajárásod ujra élökke´tette öket!
Szintén a beszédmód Lenke és Endre közt
nagyon ´eltalált´!

Elismerésel gratulálok.sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9144
Időpont: 2020-12-13 12:13:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"Forrás: Internet, és eredeti dokumentumok"
Látszik,érzödik írásaidon!
Egy egy írás,regény,ha kigondolt,az megtörténhetett´
esemény lehet.
Nálad azok hitelesek,megtörténtek:
Ami az eseményeket illeti!
Kiegészitésként az író hozzáteszi a saját elképzeléseit is,
de a lényeg marad,mert dokumentumokat használ
Ezt szeretem,becsülöm írásaidnál!

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022