HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-02-22

A lajtorja 69.

20. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik könyv, folytatás)

A Herderics lánynak Kovács Nelli volt a legjobb barátja a második emeletről. Kovácsék majdnem felettük laktak, csak egy lakással arrébb. A két kislány sülve-főve együtt volt, hol Nelli jött le játszani Médyhez, hol Médy ment fel kis barátnőjéhez. A szép nyári napok már régen lecsengtek, őszi esők áztatták a vasút töltést és a Dombovári út macskaköveit. Egyik ilyen esős csúnya novemberi nap délutánján, tanulás után úgy esett, hogy Médy ment fel az emeletre Nellihez. Kovácsné engedte be a kislányt, megpuszilta a feje búbját, és intett: menj csak be nyugodtan, a barátnőd már vár téged.
Beszélgettek, pletykálkodtak, nevetgéltek. Nelli kapott karácsonyra egy új társasjátékot, Ki nevet nagyobbat, azzal játszottak. Dobókockával kellett dobni, s aszerint lépni a táblán, hogy hányat dobott az ember. Ha egyik vagy másik bábuval színes kockához értek, akkor nagy baj, vagy nagy szerencse érte őket. A zöld például azt jelentette, hogy három kockát előre ugorhatsz, de a piros nagyon rossz volt. Aki pirosra ugrott, az két dobásból kimaradt.
-Győzővel mi van? - kérdezte egyszer csak halkan, szemlesütve Nelli.
Médy tudta, hogy barátnőjét gyengéd szálak fűzik az ő nagy, okos, daliás bátyjához, afféle romantikus, bimbódzó, első gyerekszerelem, s így, magában kuncogva részletesen beszámolt az utolsó időbeli történésekről.
-Képzeld, Kőszegről írt lapot!
Hogyhogy? -akadt fel Nelli szeme. Keze megállt a dobásban, majdnem kiejtette markából a dobókockát. -Hát nem Sopronban vannak?
-Ott voltak idáig, de átköltöztették az iskolát Kőszegre. Pont arról írt. Azt írta Anyukának, hogy elköltöztették őket. Megírta az új címet, s hogy látogassa meg Anyuka, mert...
-Mert?
-Mert lesz valami avatás, vagy mit tudom én, eskü. Valami olyan izé...hivatalos. Megírta, hogy a Nyugati pályaudvarról indul a vonat fél hétkor, tizenegy tízre ér oda. Az állomáshoz közel van egy olcsó szálloda, ott tud majd megszállni. Azt írja, nem drága, és még azt, hogy feltétlenül menjen le Anyuka, nagyon fontos, minden fiúnak ott lesz a mamája.
-És a papája?
Médy tűnődött.
-Az nem. Nem valószínű. Ebbe a katonaiskolába azok a gyerekek kerültek akiknek, szóval, hogy is mondjam, akiknek a papája elesett, vagy fogságba került.. .
-Értem. -Nelli felpillantott. Könnyes lett a szeme.
Bocsáss meg a tapintatlanságomért.
Médí is sírfa fakadt.
-Nem, semmi. Dehogy. Nem tudhattad!

Pityuka a drága kis sárga kanári lerepült a felső karnisról a szőnyegre, most ott tipegett mellettük.
Médy odatartotta a tenyerét, hívogatta.
A kismadár megállt, kecses mozdulattal forgatta fejecskéjét jobbra, balra, felfelé bandzsítva ránézett Médíre és tovább ment.
-De cuki! - kiáltott fel a kislány. -Jaj, de édes!
Nelli is megpróbálta magához csalni, de Pityuka vele se törődött.
-Gyere Pityuka, itt van finom magocska!
Kínálta a tenyeréből. a kismadár azonban kikerülte, s tovább totyogott.
-Szeret lent lenni a földön - magyarázta Nelli. -A szőnyegről, gondolom, azt képzeli, hogy valami kedves, virágos rét.
-Cuki - mondta Médí elragadtatással. Kevét lelve nézett utána. -Milyen aranyos!
Pityuka elrepült valahova, nem látták hova lett. Rengeteg kedvenc búvóhelye volt fenn a magasban, a csipkefüggöny felső szegélye, a széles, cirádás, aranyozott képkeretek, a könyvespolcok, a ruhás-szekrény teteje, meg még sok ilyen hely, ami a földön két lábon mászkáló lényeknek eszébe se jutna. Fentről más a világ.

Bejött Nelli anyukája.
-Leülök egy percre. hadd fiatalodjak!
Lecsüccsent a fotelba. Megigazította az asztalon a csipketerítőt, helyére tette a zöld, ólomkristály vázát.
-Már nem játszotok?
-Nem.
-Akkor pakoljátok össze a társasjátékot. Hozok nektek uzsonnát.

Felugrott, kiszaladt. Az a fajta nyüzsgő lény volt, aki két percig nem tudott egy helyben maradni. A férje, Nelli apja könyvügynök volt, késő este járt haza. Az egyedüllét hosszú óráiban Kovácsné nyüzsgött. Felvett egy ezüst hamutartót, letörölgette a köténye szélével, visszatette. Kiment, feltette a sparheltra a levest. Bejött, söprögetni kezdett. Abbahagyta, kiszaladt a gangra megnézni, megjött-e a postás.

Alpaka tálcán hozta az uzsonnát, tejet, mazsolás vajas-kalácsot. Vajat csak a gyerekek kaptak, vagyis Nelli és a barátnője, ha náluk volt éppen. A vaj nagyon drága, ritka csemegeként tartották otthon. Médy megitta a tejet, elfogyasztotta a kalácsát, majd odaállt a cserépkályha mellé. hogy megmelegítse a hátát. Nelli anyja kiment, valaki csöngetett, Nelli a madarat hívogatta.
-Pityuka, Pityuka hol vagy? Gyere csak...!
A kismadár nem mutatkozott.
Nelli odament a kályhához.
-Jó, ugye? Én is szeretek itt melegedni. Olyan finom.
-Igen! Juj!
-Mi az?
Médy arcán zavar tükröződött. A zavart egy pillanattal később a rémület kifejezése váltotta fel. Valami puhát érzett a talpa alatt. Felemelte a lábát. Pityuka élettelen teste volt ott. Felsikoltott.
Sikított Nelli is. Térdre esett a kályha előtt.
-Pityu! Pityuka, édes kis madárkám...!
Nem hibáztatta Médyt, egy bántó, szemrehányó szót se szólt, csak sírt, sírt, folytak a könnyei, mint a patak árja
Nem tett később se soha szemrehányást, de a régi jó kapcsolat, a jó-barátság megszűnt közöttük, elhidegültek egymástól.

Győző jeles-rendűen végezte el a katonaiskolát. Ősszel, állami ösztöndíjjal felvették a Ludovikára. Öt év múlva friss diplomával, zászlósi rendfokozattal Jászberénybe helyezték, első szolgálati helyére. Az alföldi kisvárosban jó sora volt a fiatal tiszteknek, a város előkelőségei a báli szezonban egymás után adták a puccos, elegáns bálokat. Egy ilyen bálon ismerkedett meg Ersich Izabellával, egy dúsgazdag gyulai fogorvos tündérszép, kreol bőrű, kedves mosolyú lányával. Ahogy a mesékben lenni szokott, egy-csapásra egymásba szerettek. Miután a szülők biztosították Lenkét a kauciót illetően, ami persze csak formaság volt, hiszen a család anyagi lehetőségei ismertek voltak felsőbb körökben, a fiatalok a tavasz eljöttével eljegyezték egymást...-

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-14 08:21:25

válasz T. Pandur Judit (2021-05-11 15:58:06) üzenetére
És igen, a végén tényleg nagyot ugrottam, mert úgy éreztem, hogy a Herderics familiáról (Fráter, Ertsey) mindent elmeséltem, amit akartam% :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-14 08:18:47

válasz T. Pandur Judit (2021-05-11 15:58:06) üzenetére
Szia Judit! Ez nem egyetlen könyv. Itt pl. már a harmadiknál tartunk. Az első könyv Lengyel Imre vallásfilozófiai írományaival, s a Dósa Család háború utáni életével foglalkozik. A második visszamegy az 1920-s évekbe, a család Zsámbokon töltött éveihez, D:J: és Endre Lajos konfliktusához, stb. A harmadik könyv: Herderics família (Fráter, Ertsey), Győző a háborúban. A Negyedikben újra a Dósa családnál vagyunk, most már Csömörön. Közeledik a II. vh. Az ötödik, a háború utáni időszakról beszél majd. Hogy alakult az itthon maradottak sorsa. A hatodik pedig család emigrációba kényszerült tagjairól beszél (majd) főleg Dósa Lajcsiról, aki Amerikában él. A családi eseményeket főleg az ő szemüvegén keresztül fogjuk látni. Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-05-11 15:58:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Barátságok, szerelmek jönnek - mennek gyerekkorban. Azokon tanuljuk kezelni az emberi kapcsolatokat.
A barátnők fiú testvérei könnyen bekerültek a képbe, és a szívekbe. :)
A végén jó nagyot ugrottál!
Azt hiszem kár ezt a történetet egyetlen könyvbe szuszakolni, egy trilógiát jobban lehetne írni belőle.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 20:49:08

válasz Fekete Miki (2021-02-23 18:40:31) üzenetére
Szia, köszönöm! Örülök h tetszett!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 20:46:33

válasz sailor (2021-02-23 18:41:22) üzenetére
Anglia és Amerika meg túl a tengereken. Ki látott a jövőbe? Utólag könnyű okosnak lenni. Választani kellett: N.o a barátunk és a szövetségesünk lesz, vagy az ellenségünk. Német segíséggel visszakaptuk Erdélyt. Azt kellett volna mondanunk, h köszönjük nem kérjük, inkább gyertek és gázoljatok keresztül rajtunk a tankjaitokkal? Köszönöm, h jöttél! Fontos vagy nekem, a hsz-id! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 20:35:34

válasz sailor (2021-02-23 18:26:18) üzenetére
Szia Sailor! A gyermekszerelmek jönnek mennek, Eltelt közben tíz év. Nelliről nem tudunk többet, de valószínű férjhez ment azóta. Ez itt egy nagy ugrás a történetben. Muszáj volt, Tíz évek jönnek mennek az ember életében. S közben a világ is változik. Nem mindig előnyére, bár ez menet közben nem mindig látszik. Akkor úgy tűnt, jó ötlet Németország oldalán belépni a háborúba, visszakapjuk Erdélyt, és különben is egy gyors, könnyű győzelem lesz. Nem nagyon volt más választás. Hitler itt volt a szomszédban
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-02-23 18:41:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
és akkor még nem is tudhatta,Nelli,hogy
Gyözö:"Egy ilyen bálon ismerkedett meg Ersich Izabellával, egy dúsgazdag gyulai fogorvos tündérszép, kreol bőrű, kedves mosolyú lányával"
és hogy el is jegyezték egymást!

Nagyon nagyon örülök minden folytatásnak!
A külföldi menekülésröl meg igazán!

Minden elismerésem tehetséged iránt!
Szép estét:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2009-09-27
Összes értékelés:
597
Időpont: 2021-02-23 18:40:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
jó történet nagyon tetszett
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-02-23 18:26:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Itt olyan szép,olyan emberi kimutatások cserélgetik egymást!
Regényedben´,jaj hányszor említettem,´élnek´a szereplök.
Közel hozod öket hozzánk!
Nagyon szép epizód Nelli és Medy találkozása egy játékra
Itt Nelli alig tudja ´takarni´
Gyözö iránti érzéseit!
Sajnos és fájdalmas Pityuka esete...de még jobban az hogy:
"a jó-barátság megszűnt közöttük, elhidegültek egymástól."
ezek után!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 17:05:44

válasz Alkonyi (2021-02-23 16:59:08) üzenetére
Szia, köszönöm. Rajta vagyok! :)
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-02-23 16:59:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2021-02-23 16:48:54) üzenetére
😊 Juuuuuuj de bitangosan jól hangzik kérem 😊
Alig várom,hogy írj és írj erről ....

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 16:48:54

válasz Alkonyi (2021-02-23 16:21:30) üzenetére
Szia Alkonyi! igen, megértem izgalmas világ lehet a katonaiskolák világa. De valahol húzni kell egy határt, különben elszalad a terjedelem. Már most is úgy érzem, h sok. El szeretnék jutni ezekben a részekben odáig, h kitör a világháború, és Győző kikerül a frontra. Arról majd bővebben írok, már csak azért is mert van róla sok információm, adatom.
Ezt követően visszatérek újra a Dósa családhoz, családi események, költözés, nagypolitika, háború. Jön majd a felszaba-dúlás, és a Rákosi korszak. Be akarom mutatni azoknak a családtagoknak az életét, akik külföldre menekültek. Dósa Lajos Amerikában, éttermi mosogatótól a Navy könyvtáráig. Szóval sok! :) Köszönettel: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-02-23 16:21:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szép Napot kívánok 😊

A várva várt folytatás 😊

Tetszett, bár szomorú,hogy a két lány elhidegült egymástól.
Mondjuk keveseknél tart ki a barátság egy életen át.

A befejező szakasz nagyon tetszett😊
Egyet hiányoltam, de csak az miatt mert elnyerte a tetszésem
részletesebben olvastam volna Győző éveiről...😊
Lenke gondolatairól az eljegyzést érintve....

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-02-23 16:07:40

A gépem trükközik velem. Lenyomok egy ártalmatlan billentyűt, és letöröl egy részt. Ez okozta a keveredést. Végül rájöttem, a Napvilágra feltöltött epizódok teljesek, a dokumentumaimból viszont letörlődött egy rész. Most itt minden rendben van, egy dolgot kivéve. ez a 69/21 lenne helyesen! Mindenkitől elnézést kérek!!! :)

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022