HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-03-12

A lajtorja 73.

24. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik könyv, folytatás)

Az ukránok, a többi szláv néphez hasonlóan július 7-n tartják az Iván Kupala napot. Nagy tüzeket gyújtanak ekkor, fiúk, lányok ünneplőbe öltöznek. A lányok hosszú fehér ruhát viselnek, fejükön virágkoszorú. Divat az un. tűzugrás. A fiatalok összekapaszkodnak, nekifutnak és, hopszla, átugorják a lángokat. Ahol van folyó, vagy tó, megmerítkeznek, mert ez a nap az öröm és a megtisztulás napja is. Nádból, faágakból kis tutajokat készítenek, mécseseket tesznek rájuk, s útjukra bocsátják őket. A lobogó apró lángocskák tündér-birodalommá változtatják a környéket. A szabad-szerelem napja ez a nap. Szerelmes párok bújnak össze a sötétben, pajtákban, patakparton, búzatáblák közepén. A lányok levetik hosszú ruháikat, a fiúk pedig megölelgetik őket.

Az ünnep tradíciói a távoli múltba vezetnek vissza. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a régi rómaiak Julius Ceasar korában már megünnepelték, mint az istenek ajándékát, az év leghosszabb napját. S bár a leghosszabb nap voltaképpen június 21-e, a szláv népek valami ok miatt mégis július 7-n. ünnepelnek.
A bolsevik-éra két és fél évtizede alatt az Iván Kupala napra a régi babonás szokások egyik megtestesítőjeként tekintettek, a Vízkereszthez (január 19), az Ukrajnai Szentek emléknapjához (június 13), a Szent Mária Oltalmazó ünnepéhez, (augusztus 24) s a többi vallási vagy tradicionális ünnephez hasonlóan, s bár hivatalosan nem tiltották, és nem üldözték, az állandó bolsi agy-mosás miatt mégis kezdett kimenni a divatból.
Ukrajna felszabadulása után feléledt a vágy az emberek szívében, a régi, szép ünnepek iránt.
A polgármester engedélyt adott az ünnep megtartására.

Herdőfy zászlóalja július 2-án érkezett a városba. A Kupala napi ünnepi előkészületek, melyeket a város vezetése szívvel lélekkel támogatott, ekkor már nagy rössel folytak. A lányok javában fonták virágkoszorúikat, a férfiak (csak öregek, iskolás fiúk, és rokkantak voltak a városban) rőzsét hordtak a tűzgyújtáshoz, és sátrakat állítottak a mezőn. A katonák július 7-én este, az ünnep napján kimaradást kaptak parancsnokaiktól, mehettek a városban amerre akartak, - egyedül a szolgálat maradt a helyén.
Az őrnagy, a szokásos négy órai eligazításon szólt néhány szót az emberekhez.
-Fiaim- kezdte -rövid leszek. Menjetek, érezzétek jól magatokat. Egy dologra azért szeretném felhívni becses figyelmeteket: a magyar katona becsületére. Ne tegyetek semmi olyat, amivel szégyent hozhatnátok a zászlóra. Ez parancs! Most pedig aló mars, mielőtt még meggondolom magam!

Burgonya-palacsinta, Vareniki, Okroska és a töltött káposztás tekercsek ínycsiklandozó, finom illata érződött a levegőben. A patakparton felállított sütödékben készítették a finomságokat. Mellettük nem messzire álltak a sörsátrak. Hosszú asztalok, vaspántos, támla nélküli padok.
Kora estétől folyt a muri, mindenfelé tüzek lobogtak. Szűz lányok táncoltak hosszú fehér ruhákban a tüzek körül, fejükön virágkoszorúk. Tangóharmonika hangja szállt, és vidám kacér ének.
A katonák megjelenése felpezsdítette a mulatságot. Fiatal, fess legények, mert azok voltak mind a jászberényiek, hetyke, bátor lányok, zene, tánc mámor. Mámoros volt az, az este valóban, Győző később is sokszor felidézte emlékét.

Borigyin csendőr-járőrt küldött az ünnepség színhelyére, Herdőfy őrnagy pedig egy szakasz katonai rendfenntartót, vagyis, ahogy a katonák nevezték: "váposokat". Az ukrán csendőrök nem intézkedhettek a magyar katonákkal szemben, ezért volt szükség katonai jelenlétre is a helyszínen. A polgármester és az őrnagy remélték, hogy minden rendben zajlik majd, s nem lesz szükség a rendfenntartókra.
Győző éjfélig ott volt az ünnepségen. Borigyin kíséretében lesétált a sütődés-bódékhoz.
Végigkóstolta az ukrán népi ételkülönlegességeket, s elmagyaráztatta magának, hogy melyik micsoda, és hogyan készül. Az egyik bódénál Okroskát kért Borigyin.
-Ezt kóstolja meg parancsnok úr! - mutatott a tányérra. -Hideg uborkaleves. Mi másképpen készítjük, mint az oroszok. Mi csak uborkát teszünk bele, míg az oroszok mindenféle más zöldséget is. Mennyei, különösen az ilyen meleg estéken, mint ez a mai este. No, lásson hát hozzá!

Herdőfy éjfél után valamivel elköszönt a polgármestertől, s elindult haza a szállására. Lámpásra nem volt szüksége, telihold volt. A Komszomolszkaja Szállodában lakott a Főtéren a többi tiszttársával együtt. A szálloda sivár, három emeletes, fantázia nélküli kockaépület volt, a kényelemnek és az eleganciának a teljes híjával. Volt ugyan a folyosó végi fürdőhelyiségekben folyó víz, de csak hideg víz folyt a csapokból. A szállóvendégek lavórban mosakodhattak, ha akartak, az angol WC-k nem működtek, vödörrel kellett leönteni őket.
Győző így is szerencsésnek mondhatta magát. Katonái elmesélték neki, hogy a külső területeken, ahol már járda sincs a házak körül, az emberek az éjjeliedényeket az ablakokból az utcára borítják, mert odabenn, a lakásokban egyáltalán nincs semmilyen mellékhelyiség, vagy WC.

Levetette a zubbonyát, meglazította a derékszíját. Fáradt volt. Végigdőlt az ágyon, megpróbált aludni, de nem jött álom a szemére. Sok minden eszébe jutott, forogtak a gondolatai. Beca, és a fiúk! Gyözke, Gyurka. Mi lehet velük, Istenem. Anyuka! És Médy, édes kis hugicája. Fonyód, Endre bácsi, Ilonka néni. A patakparton az imént a krumplis-palacsinta illata eszébe juttatta a fokhagymás lapótyát, amit Ilonka néni készített. Felrémlett nagybátyjának egyik megjegyzése. Gyerekként, akkor ott Fonyódon elment a füle mellett. A gyerekek látszólag nem figyelnek oda a felnőttek beszédére, nem érdekli őket, de egyes dolgok érdekes módon mégis megragadnak emlékezetükben. Mit is mondott Endre bácsi Anyukának? Világosan látta a képet. Egymás mellett ülnek a lócán, beszélgetnek.
-Rosszul tudod Lenke. A férjed, ha él még, nem Szerbiában van. Ferenc az oroszok fogságába esett, találkoztam egy volt bajtársával, aki szerencsésen hazakerült, az mondta.
Győző nem tudott szabadulni a gondolattól. Így lenne, valóban? Apuka csontjai itt porladnak valahol, ezen a végtelen orosz földön?
Hajnalig hánykolódott álom és ébrenlét között. Reggel a szolgálat ébresztette.
-Őrnagy úr, jöjjön gyorsan. Esemény volt az éjszaka!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-05-17 08:24:19

válasz T. Pandur Judit (2021-05-15 15:01:06) üzenetére
Szia Judit! Hamarosan kiderül! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-05-15 15:01:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Kíváncsi vagyok milyen rendkívüli esemény történt az éjjel...
Megyek is, olvasom tovább.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-03-13 08:34:38

válasz hundido (2021-03-13 06:06:09) üzenetére
Szia! Igen, itt béke van. A város, ahol most vagyunk a fronttól több száz km távolságra van. A megszálló magyar katonai egységnek az a feladata, h biztosítsa a vasúti közlekedést, a frontra irányuló hadianyag szállításokat. Sok adat van arról, h egyes körzetekben a lakosok tényleg felszabadítóként tekintettek rájuk, és jó kapcsolatokat ápoltak a megszálló csapatokkal. Én személyesen ismertem valakit, aki ott volt, s mesélt egyet s mást. Amiket most ezekben a "háborús" epizódokban megírok, azok nagyrészt az ő elmondásai alapján kerültek bele a történetbe. Részben pedig azokra az információkra támaszkodom, amelyek bárki számára elérhetők erről az időszakról. Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-03-13 08:22:03

válasz sailor (2021-03-12 18:15:23) üzenetére
Köszönöm a megerősítést Sailor! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2021-03-13 06:06:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remek ez a rész. Valóban, amit sailor írt, egy kicsit, a háború, mintha szünetelne. A tűzugrás, az étkek, betekintést adtak, hogy ott milyen szokások járnak. Herdőfy és a katonák szállása, bizony elég lehangoló, de persze mit is lehet várni, egy ilyen időszakban. Az élmények után a gondolatai az otthonmaradtakra, az apjára terelődött, erről álmodott.
Tetszett ez a rész is. üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-03-12 18:15:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
""A lajtorja" úgy gondolom erről szól. Harcainkról, amelyekben rendre elbukunk. Áltatjuk magunkat, hogy felfelé haladunk a létrán, aztán egyszer csak egy pillanat alatt a földön találjuk magunkat"
...mennyire igaz!
A történelem a tanú rá!

Szép estét:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-03-12 16:49:02

válasz sailor (2021-03-12 11:26:26) üzenetére
Mások, lehet, h máshogy látják: az embernek harcolni kell az igazáért, s kitartó, lankadatlan küzdelem meghozza majd a gyümölcsét. ????
Másrészről igaz az is, h soha nem adhatjuk fel. Szakadatlan küzdés a sorsunk. A "A lajtorja" úgy gondolom erről szól. Harcainkról, amelyekben rendre elbukunk. Áltatjuk magunkat, hogy felfelé haladunk a létrán, aztán egyszer csak egy pillanat alatt a földön találjuk magunkat. Köszönöm Sailor! Te érted ezt. Hozzászólásaid nagyon sokat jelentenek nekem. Megerősítést, biztatást!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-03-12 16:40:58

válasz sailor (2021-03-12 11:19:32) üzenetére
Szia Sailor! Sokáig tart! Igen, ezt átéltük, ismerjük. Elég sokáig tartott. De, azt hiszem elmondható, hogy csak úgy magától, mint a nátha, nem múlik el. A "kisemberek" szándéka, akarta ehhez kevés. A tömeg
A végzet arra ítélt állata,
Mely minden rendnek malmán húzni fog,
mondja Lucifer a tragédiában.
Mi "kisemberek" csak sodródunk, akár jót kapunk a sorstól, akár rosszat. Húzzuk az igát!
Bocsánat az eszmefuttatásért.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-03-12 11:26:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon jól sikerült az elökészületet leírnod!
Ami nqgyon megfogott,Gyözö töprengése...
eszébe jutottak az emlékek...egy idegen földön
ahonnét talán soha nem tér haza...és
" Apuka csontjai itt porladnak valahol, ezen a végtelen orosz földön? "
...nagyon megható!Remek írás!

Elismerésel gratulálok:sailor

Szép napot

Ui siess a folytatással
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-03-12 11:19:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ebben a részben mintha a ´háboru´kis szünetet
tartana!Megmutataod az Ukránok szokásit,
leírod részletesen hogy ünnepelik az Iván Kupala napot.
...és nem csak azt,a többi ünnepeiket is:

"Ukrajna felszabadulása után feléledt a vágy az emberek szívében, a régi, szép ünnepek iránt."
Minden elnyomás,hazudozás,leigázás,tiltások,agymosások,elöbb utóbb
elszokták veszteni befolyásukat,hatalmukat,mert az ´egészséges´
emberi felfogást nem lehet rabságba tartani örökké.
...csak sokszor,nagyon sokáig tart a folyamat

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022