HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-03-22

A lajtorja 75.

26. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik könyv, folytatás)

Olga halála nagy vihart kavart a városban. Másodunoka húga volt Borigyinnak, tizenhat éves bimbózó szépség, a helyi középiskola eminens tanulója. Németül, franciául kiválóan beszélt, verseket írt, amelyek rendre megjelentek a helyi újságban, a Kjecini Pravdában. Játszott az iskola színjátszó körében, énekelt, táncolt ünnepi eseményeken. Szeretetre méltó, szeretni való lánynak tartották. Úgy ismerték a környezetében, mint egy bolondos, szertelen, vagány lányt, egy olyan valakit, aki a legkeményebb, legkérgesebb szíveket is meg tudja nyitni, kedvességével, természetes, belülről fakadó bájával.
Győző érezte, hogy a közvélemény lélegzetvisszafojtva várja a reakcióját. Mit fog lépni most a magyar parancsnok? Eltusolja a dolgot? Lehet, hiszen nyeregben van, ő a város igazi ura.
Borigyin maga is, bár össze volt törve a tragikus halálesettől, ami szintúgy családilag érintette, egyfajta várakozással tekintett az események elé. Sem neki, sem az őrnagynak nem volt mindegy, mi lesz. Az ukránok és a magyarok további jó kapcsolata volt a tét. A katonák és a civil lakosság jó kapcsolata.

Herdőfy három rettenetesen hosszú napon keresztül jegelte az ügyet. Szándékosan, időre volt szüksége, hogy átgondolja. Maga sem tudta, mit tegyen? Háború volt. Jogában állt parancsmegtagadásért agyonlövetni Kelemen Gézát, mégis, ódzkodott, hogy ezt tegye.
A jelentésből sok minden kiderült. Tisztában volt azzal, hogy mindketten hibáztak, a fiú is és a lány is. A lány még talán a fiúnál is nagyobbat. Addig-addig hitegette, csalogatta, csábítgatta a katonát, hogy az végül képtelen volt uralkodni magán. Vannak ilyen esetek. Pontosabban: vannak ilyen nők. De persze vannak mentő körülmények is. Az ünnepi hangulat. A zene. A tánc. A mámor.
Íróasztalánál ült, gondolkodott. Megcsóválta a fejét.
Olga nyilvánvalóan nem akart a végsőkig elmenni. Esze ágában sem volt. Igen. Így lehetett. Fene se tudja, mi jár a lányok fejében. Csak játszott, cicázott. Elkapatott gyereklány, aki azt hitte, hogy neki mindent szabad. Hogy csak úgy megteheti: kénye, kedve szerint rángathat egy férfit, s amikor már nem mer, vagy nem akar tovább menni egy bizonyos határponton túl, könnyed vállvonással kiszáll, félrelöki az utolsó pillanatban, mint egy ócska rongybabát. Mert ez így megy. Tiszta sor. Berezel, és a végkifejlet előtt egy perccel azt mondja: "na jó, itt a vége fuss el véle". Ó a rossz nyavalyába!
Mennél hosszabban rágódott rajta, annál világosabban látta, hogy Olga követte el a nagyobb hibát. Igen ám, de neki csak a katona felett van joga ítélkezni. A lány egyébként is meghalt, őt földi bíróság már el nem ítélheti.
Persze a legényekkel való cicázás, játszadozás a világi törvények szerint nem bűn, mondta magában. Nincs rá paragrafus. De a cicázás most mégis két ember életébe került, kerül, hiszen nem vitás, a katona sem úszhatja meg!

Felállt. Nyújtóztatta elgémberedett tagjait. Kiszólt az írnokának:
-Hozzák ide a fogdást. Most! És szóljon Gallyas főhadnagynak, a feljebbvalójának is, hogy azonnal jöjjön! Megértette Bereczki?

Negyedóra múlva ott voltak. Kelemen Gézát két őrkatona kísérte feltűzött szuronnyal. Herdőfy őrnagy, és Gallyas főhadnagy az íróasztal mögött foglaltak helyet.
-Vegyék le róla a bilincset -parancsolta az őrnagy.
Megtörtént.
-Nos, katona regéljen!
A fiú rossz bőrben volt. Nem sokat aludhatott az utóbbi három napban. Hebegett, habogott.
-Őrnagy úrnak jelentem...
-Ne jelentse, csak mondja. Vágjon bele a mindenségit, mert itt nő ki a szakállam!
-Jelentem, az a lány rám akaszkodott! Én nem akartam semmit. Isten bizony....
-Folytassa!
-Tüzet ugrottunk. Táncoltunk. Aztán... Aztán, azt mondta, szaladjunk le a patakhoz.. Levetkőzött meztelenre, bizony Isten őrnagy úr, úgy éljek, nem hazudok, és noszogatott, hogy én is vetkőzzek le.
-Kíméljen meg a mocskos részletektől.
-Igenis. Szóval azt mondta, hogy heveredjünk le egy kicsit, bújjunk össze, hogy ne fázzunk, mert ugye vizesek voltunk nyakig, és nézzük a holdat. Nem is fáztunk, ugye, nagyon meleg volt. És akkor ő meg...szóval...ő meg...

Az őrnagy papírjaiba mélyedt, majd felpillantott.
-Elég! Mit mekeg itt nekem! Arról meséljen, mi a rossebért tette? Hogy jutott egyáltalán az eszébe. Elvesztette a fejét?
A legény szinte összeroskadt. Hosszúkás arca falfehér volt, elálló két füle, viszont vörös, mint a cékla. Lapátkezét mintegy segélyt kérően előre nyújtotta. Nem szólt.
-Ugye így történt maga bitang! Ugye erről van szó? Nem tudta féken tartani az alantas, állati ösztöneit!
-Jelentem...mások is... nem csak én. Tudja, hogy van ez, őrnagy úr!
-Ha mások kútba ugranak, maga is beleugrik?
Jelentem...
-Ne jelentsen nekem semmit. Főbe kellene lövetnem magát. Minden jogom meg lenne hozzá, elvégre hadiállapot van. Világosan megmondtam az eligazításon, elvárom, magyar katonához méltó módon viselkedjenek a civil lakossággal szemben. Hogy ne hozzanak szégyent a zászlóalj becsületére!
Kelemen Géza lába megbicsaklott. Rálehelt a halál. Kis híján ott helyben, abban a szent minutumban majdnem összeesett.
-Őrnagy úr! Kérem...könyörgök...
Herdőfy felcsattant.
-Vezessék el! Ne, várjanak még. Ide figyeljen maga mocsok. Nem lövetem agyon magát, nem piszkítom be a kezemet a maga vérével. Kóterben marad, amíg hátra nem tudom küldeni. Visszaküldöm a Csoportfőnökséghez, és hadbíróság elé állíttatom. Majd ők ítélkeznek, de ne tápláljon hiú reményeket. Megértette?
A kísérő szuronyos katonákhoz fordult.
-Vigyék innen. Felfordul tőle a gyomrom! Hátra arc, lépés indulj!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-05-17 08:41:56

válasz T. Pandur Judit (2021-05-15 15:50:42) üzenetére
Szia Judit! lesz azrt "igazi" hbors konfliktus is. Gyz hbors szereplsrl mr csak ngy rsz van htra, ha j szmolom: Kitarts teht, nemsokra ismt bksebb vizekre eveznk.
n egybknt gy tudom, h a magyarok elg fegyelmezetten viselkedtek, kevs volt a lakossggal szembeni atrocitsok szma. Nhny cikk azonban r ilyenekrl, pl. a partiznok ltal rendszeresen tmadott terleteken. Egy helytt azt olvastam, h a magyarok mg a nmeteknl is rosszabbak voltak, : nem tudom. Nem mindegy ki rta, mikor, milyen megrendelsre? A legtbb forrs azt tmasztja al, hogy a magyar katonk krben nem nagyon fordultak el erszakoskodsok! Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-05-15 15:50:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Nem ppen ilyen "hbors konfliktusra" szmtottam a trtnetben, de biztosan ilyen is volt.
Egy katonnak - mita vilg, a vilg - mg csbtsra sem volt szksge, hogy erszakot tegyen az ellensghez tartozkon.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-24 07:46:09

válasz sailor (2021-03-23 12:47:50) üzenetére
Szia Sailor! Ksznm, rlk, h gy ltod! dv: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-03-23 12:47:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

rod:
"El kell mondanom, h br jeleztem az elejn: igaz trtnetet rok, a "napi" aktulis rszleteket, hogy a fhs ppen kinek, mit mond, mit cselekszik, ki kell tallnom, hiszen nem voltam ott. Ki kell tltenem a keretet. A kerettrtnet sz szerint (?) igaz, a kereten belli trtnsek egy rsze pedig "kitallt"
gy kszl."
Ez rthet,ennlkl csak hideg tnyek felsorolsa lenne!
Az igaztrtnet ezzel csak jobban megmagyarzott,kzel hozott az olvaskhoz:
At r a tnyek feltrsa mellett,egy klns szerepet kap:
kitltsta tnyeknek.
...s ettl lesz egy regny rtkes!A tehetsg kimutatsa itt trtnik!
Mint a Tied!Nlad

Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-23 08:38:02

válasz sailor (2021-03-22 19:01:38) üzenetére
Olgnak kellett volna felmrni, hova vezet, vezethet? DE mg csak 16 volt, tapasztalatlan. Nem tudta, nem volt r kpes. Vitte t is a forr vre, egy olyan ton, ami nem vezetett sehova: Illetve, pontosan ide vezetett!

El kell mondanom, h br jeleztem az elejn: igaz trtnetet rok, a "napi" aktulis rszleteket, hogy a fhs ppen kinek, mit mond, mit cselekszik, ki kell tallnom, hiszen nem voltam ott. Ki kell tltenem a keretet. A kerettrtnet sz szerint (?) igaz, a kereten belli trtnsek egy rsze pedig "kitallt"
gy kszl. De hangslyozom: nem dokumentum-regny! Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-23 08:26:51

válasz sailor (2021-03-22 19:01:38) üzenetére
A tpelds is, azt hiszem helynval, jl ltod! Ki hibzott nagyobbat? Zene, tnc, nnepls. Felszabadul a llek, a testi vgyak felersdnek. Hol a hatr? Jogosan vetdhet fel. Kinek kellett volna elbb kapcsolnia? Nehz krds, tekintettel a krlmnyekre. A katona vgl is nem tudhatta elre, h a lny nem engedi! Honnan kellett volna tudnia, minden gy zajlott, ahogy a nagyknyvben meg van rva. St, mgy "gyabbul" a lny folyamatosan provoklta....
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-23 08:19:40

válasz sailor (2021-03-22 18:25:34) üzenetére
Szia Sailor! Sok adat s tny ismeretes abbl az idbl, hogy hogyan jrtak el. Ha harc-helyzetben fordult el parancsmegtagads, ott egyrtelm volt, az elkvett helyben agyonlttk. Itt most nincs kzvetlen harchelyzet, de hbor van, s a parancsnoknak ott s akkor kell dntst hozni. A tt tnyleg risi: nem mindegy, h milyen a kapcsolat a lakossggal, ellensges, vagy barti.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-23 08:13:11

válasz hundido (2021-03-22 09:59:35) üzenetére
Szia! Igen, a hadbrsg vrhatan hallra tli. Voltak ilyen esetek. Az rnagy nem vllalta fel. Minden esetre nyitva maradt a krds, s aki idt nyer, letet nyer. Majd megltjuk mi lesz! Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-03-23 08:09:05

válasz Alkonyi (2021-03-22 09:14:08) üzenetére
Szia Alkonyi! Ilyen esetek bkben s hborban is elfordulhatnak. Itt most hbor van, s ezrt bonyolultabb a helyzet. Az rnagy knyes helyzetben van, ott s akkor kell dntenie! Nem egyrtelm a helyzet, jl ltod. Mindig voltak olyan nk, akik a "ciczsban" tllptek egy bizonyos hatrt. Szegny frfiak! :) :) :) Salamoni tlet! Ksznettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-03-22 19:01:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
elszllt

Beleljk magunkat az esemnyekbe!

Minden elismersem hiteles kimutatsaid irnt,az akkori
dolgokrl!
Ksznet az lmnyrt!

Szp estt!

d:sailor


Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-03-22 18:47:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nem knny feladat itletet hozni,ilyen esetekben!

Nagyon tetszett,hogy a regny rja annyira
rszletesen lerta Herdfy aggodalmait,hogy szinte mi is
tpeldnkrajta,mit kellene tenni!


Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-03-22 18:25:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Az esemny" nagy vihart kavart a vrosban"!
...s Herdfynek kellett dnteni a dolog kimenetelrl...
Tpeldsek,rgdsok,mrlegelsek!
Mit tegyen?
A tt risi...magyarok s ukrnok j kapcsolata a
hbor kzepn.
Olga vagy Gza kvete el a nagypbb hibt...?

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2021-03-22 09:59:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Herdfy nincs knny helyzetben. Ki miben vtkezett? Milyen itlet illeti meg Gzt? A hadbrsg nem sok jval kecsegteti az elkvett. Tetszett:
dv hundido
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
889
Időpont: 2021-03-22 09:14:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Mint,mindig nagyon j rs.

rdekldve vrom a folytatst😊

Viszont rlk,hogy nem n voltam csupn az aki
tgondoltam,hogy kinek is van itt nagyobb bne ebben
a trtnetben.
Viszont Gza elmarasztalsa is teljesen jogos.
Azokban az idkben nem volt elg a vilg sszes baja, hbor, de
mg ilyen gyekkel is foglalkozni kellett...

Szeretettel: Alkonyi

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023