HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1947

Írás összesen: 52873

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-03-22

A lajtorja 75.

26. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik könyv, folytatás)

Olga halála nagy vihart kavart a városban. Másodunoka húga volt Borigyinnak, tizenhat éves bimbózó szépség, a helyi középiskola eminens tanulója. Németül, franciául kiválóan beszélt, verseket írt, amelyek rendre megjelentek a helyi újságban, a Kjecini Pravdában. Játszott az iskola színjátszó körében, énekelt, táncolt ünnepi eseményeken. Szeretetre méltó, szeretni való lánynak tartották. Úgy ismerték a környezetében, mint egy bolondos, szertelen, vagány lányt, egy olyan valakit, aki a legkeményebb, legkérgesebb szíveket is meg tudja nyitni, kedvességével, természetes, belülről fakadó bájával.
Győző érezte, hogy a közvélemény lélegzetvisszafojtva várja a reakcióját. Mit fog lépni most a magyar parancsnok? Eltusolja a dolgot? Lehet, hiszen nyeregben van, ő a város igazi ura.
Borigyin maga is, bár össze volt törve a tragikus halálesettől, ami szintúgy családilag érintette, egyfajta várakozással tekintett az események elé. Sem neki, sem az őrnagynak nem volt mindegy, mi lesz. Az ukránok és a magyarok további jó kapcsolata volt a tét. A katonák és a civil lakosság jó kapcsolata.

Herdőfy három rettenetesen hosszú napon keresztül jegelte az ügyet. Szándékosan, időre volt szüksége, hogy átgondolja. Maga sem tudta, mit tegyen? Háború volt. Jogában állt parancsmegtagadásért agyonlövetni Kelemen Gézát, mégis, ódzkodott, hogy ezt tegye.
A jelentésből sok minden kiderült. Tisztában volt azzal, hogy mindketten hibáztak, a fiú is és a lány is. A lány még talán a fiúnál is nagyobbat. Addig-addig hitegette, csalogatta, csábítgatta a katonát, hogy az végül képtelen volt uralkodni magán. Vannak ilyen esetek. Pontosabban: vannak ilyen nők. De persze vannak mentő körülmények is. Az ünnepi hangulat. A zene. A tánc. A mámor.
Íróasztalánál ült, gondolkodott. Megcsóválta a fejét.
Olga nyilvánvalóan nem akart a végsőkig elmenni. Esze ágában sem volt. Igen. Így lehetett. Fene se tudja, mi jár a lányok fejében. Csak játszott, cicázott. Elkapatott gyereklány, aki azt hitte, hogy neki mindent szabad. Hogy csak úgy megteheti: kénye, kedve szerint rángathat egy férfit, s amikor már nem mer, vagy nem akar tovább menni egy bizonyos határponton túl, könnyed vállvonással kiszáll, félrelöki az utolsó pillanatban, mint egy ócska rongybabát. Mert ez így megy. Tiszta sor. Berezel, és a végkifejlet előtt egy perccel azt mondja: "na jó, itt a vége fuss el véle". Ó a rossz nyavalyába!
Mennél hosszabban rágódott rajta, annál világosabban látta, hogy Olga követte el a nagyobb hibát. Igen ám, de neki csak a katona felett van joga ítélkezni. A lány egyébként is meghalt, őt földi bíróság már el nem ítélheti.
Persze a legényekkel való cicázás, játszadozás a világi törvények szerint nem bűn, mondta magában. Nincs rá paragrafus. De a cicázás most mégis két ember életébe került, kerül, hiszen nem vitás, a katona sem úszhatja meg!

Felállt. Nyújtóztatta elgémberedett tagjait. Kiszólt az írnokának:
-Hozzák ide a fogdást. Most! És szóljon Gallyas főhadnagynak, a feljebbvalójának is, hogy azonnal jöjjön! Megértette Bereczki?

Negyedóra múlva ott voltak. Kelemen Gézát két őrkatona kísérte feltűzött szuronnyal. Herdőfy őrnagy, és Gallyas főhadnagy az íróasztal mögött foglaltak helyet.
-Vegyék le róla a bilincset -parancsolta az őrnagy.
Megtörtént.
-Nos, katona regéljen!
A fiú rossz bőrben volt. Nem sokat aludhatott az utóbbi három napban. Hebegett, habogott.
-Őrnagy úrnak jelentem...
-Ne jelentse, csak mondja. Vágjon bele a mindenségit, mert itt nő ki a szakállam!
-Jelentem, az a lány rám akaszkodott! Én nem akartam semmit. Isten bizony....
-Folytassa!
-Tüzet ugrottunk. Táncoltunk. Aztán... Aztán, azt mondta, szaladjunk le a patakhoz.. Levetkőzött meztelenre, bizony Isten őrnagy úr, úgy éljek, nem hazudok, és noszogatott, hogy én is vetkőzzek le.
-Kíméljen meg a mocskos részletektől.
-Igenis. Szóval azt mondta, hogy heveredjünk le egy kicsit, bújjunk össze, hogy ne fázzunk, mert ugye vizesek voltunk nyakig, és nézzük a holdat. Nem is fáztunk, ugye, nagyon meleg volt. És akkor ő meg...szóval...ő meg...

Az őrnagy papírjaiba mélyedt, majd felpillantott.
-Elég! Mit mekeg itt nekem! Arról meséljen, mi a rossebért tette? Hogy jutott egyáltalán az eszébe. Elvesztette a fejét?
A legény szinte összeroskadt. Hosszúkás arca falfehér volt, elálló két füle, viszont vörös, mint a cékla. Lapátkezét mintegy segélyt kérően előre nyújtotta. Nem szólt.
-Ugye így történt maga bitang! Ugye erről van szó? Nem tudta féken tartani az alantas, állati ösztöneit!
-Jelentem...mások is... nem csak én. Tudja, hogy van ez, őrnagy úr!
-Ha mások kútba ugranak, maga is beleugrik?
Jelentem...
-Ne jelentsen nekem semmit. Főbe kellene lövetnem magát. Minden jogom meg lenne hozzá, elvégre hadiállapot van. Világosan megmondtam az eligazításon, elvárom, magyar katonához méltó módon viselkedjenek a civil lakossággal szemben. Hogy ne hozzanak szégyent a zászlóalj becsületére!
Kelemen Géza lába megbicsaklott. Rálehelt a halál. Kis híján ott helyben, abban a szent minutumban majdnem összeesett.
-Őrnagy úr! Kérem...könyörgök...
Herdőfy felcsattant.
-Vezessék el! Ne, várjanak még. Ide figyeljen maga mocsok. Nem lövetem agyon magát, nem piszkítom be a kezemet a maga vérével. Kóterben marad, amíg hátra nem tudom küldeni. Visszaküldöm a Csoportfőnökséghez, és hadbíróság elé állíttatom. Majd ők ítélkeznek, de ne tápláljon hiú reményeket. Megértette?
A kísérő szuronyos katonákhoz fordult.
-Vigyék innen. Felfordul tőle a gyomrom! Hátra arc, lépés indulj!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-17 08:41:56

válasz T. Pandur Judit (2021-05-15 15:50:42) üzenetére
Szia Judit! lesz azért "igazi" háborús konfliktus is. Győző háborús szerepléséről már csak négy rész van hátra, ha jó számolom: Kitartás tehát, nemsokára ismét békésebb vizekre evezünk.
Én egyébként úgy tudom, h a magyarok elég fegyelmezetten viselkedtek, kevés volt a lakossággal szembeni atrocitások száma. Néhány cikk azonban ír ilyenekről, pl. a partizánok által rendszeresen támadott területeken. Egy helyütt azt olvastam, h a magyarok még a németeknél is rosszabbak voltak, : nem tudom. Nem mindegy ki írta, mikor, milyen megrendelésre? A legtöbb forrás azt támasztja alá, hogy a magyar katonák körében nem nagyon fordultak elő erőszakoskodások! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-05-15 15:50:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Nem éppen ilyen "háborús konfliktusra" számítottam a történetben, de biztosan ilyen is volt.
Egy katonának - mióta világ, a világ - még csábításra sem volt szüksége, hogy erőszakot tegyen az ellenséghez tartozókon.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-24 07:46:09

válasz sailor (2021-03-23 12:47:50) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm, örülök, h így látod! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-03-23 12:47:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

írod:
"El kell mondanom, h bár jeleztem az elején: igaz történetet írok, a "napi" aktuális részleteket, hogy a főhős éppen kinek, mit mond, mit cselekszik, ki kell találnom, hiszen nem voltam ott. Ki kell töltenem a keretet. A kerettörténet szó szerint (?) igaz, a kereten belüli történések egy része pedig "kitalált"
Így készül."
Ez érthetö,ennélkül csak hideg tények felsorolása lenne!
Az ´igaz´történet ezzel csak jobban megmagyarázott,közel hozott az olvasókhoz:
At író a tények feltárása mellett,egy különös szerepet kap:
´kitöltését´a tényeknek.
...és ettöl lesz egy regény értékes!A tehetség kimutatása itt történik!
Mint a Tied!Nálad

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-23 08:38:02

válasz sailor (2021-03-22 19:01:38) üzenetére
Olgának kellett volna felmérni, hova vezet, vezethet? DE ő még csak 16 volt, tapasztalatlan. Nem tudta, nem volt rá képes. Vitte őt is a forró vére, egy olyan úton, ami nem vezetett sehova: Illetve, pontosan ide vezetett!

El kell mondanom, h bár jeleztem az elején: igaz történetet írok, a "napi" aktuális részleteket, hogy a főhős éppen kinek, mit mond, mit cselekszik, ki kell találnom, hiszen nem voltam ott. Ki kell töltenem a keretet. A kerettörténet szó szerint (?) igaz, a kereten belüli történések egy része pedig "kitalált"
Így készül. De hangsúlyozom: nem dokumentum-regény! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-23 08:26:51

válasz sailor (2021-03-22 19:01:38) üzenetére
A tépelődés is, azt hiszem helyénvaló, jól látod! Ki hibázott nagyobbat? Zene, tánc, ünneplés. Felszabadul a lélek, a testi vágyak felerősödnek. Hol a határ? Jogosan vetődhet fel. Kinek kellett volna előbb kapcsolnia? Nehéz kérdés, tekintettel a körülményekre. A katona végül is nem tudhatta előre, h a lány nem engedi! Honnan kellett volna tudnia, minden úgy zajlott, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Sőt, mégy "úgyabbul" a lány folyamatosan provokálta....
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-23 08:19:40

válasz sailor (2021-03-22 18:25:34) üzenetére
Szia Sailor! Sok adat és tény ismeretes abból az időből, hogy hogyan jártak el. Ha harc-helyzetben fordult elő parancsmegtagadás, ott egyértelmű volt, az elkövetőt helyben agyonlőtték. Itt most nincs közvetlen harchelyzet, de háború van, s a parancsnoknak ott és akkor kell döntést hozni. A tét tényleg óriási: nem mindegy, h milyen a kapcsolat a lakossággal, ellenséges, vagy baráti.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-23 08:13:11

válasz hundido (2021-03-22 09:59:35) üzenetére
Szia! Igen, a hadbíróság várhatóan halálra ítéli. Voltak ilyen esetek. Az őrnagy nem vállalta fel. Minden esetre nyitva maradt a kérdés, s aki időt nyer, életet nyer. Majd meglátjuk mi lesz! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-03-23 08:09:05

válasz Alkonyi (2021-03-22 09:14:08) üzenetére
Szia Alkonyi! Ilyen esetek békében és háborúban is előfordulhatnak. Itt most háború van, s ezért bonyolultabb a helyzet. Az őrnagy kényes helyzetben van, ott és akkor kell döntenie! Nem egyértelmű a helyzet, jól látod. Mindig voltak olyan nők, akik a "cicázásban" túlléptek egy bizonyos határt. Szegény férfiak! :) :) :) Salamoni ítélet! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-03-22 19:01:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
elszállt

Beleéljük magunkat az eseményekbe!

Minden elismerésem hiteles kimutatásaid iránt,az akkori
dolgokról!
Köszönet az élményért!

Szép estét!

Üd:sailor


Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-03-22 18:47:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nem könnyü feladat itéletet hozni,ilyen esetekben!

Nagyon tetszett,hogy a regény írója annyira
részletesen leírta Herdöfy aggodalmait,hogy szinte mi is
´tépelödünk´rajta,mit kellene tenni!


Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9139
Időpont: 2021-03-22 18:25:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Az esemény" nagy vihart kavart a városban"!
...és Herdöfynek kellett dönteni a dolog kimeneteléröl...
Tépelödések,rágódások,mérlegelések!
Mit tegyen?
A tét óriási...magyarok és ukréánok jó kapcsolata a
háború közepén.
Olga vagy Géza követe el a nagypbb hibát...?

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2021-03-22 09:59:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Herdőfy nincs könnyű helyzetben. Ki miben vétkezett? Milyen itélet illeti meg Gézát? A hadbíróság nem sok jóval kecsegteti az elkövetőt. Tetszett:
Üdv hundido
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-03-22 09:14:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Mint,mindig nagyon jó írás.

Érdeklődve várom a folytatást😊

Viszont örülök,hogy nem én voltam csupán az aki
átgondoltam,hogy kinek is van itt nagyobb bűne ebben
a történetben.
Viszont Géza elmarasztalása is teljesen jogos.
Azokban az időkben nem volt elég a világ összes baja, háború, de
még ilyen ügyekkel is foglalkozni kellett...

Szeretettel: Alkonyi

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel furcsa árny címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej jeszenyin: A kéregető kislány címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Valaha címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Alteregó című alkotáshoz

Miléna bejegyzést írt a(z) Évente egy levél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Rózsavölgyi reggel című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022