HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52073

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2021-04-16

Pletykák egy panelházból

Piri néni az elsők között költözött be a város egyik újonnan épült lakótelepének tízemeletes monstrumába. Falusi házának mondott búcsút, mert már megerőltető volt számára a kerti munka, a fűtés, hólapátolás. A gyerekei pedig nem értek rá, hogy segítsenek. Így, azt tűnt a legjobb megoldásnak, hogy eladják a házat egy lakótelepi lakást vesznek az anyjuknak.
Addig-addig győzködték, míg Piri néni rászánta magát, és egy tavaszi napon, megérkezett a városba, és elfoglalta második emeleti lakását.

- Meglátja anyuka, milyen klassz lesz itt! Csak sétálgat, pihenget, ismerkedik. Itt aztán nem kell fűteni, kertet gondozni, havat lapátolni! Megismerkedik a házban élőkkel. Jó lesz, majd meglátja - nyugtatgatták.


Amikor Piri néni kinézett az ablakon így szólt:
- Jaj, gyerekeim! Milyen ház ez! Otthon, a faluban mindig a portám előtt üldögéltem, beszélgettem a szomszédokkal, az arra járókkal. Itt meg egy nyomorult pad sincs! - panaszkodott.
- Mama! Ez legyen a legnagyobb baj, hogy nincs pad! Majd idővel szépül a környék és biztos lesz pad is - vigasztalták.

A gyerekek a pakolás után elmentek, ő meg egyedül üldögélt a szobában, kitárta az ablakot, onnét nézte mi történik az utcán. Látta, a teherautókat, az újonnan beköltözőket.
- No, korombeli még nem láttam - dünnyögte. Mi lesz így velem?
Még egy darabig dohogott, hogy minek is jött ide, mit is fog itt csinálni, kivel fog beszélgetni.

Teltek a hetek, a hónapok, lassan minden lakást elfoglaltak. Örült, amikor séta közben találkozott idősekkel, hamar szóba elegyedett velük. Aztán együtt rótták a ház körül a köröket, ismerkedtek a környékkel.

A pad kérdése azonban nem hagyta nyugodni Pirit. Fájt a lába, sétálni, álldogálni sem tudott sokáig. Támadt egy jó ötlete, fogta az összecsukható kempingszékét, levitte, és azon ücsörgött, nézte a hazaérkezőket, az elmenőket, mindenkit szívélyesen üdvözölt.

A tömbház lakói hamar megismerték a kedves nénikét. Piri néni névről nem mindenkit, de arcról annál több szomszédot ismert. Sokszor szóba elegyedett az ott élőkkel, így azt is megtudta ki hányadikon lakik, ki mikor jön haza. ki hol dolgozik, mi a foglalkozása.
A lakók szívesen beszélgettek vele, volt, aki megosztotta vele a bánatát, örömét. Piri néni amolyan lélekápoló lett. Mindenkinek adott tanácsot, de sokszor kéretlenül is.

A házban élő idősek néhány hét elteltével csatlakoztak hozzá, mindenki hozott ezt-azt. Ki sámlit, ki hokedlit vagy kisszéket, ott beszélgettek, múlatták az időt.
Néhány hónap elteltével ház elé aztán padok kerültek, így a székek, sámlik fent maradtak, a nénikék pedig örömmel vették birtokba az új padokat.
- No, most aztán igaz a nóta! - jegyezte meg vidáman Borika. Kiültek a vénasszonyok a padra, a padra...- és együtt elénekelték a dalt.
- Na, nem volt hiábavaló a kérésem! A harmadikon élő Kovács úr, akinek sok befolyásos ismerőse van, ő intézte el. Majd meg is köszönöm neki! - mondta az idős barátnőinek.

Piri néni szeretett beszélgetni, pletykálni. Szárnyra kelt egy mondás is, amit Pirike háta mögött padtársai kuncogva suttogtak:
"Kati súgja, Magda mondja, Piri néni kiszínezve továbbadja, így keletkezik a pletyka".

Mert ami igaz, az igaz! Pirike szerette kicsit megformázni a hallottakat, látottakat. Kombinált, variált, történeteket kreált és azzal szórakoztatta a padon ülőket, vagy néhány szomszédot, aki megállt, hogy váltson néhány mondatot az ott ülőkkel.
- Jaj, lányok, hallottátok? A hetediken az a savanyú arcú asszony, tudjátok, aki épp csak idebiccent. Na, ő összejött egy nála jóval, fiatalabb emberrel. Láttam, hogy rá hogy mosolyog, hogy bájolog vele.
- Legalább mostantól nem lesz olyan a képe, mint aki vadalmába harapott! - jegyezte meg az egyik asszony. Mindig, ha ránéztem, még az élettől is elment a kedvem.
A többiek helyeslőleg bólogattak. Másnap Borika ezt mondta:
- Te Piri! A citromba harapott nő, a hetediken, az nem jött össze senkivel. A fia érkezett meg, aki eddig külföldön tartózkodott, ezért is volt a nő, olyan búsképű.
- Igen? - hitetlenkedett Piroska. Akkor ez a sztori, ennyi volt -mondta mosolyogva. De azt tudtátok-e, hogy az ötödiken az a fülig száj férfi, az tanár. Hasonlít egy bábfilm szereplőjére. Tudjátok, Pirora, a Spejbl és Huvrinek bábfilmből.
- Tényleg? És mit tanít? Hogyan tudjuk elérni a szánkkal a fülünket? - nevetett Ida.
- Nem, zenetanár. A Pistike mesélte a kilencedikről, hogy hozzá jár fuvola órára.
- Ha-ha-ha - kacagott Borika. Hogy tud csücsöríteni azzal a fülig érő szájával?
- Ahhoz nem kell csücsöríteni, te! - vágott közbe Lenke. Így kell! - majd utánozni kezdte.
Mindenki dőlt a nevetéstől.
Ekkor érkezett meg Hutter Sándor, a nyolcadikról.

- Mi ez a hatalmas jókedv szépasszonyok? Engem is beavatnak? Persze, csak akkor, ha nem valami sikamlós a téma?
- Ja, nem, de hogy! Mit gondol Hutter úr, a mi korunkban? Hol foglalkozunk mi már ilyesmivel? - legyintett Pirike. Csak egy filmről beszélgettünk, abban volt egy vicces jelenet, és azon derültünk. Mi újság? Tud valami kedvünkre való hírecskét?
Hutter úr, ha épp ráért, szeretett elidőzni az asszonyokkal. Tudta, hogy Piri most füllentett, de hát, akkor tartsák meg maguknak azt a titkos történetet, amin az előbb annyira jót mulattak.
- Van ám új szaftos sztorim - jelentette ki. Eláruljam?
- Jaj, mondja már, mert kifúrja az oldalamat a kíváncsiság! - mondta izgatottan Pirike.
- Szóval...- és lassan, suttogva mesélni kezdte a történetet a mellette lakóról. A két szememmel láttam! -fejezte be.
- Nahát! - ámult Borika. Ki gondolta volna, hogy a szomszédod ilyen! Csalja a férjét, amikor az szolgálatban van!
- Ja,ja! Az egész nap a rendelkezésükre áll. Azonban mindig olyan hat körül jön a fiatalember, hármat koppant az ajtón. Aztán késő este, vagy reggel távozik.
- Honnan tudja Sándor? Fülel? - kíváncsiskodott Piri.
- Hát, igen. Valami kis szórakozás nekem is kell! - vigyorgott kajánul Hutter úr.
Pirike kicsit lehangolt lett, hogy ezt nem ő látta, és nem ő adhatta tovább. Az ő mondanivalója, Hutter úré mellett eltörpült, de azért kibökte:
- És azt hallották, hogy az elsőn, a Tóni néni, megint kiabált a gyerekkel? Hol az zavarja, ha az ablaka alatt labdáznak, hol az, ha nevetgélnek.
- Tóni néni mióta meghalt az ura, olyan morcoskodó lett. Már ide sem jön, velünk sem akar traccsolni - jegyezte meg Rozálka.
- Sajna, olyan vénasszonyos, morgós lett - helyeselt Ida.

Másnap Piri újabb hírt osztott meg a padon ülőkkel.
- Na, és azt tudtátok, hogy a nyolcadikon, az a kis helyes nő, babát vár?
- Tényleg? - csodálkozott Borika. Honnan tudod?
- Mesélte tegnap este, amikor összefutottam vele. Épp a szemetet hoztam le, és akkor találkoztunk. Olyan boldog volt a képe, és még faggatóznom sem kellett, magától mesélte. Nyár végén új kislakó érkezik a házunkba.

Minden napra jutott valami új beszámoló.

- Tudtátok miért volt itt reggel a tűzoltóautó? - kérdezte barátnőit Pirike. Elárulhatom! - húzta ki magát büszkén. A negyediken, az a nagyothalló Béla, feltette a bablevesnek valót, bezárta a konyhaajtót, bement a szobába tévét nézni, és a lükéje elfeledkezett a levesről. A füst dőlt ki az ablakon, az alatta lakó hívta a tűzoltókat, mert hiába csengetett, Béla nem hallotta. Szegény akkor lepődött meg, amikor elé toppant egy tűzoltó a konyhából.
Jót kacagtak szegény Bélán.
- Azért jó, hogy nagyobb baj nem történt! - jegyezte meg Rozálka.

Teltek-múltak a napok, az öreglányok csapata, ha az idő engedte, lent köszörülték a nyelvüket a panelházban élőkön.
Hisz tudjuk:
Egyik súgja, másik mondja, a harmadik meg kiszínezve továbbadja, így keletkezik a pletyka.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2355
Időpont: 2021-07-22 05:33:04

válasz sailor (2021-07-20 19:03:14) üzenetére
Szia! Köszi :) most csendben vagyok, majd remélem újra beindul a fantáziám...üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8138
Időpont: 2021-07-20 19:03:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Még sok ilyent!

Szeretettel.sailor
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2355
Időpont: 2021-04-19 06:16:10

válasz T. Pandur Judit (2021-04-18 18:46:59) üzenetére
Szia!
Bizony a pletyka van, volt és lesz. Ez így van ősidők óta. Köszönöm, hogy elolvastad. üdv hundido
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5603
Időpont: 2021-04-18 18:46:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Katalin!

A vidékről Budapestre költöző emberek hozták a lakótelepi házakba, belvárosi bérlakásokba a vidéki hangulatot. Ismerték még egymást a lakók, nem úgy, mint ma.
A pletyka meg régi dolog, már talán az ősember is pletykált, hogy jobb megítélés alá essen a csoportjában, és sikeresebb legyen a túlélésben...
A pletyka ma sem halt ki, csak áttevődött a lakóhelyről a munkahelyre. Azok az emberek, akik ügyesen pletykálnak, jellemzően napjainkban is az adott csoport befolyásos és népszerű tagjai.

Judit
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2355
Időpont: 2021-04-16 14:05:10

válasz Kőműves Ida (2021-04-16 13:13:58) üzenetére
Szia!
Amikor épültek a lakótelepek, mi is az első beköltözők voltunk. Ott volt egy ilyen nénike, aki nagyon kedves volt, de azért szőtte a történeteket is. Örülök, hogy tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6902
Időpont: 2021-04-16 13:13:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido!

Jót mosolyogtam a pletykálkodó nénikéken. Azt hittem, hogy városon kihalt már az ilyesmi, de úgy látszik vannak még unatkozó nénik, akik mások életében vájkálnak és aztán felturbózva továbbadják. Úgy látszik, nincs új a Nap alatt, vagy ha mégis, a régi akkor is megmarad. :)
Jól szőtted a történetet, izgalmas volt.

Üdv. Ida
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2355
Időpont: 2021-04-16 10:15:17

válasz Bödön (2021-04-16 07:52:42) üzenetére
Szia!
Bizony a városban is élnek "Piri-nénik" és persze Hutter bácsik is, mert a férfiak is szeretnek pletykálkodni! Köszi, hogy elolvastad! üdv hundido
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2355
Időpont: 2021-04-16 10:14:00

válasz sailor (2021-04-16 07:26:39) üzenetére
Szia!
Köszönöm a kedves szavakat, az elismerést. Mivel én sem vagyok mai lányka, így talán egy fokkal könnyebb beleélni magam a nénik világába. Azt azért hozzáteszem, én nem vagyok pletykás. :) üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9973
Időpont: 2021-04-16 07:52:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Vannak ilyen "Piri-nénik", hajjaj. Tudnék mesélni én is. Na de inkább nem pletykálkodom! Tetszett, jót nevettem az öregasszonyokon! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8138
Időpont: 2021-04-16 07:26:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedevs Hundido!

A bekezdésnél találgattam,hogy Piri néni
fel fogja e találni magát az új helyen.
Hát...nagyon is!
Köszönöm az élményt,így korán reggel nagyon
jól jött!
Írtam azelött,hogy a gyerekversek mestere lettél
...de most azt is hozzá kell tennem,nagyon
jól értesz az idösek felfogásaihoz,gondolataikhoz
...és és
Egy remek szórakoztató írás!
A pletykákról!

Szeretettel:sailor

Szép napot!

Legutóbb történt

történetmesélő bejegyzést írt a(z) A medve barátsága című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 96. címmel

Tóni alkotást töltött fel Senki: Jer kedvesem / Komm Liebling címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Parancsom címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Időtlen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Míg lefő a kávé című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Szeptember címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Őszbe fordult című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Őszapóka című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kavalkád című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Születésnapodra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Őszbe fordult című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kozmoszlény beszél című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Csendet írok című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Kavalkád című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Őszapóka című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A piaci légy című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A piaci légy című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Őszbe fordult címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Égly Mihály: A völgyben / In dem tal címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kavalkád című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kavalkád című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Őszapóka című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Egy kozmoszlény beszél címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021