HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 32

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51445

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / novella
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2021-04-16

Pletykák egy panelházból

Piri néni az elsők között költözött be a város egyik újonnan épült lakótelepének tízemeletes monstrumába. Falusi házának mondott búcsút, mert már megerőltető volt számára a kerti munka, a fűtés, hólapátolás. A gyerekei pedig nem értek rá, hogy segítsenek. Így, azt tűnt a legjobb megoldásnak, hogy eladják a házat egy lakótelepi lakást vesznek az anyjuknak.
Addig-addig győzködték, míg Piri néni rászánta magát, és egy tavaszi napon, megérkezett a városba, és elfoglalta második emeleti lakását.

- Meglátja anyuka, milyen klassz lesz itt! Csak sétálgat, pihenget, ismerkedik. Itt aztán nem kell fűteni, kertet gondozni, havat lapátolni! Megismerkedik a házban élőkkel. Jó lesz, majd meglátja - nyugtatgatták.


Amikor Piri néni kinézett az ablakon így szólt:
- Jaj, gyerekeim! Milyen ház ez! Otthon, a faluban mindig a portám előtt üldögéltem, beszélgettem a szomszédokkal, az arra járókkal. Itt meg egy nyomorult pad sincs! - panaszkodott.
- Mama! Ez legyen a legnagyobb baj, hogy nincs pad! Majd idővel szépül a környék és biztos lesz pad is - vigasztalták.

A gyerekek a pakolás után elmentek, ő meg egyedül üldögélt a szobában, kitárta az ablakot, onnét nézte mi történik az utcán. Látta, a teherautókat, az újonnan beköltözőket.
- No, korombeli még nem láttam - dünnyögte. Mi lesz így velem?
Még egy darabig dohogott, hogy minek is jött ide, mit is fog itt csinálni, kivel fog beszélgetni.

Teltek a hetek, a hónapok, lassan minden lakást elfoglaltak. Örült, amikor séta közben találkozott idősekkel, hamar szóba elegyedett velük. Aztán együtt rótták a ház körül a köröket, ismerkedtek a környékkel.

A pad kérdése azonban nem hagyta nyugodni Pirit. Fájt a lába, sétálni, álldogálni sem tudott sokáig. Támadt egy jó ötlete, fogta az összecsukható kempingszékét, levitte, és azon ücsörgött, nézte a hazaérkezőket, az elmenőket, mindenkit szívélyesen üdvözölt.

A tömbház lakói hamar megismerték a kedves nénikét. Piri néni névről nem mindenkit, de arcról annál több szomszédot ismert. Sokszor szóba elegyedett az ott élőkkel, így azt is megtudta ki hányadikon lakik, ki mikor jön haza. ki hol dolgozik, mi a foglalkozása.
A lakók szívesen beszélgettek vele, volt, aki megosztotta vele a bánatát, örömét. Piri néni amolyan lélekápoló lett. Mindenkinek adott tanácsot, de sokszor kéretlenül is.

A házban élő idősek néhány hét elteltével csatlakoztak hozzá, mindenki hozott ezt-azt. Ki sámlit, ki hokedlit vagy kisszéket, ott beszélgettek, múlatták az időt.
Néhány hónap elteltével ház elé aztán padok kerültek, így a székek, sámlik fent maradtak, a nénikék pedig örömmel vették birtokba az új padokat.
- No, most aztán igaz a nóta! - jegyezte meg vidáman Borika. Kiültek a vénasszonyok a padra, a padra...- és együtt elénekelték a dalt.
- Na, nem volt hiábavaló a kérésem! A harmadikon élő Kovács úr, akinek sok befolyásos ismerőse van, ő intézte el. Majd meg is köszönöm neki! - mondta az idős barátnőinek.

Piri néni szeretett beszélgetni, pletykálni. Szárnyra kelt egy mondás is, amit Pirike háta mögött padtársai kuncogva suttogtak:
"Kati súgja, Magda mondja, Piri néni kiszínezve továbbadja, így keletkezik a pletyka".

Mert ami igaz, az igaz! Pirike szerette kicsit megformázni a hallottakat, látottakat. Kombinált, variált, történeteket kreált és azzal szórakoztatta a padon ülőket, vagy néhány szomszédot, aki megállt, hogy váltson néhány mondatot az ott ülőkkel.
- Jaj, lányok, hallottátok? A hetediken az a savanyú arcú asszony, tudjátok, aki épp csak idebiccent. Na, ő összejött egy nála jóval, fiatalabb emberrel. Láttam, hogy rá hogy mosolyog, hogy bájolog vele.
- Legalább mostantól nem lesz olyan a képe, mint aki vadalmába harapott! - jegyezte meg az egyik asszony. Mindig, ha ránéztem, még az élettől is elment a kedvem.
A többiek helyeslőleg bólogattak. Másnap Borika ezt mondta:
- Te Piri! A citromba harapott nő, a hetediken, az nem jött össze senkivel. A fia érkezett meg, aki eddig külföldön tartózkodott, ezért is volt a nő, olyan búsképű.
- Igen? - hitetlenkedett Piroska. Akkor ez a sztori, ennyi volt -mondta mosolyogva. De azt tudtátok-e, hogy az ötödiken az a fülig száj férfi, az tanár. Hasonlít egy bábfilm szereplőjére. Tudjátok, Pirora, a Spejbl és Huvrinek bábfilmből.
- Tényleg? És mit tanít? Hogyan tudjuk elérni a szánkkal a fülünket? - nevetett Ida.
- Nem, zenetanár. A Pistike mesélte a kilencedikről, hogy hozzá jár fuvola órára.
- Ha-ha-ha - kacagott Borika. Hogy tud csücsöríteni azzal a fülig érő szájával?
- Ahhoz nem kell csücsöríteni, te! - vágott közbe Lenke. Így kell! - majd utánozni kezdte.
Mindenki dőlt a nevetéstől.
Ekkor érkezett meg Hutter Sándor, a nyolcadikról.

- Mi ez a hatalmas jókedv szépasszonyok? Engem is beavatnak? Persze, csak akkor, ha nem valami sikamlós a téma?
- Ja, nem, de hogy! Mit gondol Hutter úr, a mi korunkban? Hol foglalkozunk mi már ilyesmivel? - legyintett Pirike. Csak egy filmről beszélgettünk, abban volt egy vicces jelenet, és azon derültünk. Mi újság? Tud valami kedvünkre való hírecskét?
Hutter úr, ha épp ráért, szeretett elidőzni az asszonyokkal. Tudta, hogy Piri most füllentett, de hát, akkor tartsák meg maguknak azt a titkos történetet, amin az előbb annyira jót mulattak.
- Van ám új szaftos sztorim - jelentette ki. Eláruljam?
- Jaj, mondja már, mert kifúrja az oldalamat a kíváncsiság! - mondta izgatottan Pirike.
- Szóval...- és lassan, suttogva mesélni kezdte a történetet a mellette lakóról. A két szememmel láttam! -fejezte be.
- Nahát! - ámult Borika. Ki gondolta volna, hogy a szomszédod ilyen! Csalja a férjét, amikor az szolgálatban van!
- Ja,ja! Az egész nap a rendelkezésükre áll. Azonban mindig olyan hat körül jön a fiatalember, hármat koppant az ajtón. Aztán késő este, vagy reggel távozik.
- Honnan tudja Sándor? Fülel? - kíváncsiskodott Piri.
- Hát, igen. Valami kis szórakozás nekem is kell! - vigyorgott kajánul Hutter úr.
Pirike kicsit lehangolt lett, hogy ezt nem ő látta, és nem ő adhatta tovább. Az ő mondanivalója, Hutter úré mellett eltörpült, de azért kibökte:
- És azt hallották, hogy az elsőn, a Tóni néni, megint kiabált a gyerekkel? Hol az zavarja, ha az ablaka alatt labdáznak, hol az, ha nevetgélnek.
- Tóni néni mióta meghalt az ura, olyan morcoskodó lett. Már ide sem jön, velünk sem akar traccsolni - jegyezte meg Rozálka.
- Sajna, olyan vénasszonyos, morgós lett - helyeselt Ida.

Másnap Piri újabb hírt osztott meg a padon ülőkkel.
- Na, és azt tudtátok, hogy a nyolcadikon, az a kis helyes nő, babát vár?
- Tényleg? - csodálkozott Borika. Honnan tudod?
- Mesélte tegnap este, amikor összefutottam vele. Épp a szemetet hoztam le, és akkor találkoztunk. Olyan boldog volt a képe, és még faggatóznom sem kellett, magától mesélte. Nyár végén új kislakó érkezik a házunkba.

Minden napra jutott valami új beszámoló.

- Tudtátok miért volt itt reggel a tűzoltóautó? - kérdezte barátnőit Pirike. Elárulhatom! - húzta ki magát büszkén. A negyediken, az a nagyothalló Béla, feltette a bablevesnek valót, bezárta a konyhaajtót, bement a szobába tévét nézni, és a lükéje elfeledkezett a levesről. A füst dőlt ki az ablakon, az alatta lakó hívta a tűzoltókat, mert hiába csengetett, Béla nem hallotta. Szegény akkor lepődött meg, amikor elé toppant egy tűzoltó a konyhából.
Jót kacagtak szegény Bélán.
- Azért jó, hogy nagyobb baj nem történt! - jegyezte meg Rozálka.

Teltek-múltak a napok, az öreglányok csapata, ha az idő engedte, lent köszörülték a nyelvüket a panelházban élőkön.
Hisz tudjuk:
Egyik súgja, másik mondja, a harmadik meg kiszínezve továbbadja, így keletkezik a pletyka.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2021-04-19 06:16:10

válasz T. Pandur Judit (2021-04-18 18:46:59) üzenetére
Szia!
Bizony a pletyka van, volt és lesz. Ez így van ősidők óta. Köszönöm, hogy elolvastad. üdv hundido
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5482
Időpont: 2021-04-18 18:46:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Katalin!

A vidékről Budapestre költöző emberek hozták a lakótelepi házakba, belvárosi bérlakásokba a vidéki hangulatot. Ismerték még egymást a lakók, nem úgy, mint ma.
A pletyka meg régi dolog, már talán az ősember is pletykált, hogy jobb megítélés alá essen a csoportjában, és sikeresebb legyen a túlélésben...
A pletyka ma sem halt ki, csak áttevődött a lakóhelyről a munkahelyre. Azok az emberek, akik ügyesen pletykálnak, jellemzően napjainkban is az adott csoport befolyásos és népszerű tagjai.

Judit
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2021-04-16 14:05:10

válasz Kőműves Ida (2021-04-16 13:13:58) üzenetére
Szia!
Amikor épültek a lakótelepek, mi is az első beköltözők voltunk. Ott volt egy ilyen nénike, aki nagyon kedves volt, de azért szőtte a történeteket is. Örülök, hogy tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6862
Időpont: 2021-04-16 13:13:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido!

Jót mosolyogtam a pletykálkodó nénikéken. Azt hittem, hogy városon kihalt már az ilyesmi, de úgy látszik vannak még unatkozó nénik, akik mások életében vájkálnak és aztán felturbózva továbbadják. Úgy látszik, nincs új a Nap alatt, vagy ha mégis, a régi akkor is megmarad. :)
Jól szőtted a történetet, izgalmas volt.

Üdv. Ida
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2021-04-16 10:15:17

válasz Bödön (2021-04-16 07:52:42) üzenetére
Szia!
Bizony a városban is élnek "Piri-nénik" és persze Hutter bácsik is, mert a férfiak is szeretnek pletykálkodni! Köszi, hogy elolvastad! üdv hundido
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2021-04-16 10:14:00

válasz sailor (2021-04-16 07:26:39) üzenetére
Szia!
Köszönöm a kedves szavakat, az elismerést. Mivel én sem vagyok mai lányka, így talán egy fokkal könnyebb beleélni magam a nénik világába. Azt azért hozzáteszem, én nem vagyok pletykás. :) üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9784
Időpont: 2021-04-16 07:52:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Vannak ilyen "Piri-nénik", hajjaj. Tudnék mesélni én is. Na de inkább nem pletykálkodom! Tetszett, jót nevettem az öregasszonyokon! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7335
Időpont: 2021-04-16 07:26:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedevs Hundido!

A bekezdésnél találgattam,hogy Piri néni
fel fogja e találni magát az új helyen.
Hát...nagyon is!
Köszönöm az élményt,így korán reggel nagyon
jól jött!
Írtam azelött,hogy a gyerekversek mestere lettél
...de most azt is hozzá kell tennem,nagyon
jól értesz az idösek felfogásaihoz,gondolataikhoz
...és és
Egy remek szórakoztató írás!
A pletykákról!

Szeretettel:sailor

Szép napot!

Legutóbb történt

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az asszony, aki sietett című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Egy eldugott kis rét címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az asszony, aki sietett című alkotáshoz

Alkonyi felhő alkotást töltött fel Edelweiss narancssárga esőtáncán címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Vigyázz, Zeusz! címmel a várólistára

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 84. címmel

Madár bejegyzést írt a(z) Egy májusi esős napon című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Egy májusi esős napon címmel a várólistára

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 18. címmel

Madár bejegyzést írt a(z) Májusi kertünkben című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Az asszony, aki sietett címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)