HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 66

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-04-25

A lajtorja 81.

1. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Október elejétől a Hajta patak mellett elterülő rekettyés, bokros területen fogolyra vadásztak. Más apróvad is volt persze a környéken, nyúl a bozótos részeken, vadkacsa a tocsogókban, fácán a füzesek oldalán, ezekre is mentek, a fogolyvadászat azonban egészen különleges valami, Endre Lajos főszolgabíró szavaival: fenomenális élvezeteket kínál a vadásznak. Itt ugyanis tényleg kell tudni lőni, hiszen a madár repül! Aki próbálta, tudja, mit jelent ez. Más, mint a futó-vad lövés, ugyanis még annál is sokkal nehezebb. A kutyák felrebbentik a foglyokat, tucat számra, villámgyorsan egyszerre emelkednek a levegőbe, s lapos szögben, csapongó repüléssel távolodnak. Ebben a pillanatban kell megtalálnod a saját madaradat, rövid célzás a fogoly elé, mindig elé, soha nem a testére, majd a ravaszt meghúzva tűz.
Tényleg csak egyetlen pillanat áll rendelkezésre, a kiszemelt példány most itt van, egy pillanattal később pedig már tíz méterrel odébb. Endrének igaza van: fenomenális, akármit is jelent ez a szó!

A vadásztársaság nyolc főből állt azon a napon. Dósa Jenő főjegyző, és fia, "kis" Jenci, aki első körös zöld-fülű vadász. Sógora, Vácszentlászló jegyzője Lengyel Imre, Jencike nagybátyja, "civilben" lángoló lelkületű, magyarkodó fűzfapoéta. Jencs Árpád közbirtokos, művelt, világlátott, több nyelven beszélő zsámboki polgár, Biró Zsiga a helyi takarékszövetkezet vezérigazgatója, a másik Bíró, a Lajos, gazdaember Turáról, Bárdoss István körorvos, Méri Mihály kántortanító, igazgató helyettes, és Endre Lajos gödöllői főszolgabíró, Pest Megye alispánja. Ő soha ki nem hagyna egy ilyen remek alkalmat!

Hajnalok hajnalán, még éppen, hogy csak pirkadt, szekérre ült a társaság, Ferkó, a főjegyzőúr kocsisa hajtotta a lovakat. Kivitették magukat a falu szélére, ott szekérről szálltak, s gyalog indultak tovább, a ködben, párában úszó, távoli rekettyés felé. A kutyák izgatottan szűköltek, s ide oda rángatták a pórázt.
-Nyughass! - pisszegett rá Dósa Jenő Vótánra, fia kétéves, csupa ideg kis vizslájára - férj a bőrödbe, te!
Egyik vállukon dupla csövű sörétes puska, másik vállukon tarisznya, csizmában, vadászkalapban. Libasorban mentek, elől Ferkó, mögötte az urak.
Tőzegpáfrány-mezőn gázoltak át. A párafelhők mögött fel-feltünedeztek a patakpart ferdén álló fűzfái. Dósa Jenő itt megállt, felemelte a kezét. Vótán szimatot fogott, jobbra húzta volna, Valkó felé.
Karjával kört rajzolt a levegőbe. Ferkó arrébb lépett, az urak pedig fél-karéjba fejlődtek. A kúszó csalán szárai közt, 35-40 méterre tőlük nagy barnás foltokat vettek észre: a foglyok voltak!
A madarak még aludtak.
Csendben, pisszenés nélkül lopakodtak tovább, előre, és kicsit jobb kéz felé, amerre Valkó fekszik. Még tíz méter! Lopták a távolságot. A kutyák görbe, vaskos, hegyes csücsökben végződő farka felállt, és ide-oda mozgott, már majd megőrültek az izgalomtól, de a jól nevelt, betanított vadászkutya tudja, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetben: vakkanás nélkül, csorgó nyállal, egy nyikk, se hangzott, úgy mentek gazdáik mellett.
Belül voltak a harminc méteren. Dósa Jenő újra megállt, s vele együtt a fél-karéj is. megtorpant
Tölteni, tölts - jelezte a kézmozdulat. Lekerültek a vállról a vadászfegyverek, megtört a puskacső, a vadászok becsúsztatták a töltényűrbe a töltényeket. Fel a csővel. Halk kattanás. Lövésre kész a fegyver. Most!

Az ebek éktelen csaholással rohanják meg füzest. Harsogó zaj, több száz madár kap szárnyra egyszerre, elfeketedik tőlük a lassan színesedő égbolt!
Most, igen, most!
Fülsiketítő dörgéssel megszólalnak a fegyverek. A puska tusát jól be kell szorítani a vállgödörbe, különben úgy vág képen, hogy a fogad kiesik. Jó néhány madár meginog röptében, s a földre pottyan, bele a legsűrűbb csalitba, sebaj, majd a vizslák megkeresik és kihozzák őket.
A madarak elrepültek. Dósa Jenő tudta, hogy a fogoly nem megy messzire hajnalban, érdemes hát követni. -Gyerünk - kiáltotta oda társainak, és hosszú lábaival átgázolt a patakon. Az
a burgyingos ott a túloldalon már a tóalmási határ volt.

Még kétszer tudták meghajtani a rekettyést, aztán vége lett aznapra. A kutyák, Ferkó irányításával kihordták a nehezen megközelíthető bozótból a madarakat.
Nagy terítéket csináltak egy gyepes földdarabon, kész is lettek vele, mire a felkelő nap első sugarai teljesen eloszlatták a párát.
Egysoros vonalban sorakoztak fel a teríték előtt, Bíró Zsiga kezében megszólalt kürt. Így kívánta az illem és a vadászetika.
Bíró Zsiga mondott néhány szót, ez is szokásban volt:

"Köszönjük Urunk a bő zsákmányt, áldunk Téged mindazokért a csodákért, amelyekkel elhalmozol. Add, hogy eme madarak végtelen kegyelmedből asztalunkra kerüljenek, s táplálékul szolgáljanak a Te szent fiad Jézus Krisztus által, ámen."

Áldomást ittak ott helyben, körbe koccintották a pálinkás butykosokat. Előkerült a tarisznyából a harapnivaló, kenyér, szalonna, kolbász, vöröshagyma.

Felavatták Lacit az újdonsült vadászt. Ifjabb Dósa Jenő akkoriban már, bérmakeresztapja Lengyel László után kezdte magát Lászlónak neveztetni, hogy neve különbözzön az apja nevétől.
Előrehajolt a teríték fölött, s a társak jól megcsapkodták a hátsóját egy fűzfavesszővel.
Jencs Árpád mondta az avatási szertartás szövegét:
"Légy mindig becsületes, igaz, vadász! Életed első foglyának elejtése alkalmából most - rácsapott a fenekére - vadásszá fogadlak a vadászat védőszentjének, Szent Hubertusnak a nevében."
A második pálcaütést Bíró Lajos mérte rá:
"Ezennel felavatlak a magyar vadászok nevében."
Harmadjára Endre Lajos csapott oda:
"A magam nevében vadásszá fogadlak. Vadászataidon Diana fogadjon kegyeibe, kalapodon nagyon sokszor díszelegjen töret!"

Fáradtan, csapzottan, de boldog, kipirult arccal, nagy dicsekvések közepette tértek vissza Zsámbokra, Dósa Jenő hajlékába, ahol az udvaron kondérban főtt a fokhagymaleves.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-05-18 08:38:09

rlk, h tetszett a vadszat. Most jra bke van, - egyenlre!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-05-18 08:36:04

válasz T. Pandur Judit (2021-05-17 17:48:59) üzenetére
Szia Judit Megrtelek s ksznm, h ezeket a rszeket is elolvastad. Ez a regny hossz idszakot lel fel beleesik a hbors idszak is a maga rmsgeivel. Sajnos nem lehet kikerlni. Az persze eldnts krdse, h az "r" mennyit mutat meg belle. n gy rzem, h teljes mrtkben nem mehetek el mellette. A "A lajtorja" arrl szl, h az egyes emberek minden j szndka, jra val trekvse, feljebb lpsnek lehetsge ellenre a Sors keze ketttpi a trekvseket. Bzunk remlnk, trekednk a szpre, a jra, de mi vgre? Mi a vge e trekvseknek? Mivel "fizet" a Sors? Rmsgekkel...pldul...dv, s mg egyszer ksznm! -n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-05-17 17:48:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Az elz rszt sem kommentlom. Minl jobban van megrva, annl borzasztbb!

Ugrottunk egyet vissza az idben a lajtorjn, az elz rsz ember vadszata utn fogoly vadszat.
rdekes lers a vadszatrl. Mg sosem vadsztam, s nem is tervezem. :)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-27 20:41:02

válasz Alkonyi (2021-04-27 09:31:10) üzenetére
Szia Alkonyi! n ksznm!!!! Szeretettel: n
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
889
Időpont: 2021-04-27 09:31:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2021-04-27 08:45:53) üzenetére
Mindig tanul az ember 😊
Ksznm az informcit.

Az a te rdemed,hogy gy t tudtad nyjtani a rszletek gazdag trhzval a vadszatot....🙂

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-27 08:45:53

válasz Alkonyi (2021-04-27 08:37:07) üzenetére
Szia Alkonyi! Lengyel Imre, valdi nevn Orosz Imre rogat ember volt. Nekem van itthon egy knyvem tle: Fszlak. Magnkiadsban jelent meg, nhny pldnyban: Nekem tetszenek a versei, s az elbeszlsei. Ki tudja, mirt nem jelentettk meg akkoriban, mirt nem adta ki valamelyik kiad. Kicsit tnyleg daglyos s magyarkod, de sztem belefrt volna.
A vadszat! Annyi ilyen trtnetet hallottam! Nem az n rdemem!!!
Ksznettel: n
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
889
Időpont: 2021-04-27 08:37:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szp j napot kvnok 😊

Alig tudom hasznlni az oldalt, de lesz megolds😊
Egy kis hiba krem.

Olvastam,hogy most visszarepltnk az idben.
Nagyon tetszik.

Vadszaton mg n sem voltam, de olyan rszletesen mutattad be ,hogy olyan volt,mintha ott lettem volna😊

Nagyon tetszett ez a megfogalmazs:

"lngol lelklet, magyarkod fzfapota"

Vrom a folytatst 😊

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 15:41:06

válasz hundido (2021-04-26 14:51:24) üzenetére
Szia! Most egy ideig itt lesznk,, elszr mg Zsmbokon, aztn...majd kiderl. A harmincas vek kzepn jrunk, zajlanak a mindennapok esemnyei. Mg minden szp, minden j, az let tele van boldog remnnyel De a tvolban mr stt felhk gylekeznek. Mint a Balatonon, vihar eltt. Szlcsend van, rekken hsg. Teljes flaute. A hegyek mgtt azonban,, ahov nem ltunk be, fekete az gbolt! Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 15:34:47

válasz sailor (2021-04-26 10:55:59) üzenetére
Szia Sailor! Ksznm a megerstst! dv: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2021-04-26 14:51:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Vadszatot n sem lttam lben, csak filmeken. Jl brzoltad, tetszett. J visszatrni Dskhoz. dv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-04-26 10:55:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Be kell vallanom, soha nem lttam mg lben vadszatot"
rod...
...akkor meg szinte hihetetlen j a belelsed!

Elismersem:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-04-26 10:52:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!
Ez emberek nem is sejtik. lik mindennapi letket...ez a legszrnybb az egszben. Nem ltnak, nem ltunk bele a jvbe: Vagy ez a legjobb benne? Ki tudja!"
Nagyon j meglts!
...klnben ez megy ma is!

Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 08:45:20

válasz ElizabethSuzanne (2021-04-25 11:27:24) üzenetére
Kedves Zsuzsa! Ksznm, nagyon rlk neki. Az ilyen "idutazs" a knyvekben lehetsges, n is szeretem. Szeretettel dvzllek s vrlak a folytatshoz! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 08:42:03

válasz sailor (2021-04-25 11:30:12) üzenetére
A tovbbiakban arrl lesz sz, hogyan teltek az utols bkevek a Dsa csaldnl. A hangsly ttevdik majd az j, fiatal nemzedk, a D. fik s lnyok letnek esemnyeire.
Vrlak a tovbbiakban is!
dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 08:37:30

válasz sailor (2021-04-25 11:23:33) üzenetére
Be kell vallanom, soha nem lttam mg lben vadszatot, de sok mindent olvastam ssze rla, s ilyen trgy filmeket is lttam. Csaldi trtnetek is keringtek...
Megprbltam ezek alapjn elkpzelni.
rlk, h rdekesnek s hitelesnek talltad a lerst.
Ksznm, h nyomon kveted, s az rtkes hozzszlsokat, amelyek komoly segtsget jelentenek!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 08:32:45

válasz sailor (2021-04-25 11:12:51) üzenetére
Szia Sailor! Igen, most visszatrtnk a bke veihez, br feltartztathatatlanul rohan az id, s kzeledik egy jabb vilghbor. Ez emberek nem is sejtik. lik mindennapi letket...ez a legszrnybb az egszben. Nem ltnak, nem ltunk bele a jvbe: Vagy ez a legjobb benne? Ki tudja!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-26 08:16:58

válasz eferesz (2021-04-25 10:15:17) üzenetére
Szia Szabolcs! n ksznm az olvasst! :) :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-04-25 11:30:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
.maga a vadszat lersa egyszeren minden elismerst
megrdemel!
"Felavattk Lacit az jdonslt vadszt."
Ez a rsz is nagyon j!
Az akkori szoksok hiteles lersa,amibl mg ma is sok megmaradt!

Nagy elismerssel gratullok:sailor

Szp napot!
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2412
Időpont: 2021-04-25 11:27:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon szeretetm az idutazs tmt.
Kitn rs.
Ksznm, hogy olvashattam.
Szp napokat kvnok s j egszsget:
Zsuzsa
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-04-25 11:23:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...szinte ott rezzk magunkat s izgulunk
a vadsztrsasggal!
Ezt egyszeren kellett idznnem;
"A kutyk grbe, vaskos, hegyes cscskben vgzd farka felllt, s ide-oda mozgott, mr majd megrltek az izgalomtl, de a jl nevelt, betantott vadszkutya tudja, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetben: vakkans nlkl, csorg nyllal, egy nyikk, se hangzott,"...

gondolom,hogy lyen sorokat csak az td rni,aki szemlyesen is
rsztvett ilyeneken...esetleg fantzija remek!
Aprlkos felsorolsa a jelemlevknek klnsen tetszett
...akik az akkori trsadalom nagyjaivoltak
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-04-25 11:12:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

" A Negyedik Knyv kezddik"...rod.
Hihetetlen a kontraszt az elbbi hbors dolgok s
a mostaniak kztt...ahol most
"a Hajta patak mellett elterl rekettys, bokros terleten fogolyra vadsztak"

Eszr is nem szeretnk tlzsokba esni,de muszj lesz...
Ugyanis ritkn lttam,olvsatam ennyire pontos rst vadszatrl!
Minden legaprbb rszlete ki van hangslyozva,kisznezetten
jnnek elbnk a trtnetek
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3657
Időpont: 2021-04-25 10:15:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tisztelt r!
Szeretek idutazni. Ksznm az lmnyt.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-04-25 08:11:05

Tisztelt Olvask! A Negyedik Knyv kezddik. Visszalpnk az idben nhny vet, a Dsa csald letnek esemnyeihez!

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023