HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-04-25

A lajtorja 81.

1. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Október elejétől a Hajta patak mellett elterülő rekettyés, bokros területen fogolyra vadásztak. Más apróvad is volt persze a környéken, nyúl a bozótos részeken, vadkacsa a tocsogókban, fácán a füzesek oldalán, ezekre is mentek, a fogolyvadászat azonban egészen különleges valami, Endre Lajos főszolgabíró szavaival: fenomenális élvezeteket kínál a vadásznak. Itt ugyanis tényleg kell tudni lőni, hiszen a madár repül! Aki próbálta, tudja, mit jelent ez. Más, mint a futó-vad lövés, ugyanis még annál is sokkal nehezebb. A kutyák felrebbentik a foglyokat, tucat számra, villámgyorsan egyszerre emelkednek a levegőbe, s lapos szögben, csapongó repüléssel távolodnak. Ebben a pillanatban kell megtalálnod a saját madaradat, rövid célzás a fogoly elé, mindig elé, soha nem a testére, majd a ravaszt meghúzva tűz.
Tényleg csak egyetlen pillanat áll rendelkezésre, a kiszemelt példány most itt van, egy pillanattal később pedig már tíz méterrel odébb. Endrének igaza van: fenomenális, akármit is jelent ez a szó!

A vadásztársaság nyolc főből állt azon a napon. Dósa Jenő főjegyző, és fia, "kis" Jenci, aki első körös zöld-fülű vadász. Sógora, Vácszentlászló jegyzője Lengyel Imre, Jencike nagybátyja, "civilben" lángoló lelkületű, magyarkodó fűzfapoéta. Jencs Árpád közbirtokos, művelt, világlátott, több nyelven beszélő zsámboki polgár, Biró Zsiga a helyi takarékszövetkezet vezérigazgatója, a másik Bíró, a Lajos, gazdaember Turáról, Bárdoss István körorvos, Méri Mihály kántortanító, igazgató helyettes, és Endre Lajos gödöllői főszolgabíró, Pest Megye alispánja. Ő soha ki nem hagyna egy ilyen remek alkalmat!

Hajnalok hajnalán, még éppen, hogy csak pirkadt, szekérre ült a társaság, Ferkó, a főjegyzőúr kocsisa hajtotta a lovakat. Kivitették magukat a falu szélére, ott szekérről szálltak, s gyalog indultak tovább, a ködben, párában úszó, távoli rekettyés felé. A kutyák izgatottan szűköltek, s ide oda rángatták a pórázt.
-Nyughass! - pisszegett rá Dósa Jenő Vótánra, fia kétéves, csupa ideg kis vizslájára - férj a bőrödbe, te!
Egyik vállukon dupla csövű sörétes puska, másik vállukon tarisznya, csizmában, vadászkalapban. Libasorban mentek, elől Ferkó, mögötte az urak.
Tőzegpáfrány-mezőn gázoltak át. A párafelhők mögött fel-feltünedeztek a patakpart ferdén álló fűzfái. Dósa Jenő itt megállt, felemelte a kezét. Vótán szimatot fogott, jobbra húzta volna, Valkó felé.
Karjával kört rajzolt a levegőbe. Ferkó arrébb lépett, az urak pedig fél-karéjba fejlődtek. A kúszó csalán szárai közt, 35-40 méterre tőlük nagy barnás foltokat vettek észre: a foglyok voltak!
A madarak még aludtak.
Csendben, pisszenés nélkül lopakodtak tovább, előre, és kicsit jobb kéz felé, amerre Valkó fekszik. Még tíz méter! Lopták a távolságot. A kutyák görbe, vaskos, hegyes csücsökben végződő farka felállt, és ide-oda mozgott, már majd megőrültek az izgalomtól, de a jól nevelt, betanított vadászkutya tudja, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetben: vakkanás nélkül, csorgó nyállal, egy nyikk, se hangzott, úgy mentek gazdáik mellett.
Belül voltak a harminc méteren. Dósa Jenő újra megállt, s vele együtt a fél-karéj is. megtorpant
Tölteni, tölts - jelezte a kézmozdulat. Lekerültek a vállról a vadászfegyverek, megtört a puskacső, a vadászok becsúsztatták a töltényűrbe a töltényeket. Fel a csővel. Halk kattanás. Lövésre kész a fegyver. Most!

Az ebek éktelen csaholással rohanják meg füzest. Harsogó zaj, több száz madár kap szárnyra egyszerre, elfeketedik tőlük a lassan színesedő égbolt!
Most, igen, most!
Fülsiketítő dörgéssel megszólalnak a fegyverek. A puska tusát jól be kell szorítani a vállgödörbe, különben úgy vág képen, hogy a fogad kiesik. Jó néhány madár meginog röptében, s a földre pottyan, bele a legsűrűbb csalitba, sebaj, majd a vizslák megkeresik és kihozzák őket.
A madarak elrepültek. Dósa Jenő tudta, hogy a fogoly nem megy messzire hajnalban, érdemes hát követni. -Gyerünk - kiáltotta oda társainak, és hosszú lábaival átgázolt a patakon. Az
a burgyingos ott a túloldalon már a tóalmási határ volt.

Még kétszer tudták meghajtani a rekettyést, aztán vége lett aznapra. A kutyák, Ferkó irányításával kihordták a nehezen megközelíthető bozótból a madarakat.
Nagy terítéket csináltak egy gyepes földdarabon, kész is lettek vele, mire a felkelő nap első sugarai teljesen eloszlatták a párát.
Egysoros vonalban sorakoztak fel a teríték előtt, Bíró Zsiga kezében megszólalt kürt. Így kívánta az illem és a vadászetika.
Bíró Zsiga mondott néhány szót, ez is szokásban volt:

"Köszönjük Urunk a bő zsákmányt, áldunk Téged mindazokért a csodákért, amelyekkel elhalmozol. Add, hogy eme madarak végtelen kegyelmedből asztalunkra kerüljenek, s táplálékul szolgáljanak a Te szent fiad Jézus Krisztus által, ámen."

Áldomást ittak ott helyben, körbe koccintották a pálinkás butykosokat. Előkerült a tarisznyából a harapnivaló, kenyér, szalonna, kolbász, vöröshagyma.

Felavatták Lacit az újdonsült vadászt. Ifjabb Dósa Jenő akkoriban már, bérmakeresztapja Lengyel László után kezdte magát Lászlónak neveztetni, hogy neve különbözzön az apja nevétől.
Előrehajolt a teríték fölött, s a társak jól megcsapkodták a hátsóját egy fűzfavesszővel.
Jencs Árpád mondta az avatási szertartás szövegét:
"Légy mindig becsületes, igaz, vadász! Életed első foglyának elejtése alkalmából most - rácsapott a fenekére - vadásszá fogadlak a vadászat védőszentjének, Szent Hubertusnak a nevében."
A második pálcaütést Bíró Lajos mérte rá:
"Ezennel felavatlak a magyar vadászok nevében."
Harmadjára Endre Lajos csapott oda:
"A magam nevében vadásszá fogadlak. Vadászataidon Diana fogadjon kegyeibe, kalapodon nagyon sokszor díszelegjen töret!"

Fáradtan, csapzottan, de boldog, kipirult arccal, nagy dicsekvések közepette tértek vissza Zsámbokra, Dósa Jenő hajlékába, ahol az udvaron kondérban főtt a fokhagymaleves.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-18 08:38:09

Örülök, h tetszett a vadászat. Most újra béke van, - egyenlőre!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-18 08:36:04

válasz T. Pandur Judit (2021-05-17 17:48:59) üzenetére
Szia Judit Megértelek és köszönöm, h ezeket a részeket is elolvastad. Ez a regény hosszú időszakot ölel fel beleesik a háborús időszak is a maga rémségeivel. Sajnos nem lehet kikerülni. Az persze eldöntés kérdése, h az "író" mennyit mutat meg belőle. Én úgy érzem, h teljes mértékben nem mehetek el mellette. A "A lajtorja" arról szól, h az egyes emberek minden jó szándéka, jóra való törekvése, feljebb lépésének lehetősége ellenére a Sors keze kettétépi a törekvéseket. Bízunk remélünk, törekedünk a szépre, a jóra, de mi végre? Mi a vége e törekvéseknek? Mivel "fizet" a Sors? Rémségekkel...például...Üdv, és még egyszer köszönöm! -én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-05-17 17:48:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Az előző részt sem kommentálom. Minél jobban van megírva, annál borzasztóbb!

Ugrottunk egyet vissza az időben a lajtorján, az előző rész ember vadászata után fogoly vadászat.
Érdekes leírás a vadászatról. Még sosem vadásztam, és nem is tervezem. :)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-27 20:41:02

válasz Alkonyi (2021-04-27 09:31:10) üzenetére
Szia Alkonyi! Én köszönöm!!!! Szeretettel: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-04-27 09:31:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2021-04-27 08:45:53) üzenetére
Mindig tanul az ember 😊
Köszönöm az információt.

Az a te érdemed,hogy így át tudtad nyújtani a részletek gazdag tárházával a vadászatot....🙂

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-27 08:45:53

válasz Alkonyi (2021-04-27 08:37:07) üzenetére
Szia Alkonyi! Lengyel Imre, valódi nevén Orosz Imre írogató ember volt. Nekem van itthon egy könyvem tőle: Fűszálak. Magánkiadásban jelent meg, néhány példányban: Nekem tetszenek a versei, és az elbeszélései. Ki tudja, miért nem jelentették meg akkoriban, miért nem adta ki valamelyik kiadó. Kicsit tényleg dagályos és magyarkodó, de sztem belefért volna.
A vadászat! Annyi ilyen történetet hallottam! Nem az én érdemem!!!
Köszönettel: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-04-27 08:37:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szép jó napot kívánok 😊

Alig tudom használni az oldalt, de lesz megoldás😊
Egy kis hiba kérem.

Olvastam,hogy most visszarepültünk az időben.
Nagyon tetszik.

Vadászaton még én sem voltam, de olyan részletesen mutattad be ,hogy olyan volt,mintha ott lettem volna😊

Nagyon tetszett ez a megfogalmazás:

"lángoló lelkületű, magyarkodó fűzfapoéta"

Várom a folytatást 😊

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 15:41:06

válasz hundido (2021-04-26 14:51:24) üzenetére
Szia! Most egy ideig itt leszünk,, először még Zsámbokon, aztán...majd kiderül. A harmincas évek közepén járunk, zajlanak a mindennapok eseményei. Még minden szép, minden jó, az élet tele van boldog reménnyel De a távolban már sötét felhők gyülekeznek. Mint a Balatonon, vihar előtt. Szélcsend van, rekkenő hőség. Teljes flaute. A hegyek mögött azonban,, ahová nem látunk be, fekete az égbolt! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 15:34:47

válasz sailor (2021-04-26 10:55:59) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm a megerősítést! Üdv: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2021-04-26 14:51:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Vadászatot én sem láttam élőben, csak filmeken. Jól ábrázoltad, tetszett. Jó visszatérni Dósáékhoz. üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-04-26 10:55:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Be kell vallanom, soha nem láttam még élőben vadászatot"
írod...
...akkor meg szinte hihetetlen jó a beleélésed!

Elismerésem:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-04-26 10:52:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Ez emberek nem is sejtik. Élik mindennapi életüket...ez a legszörnyűbb az egészben. Nem látnak, nem látunk bele a jövőbe: Vagy ez a legjobb benne? Ki tudja!"
Nagyon jó meglátás!
...különben ez megy ma is!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 08:45:20

válasz ElizabethSuzanne (2021-04-25 11:27:24) üzenetére
Kedves Zsuzsa! Köszönöm, nagyon örülök neki. Az ilyen "időutazás" a könyvekben lehetséges, én is szeretem. Szeretettel üdvözöllek és várlak a folytatáshoz! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 08:42:03

válasz sailor (2021-04-25 11:30:12) üzenetére
A továbbiakban arról lesz szó, hogyan teltek az utolsó békeévek a Dósa családnál. A hangsúly áttevődik majd az új, fiatal nemzedék, a D. fiúk és lányok életének eseményeire.
Várlak a továbbiakban is!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 08:37:30

válasz sailor (2021-04-25 11:23:33) üzenetére
Be kell vallanom, soha nem láttam még élőben vadászatot, de sok mindent olvastam össze róla, és ilyen tárgyú filmeket is láttam. Családi történetek is keringtek...
Megpróbáltam ezek alapján elképzelni.
Örülök, h érdekesnek és hitelesnek találtad a leírást.
Köszönöm, h nyomon követed, és az értékes hozzászólásokat, amelyek komoly segítséget jelentenek!!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 08:32:45

válasz sailor (2021-04-25 11:12:51) üzenetére
Szia Sailor! Igen, most visszatértünk a béke éveihez, bár feltartóztathatatlanul rohan az idő, és közeledik egy újabb világháború. Ez emberek nem is sejtik. Élik mindennapi életüket...ez a legszörnyűbb az egészben. Nem látnak, nem látunk bele a jövőbe: Vagy ez a legjobb benne? Ki tudja!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-26 08:16:58

válasz eferesz (2021-04-25 10:15:17) üzenetére
Szia Szabolcs! Én köszönöm az olvasást! :) :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-04-25 11:30:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
.maga a vadászat leírása egyszerüen minden elismerést
megérdemel!
"Felavatták Lacit az újdonsült vadászt."
Ez a rész is nagyon jó!
Az akkori szokások hiteles leírása,amiböl még ma is sok megmaradt!

Nagy elismeréssel gratulálok:sailor

Szép napot!
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2301
Időpont: 2021-04-25 11:27:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon szeretetm az időutazás témát.
Kitűnő írás.
Köszönöm, hogy olvashattam.
Szép napokat kívánok és jó egészséget:
Zsuzsa
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-04-25 11:23:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...szinte ott érezzük magunkat és izgulunk
a vadásztársasággal!
Ezt egyszerüen kellett idéznnem;
"A kutyák görbe, vaskos, hegyes csücsökben végződő farka felállt, és ide-oda mozgott, már majd megőrültek az izgalomtól, de a jól nevelt, betanított vadászkutya tudja, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetben: vakkanás nélkül, csorgó nyállal, egy nyikk, se hangzott,"...

gondolom,hogy ílyen sorokat csak az túd írni,aki személyesen is
résztvett ilyeneken...esetleg fantáziája remek!
Aprólékos felsorolása a jelemlevöknek különösen tetszett
...akik az akkori társadalom ´nagyjai´voltak
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-04-25 11:12:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

" A Negyedik Könyv kezdődik"...írod.
Hihetetlen a kontraszt az elöbbi háborús dolgok és
a mostaniak között...ahol most
"a Hajta patak mellett elterülő rekettyés, bokros területen fogolyra vadásztak"

Eöször is nem szeretnék túlzásokba esni,de muszáj lesz...
Ugyanis ritkán láttam,olvsatam ennyire pontos írást vadászatról!
Minden legapróbb részlete ki van hangsúlyozva,kiszínezetten
jönnek elébünk a történetek
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2021-04-25 10:15:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tisztelt Író!
Szeretek időutazni. Köszönöm az élményt.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-04-25 08:11:05

Tisztelt Olvasók! A Negyedik Könyv kezdődik. Visszalépünk az időben néhány évet, a Dósa család életének eseményeihez!

Legutóbb történt

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022