HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 29

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51451

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2021-04-30

Holland hazugság 11.

Mivel nem volt a házban lift, a második és harmadik emeleten lakók közül sokaknak volt családi füttyjele.
Kiálltak az udvar közepére, és felfütyültek. Aki otthon volt náluk, kijött a folyosóra, és az udvarról felkiabálták nekik, hogy mit szeretnének. Fütyültek, ha csak lent vették észre, hogy valamit otthon hagytak, vagy valamit elfelejtettek elmondani. Ha túl nehéz volt a csomagjuk, és le kellett jönni valakinek, hogy segítsen felvinni.
Az összes lakó ismerte már hallomásból a családi füttyjeleket, és tudták, hogy kinek fütyülnek. Ha a füttyszóra nem jött elő senki, akkor a szomszédok bekopogtak a lakásba, és szóltak, hogy jöjjenek ki. Ha nem nyitottak ajtót, akkor lekiabáltak, hogy nincsenek otthon. Így spórolták meg maguknak az emeletek megmászását felfelé és lefelé.
Keller volt az egyik legnagyobb felfütyülő, mert testes ember volt, és egy bottal járt a sántasága miatt. Mindenki ismerte a családi füttyjelet, egy hosszú, két rövid, és megint egy hosszú fütty.
Akkoriban egyébként is bevett szokás volt fütyülni. Utána fütyülni az utcán az ismerősöknek, elfütyülni dalokat, még szimfonikus zeneszámokat is. Több családnak a füttyjele egy-egy zeneszám kezdő akkordjai voltak. Haverok is felfütyültek egymásnak. A hívójelre ugrottak is ki az ajtón a barátok, leszaladtak a lépcsőn és már mehettek is együtt szórakozni.

Jutka már hazajött az iskolából, amikor Ila meghallotta a Keller család füttyjelét, és fürgén kisietett az udvarra. Keller felszólt az unokájának, Dalmának, hogy jöjjön le a táskájáért, aztán csodálkozva nézett az asszonyra, aki megszólította.
- Keller elvtárs! - kezdte a mondandóját Ila - ma kaptunk egy segély csomagot Hollandiából, a férjemnek volt benne gyógyszer a tüdőbajára.
Erre a mondatra a férfi hátralépett egyet, hogy távolabb legyen a hozzá beszélőtől.
- Sajnos a hat dobozból, amit küldtek, csak egy felbontott doboz volt a csomagban, abban is csak néhány szem gyógyszer. A postás azt mondta, hogy a vámnál felbontják a csomagokat, és talán ott keveredett el a többi. Kérem szépen, segítsen előkeríteni a többi gyógyszert, nagy szüksége lenne a férjemnek rá, mert rosszabbodott az állapota.
A testes férfi megint hátralépett egyet, és türelmetlenül koppantott a botjával.
- Mi közöm van nekem ehhez? - mordult barátságtalanul Ilára.
- Keller elvtárs a vámnál dolgozik, adjon tanácsot, legyen olyan kedves, hogy mit kellene csinálni, hogy előkerüljön a többi gyógyszer, amit küldtek. És más dolgok is hiányzanak a csomagból... Talán azokat is...
A férfi még egyet hátralépett, és áthelyezte maga elé a botot.
- Én nem foglalkozom a postai ügyekkel, én a reptéren dolgozom. Írjanak a Vámhatóságnak egy kérvényt, hogy nézzenek utána a hiányzó gyógyszereknek. Küldjék el a gyógyszer számláját, amin rajta van, hogy hány doboz gyógyszert vettek maguknak. Csatoljanak egy nyilatkozatot a feladótól, hogy ezt mind beletette a csomagba. Írják bele a kérvénybe, hogy ki rendelte a férjének ezt a gyógyszert, az orvos írjon hivatalos papírt, hogy ő rendelte a gyógyszert, és mennyit. Mellékeljenek a kérvényhez orvosi leleteket, hogy miért csak ez a gyógyszer jó, az itthon kaphatók miért nem. Írják bele a kérvénybe, hogy kik maguknak ezek a hollandok, honnan ismerik őket, miért küldenek maguknak csomagot.
Azzal hátat fordított Ilának, táskáját és a szatyrát Dalma kezébe nyomta, majd köszönés nélkül elsántikált a lépcsőház felé.
Ila leforrázva álldogált még egy kicsit az udvar közepén, de amikor észrevette, hogy a ház lakói őt figyelik, megfordult és lassan bement a lakásba. Ott leborult a konyhaasztalra, és sírni kezdett. A sógornője rosszallóan ciccegett:
- Hagyd abba a sírást! Be fogsz fulladni tőle! - amikor Ila nem válaszolt, csak sírt tovább, egy zsebkendőt tett a keze ügyébe.
Aztán kiment a konyhából, kiült az erkélyre, ahová hamarosan Mamuska is követte, majd Jutka is előkerült, és leült a lépcsőre.
- Miért sír? Mit mondott neki a Keller? - kérdezte Mamuska.
- Nem mond semmit, csak sír - válaszolt neki Mariska.
Hamarosan a sírás fuldokló köhögésbe váltott, Ila műtétekkel megcsonkított tüdeje és hörgői tiltakoztak az izgalom, és a szaggatott lélegzés ellen.
Sokáig tartott legyűrni a rohamot. Ila bevánszorgott parányi szobájukba, feltámasztotta a hátát párnákkal az ágyon, és igyekezett levegőhöz jutni.
Amikor Pepi hazajött a munkából azt sem tudta hová kapja a fejét, ahogyan a felesége, a nővére és az anyja egymás szavába vágva, egymást túl kiabálva igyekezett elmesélni neki a megviselt, és kifosztott holland csomagot, és a külön érkező levelet, amiből kiderült mennyi minden hiányzik belőle.
Aztán a végén Ila elmesélte mit mondott neki a vámtiszt. Pepi megcsóválta a fejét, és megmondta, amire mindenki gondolt a családból:
- Kár minden erőfeszítésért! Ha hosszú idő alatt be is tudnánk szerezni az összes papírt a Vámhatósának írt kérvényhez, amit a Keller mondott, soha nem lesznek már meg a csomagból kivett dolgok. Azoknak már új gazdájuk van, akinek esze ágában sincsen visszaadni, és soha nem is ismerné be, hogy elvette őket.
Mamuska rákontrázott:
- A Keller család is olyan ruhákban jár, hogy az egész országban nem lehet olyanokat kapni. Az a fura nevű unokája is abban az ujjatlan, bő köpenyben.
- Dalma a neve, és pelerinnek hívják azt a köpenyt - mondta Mariska.
- Na meg a felesége is, éppen csak a pávatoll hiányzik a fenekéből. Az a felfuvalkodott lánya is azokkal a dobozokra hasonlító kalapokkal a fején, meg a hosszú kesztyűiben, pedig egy elvált asszony! - háborgott Mamuska.
- Legalább most már tudjuk, hogy miért élnek zárt ajtó, és behúzott függönyök mögött - bólogatott Pepi - nem mintha ez segítene rajtunk.

Folyt. Köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6862
Időpont: 2021-05-06 19:45:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz T. Pandur Judit (2021-05-02 22:43:04) üzenetére
Kedves Judit!

Magam előtt láttam mai társadalmunkat... az az érzésem, hosszú lenne a sor, a kézlevágásra várakozók sora.

Meg még az jutott eszembe, hogy ideje lenne módosítani azt a bizonyos mondást.
Mondjuk lehetne: minden álszentnek maga felé hajlik a keze.

Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5485
Időpont: 2021-05-06 11:14:05

válasz hundido (2021-05-03 11:37:34) üzenetére
Kedves Katalin!

A füttyjelek is kuriózummá váltak. Mostanában felcsengetnek a mobiljukkal, nem fárasztják magukat fütyüléssel. :)
Meg aztán manapság már közönségesnek, bunkóságnak tartják a fütyülést, legfeljebb a kutyának fütyülnek, vagy a foci meccseken, politikai rendezvényeken fejezik ki a nem tetszésüket füttykoncerttel.
Az Omega együttes Trombitás Frédi című dalában is elénekelte, hogy "hátam mögött még, fütty se szól, mint rég".
Sok régi zenében, versben, prózában volt szerepe a fütyülésnek, felsorolni is sok lenne. Mivel ennek a regénynek a kor a főszereplője, mint egyik jellegzetességét, a fütyülést is beleszőttem a történetbe.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5485
Időpont: 2021-05-05 10:21:35

válasz Bödön (2021-05-01 17:50:04) üzenetére
Szia Laci!

Keller azért felnyitotta Ila és a család szemét, hogy a hollandiai segélycsomagokat kifosztják, és nem nekik lesz hasznuk belőle.
A következő részben benne lesz, hogy hogyan változtattak a gyakorlaton, a csomagok és a levelezés tekintetében is.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5485
Időpont: 2021-05-04 04:45:38

válasz sailor (2021-05-01 12:54:02) üzenetére
Kedves Tengerész!

Ma már elmúlt a füttyös korszak, nem is tudnám megmondani mikor hallottam valakit utoljára fütyülni.
Akkoriban, amikor a történet játszódik, nagy divat volt a fütyülés, fütyült boldog-boldogtalan. Annak a kornak ez is egyik jellegzetessége volt.
Keller magas rangú vámtiszt volt, Ila meg egy rokkant munkás. Keller még azt is sértésnek vette, hogy Ila egyáltalán meg merte szólítani. Akkor is csak szavakban volt egyenlő mindenki. Nem volt sem szabadság, sem egyenlőség, sem testvériség. A politikai lózungok, és az emberek élete fényévnyi távolságban voltak egymástól.

Judit
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2260
Időpont: 2021-05-03 11:37:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
A füttyjel az nálunk is divat volt. Mi is ismertük a házban élők füttyeit. Tudtuk kinek szól. :) Tetszett ez a rész. Azt gondoltam Keller kedvesebb lesz.
üdv hundido
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5485
Időpont: 2021-05-02 22:43:04

válasz Kőműves Ida (2021-04-30 22:11:42) üzenetére
Kedves Ida!

"Minden szentnek maga felé hajlik a keze!" - tartja a mondás, ami nem tudni hol és mikor keletkezett, de egy biztos, hogy évszázadok óta így van.
Ha a tolvajokat - mint a középkorban - kézlevágással büntetnék, elég érdekesen festene a társadalom, amiben élünk.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9792
Időpont: 2021-05-01 17:50:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! Sejtettem, h Keller lerázza őket! Nagyon meglepett volna, ha nem. Most mit tesznek szegények? Nem sokat tehetnek a hatóságok ellenében. Így volt ez akkor, de sztem most is így van. Tudnék mesélni, s mesém, mint a Duna árja, nem állna meg a Filatori gátnál..:) Klassz jellemrajzok vannak benne, s nagyon élő! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7343
Időpont: 2021-05-01 12:54:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

"Kiálltak az udvar közepére, és felfütyültek"
Ezt ahogy leírtad,kiszínezted,sokfajta formájáról
és jelentöségéröl ´tudósítottál´bennünket,
minden elismerést megérdemel!
Én legalább nem hallottam ilyenekröl,különösen
az ilyen kifinomult jeladásokról.
Nagyon tetszett!
A lopásnak meg szabadkezet adtak,akik közel
ültek a tüzhöz!
Kellertöl nem lehetett semmire számítani...söt
még ö oktatta ki Ilát...

Gratulálok remek írásodra:sailor

Szép napot!
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6862
Időpont: 2021-04-30 22:11:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Beigazolódott a jóslatom, mármint a Keller-féle segítség. A tolvajokat lehetetlen lebuktatni, meg van az úgy csinálva, hogy ne érje meg el sem kezdeni. Megértem a család csalódottságát, de van ám ilyen napjainkban is. (Tolvajoknak áll a világ!) Mondhatnám, de nem mondom.
Ja igen, a Keller család is közéjük tartozott, gondolhattam volna. :)

Kíváncsi vagyok hogyan alakul a történet a továbbiakban. Lesz-e újabb csomag?

Ida

Legutóbb történt

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 73. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Beoson az ősz című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Beoson az ősz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszit baleset éri című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszit baleset éri címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Kik nem csupán sejtik címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bálint István alkotást töltött fel Merre jársz címmel a várólistára

Susanne alkotást töltött fel Angyalok kísérjen címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az asszony, aki sietett című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)