HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 34

Tagok összesen: 1925

Írás összesen: 51636

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-23 20:21:00

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2021-05-08

Holland hazugság 15.

1964. Július 16. csütörtök

Anszék még tavalyelőtt jelentkeztek egy magánautós beutazásra, Magyarországra, de csak az idén fértek bele a megszabott keretbe.
Tavasztól már egymás után érkeztek tőlük a lelkes levelek Iláéknak, amikben megírták, hogy mikor jönnek, mi lesz a programjuk, és mikor tudnak majd időt szakítani Budapest megnézése közben, hogy meglátogathassák a családot.
Ila amellett kardoskodott, hogy mielőtt elindulnak a hollandok, meg kell írni nekik az igazságot, hogy nem az övék a gyerekek. Zsuzsa lehurrogta őt, azzal érvelve, hogy már rég befizettek erre az útra, megvették az ajándékokat a családnak, nem lehet most ezzel előjönni.
A sógornők szinte mindennap hajba kaptak valamin, de az igazi ok, amiért mindig hibát találtak egymás minden dolgában, az a hollandoknak írt hazugság volt, ami most ki fog derülni.

Az asszonyok az udvari kis erkélyen üldögélve vitatták meg szinte minden nap, hogy hogyan kellene megoldani ezt a kínos helyzetet. Mit fognak majd szólni a hollandok, ha rájönnek, hogy végig hazudtak nekik a lányokról? Egy hónappal ezelőtt, amikor már vészesen közeledett a látogatás időpontja Zsuzsa leintette Ilát, aki csakis ezen rágódott:
- Ugyan miért jönnének rá? Egy kukkot sem beszélnek magyarul, csak azt tudják, amit mi elmondunk nekik.
- Magyarul nem tudnak, de nem vakok - replikázott Ila - látják majd, hogy a lányok nem velünk élnek, hanem veletek.
- Igaz, hogy nálunk vannak a lányok, de majd azt mondjuk, hogy csak azért, mert nálatok nem férnek el - javasolta Zsuzsa Ilának.
Nem szeretett volna lemondani a csomagokról. Az addigiak nagy részére is igényt tartott, azzal a felkiáltással, hogy a lányoknak is küldték a hollandok. Igyekezett mindenből lefölözni a javát, és a gyerekeknek küldött dolgokat a sajátjaként kezelte. Sokszor eladta a munkahelyén a holmikat, amit a csomagban a nekik küldtek. Amikor Ila felelősségre vonta, csak nevetett:
- Mi közöd van neked ehhez? Talán te szülted őket? Enyémek a lányok, és a holmijukkal is én rendelkezem.
Most sem bírta megállni, hogy ne szúrjon egyet gonoszul a sógornőjén:
- A hollandok megértik, hogy ti betegek és koldus szegények vagytok, és mi segítünk nektek felnevelni őket. Helyet adunk nekik, és gondoskodunk róluk, amit ti nem tudtok.
Ila csak hápogott a felháborodástól:
- Na, szépen vagyunk! Még a végén ti vagytok a jó emberek, és mi a rosszak. Minek is hallgattam rád, hogy írjam meg a hollandoknak, hogy a lányok a mi gyerekeink...
- Ami megtörtént, az megtörtént, most már nem lehet változtatni rajta! - jelentette ki fensőbbségesen Zsuzsa - jobb, ha nem okoskodsz, mert csak magadat égeted.
Ila ugyan nem helyeselte, hogy az egyik hazugságot, amit a hollandokkal elhitettek, egy másik hazugsággal tetézzék, de végül arra jutott, hogy ha nem akarja megbántani ezt a jó szándékú, rendes családot, akkor még ez a legjobb megoldás.
Haladéktalanul meg is íratta a hollandoknak, hogy hely hiányában Jutka és Gabika a férje húgánál és annak férjénél alszanak. Attól tartott, hogy személyesen nem tudják majd elmagyarázni nekik, ha itt lesznek.
Ezen a reggelen már korán felkelt az egész család.
Zsuzsa és Jani elmentek dolgozni, de Pepi mára szabadságot vett ki, és kint várakozott már egy órával a megbeszélt időpont előtt a kapu előtt, az utcán. Ott akarta fogadni a hollandokat, és bekísérni őket. A konyhából a nagy asztalt már tegnap délután becipeltek Mamuskáék szobájába, mert nem a sivár konyhában akartak teríteni a vendégeknek.
Eredetileg Zsuzsáék nagy szobájában szerették volna vendégül látni a hollandokat, ahol kényelmesen elfértek volna, de ők hallani sem akartak róla. Nekik semmi közük ehhez a látogatáshoz, oldják meg Iláék ahogy tudják - jelentette ki Jani, Zsuzsa meg buzgón bólogatott.
Végül azért azt megengedték, hogy a nagy konyhaasztalt az ő szobájukon keresztül vigyék be Mamuskáékhoz, mert a fürdőszobába nyíló keskeny tapétaajtón nem fért be. Aztán Jani a nagy tálalószekrényt a két szobát összekötő ajtó elé tolta náluk, ma reggel meg kulcsra zárták a szobájuk előszobába nyíló ajtaját, még a lányok sem tudtak bemenni.
Mamuskáék szobájában egy gombostűt nem lehetett leejteni, miután az asztalt körbe rakták székekkel.

Ansz és Kész ugyanis reggelire jöttek hozzájuk. Csak így tudták megoldani a látogatást, hogy nem a csoporttal reggeliztek a szállodában, hanem ott a reggelit kihagyták, és ez idő alatt meglátogatták őket.
Már az is nagy izgalmat okozott, hogy hová tudnák leültetni a vendégeket a reggelihez, az még nagyobb izgalmat okozott, hogy mit is tegyenek az asztalra.
Végül Ila a házmesternétől - aki busás kamat ellenében kisebb kölcsönöket folyósított a hozzáfordulóknak - kért kölcsön száz forintot. Majd amikor a nyugdíját megkapja, akkor kell megadnia kétszáz forintot a tartozás fejében, mert ennyiről kellett kötelezvényt aláírnia. Úgy szólt a papír, mintha kétszáz forintot kapott volna kölcsön.
Sokakat kisegített ily módon a házmesterné, nem csoda, hogy szép kis telkük volt a Duna-kanyarban, ott töltötték a férjével a hétvégéket.
A kölcsönkért pénzből Ila olyan dolgokat vásárolt, amik különlegességnek számítottak náluk. Vajat vett, turista szalámit, jó minőségű kakaót, kávét, a kávéhoz tejszínt, teát, a teához igazi citromot, fehér kenyeret, ementáli sajtot, mézet, lekvárt.
Rózsika nénitől - a mosodából - kölcsönkapott egy szép damaszt abroszt, amivel letakarták a lepattogzott festésű, szürke, repedezett eternit lappal fedett konyhaasztalt. Összeszedték a legkevésbé csorba tányérokat, bögréket, poharakat, igyekeztek szépen megteríteni.
Rózsika néni paprikát, paradicsomot hozott Ilának a kertjéből. Mariskával mindent szépen felszeleteltek, elrendeztek a tányérokon, a két kislány ámulva nézte a feltálalt lakomát.
Ők új blúzt kaptak a nagy alkalomra. Az anyagot Ila vette hozzá leértékelve, és az egyik asszony varrta meg, akinek volt varrógépe a házban. Kis apró piros virágok voltak a két egyforma, fehér blúzon, és mind a ketten az iskolai sötétkék rakott szoknyájukat viselték hozzá.
Az izgalom a tetőfokára hágott, amikor Mariska - aki ki-kiszaladt Pepihez az utcára - azzal futott be a kapunk, hogy:
- Jönnek! Jönnek!

Folyt.Köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-13 10:18:18

válasz Kőműves Ida (2021-05-10 19:36:14) üzenetére
Kedves Ida!

A történet szereplői kicsiben leképezik az akkori társadalmat.
Az önfeláldozók, és segítőkészek mellett mindig meg lehet találni az önzőket, a másokat jogtalanul kiszipolyozókat.
Jani és Zsuzsa az újszülött Gabikára való hivatkozással kértek segítséget - pár napra - Mariskától. Közben eltelt nyolc év, és már ez feledésbe merült a részükről. A gyerekeket maguk elé tartva pajzsnak, használják ki a saját javukra és kényelmükre az egész családot.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-12 10:04:30

válasz Bödön (2021-05-10 07:43:49) üzenetére
Szia Laci!

Ebben a pillanatban még nem lehet tudni, hogy mi sül ki ebből. :)
A "holland hazugság" Hollandiából nézve magyar hazugság, Magyarországról nézve holland hazugság. ;)
Nem téliszalámit, hanem turista szalámit vett Ila a hollandoknak, mert ő egy rokkant nyugdíjas munkás volt, és nem telt volna rá neki, akkor sem, ha kapni lehetett volna téliszalámit akkoriban a boltokban.
De csak egyes boltokban /diplomata boltok, vagy másképpen dollár boltok/ lehetett ilyesmit kapni egy kivételezett körnek.
A Honvédség élelmiszer ellátása mindig más tészta volt, mint a lakosságé. Nagy élelmiszer készletek voltak raktáron felhalmozva, és aminek közel volt a szavatosság lejárata azt kiadták étkezési célokra a katonáknak. Ha babkonzerv, akkor azt, ha szalámi, akkor meg azt.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-11 17:29:32

válasz hundido (2021-05-10 05:58:27) üzenetére
Kedves Katalin!

Köszönöm a dicséretet! Nagyon örülök neki, hogy fordulatosnak találod a történetet.
Remélem, hogy a folytatásban sem fogsz csalódni!

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-10 23:20:21

válasz sailor (2021-05-09 12:56:12) üzenetére
Kedves Tengerész!

Igen, igen sietek, mindjárt felteszem a következő részt. :)
Meglepő benyomások lesznek bőven, a hollandoknak is, de a magyaroknak is!

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6903
Időpont: 2021-05-10 19:36:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

A várakozás izgalma azt hiszem rám is átragadt. :)

Zsuzsa és Jani hozzáállásához inkább nem is szólnék. Ha ilyen nagy család él együtt, mindig akadnak nézeteltérések.

Izgatottan várom a hollandokat. :)

Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9876
Időpont: 2021-05-10 07:43:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! Mi sül ki majd ebből? Szegény hollandok! Kezdek rájönni, h a "holland hazugság" végül is magyar hazugság, vagyis az a hazugság, amivel a család igyekezett átverni szerencsétlen, jóhiszemű hollandokat. Téliszalámi? Ementáli sajt? Rémlik, mintha ebben az időben ezek nem is voltak olyan agyon drága ételek. Valaki mesélte, 64-n volt katona, hogy vasárnap esténként, amikor nem volt konyha, egy vastagra vágott téliszalámi karikát kaptak és egy szelet kenyeret? Így lehetett? Nem tudom! :) :) Olyan izgalommal várom én is a hollandokat, mint Jutka! Nagyon aranyos, jó kislány! Sajnálom, h így kell élnie! Üdv: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2305
Időpont: 2021-05-10 05:58:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Óh, pont akkor lett vége, amikormegérkeznek a holllandok! Nagyon klassz ez a rész is, felcsigázod az olvasót. Remekül írtad le a várakozást, a készülődést. Várom a folytatást! üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7576
Időpont: 2021-05-09 12:56:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

"- Jönnek! Jönnek!"...siess kérlek a folytatással,nagyon izgalmas lett!
Különösen,hogy ki e fog derülni a hazugság.
Milyen benyomást kapnak egyáltalán a hollandok....?

Ez a rész is nagyon tetszett,annyira aprólékosan írtad le az
elökészületeket!
Zsuzsa kaqraktera,mohósága nagyon nem tetszik.
Különösen ez a mondása:
"- A hollandok megértik, hogy ti betegek és koldus szegények vagytok, és mi segítünk nektek felnevelni őket. Helyet adunk nekik, és gondoskodunk róluk, amit ti nem tudtok"

Gratulálok remek írásodra:sailor

Szép napot!

Legutóbb történt

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Koktél című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A nagy elefántkaland című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A kiscsibe nagy napja című alkotáshoz

magam bejegyzést írt a(z) Már nem keresem című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Koktél című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Út hozzám címmel a várólistára

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Űrszél című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Várj még rám című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Űrszél című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Űrszél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Koktél című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Űrszél című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Nincs semmi baj velem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Űrszél című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A nagy elefántkaland című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Ez is egy Tavasz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A nagy elefántkaland című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Radnóti Miklós: Alkonyi elégia / Zwielicht Elegie című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Nincs semmi baj velem című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Petőfi Sándor: A magyar nemes / Der ungarische Adlige című alkotásh

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ez is egy Tavasz című alkotáshoz

inyezsevokidli alkotást töltött fel Űrszél címmel a várólistára

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Ez is egy Tavasz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Várj még rám című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Danyiil Harmsz: Szerelmem hozzád titok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Álmatlan parkok őszi napsugara című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel A nagy elefántkaland címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg fűzhöz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg fűzhöz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg fűzhöz című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ez is egy Tavasz című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Boldogságmorzsák című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 90. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)