HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52879

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-05-21

A lajtorja 85.

5. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

A jobb oldali padsor első tíz sora a község vezetőinek, a helyi előkelőségeknek. és a megjelent előkelő vendégeknek volt fenntartva. A legelső padban, szemben a szószékkel balról jobbra ültek a díszvendégek: Endre Lajos Pest-megye alispánja egy lefátyolozott, hosszú, fehér ruhát viselő elegáns hölggyel, Apponyi Hajnalka contesszel, mellettük gróf Somsich Andor ifjú arájával, majd Pejaseichék, négy gyerekükkel. A mögötte lévő sorban a Dósa család, Bórka Ervin segédjegyző és felesége, Demjanovics András nagyvállalkozó, Gombos Előd pesti újságíró, és Szalóki Nagy Antal fotóriporter. Mögöttük a fenntartott helyeken a többi nobilitás: a társadalmi, és gazdasági élet jeles, kitűnő alakjai.

Álljunk meg egy röpke pillanatra Somsich grófnál, és tekintsünk néhány évtizeddel előbbre. Regényekben ez lehetséges.
A gróf és gyerekei s a Dósa gyerekek családjukkal Pesten laknak, jó barátságban leledznek, hétvégéken együtt buliznak. Házibulinak nevezik akkoriban már ezeket a zenés, táncos murikat, hja, kérem, így változik a nyelv. Házi mulatság, házi-muri, házibuli. A Somsich testvérek rettenetesen, ordenáré módon, csúnyán beszélnek, a lónak az a bizonyos testrésze, csak, mint kötőszó szerepel náluk. A trágár ronda beszédet a szülői házból hozták magukkal, apjuk, és anyjuk is borzalmasan el tudják kanyarintani. Még tarokkozás, vagy bridzsezés közben is röpködnek a zaftosabbnál zaftosabb kifejezések. Tán azt gondolják: egy volt főrend és gyerekei ezt is megengedhetik maguknak, szemben a közemberek fiaival, lányaival, - tán mást. Tán egyszerűen csak tetszik nekik a ló bizonyos testrészének állandó felemlegetése, mert az olyan szívdöglesztő proli tempó, s elegánsan kontrakarírozza az ő felsőbbségüket. Rejtély. Nem derül fény az okokra.

A szentbeszédet a liturgia szerint az Evangéliumból vett idézet előzte meg. Bárány István plébános atya János könyvéből olvasott fel egy részletet. Jézus az utolsó vacsora előtt tanítványaitól búcsúzik. Azt mondja nekik: én most elmegyek, de nemsokára majd ti is jöttök utánam. Ismeritek az utat, tudjátok hova megyek. Fülöp erre azt mondja: azt se tudjuk Uram, hová mész, hogy ismerhetnénk hát az utat? Jézus így válaszol: én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki nem jut az Atyához csak általam.
A könyörgések után a szentbeszéd következett.

Corpus Christi, mondta a pap, igen, szeretett Testvéreim, ez a mai szép ünnep az Úr szent testének és vérének misztériumáról szól. Mindenekelőtt az 1263-ban történt híres bolsenai eucharisztikus csodához kapcsolódik. Az Apostolfejedelem sírjához zarándokló cseh pap nem messze Rómától szentmisét mutatott be a bolsenai Szent Krisztina templomban. Az átváltoztatás pillanatában kétségek gyötörték afelől, hogy a kenyér és a bor valóban Krisztus testévé és vérévé válik-e. Ekkor a pap megdöbbenve vette észre, hogy a megtört ostyából vércseppek hullottak a korporáléra. A nagy tisztelettel körülvett ereklyét 1264. június 19-én átvitték Orvietoba, abba a városba, ahol éppen IV. Orbán pápa tartózkodott. Ő hirdette ki Úrnapja ünnepét az 1264. szeptember 8-án kelt Transiturus bullával,

A körmenet, útja során négy stációt érintett. Elől ment a plébános az Oltáriszentséggel a baldahin alatt, melynek rúdjait négy markos fiatalember tartotta. Előttük, mögöttük hófehér ruhába öltöztetett ministráns gyerekek. Kezükben kosár, melyből virágszirmot hintettek. Négy különböző helyen virágos lombsátrak jelentették az egyes állomásokat. A stációk előtt megálltak. A pap felolvasott az Evangéliumból. A hívek letérdeltek, imádkoztak, majd egyházi énekeket énekelve tovább vonultak a következő sátorhoz. A hosszan elhúzódó. óriáskígyóként tekeredő tömeg fölött kézzel hímzett, színes templomi zászlók lobogtak.
A stációkhoz vezető hosszú útvonal virágszirommal volt végighintve. Az emberek a szó szoros értelmében virágszőnyegen lépkedtek. A földön húsz méterenként virágcsodákból kirakott csodálatosan megkomponált szentképek, akkorák, mint egy élő ember. Látható volt az Oltáriszentség-képe, Krisztus keresztje, Szűz Mária a kis Jézussal, Keresztelő Szent János, Péter és Pál apostolok, Jézus mennybemenetele, s maga a csömöri templom, melynek csúcsán galamb képében a Szentlélek trónolt.
Lengtek a zászlók, szálltak a szent énekek. "Boruljunk le és rettegve imádjuk e Fölséget, az Oltáriszentséget"
Feledhetetlen látvány, feledhetetlen élmény.
Még Swartz Pepe apja, Swartz Gábor, a sváb iparos, aki titkon istentagadó volt és Marx nézeteivel barátkozott, elismerte magában, hogy lélekemelő, mozgósító erő egy ilyen körmenet.

"Mozgósító erő" - mondta magában nagy vidoran.
Igen Marx így fogalmazna. Mozgósító erő. Még én is megingok, kétségeim támadnak saját hitetlenségemet illetően. Végül is ki tudja melyik teória a hihetőbb? Az-e, hogy van egy felsőbbrendű lény, aki mindezt a szépséget megalkotta, vagy az, hogy nincs semmi, csak a holt anyag, melynek mozgása, változásai hozták létre az ismert világot?
Vonult a többiekkel a stációk között. Az ég kék volt, bárányfelhők úszkáltak rajta. Gépiesen mormolta, amit a többiek, de közben tovább fűzte gondolatainak gyöngy-fűzérét:
" Ha ezt veszem, ez is elképzelhetetlen, ha amazt, az is. Mit tegyek hát? Kinek higgyek? Marxnak? Vagy a plébános úrnak? "- nevetett magában.
A mellette lépkedő ember rajtakapta, hogy nevet, s rosszalló pillantást vetett rá.
Elszégyellte magát, meg is ijedt egy pillanatra. Jaj, nehogy észrevegyék rajtam!
Az ő társadalmi pozíciójában katasztrofális következményei lettek volna, ha lelepleződik, a fontos emberek, akikkel tárgyalnia kellett, kinézték volna maguk közül.

Dósa Jenő, ahogy a község vezetőjéhez illik, Teréz asszonnyal és a gyerekekkel a körmenet élén haladt. Látták a tömegben Endre Lajost nem messze tőlük. Az alispán is észrevette a családot, és főhajtással köszöntötte őket. Később, a körmenet után a templomtéren újra egymásba botlottak. Szokásban volt, hogy mise után a hívek még egy ideig együtt maradnak és csoportokba gyűlve, illendő módon, illendő dolgokról beszélgetnek.
Azt mondta ekkor Endre Lajos:
-Megtiszteltetésnek venném bátyámuram, ha egy rövid időre a velem lévő ifjú hölgy társaságában hajlékodban felkereshetnélek.
Dósa Jenő így válaszolt:
-Részemről a megtiszteltetés, kegyelmes uram. Nagy szeretettel várunk otthonunkban ebédre.

Elmentek akkor és együtt ebédeltek. Étkezés közben Endre Lajos odafordult vendéglátójához és kellemes, társalgási modorban megkérdezte:
-Remélem, Jenő már nem neheztelsz rám azért, hogy áthelyeztelek.
-Soha nem is nehezteltem - felelte Dósa Jenő.
-Örülök neki - így az alispán. -Te is tudod, mi közszolgák feljebbvalóink utasítására ott teljesítjük feladatainkat, ahol helyünket kijelölik.
Egyszavas volt a válasz:
-Tisztában vagyok vele.
Endre így folytatta:
-Ha tőlem például a kormányzó úr őfőméltóságának azt tetszendik kívánnia, hogy én holnap-után már Somogy-országban dolgozzak, az Isten háta mögött, hát fogom a cókmókomat, s habozás nélkül odaköltözöm.
-Tiszta sor!
Endre elégedetten bólogatott. Hátradőlt a széken. Ezt a választ remélte.
-De mondd meg igaz lelkedre - folytatta - tetszik itt neked? Megszeretted Csömört?
-Igen - mondta a főjegyző.
-Nagyobb falu, mint Zsámbok.
-Nagyobb.
-Többen lakják.
-Többen.
-Van minden, strand, étterem, kocsma, mozgóképszínház, cukrászda.
-Van.
-Közel a főváros, felülsz a Hévre, s negyven percen belül benn vagy.
Erre már nem válaszolt Dósa Jenő, csak bólintott egy kurtát, jelezve, hogy ez bizony így igaz.

Másfelé terelődött a beszélgetés. Az alispán jókedvében volt, viccelődött, nevetgélt. Dicsérte a Dósa fivéreket, hogy megnőttek, hogy megemberesedtek.
-Tanultok még, vagy már befejeztétek az iskolát? Tanultok? Helyes. Mert, ha végeztek egyszer, keressetek meg és én segítek. Beduglak benneteket valami jó kis állásba. Te jogot tanulsz, ugye Lajcsi?
-Igen, kegyelmes uram.
-Te pedig tanítóképzőbe jársz, Laci?
-Igen, méltóságos uram!
Endre jókedvűen kacarászott, a térdét csapkodta széles jókedvében.
-Ugyan fiúk! Hagyjátok már ezt az idétlen kegyelmesezést! Mondjátok, hogy Lajos bátyám. És legyünk ezentúl pertu!

Így esett, hogy az esett: pertut ittak, s attól a naptól kezdve a Dósa fiúk úgy szólították Endre Lajost, Pest megye kényúrként emlegetett, nagyhatalmú alispánját, akitől mindenki rettegett: "kedves bátyám"
Az idő kereke pedig fáradhatatlanul forgott tovább. A fivérek, Laci és Lajcsi nem sejtették, hogy hamarosan szükségük lesz arra a segítségre!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-06-02 17:22:48

válasz ElizabethSuzanne (2021-06-02 14:39:58) üzenetére
Kedves Zsuzsa! Én köszönöm, h olvastad! Örülök, h tetszett! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2301
Időpont: 2021-06-02 14:39:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hiteles, hangulatos és alapos történetet írtál.
Köszönöm, hogy olvashattam.
Gratulálok.
Kellemes tavaszi napokat kívánok jó egészségben!
Zsuzsa
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-27 07:36:58

válasz Alkonyi (2021-05-26 09:42:14) üzenetére
Szia Alkonyi! Örülök, h tetszett! Várlak szeretettel: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-05-26 09:42:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szép jó Napot kívánok😊

Nagyon tetszett a hangulata a folytatásnak.
Ahogy a részleteket írod le,ahogy minden cselekmény szépen kiteljesedik.
Nagyon érdekel,hogy hogyan folytatódik tovább a Dósa fiúk élete..
Megyek is a következő részhez 😊

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-26 08:12:09

válasz hundido (2021-05-25 15:23:21) üzenetére
Szia, köszönöm! Mindig kétségeim vannak, hogy vajon jól teszem-e, ha időnként egy egy pillanatra fellebbentem az idő fátylát, és utalást teszek arra, mi lesz majd később. Regényekben nem nagyon szokták. Örülök, h tetszett! Üdv. én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2021-05-25 15:23:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Jól megírt rész. A körmentet szinte látom magam előtt. A menet utáni ebédelés, a beszélgetés leírása is is tetszett, illetve, hogy belengetted, hogy a fivéreknek hamarosan segítségre lesz szükségük az alispántól. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-25 07:44:50

válasz T. Pandur Judit (2021-05-24 15:58:54) üzenetére
Szia Judit! Én is jobban szeretek írni a békéről. A háború azonban időnként bekavar. Jön a második. Nem tudom kikerülni, hiszen érinti a regény szereplőit. Minden esetre megpróbálok minél kevesebb harci cselekményt beleszőni! Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2021-05-24 15:58:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

A könyved béli lajtorjának ez a - háború előtti foka - nekem jobban tetszik, mint amikor előreszaladtunk és belekóstoltunk a II. világháborúba.
Hangulatos, alapossággal megírt része ez is a "Lajtorjádnak". :)

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-05-22 08:05:08

válasz sailor (2021-05-21 11:46:32) üzenetére
Szia Sailor! Endre Lajos, mint egy rossz szellem (vagy jó talán) végig kíséri a család életét: Még sok szó lesz róla. Csömör és a körmenet: Én is csak akkor találkoztam vele, amikor elkezdtem utána járni. Állítólag messze földön híres, külföldről is sokan jönnek megcsodálni! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2021-05-21 11:46:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...és ezt is:
'Azt mondta ekkor Endre Lajos:
-Megtiszteltetésnek venném bátyámuram, ha egy rövid időre a velem lévő ifjú hölgy társaságában hajlékodban felkereshetnélek."
Nagyon fenköllt hangnem.
A társalgásuk késöbb legalább Lacinak és Lajcsinak
lesz hasznára.
ugyanis:
"Dósa fiúk úgy szólították Endre Lajost, Pest megye kényúrként emlegetett, nagyhatalmú alispánját, akitől mindenki rettegett: "kedves bátyám""

Ma sokat idéztem,mert jobban,szebben nehéz lenne kifejezni a leírtakat!

Nagy elismeréssel gratulálok:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2021-05-21 11:37:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kiragadnám ezt a részt:
" Swartz Pepe apja, Swartz Gábor, a sváb iparos, aki titkon istentagadó volt és Marx nézeteivel barátkozott, elismerte magában, hogy lélekemelő, mozgósító erő egy ilyen körmenet. "
...és a töprengéseit:
"" Ha ezt veszem, ez is elképzelhetetlen, ha amazt, az is. Mit tegyek hát? Kinek higgyek? Marxnak? Vagy a plébános úrnak? "- nevetett magában. "

...nagyon,nagyon jó!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9148
Időpont: 2021-05-21 11:31:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész különösen tetszett!
Remekül leírtad a körmenetet,mintha ott lennénk,
szemünk elött mozognak a képek,érezni az ünnepi´
hangulatot.
A díszvendégek elhelyezése és pontos leírása nagyon
hitelesnek tünik!
Érzödik ebben a részben,mennyi utánajárás kellett
hozzá,hogy autentikus legyen a történet!

Legutóbb történt

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Hőség! címmel a várólistára

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel közeleg az idő címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022