HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1925

Írás összesen: 51605

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-23 20:21:00

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2021-05-26

Holland hazugság 24.

1970. május 16. szombat

Jutka alig várta a mai estét! Már csak néhány óra, és elindulnak Iláék és a szüleik Hollandiába.
Zsuzsa már napok óta csomagolt, és átcsomagolt. Mindenhez volt elmélete. Először a kopottabb ruháit tette el, azzal a felkiáltással, hogy ezeket ott kidobja, és majd a Hollandiában vett új ruháit hozza haza a bőröndökben.
Aztán meggondolta magát, és a legszebb ruháit csomagolta be, mert senki nem tudja, hogy mennyibe kerülnek Hollandiában a ruhák.
A meghívó útlevelükhöz négyüknek 200 dollár járt, de azt még nem sikerült kiderítenie, hogy az hány gulden. Azt meg még kevésbé, hogy Rotterdamban egy csinos nyári ruha hány guldenbe kerülhet. Senkit nem ismert, aki járt már Hollandiában, nem volt kitől kérdezősködnie.
Ilának három hónapja mondogatta egyfolytában, hogy kérdezze meg Ansztól a dollár-gulden árfolyamot, meg azt, hogy Rotterdamban mennyibe kerül az ő méretében egy csinos nyári kis komplé, de Ila csak legyintett:
- Nem kapsz te ott semmit az 50 dollárodért.
Mi az, hogy az ő 50 dollárja? Na és Janié? Na és Iláéké? Csak nem képzelik, hogy azt majd saját magukra költik el, amikor nekik rengeteg ruhát hoztak, sok év alatt a hollandok, ahányszor csak meglátogatták őket? Neki meg pont nem hoztak soha egyetlen holmit sem. Most csak megérdemel annyit, hogy végre neki is jusson valami...
Jutkának mondta a monológot, aki úgy tett, mintha tanulna az érettségire.
Zsuzsa olyan mozdulatokkal jött-ment a szobában, mintha némafilmben játszana. Imádta ezt az egészet, amióta csak megkapták a kiutazási engedélyt a magyar hatóságoktól, és a holland követség is megadta a beutazási vízumot mindannyiuknak.
Anszék levelét be kellett mutatniuk a holland követségen a vízumhoz, sőt még a felbélyegzett borítékot is, amiben a meghívó levelet Magyarországra küldték. Azt is aláíratták velük, hogy nem vállalnak munkát Hollandiában.
Kicsit kellemetlen volt, hogy ehhez ragaszkodtak, hiszen minek vállalnának ott munkát? Van nekik itthon munkájuk, megbecsült emberek! Ők csak eleget tesznek egy meghívásnak! Még a gyerekeik születési bizonyítványait is be kellett mutatniuk! Zsuzsa nem értette minek ez a sok hűhó?
No de mindegy, túl vannak rajta, ma indulnak!
Igaz, nem repülőgéppel, ahogyan elképzelték, hanem vonattal, Berlinen keresztül mennek Rotterdamba.
Az is érdekes lesz azért. Útközben sok mindent látnak, amíg végig mennek szinte egész Nyugat-Európán. A vonaton fognak aludni is. Zsuzsa ide-oda szaladgált a szekrény és a bőrönd között. Hol betette a vonatra magának a hálóinget, Janinak a pizsamát, hol kivette. Aztán eszébe jutott, hogy Hollandiába is kell hálóruha, és visszatette a bőröndbe.

Jutka fészkelődött a széken, hátrahajtotta a fejét a támlájára, kicsit lehunyta a szemét, hogy ne lássa a pakolással elbíbelődő anyját. Aztán az óráját nézte, számolgatta, hogy még mennyi idő, amíg elindulnak végre a szüleik Iláékkal, és ők megkezdhetik Gabikával az esti házibuli előkészületeit.
Házibuli! Házibuli! Házibuli! - ma végre valóra válik az elérhetetlen álom! - sürgette türelmetlenül az időt, magában Jutka.
Még soha sem szervezett házibulit. Reménytelen volt, hogy az a sok ember, aki itt él, mind egyszerre elmenjen egy estére itthonról, és üres legyen a lakás a bulihoz. De ma elmennek!
Igaz, nem mindenki. Mamuska és Mariska itthon marad.
Velük már hetek óta alkudozott, engedjék meg nekik, hogy házibulit tartsanak Gabikával. Végül nagy nehezen kisírták, de az igazi, esti-éjszakai házibuliról hallani sem akartak. Abban egyeztek meg, hogy hétkor kezdődik, és tízig maradhatnak a vendégek.
Mamuskáék megígérték, hogy "láthatatlanok lesznek". Amennyire csak lehet, a szobájukban maradnak, és nem jönnek ki, nem szólnak bele, akármi történik.
Mariska azonban az akármit is előre beszabályozta. Tíznél többen nem lehetnek, szeszes italból csak sört ihatnak, meg likőrt, de mindent csak mértékkel. Minden ruhadarab végig rajtuk marad, a zene csak hangos lesz, de nem üvölt. Az ablakok, ajtók csukva maradnak végig, és nem lesz ordibálás, visítozás. Esznek, isznak, táncolnak, beszélgetnek, játszanak - és itt a vége a szórakozásnak, szögezte le ellentmondást nem tűrően. Vagy nincs házibuli!
Jutka sokáig latolgatta, hogy kiket hívjon meg a házibulira. A padtársát, Boda Margitot vissza kellett hívnia, mert szilveszterkor nála volt házibulin, és illett viszonozni a meghívást.
Bár Margitnak otthon voltak a szülei, elvileg a kis szobában nézték a szilveszteri tévé műsort, de folyton kimászkáltak, na és a papája szinte végig ott lebzselt köztük. Mindenbe beledumált, jópofizott, tette magát. Kedves volt, meg minden, de nem tudtak tőle magukban lenni. Na, mindegy, a Margitot meghívta, meg a közös barátnőjüket, Mucust, aki mögötte ült az osztályban. Bár ő inkább a Margit barátnője, de vidám, aranyos lány volt, Jutka kedvelte. Nem volt felvágós, mint az ő régi barátnője Sóvágó Évi, aki nagyon fennhordta az orrát, amióta gyűrűs menyasszony lett.
Ketten voltak az osztályból gyűrűs menyasszonyok, a Sörös Zsuzsi volt a másik. Ők, ha jelentkeztek az órákon, mindig a bal kezüket tartották fel, jó magasra, hogy látsszon a gyűrűs ujjukon a jegygyűrű. Magasabb rendűnek érezték magukat a többi lánynál, akiknek nem volt jegygyűrű az ujján.
Na, őket esze ágában sem volt meghívni.
Különben is, Sóvágó Évivel már évek óta haragban vannak egy olyan fiú miatt, aki egyiküket sem érdekelte igazán. Egy suli bulira jött az Évi azzal a fiúval, aki aztán valahogy a végén mégis Jutkát kísérte haza, igaz egy másik fiúval együtt. Évi azóta is haragszik rá, vőlegény ide-vagy oda...
Gabikával együtt így már négyen lesznek lányok, sokáig gondolkodott, hogy ki legyen az ötödik lány, de aztán végül nem lett ötödik, mert nem sikerült öt fiút meghívni, csak négyet.
A fiú kérdés nehéz volt, mert Jutka tiszta lányosztályba járt a közgazdaságiban. Gabika vegyes osztályba járt, de az ő idétlen, hetedikes fiú osztálytársai szóba sem jöhettek.
Végül Jutka fiúja, Béla hívta meg néhány barátját a házibulira. Ez sem volt egyszerű, mert kellett egy olyan valaki is, aki "hozza a zenét", ugyanis Jutkáéknak nem volt lemezjátszójuk, magnójuk meg pláne nem. Így aztán Béla hívta meg az osztálytársai közül azt az egyetlen fiút, Laci B. Tamást, akinek volt egy szalagos Grundig magnója, mert zene nélkül elképzelhetetlen volt a házibuli.
Béla barátja "másik Béla", aki a Popey becenévre hallgatott, lett a harmadik fiú, s még egy, Tóth Miki nevű srác jön Béla osztályából. Szolid gyerek, nem fog balhét csinálni - nyugtatta meg Jutkát, aki nem ismerte ezt a srácot.
Szóval végül nyolcan lesznek. Talán jobb is így, mert úgy tele van zsúfolva bútorral a nagyobbik szoba, hogy alig marad hely táncolni. Gabikával már mindent kigondoltak: hová rakják középről a foteleket, az asztalt, a felcsavart szőnyeget, hová teszik az ennivalót, és az italokat, hol lesz a zene.

Jutka úgy belemerült a gondolataiba, hogy már csak arra eszmélt, hogy Zsuzsa a sarkig kitárt kétszárnyú ajtón keresztül berontott a kisszobába, ahol ő tanulást mímelt.
- Hol van a sárga pulóverem? - kérdezte vádlón, holott még hozzányúlni is tilos a holmijaihoz, az meg, hogy Jutka felvegye őket, egyenesen elképzelhetetlen volt.
- Nemtom - válaszolta, és mérges volt magára, mert érezte, hogy elpirul. Persze nem a pulóver miatt, hanem a titkos házibuli miatt, ami a fejében járt. Zsuzsa rögtön lecsapott rá:
- Azonnal mondd meg! Sírba visz ez a rendetlenség! Kész bolondok háza! - mutatott körbe a kisszobában, ahol egyébként katonás rend volt.
- Azt hiszem a táskában láttam, amiben a kimosott ruhát hoztam haza Rózsika nénitől - felelte némi gondolkodás után Jutka.
- Mintha nem tudnám! - mondta Zsuzsa, és kiviharzott, tovább pakolászni.
Jutkának fogalma sem volt, hogy melyik könyv van nyitva előtte, az érettségi a távoli jövőbe veszett. Csak a mai házibulira tudott gondolni, és azon bosszankodott, hogy soha nem lesz már három óra, amikor végre elindulnak itthonról a szülei, Iláékkal a pályaudvarra. Végre eljön az, ami eddig soha nem volt lehetséges, de most igen...

A végtelennek tűnő órák is elteltek egyszer. Közben megjött Gabika is az iskolából.
Erős sör- és cigarettaszagot árasztva Jani is hazaért valami elintézni valóból. Zsuzsa átrakta még egyszer a bőröndöket, aztán befejezte a pakolást.
A szekreter tetejére tett kis tükörben alaposan kirúzsozta magát. Az utazásra kiválasztott ruhájához illő, frissen vásárolt, csinos, szalmakalapját úgy tette fel, mintha töviskoszorút nyomna a fejébe, és közben mártír arccal szakadatlanul utasításokkal bombázta a lányait, olyan hangon, mintha vádakat sorolna fel. Aztán intett Janinak, hogy viheti a bőröndöket, és Iláékkal együtt végre kitódultak az előszoba ajtón.
Jutka és Gabika egészen a kapuig kísérte őket, és saját szemükkel meggyőződtek róla, hogy mind beszállnak a taxiba, amit Pepi a Köröndnél lévő taxi állomástól hozott.
Amikor a taxi kigördült a ház elől, a lányok beszaladtak a lakásba. A nagyszobában Jutka elkapta Gabika kezét, összekapaszkodtak, fel-leugráltak, miközben nevetve azt kántálták:
- Elmentek a Béniék, hurrá, hurrá! - ez az ő játékuk volt, a két kőkorszaki szakiról szóló rajzfilmből vették...

Folyt.Köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
1552
Időpont: 2021-06-08 05:41:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit!
Nagyon érdekes és izgalmas volt ez a rész. Tetszett az álmodozás, a készülődés a bulira....
Igen a házibuli....jellemző volt arra az időszakra...
Vajon milyen lesz Iláék és a szüleik utazása?
Várom a folytatást.
Szép napot kívánok:
Zsuzsa
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-30 19:13:33

válasz Bödön (2021-05-29 08:12:51) üzenetére
Szia Laci!

Örülök, hogy érdekesnek találtad ezt a részt!
Ma már elképzelhetetlen, hogy abban az időben milyen nehézségekkel kellett megküzdeni egy külföldi magán utazáshoz nyugatra.
A házibulik is kimentek a divatból , bár most a Covid miatti bezárások miatt újra kezdtek divatba jönni, a facebookon szervezik őket.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-29 22:15:42

válasz Kőműves Ida (2021-05-28 19:29:03) üzenetére
Kedves Ida!

Meglesz a holland út is, és a házibuli is. :)
Mind a kettő a maga nemében az utolsó lesz...

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9861
Időpont: 2021-05-29 08:12:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit! Hát ez nagyon érdekes rész volt Zsuzsa a készülődéssel, Jutka, szintén, csak ő másra készül. Milyen körülményes volt egy ilyen nyugati út! Mennyi macera. Hogy telik az idő! Jutka már az érettségire tanul? És házibulit tervez? Nagyon klassz! Remélem minden rendben lesz a HB-n! Üdv: én
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6899
Időpont: 2021-05-28 19:29:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Hát, mégis összejött a holland út. Húúúha, mi lesz ebből?

Itthon meg házibuli készül... ln meg megyek olvasni a folytatását. Mi lesz ebből?

Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-28 13:55:54

válasz sailor (2021-05-27 12:37:38) üzenetére
Kedves Tengerész!

Újra megköszönöm neked a sok dicséretet, amivel ezt a regényt elhalmozod! :)
Örülök, hogy ennyire tetszett ez a rész is, remélem most már végig kitartasz a történet olvasásában.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5581
Időpont: 2021-05-27 22:17:32

válasz hundido (2021-05-27 09:25:39) üzenetére
Kedves Katalin!

A házibuli nem maradhatott ki a regényből, hiszen fontos része volt abban a korban a fiatalok életének.
Örülök, hogy úgy érzed jól sikerült felvezetnem a házibulit, ami a következő részben lesz.

Azért vannak elrejtve itt még a korra nagyon jellemző dolgok. A korai házasság / már érettségi előtt két lány gyűrűs menyasszony Jutka osztályában/. A nem javuló lakáshelyzet /még mindig annyian laknak együtt, hogy reménytelen egy házibulit megszervezni, legalább egy hollandiai utazás kell hozzá, és Mariska és Mamuska jó szíve/. A siralmasan kevés összeg, amit a külföldre utazók legálisan magukkal vihettek /fejenként 50 dollár/. A holland hatóságok félelme, hogy a kilátogatók dolgozni mennek oda, és végül a nyakukon maradnak. A taxi állomásról hozott taxi, mert nem volt telefonjuk, hogy telefonon rendeljenek - a diszpécser központon keresztül - taxit a drosztról. Na és igen, a szalagos Grundig magnó is...

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7533
Időpont: 2021-05-27 12:37:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Izgalmas rész,nagyon!
Zsuzsa csomagolásai,izgulások minden oldalon!
Azt a 200 dollárt is magának akarja
"egy csinos nyári kis komplé," ra!
Közben meg Jutkáék lesik,mikor indulnak...
jaj mert az a :Házibuli! Házibuli! Házibuli!"
Sok részt szeretnék idézni,mert nagyon jól
eltaláltak...talán egyet:
"Jutkának fogalma sem volt, hogy melyik
könyv van nyitva előtte, az érettségi a távoli jövőbe veszett"

..csoda jó!

Gratulálok remek írásodra:sailor

Szép napot!
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2298
Időpont: 2021-05-27 09:25:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remek ez a rész is! A készülődés izgalma, a "mit vigyek amgammal" dillemája,a vihető 200 dollár mire lesz elég? Aztán Jutka álmodozása közben, alig várja, hogy mindenki a kapun kívül legyen. A buli szervezése- szalagos Grundig magnó- mily nagy kincs volt akkortájt! Nagyon tetszett ez a rész is. üdv hundido

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Danyiil Harmsz: Szerelmem hozzád titok címmel a várólistára

Marcsy bejegyzést írt a(z) Várj még rám című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Várj még rám című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Várj még rám című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel A szó címmel a várólistára

Marcsy alkotást töltött fel Várj még rám címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Tavaszi optimizmus című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) messziről minden szép, a közel oly rideg című alkotáshoz

Király Zoltán alkotást töltött fel Tavaszi optimizmus címmel a várólistára

sailor alkotást töltött fel messziröl mnden szép,a közel oly rideg címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

medve bejegyzést írt a(z) Virágköltészet című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Autópályán címmel

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 88. című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A béna kozmosz címmel a várólistára

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 88. címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság Utószó. című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Radnóti Miklós: Töredék / Fragment címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság ELőszó. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 29. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 87. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Mindenem voltál című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A legélőbb remény című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Olasz gondoladal Gradoból című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)