HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-06-02

A lajtorja 87.

7. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

A németek. Igen, egész Európa róluk beszélt. Az emberek arról beszélnek, amiről a rádióban hallanak, az újságokban olvasnak. Így befolyásolja a sajtó és a rádió a közgondolkodást.
1936 nyarán úgy állt a dolog, hogy a "német" téma szinte kikerülhetetlen lett. Hitler hatalma, befolyása egyre nőtt. Látni kellett volna, hogy Európa (a világ?) újrafelosztását forszírozza egyre szemtelenebb módon, de a nemzetek vakok voltak, nem látták. Vagy látták, csak nem akarták észrevenni. Tessék-lássék ágáltak, hőbörögtek, méltatlankodtak, de senki nem vette magának a fáradtságot, vagy a merszet, hogy az mondja: eddig és ne tovább! Olyan ez, mint amikor az éhes oroszlán száját szalmacsutakkal próbálják betömni.
Az uralkodó osztályoknak érdekében állt a német-magyar kapcsolatok erősítése. Hitlertől remélték az elszakított országrészek visszacsatolásának hathatós támogatását. Amióta Magyarország belépett a Népszövetségbe, s amióta a győztesek elengedték a háborús jóvátétel hátralévő részét, a diplomácia mindent elkövetett, hogy a kérdést napirendre tűzze, de sem a Teleki, sem a Bethlen kormánynak nem sikerült számottevő eredményt felmutatni. Annak ellenére sem, hogy Bethlen gróf angolbarátsága és szigetországi kapcsolatai erősek voltak.

A veranda csöndjében e körül forgott a szó, a hűvös, esős vasárnap délelőttön.
Dósa Jenő, pocakját megtömve (a pocakot képletesen tessék érteni, a jegyző magas, vékony ember volt, annak ellenére, hogy hihetetlen mennyiségű ételt tudott egy ültében elfogyasztani) - lehiggadt, és tárgyilagos modorban beszélt.
Laci és Lajcsi azt fejtegették, hogy milyen előnyei vannak az egyre erősebbé, szorosabbá váló magyar-német barátságnak.
-Itt van például a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal villamosítása - ecsetelte Laci. - Német segítség nélkül bele se tudtunk volna vágni. Vagy a Győri Vagon és Gépgyár.
-Vagy Csepel! - vetette közbe Lajcsi, amikor a bátyja elhallgatott. Bármerre nézünk....
-De ennél többről van szó - mondta Laci.
Egymás szavába vágva győzködték az apjukat, aki a fejét csóválva hallgatott.
-Többről, igen! Itt a tét az, hogy német segítséggel esetleg visszakaphatjuk az elcsatolt területeket. Már régóta érik a dolog!
Lajcsi is hozzátette a magáét:
-Nemzetközi jogászok szerint nonszensz, ami történt. Példátlan aljasság, hogy egy országot azzal büntessenek, hogy területének a kétharmadát egyszerűen elveszik!

Dósa Lajos megmozdult a fonott karszékben. Előredőlt, felemelte a boroskancsót az asztalról. és kérdő tekintettel fiai felé kínálta.
-Köszönöm, nem - mondta Laci.
-Én se kérek most - hárította el a kínálást Lajcsi. Az apjuk vállat vont. Nevetett.
-Ha nem, hát nem! Több marad nekem!
Töltött magánnak egy fél-pohár jó kis kadarkát, s telespriccelte szódavízzel.
-Szervusztok!
Ivott, majd újra hátrazöttyent. Hátrébb tolta magát a székkel, keresztbe tette a lábát. Olyan jellegzetes volt nála ez a mozdulat, ahogy hosszú, csontos lábait keresztbe teszi. Utánozhatatlan, egyszerűen utánozhatatlan.
-Igen - mondta. -Elképzelhető, hogy német segítséggel talán egyszer. Úgy hallottam, hogy az előkészítő tárgyalások már megindultak. Vagyis inkább a tapogatózások. Azt hiszem egyelőre inkább csak tapogatózások. A bökkenő csak az, hogy nem tudjuk, milyen árat kell majd fizetnünk érte.
-Mire gondolsz, Apu? - szinte egyszerre hangzott el a kérdés a fivérek szájából.
-Arra - felelt elgondolkodva Dósa Jenő - arra, ami tizenötben történt. Hogy Németország oldalán újra belesodródunk egy háborúba, amit nem nyerhetünk meg.
Laci felugrott, s az asztal sarkát megkerülve elszaladt az almáriumig, ott tett egy sasszé-lépést és visszaszökdécselt a székéhez.
-De Apu!
-Hallgatlak. -Dósa Jenő szája sarkában megjelent az a szarkasztikus kis félmosoly, amit a családja tagjai és barátai annyira jól ismertek.
-De Apu, először is: ki beszél itt háborúról? Szó sincs háborúról. A vitás kérdéseket Európában tárgyalásos úton kell rendezni. Hitler hatalmánál, befolyásánál fogva el tudja érni, hogy a Népszövetségben foglalkozzanak végre a magyar kérdéssel. Igazságot Magyarországnak, ezt mondjuk mi, és ezt mondják német barátaink is!
Másodszor pedig - folytatta, és Lajcsi mellette sűrű bólogatással kísérte szavait - ha ne adj Isten háború lenne! Németország ma olyan erős, hogy a világon senki nem tudná legyőzni! Sem Franciaország, sem Anglia, a többiek pedig katonailag nullák..

Folyt a vita. Teréz egyszer-egyszer bekukkantott, hogy megvannak-e, nem kaptak-e hajba, aztán látva, hogy minden rendben, visszatért főhadiszállására, a konyhába, ahol a sparhelton főtt a tyúkhúsleves.

Jenő úr az erőviszonyokkal érvelt. Lélekszámokat, területnagyságot, gazdasági potenciált emlegetett, a fiúk pedig a katonai erőfölényre apelláltak. Persze a vita csak elméleti vita volt, abszolúthe semmi realitása nem volt. Mi lenne, ha? Értelmetlen kérdés. Porcikája se kívánta senkinek se a háborút. Az embereknek eszébe se jutott a háború, a Dósa család férfitagjai is csak elméleti síkon fejtegették a lehetőségeket.
Már majdnem delet ütött a nagyharang a csömöri templom magas tornyában, amikor elállt végre az eső, bár a komor fellegek továbbra is ottmaradtak felettük. A vitázók kimentek a felázott kertbe, hogy megmozgassák elgémberedett tagjaikat. Kövér vízcseppek csordultak le a tulipánok kecses szárán, vizesen csillogtak a ház falára felfuttatott borostyán méregzöld levelei.
-Most már innék egy jó korsó sört - mondta Dósa Jenő
Fürkészve nézett Lacira és Lajcsira.
-Nem ballagunk le a kocsmába ebéd előtt? No, mit szóltok hát? Csak jövünk és megyünk.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-10 08:00:58

válasz ElizabethSuzanne (2021-06-26 13:32:15) üzenetére
Kedves Zsuzsa! rlk, h tetszett! Vrlak mskor is szeretettel: Ksznm: n
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2412
Időpont: 2021-06-26 13:32:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bdn!
Elgondolkodtat. Nagyszer, kitn rs.
Igen. A trtnelem valamilyen formban, de megismtli nmagt.
Tetszett! Gratullok:
Zsuzsa
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-12 08:00:57

válasz hundido (2021-06-04 14:34:43) üzenetére
Szia! Az tlagember helyzete nem knny ebben a tekintetben. Megprblunk valamifle kpet alkotni a trtnsek alapjn, s ezt elre vetteni. Aztn egszen msfel kanyarodnak a dolgok! Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2021-06-04 14:34:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Nos amit rtam elszllt! A knya cspje meg!
Szval Laci s Lajcsi arrl beszlget, ogy milyen elnyei vannak az egyre ersebb, szorosabb vl magyar-nmet bartsgnak.Jen jl ltja, hogy Hogy Nmetorszg oldaln ha belesodrdunk egy hborba, azt nem nyerhetjk meg. rdekes volt ez a rsz is. dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 16:58:34

válasz T. Pandur Judit (2021-06-02 14:56:23) üzenetére
hogy kedvezbb alkupozciba kerltnk volna a hbor utn, a lengyelek se kerltek!
Hazrdjtk volt? Az, de az elejn j eslyekkel indult, a nmetek mindent "vittek"
Az akkori vezetknek nem lehetett knny. H. felismerte, h mi az bra, de akkor mr ks volt. Ks volt? Dehogy! Megprblt titkos trgyalsokat folytatni a kiugrsrl, volt r esly, h sikerl! A magyar hrszerzs egy klnleges egysgnek ezt a parancsot adta! Errl ksbb mg sok sz lesz!
Valamelyik erdlyi fejedelem mondta egybknt: mi is tudtuk mit kne tennnk, m ehelyett tettk, amit lehetett! Ksznm, rlk h tetszett! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 16:42:23

Szia Judit! Ez a vita vszn mg a 36-os nyron trtnt, de trtnhetett volna a D. kormny idejn is, hiszen Gmbs ugyanazt kpviselte. Sajnos tnyleg katasztrfhoz vezettek, Azt csak halkan merem feltenni magamnak is, mi lett volna, ha nemet mondunk a nmet irnyra? Elszr is, nem kaptuk volna vissza Erdlyt. (Persze mire mentnk volna vele?) Msodszor: Hitler gyse hagyta volna, h semlegesek maradjunk, megszllta volna az orszgot, ami gy is gy is csatatr lett volna. Harmadszor: ne gondolja senki
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-06-02 14:56:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Azon gondolkodtam, hogy az elz rsznl 1936.- jliusban voltunk, akkor most 1937. tavaszn jrhatunk?
A Darnyi kormny revizionista eszmi, s az orszg kapcsolatainak szorosabbra fzse a nemzetiszocialista Nmet Birodalommal, jl tkrzdnek a Dsa fiknak az apjukkal folytatott beszlgetsben.
Nehz szvvel olvassa a mai olvas ezeket a vitkat, mert tudja hov vezettek, a revizionista eszmk hogyan folytatdtak a hbors propagandban...
Jl kzel hozod a trtnelmi pillanatot, anlkl, hogy brmit az olvas szjba rgnl!

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 09:41:50

válasz sailor (2021-06-02 08:51:19) üzenetére
Hogy milyen, azt szeretnm megmutatni a regny cselekmnye sorn.
Ksznm, h itt vagy, az rtkes hozzszlsokat! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 09:40:06

válasz sailor (2021-06-02 08:51:19) üzenetére
Az akkori propaganda-gpezet ki is hasznlta rendesen a tmegek rzelmeit, ptett rjuk. Sztem mita vilg a vilg, mindg gy ment! A kormnyok jt akarnak! Elssorban maguknak. Nekik az a legfbb j, ha a hatalmuk fennmarad, mert a hatalom az pnz! Ennek rdekben mindent megtesznek, h a npnek (a jnpnek) kedvre legyenek. Szlamokban, gretekben. Persze ez csak a "demokrcikra" rvnyes. Mirt teszem idzjelbe? Mert idzjelbe val, a gyakorlat legalbb is! Egy alkotmnyos kirlysgban, kirly nlkli kirlysgban, ami MO. volt ebben az idben, kicsit ms a helyzet.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 09:28:38

válasz sailor (2021-06-02 08:51:19) üzenetére
Valban gy van, ahogy ltod: D.J idsebb, tapasztaltabb, blcsebb a fiknl. nem l fel annyira a rdinak s a sajtnak, ltott mr egyet, s mst az letben. De a fikat is meg lehet rteni. Egyfolytban csak azt halljk, olvassk, hogy vissza kell szerezni az elcsatolt terleteket: a hazaszeretet, az ifjonti hv, a tenni-vgys buzog a szivkben. Olyan rdekes dolog volt ez. Az emberek akkartak hinni a jban. Knny kihasznlni az ilyen nemes felbuzdulst.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 09:21:37

válasz sailor (2021-06-02 08:54:02) üzenetére
Szia Sailor! Igen, a trtnelem az let tantmestere - n is ide szeretnk kilyukadni a lajtorjval. A csaldok sorsa a trtnelem "hullmban". Ezt a trtnelem hullmt egybknt, ha jl emlkszem Arany J. tallta ki, amikor gy fordtotta a Julius Ceasart, "A legnemesebb frfi romja vagy te, ki valaha az idk hullmban lt" (Antonius szavai)
Apa s a fik, mita a fik nagyok, mindig vitatkoznak.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-06-02 08:54:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
magistra vitae
akartam
elts
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-06-02 08:51:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Dsa Je s fiai kzt a felhozott fejtegetsek
nagyon rdekesek!
Jen tapasztalatai s ismeretei sokkal jobban
tlttaka dolgokon.
Fiai arrl beszltek amit a rdiban hallottak s az jsgokban olvastak.
A folytatssal siess!

Gratullok nagy elismerssel:sailor

Szp napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-06-02 08:39:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
elszllt

egyben mai szemmel is lthatak
"Az emberek arrl beszlnek, amirl a rdiban hallanak, az jsgokban olvasnak. gy befolysolja a sajt s a rdi a kzgondolkodst. "
Nincs j a nap alatt!
A trtnelemnek magistrae vitanak kellene lenni
sajnos legtbbszr nem az
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-06-02 08:36:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Ismt csak elismerssel kezdem!
A trtnteket egy olyan bizonyos mdon tudod
lerni,hogy mindig egy j felletet hozol elnk.
egy j megltst,egy j rszletet...az esemnyeket
egyben mai szemmel is
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-06-02 08:06:51

válasz Alkonyi (2021-06-02 07:56:36) üzenetére
Szia Alkonyi! Nagyon szpen ksznm! Ilyen szpeket rni! Nem biztos, h megrdemlem....A vita! Elkpzeltem, hogy zajolhatott. Apa s fiai mindig errl vitatkoztak. Olyan divatos tma lehetett mint ma a migrci, vagy az oltakozs. Az "oltakozs" szt piros vonallal alhzza a gp, se szereti. Hbor s bke. Igen, errl szl, mert hiszen errl szlt az let az elmlt szz vben. Ksznettel: n
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
889
Időpont: 2021-06-02 07:56:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szp J Napot kvnok😊

A rszletek krem...a rszletek.
A trtnelmi lersok a kt fi elgondolsai hihetetlen jl sszeszedettek.

rsaidban nagyon sok munka ltszik s ezrt is minsgi.
Hangulati lersok....

"Kvr vzcseppek csordultak le a tulipnok kecses szrn, vizesen csillogtak a hz falra felfuttatott borostyn mregzld levelei."

Azrt ez egy kis kltszet.

gy reztem magam mikzben olvasom Dsa Jen s a fik prbeszdt kikacsintva a termszeti lersokra,mintha a hbor s a bks idk kontrasztjt ltnm.

Nagyon rdekel,a merre tovbb trtnet 😊

Szeretettel: Alkonyi

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023