HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52292

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-11-24 20:45:18

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / elbeszélés
Szerző: túlpartiFeltöltés dátuma: 2021-07-10

Szeretőkről

- Lennél szeretőm?
Hangzott el ez a kérdés amúgy réges-rég, kicsi falu általános iskolájában. Az iskola egyetlen tantermében; ott oktatta tanító úr - elsősöket, hatodikosokig bezárón - a tudásra vágyó világra csodálkozó, összes kócos gyerekeket. (Sok hasznos "tudásokra".) Már csak ők, ketten maradtak az osztályteremben, kislány, meg kisfiú; későre járt. Hat óra is elmúlt, a többiek mind haza mehettek. Na jó, na jó, a hat óra annyira nem késő, de tél volt akkortájt, meg méteres hó.
Különlegesen hideg volt az a február; "a kutya nem ette meg még a telet" - szokták mondani. És valójában még csak nem is harapdálta. Nem így van ám ez; a téllel a tavasz végez; sírdogáló, csöpögő jégcsapok az ereszeken; itt-ott lázadó hófoltok tartják még magukat hegyek, sziklák árnyékos hasadékaiban, aztán győz a rügybontó tavasz. Idővel, a tavasznak is melege lesz a közelgő nyárban, menekülni kénytelen, a nyár meg diadalt ül, örömmel érleli összes gyümölcseit, előírás szerint. De! Nem sejti, nem érzi még; Idő múltán, elmosolyodik majd az ősz. Mert, eljön a betakarítás ideje, meg az eltakarodásé is - mármint a nyár számára. Aztán, Idő múltával az ősz is fázós lesz, dideregni kezd - mint fázós öregember. Búcsúzik összes színeitől, nagyon fáradtnak érzi magát, aztán, reggelente jéghártyásodnak esői pocsolyái, éjjel aztán, leseik az első hó. Na, szóval a kutyának semmi köze ehhez az egészhez, csak ráfogják!
A kislány közeli tanyán lakott, apja esténként, mindig eljött érte, ezúttal késett, mint annyiszor. A kislány telente, mindig találgatta, vajon melyik lovuk húzza majd az összeeszkábált szánt, Csillag, vagy Hóka? De leginkább csak egy öreg, pókos lábú, kehes kancát foghatott apja a szán elé. (Mert, fukar volt a "téeszcsé", az ő csuda lovaikat különleges alkalomra tartogatták; mármint például, ha a TSZ elnöke ment a járásba. Fontos lehet az a járás, gondolta a kislány, ha már a mi lovaink is ott szerepelhetnek, a rendszerbe.)
Hideg lett akkor már akkorira, abban a tanteremben. A fiú írta a rá kirótt, kötelező penzumot: állt az imígyen: "Holnaptól rendesen fogok viselkedni a tanórán!" Ezt ötvenszer kellett leírnia, vonalas füzetébe. Hozzászokott már az ilyen fenyítésekhez; megvolt már a saját módszere. Először, leírta a "holnaptól" szót, füzete aljáig. Aztán jött a "rendesen" kifejezés; így sokkal gyorsabban, könnyebben mentek a dolgok. Vigyáznia kellett, nehogy pacát ejtsen; az a sor "nem ért". Ezért, sűrűn használta az itatós papírt, a toll bemártását követően. (Mert rég volt itatós papír is igazi itatóspapír!)
A kislány, meg a szánra várt. Hogy, hazavigyék végre.
- Leszek a szeretőd, ha szeretnéd. Segíthetnék az írásban?
- Nem hiszem, a tanító úr megismerné az írásod!
Az osztályba majd mindenkinek volt szeretője, nekik még nem. A szeretők kicserélték uzsonnáikat, sugdolóztak, nem zavarták őket többiek (szerető-nélküli irigyek) csúfolódásai. A szeretők kézen fogva jártak, cseppet sem szégyenkeztek, Inkább büszkélkedtek a sóvár, irigy, szerencsétlenül magányos társtalanok előtt.
(Még Bicegős Terkának is lett szeretője. Nem volt Ő szép kislány, de csúnya se. Poliomyelitis anteiror acuta betegséget rótt rá sors. Mankóval járt. Volt ilyen betegség azokban az években. Az ő generációja még nem részesülhetett a Sabin cseppekben, sok fertőzött gyerekre várt az Idő-tájt a mankó, később, a járókészülék. (SZTK-alapon.) De Terka sohase sajnáltatta magát, próbált részt venni társai összes játékaiban, nevetett, mosolygott. Csak néha, inkább gyakran költözött szemébe kicsi szomorúság, ha nem tudta elkapni a labdát, ahogy osztálytársai taccsra rúgták foci közben. Nem volt jó tanuló, de rossz sem. Jól tudta ezt magáról. Igyekezett, tanult ezerrel, nehogy érdemtelen legyen a jó jegyekre; nehogy sajnálatból kapja csak azokat. Mert, nem akarta, hogy bárki megsajnálja. Történt egy nap, hogy játék közben, taccsra került a labda. Terkának - jó (rossz) szokása szerint - nem sikerült elkapnia a labdát megint. De Ideje sem volt az elszontyolodásra, mert a Fiú, futva az elgurult labda után, kirúgta a kislány mankóját. És Terka hanyatt esett, de akkorát! Bocsánat, mondta a Fiú, de a gyerekek akkor már rárontottak; egyikőjöket sem érdekelte más az elgurult labda. Ütötték, szidalmazták a Fiút, kiabálva. Terkával egyikőjük sem törődött; örültek, hogy akadt valakit ütni, valakit szidalmazni valójuk. A kislány feltápászkodott, szepegett, gondolta magában, ma se sikerült elkapnia azt a labdát. Aztán meglátta a földön fekvőt, látta, ahogy a többiek ütötték-verték. Ne! Ne bántsátok, nem tehet semmiről! Akkor azok eloldalogtak, a Fiú felállt, mondta: kérlek, ne haragudj, igazán nem akartam! Terka felnevetett, attól kezdve lettek ők ketten szeretők. De ez egy másik történet.)
Nagyon hideg volt akkor, abban a tanteremben; gémberedett ujjakkal, félhomályban nemigen lehetett már folytatni az előírt penzumot.
- Megmelegítem az ujjaid! - mondta a kislány. Tán, jobb lesz így!
Jobb is lett. Lehetett volna fény is -a faluban nemrég vezették be az áramellátást. De! Tanító úr mondta: "takarékoskodni kell az energiával, így épülhet tovább a rendszer!" Nemigen értette, milyen rendszer lehet az, ami nem engedi meg még a tisztességes bűnhődést sem. És még a kályhára se mertek rátenni egy fahasábot sem, pedig, alig pislákolt már az a parázs. Mert a tanító úr azt is mondta; takarékoskodni kell a tüzelővel is, így épülhet tovább a rendszer. A gyerek most gondolta csak magában, ugyan miféle rendszer lehet, ami abból építkezik, kap erőre, hogy engedi, eltűri azt, hogy a gyerekek fázzanak.
- Hányadik sornál tartasz?
- A huszonnegyediknél. Sok van még vissza.
- Lehetne tán a következő sor a negyvennegyedik, sorszámozd úgy, biztos nem veszi majd észre!
- Gondolod? Biztosan észreveszi majd a csalást!
- Ugyan már! Ilyenkor már rég rátöltött, összekavarodnak a sorok szemei előtt. Csókolózunk? Nekem még sose volt igazi szeretőm! Ó, ez csak egy puszi volt! Megmutassam, hogy kell? Ne aggódj, ettől még nem lesz gyerekünk.
- Tudom, akkor lesz csak gyerek, ha a férfi elveszi a nőt.
- Hát, nem egészen így van; legutóbb a postás kisasszony is "bekapta a legyet. Vette is a falu a szájára szegényt. De ne aggódj, ilyen hidegbe nincs légy, egy szál se! Ugye, ha majd a feleséged leszek, nem fogsz verni engem?
- Hogy képzeled?
- Édesapám, esténként le-le szokott cserdíteni egy-egy pofont édesanyámnak. De édesanyám mindig megvigasztal; mondja kislányom, ne bánkódj, ilyen a rendszer.
Szétrebbentek akkor, megjött a tanító úr, megbocsátó, joviális mosolya melegséggel töltötte el a kihűlt tantermet.
- No lám, no lám! Leírtad mind az ötven bocsánatkérő sort. Ez derék, igazán derék, de elő ne forduljon többet ilyen, kisfiam. Mert fő az engedelmesség - alákanyarított a füzet aljára egy jó nagy "láttam"-ot, kopott tintaceruzájával. (Mert, akkoriba, régi szép békeidőkbe, voltak még kiradírozhatatlan, lila színű tintaceruzák is.)
- Még jó, hogy nem látta, ahogy csókolóztunk! Akkor azt is bele kéne írni a füzetbe: "szorgalmi időszakba" csókolózni tilos. Legalább, ötvenszer.
- Otthon szíjat hasítanának a hátunkból.

2021.07. valamikor

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2165
Időpont: 2021-11-25 19:35:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon tetszett, Kedves Túlparti, az írásod!

A megszemélyesítéseid, a stílusod, csodálattal tölt el.
Élveztem ahogy belecsempésztél némi rendszerkritikát.
A legvégét, lehet kicsit elkapkodtad, szerintem. :-) De nem baj, így is nagyon jó lett!

Örülök, hogy olvashattam!

Szeretettel: Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-09-02 18:21:38

válasz szilkati (2021-07-11 22:39:57) üzenetére
Tudod Kedves Kati, Te sokkal jobb történeteket írsz!
Azért, köszönöm!
szeretettel: túlparti
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-09-02 18:20:03

válasz ElizabethSuzanne (2021-08-04 06:46:00) üzenetére
köszönöm kedves Suzanne!
jól esett, hogy olvastál, bocs, ritkán járok már erre.
túlparti
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2086
Időpont: 2021-08-04 06:46:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Gratulálok
nagyon szép alkotásodhoz. Elbeszélésedet olvasva rengeteg gondolat jutott eszembe...
soraidból tisztán kirajzolódnak a múlt villanásai, de a jelenből is van benne...
Nagyon tetszett!
Kellemes nyári napokat kívánok:
Zsuzsa
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-07-20 00:40:03

válasz Krómer Ágnes (2021-07-19 13:35:33) üzenetére
Van aki elfelejt, van aki nem!
Ez a világ rendje!
Barátsággal: Frigyes
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3663
Időpont: 2021-07-19 13:35:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Köszönöm. El sem vesztettem.
Nem szokásom amúgy ragaszkodni elmúlt és elfeledett
dolgokhoz és emberekhez ragaszkodni.
Engem is sokan elfelejtettek, de nem elegen.
Ez engem örömmel tölt el! További jó alkotói munkát
kívánok neked! Na ez volt az " utószó"

Barátággal:Ági
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-07-18 23:51:12

válasz Krómer Ágnes (2021-07-15 22:28:56) üzenetére
Igazad lehet Ági!
Találd meg mielőbb!
barátsággal: Frigyes
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3663
Időpont: 2021-07-15 22:28:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tőle láttam a "műsírást" amit sose láttam.
Jókat szórakoztam az " előadásain magamban.
Mert lebuktatni nem akartam. Nem igazán kedvelték,
de én igen. Hiányzik most egy kicsit.
Jól eljutottunk a szeretőktől a hatásvadászatig.
Ez már valami. Köszönöm az élményt!

Barátsággal:Ági
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3663
Időpont: 2021-07-15 22:23:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz túlparti (2021-07-15 18:00:52) üzenetére
Elszállt amit írtam.Én ismertem pár hatás vadászt,
de valahogy megunták na na most mit reagálsz.
Régen nem láttam őket hála az égnek.
Bár bevallom volt egy kedvenc kollégám aki hiányzik.
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-07-15 18:00:52

válasz Krómer Ágnes (2021-07-12 22:41:21) üzenetére
Kedves Ági!
A mese-novella címe - bevallom - kissé hatásvadász. De arra gondoltam, így tán többen olvassák majd.
:) Barátsággal: Frigyes
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1443
Időpont: 2021-07-15 17:52:01

válasz szilkati (2021-07-11 22:39:57) üzenetére
Szia Kati!
Köszönöm, hogy olvastál, hálás vagyok érte!
Olvasom én is itt Szeretteim összes írásait, köztük Tiéd is, akkor is, ha csak ritkán írok hsz-t. Mert kevés az energiám, betegeskedek. (De ez egyéni szoc-problémám. Amúgy.) Ja, és még; van bennem némi bizonytalanság, miképpen kell írnom: betegeskedek, vagy betegeskedem? :)
szeretettel: Túlparti :)
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3663
Időpont: 2021-07-12 22:41:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ja nem is mese hanem elbeszélés. "Jólvanakkor"
Lehet eltévesztettem a házszámot. Így jártam.

Barátsággal:Ági
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3663
Időpont: 2021-07-12 22:38:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Frigyes!

Júj most eszembe jutott na gyorsan xy nevű alkotótól el kell olvasnom egy mesét, amilyet pont nem ír. Kb december óta.
Még jó, hogy nem írtam l a nevét. Gondolná na ha mese kell akkor írjál magadnak.Amúgy elég "Túlpartis" bevallom a cím miatt
el sem akartam olvasni, ezzel úgy vagyok tetszik is meg nem is.
Most egy roppant meglepő dolgot írok.(nem az) Nem tetszik a címe.
Eléggé lehangoló, de szerintem lehet az én készülékembe van a hiba.
Olvasok még tőled vajon a többi is ilyen baromi lehangolóan hat rám? Ráérek egy kicsit erre.

Ági
Szenior tag
szilkati
Regisztrált:
2018-01-26
Összes értékelés:
2455
Időpont: 2021-07-11 22:39:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia túlparti!

Szép történet. Tetszett.

Szeretettel: Kati

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Találkozások egy gondolat erejéig címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Karácsony himnusza című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Ítélőszék címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Metamorfózis című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Szeretet-vers címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ahogy című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Metamorfózis című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ajtónyitó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Egy tündér emléke című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Karácsony himnusza című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021