HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-07-12

A lajtorja 92.

12. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Azt mondják a jó feleség férje minden lélekrezdülését megérzi.
Ezzel a mondással csak két baj van. Az egyik: mi az, hogy "jó feleség"? Mert van rossz is? És a rossz milyen? Mitől jó a "jó feleség" és mitől nem jó, a rossz?
A másik. Mi az, hogy "lélekrezdülés"? Van olyasmi egyáltalán, hogy "lélek"? Nem csak az anyagi világ egyik speciális megjelenési formáját nevezzük fennkölten "léleknek", egy bizonyos agyi funkciókhoz köthető jelenségkört?
És, ha van, ha lenne lélek, rezegne-e, mint mondjuk egy öreg biciklivilla a göröngyökön?

Akárhogy van, egy biztos, Teréz előtt nem maradt rejtve férje korábbiaktól eltérő viselkedése, Azóta észlelte, hogy eljöttek Zsámbokról.
Jenő, amióta ismerték egymást, mindig egy nagyon erős, megbízható, szilárd jellemű, életvidám ember volt. Olyan valaki, aki tudja, mit akar, állhatatos, határozott, egyúttal azonban jó kedélyű, jó humorú, vicces, szellemes. Ugratta, froclizta családja tagjait, vagy a vendégeket, mesélt, anekdotázott furtonfurt.
Igaz, ez most is megvan, tűnődött az asszony. Most azonban egyre gyakrabban ingerült szegénykém. A legapróbb dolog is kihozza a sodrából. Itt volt ugye nemrég a Bundás temetése. Rászólt, hogy a gyereket védje, Babát, aki támolygott a fájdalomtól, amit hű barátjának elvesztése okozott. Rászólt igen, no, azt mondta: Jenő, ne legyen cécó! Mit tett erre ő? Visszaszólt: "maga csinálja a cécót nem én" Korábban, még az előtt, hogy eljöttek volna Zsámbokról, biztos nem szólt volna egy ilyen alkalommal!
Egyébként is, mostanában a legkisebb dologtól is ideges lesz. Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába!
Tegnap pedig, mi történt. Új bemondó-lány lehetett a reggeli műsorban, más volt a hangja, mint a többieké. Palócos tájszólással beszélt, kifejezetten kellemes volt hallgatni, felidézte a zsámbokiak beszédjét, hanglejtését. Hallgatják, hallgatják, s ahogy így hallgatják, Jenő egyszerre csak felcsattan. Ki ez az idétlen némber? Hogy engedhették ide a burgyingból? Egy rádióbemondónak kutyakötelessége lenne ismerni az irodalmi nyelvet! Felháborító. Írok majd a szerkesztőségbe.

Áradtak tovább a gondolatok.
Lacival és Lajcsival is mennyit veszekszik a nyavalyás politika miatt, szidja őket, kiabál velük. "Mit gondoltok" -ordította minap a verandán - "azt hiszitek, a németek önzetlenül támogatják Magyarország revizionista törekvéseit? Kutya gumit az orrotokra! Busás árat fizetünk majd egyszer ezért!"
Az is igaz, fűzte tovább magában, hogy itt az új helyen sokkal több, és leterhelőbb a munka. Csömör nem Zsámbok. Csömör nagyközség, míg Zsámbok csak egy közepes méretű falu. Közel van Pesthez, szinte egybeépült vele: ami ott fel se tűnik, itt Csömörön mindenkinek szemet szúr. A járda állapota, a vízlevezető árkok, a villanyvilágítás, a pöcegödrök, a kisajátítási ügyek. Ja főleg azok, meggyűlik vele a baja Jenőnek!

Megkavarta a levest. Bablevest főzött csülökkel, az ura nagyon szerette.
Vagy talán öregszik Jenő? Rémülten hessegette el magától a hirtelen jött, tolakodó gondolatot. Mán hogy öregedne? Még csak ötvenöt éves! A legszebb férfikorban van!
Tovább gondolkodott. Igyekezett mederben tartani a gondolatait, viszolygott az ellenőrizetlen gondolatoktól, amelyek útonálló módra lerohanják az embert, s kínozzák, gyötrik. Uram segíts! Kérlek Uram! Ne vigy minket a kísértésbe, és szabadíts meg minket a Gonosztól!

Igaz, a gyerekek iskoláztatása is komoly problémát, és főfájást jelent: Zsámbokon a jegyzői fizetés mellé járt a községtől egy darabka föld, amit bérbe tudtak adni. és ily módon hónapról hónapra jött egy kis plusz pénz. Itt nincs földjuttatás, valami ostoba törvény miatt. Beépítették a jegyzői fizetésbe, mondta a férje, Beépítették, igen, lehet, hogy beépítették, de vajon mennyivel nőtt így a járandóság összege? Nem valószínű, hogy sokkal, érezni legalább is nem nagyon lehet.
Megalázó dolog volt segélyért folyamodni. Urának a Városházáról kellett passzust hozni Endrétől, beleírva, hogy mennyit keres: havi fizetés, alkalmi juttatások, jutalmak. Igazolni kellett, azt is, hogy ő háztartásbeli, s ennél fogva jövedelemmel nem rendelkező egyén. El kellett küldeni a kérelmező levélben a gyerekek összes adatát, a keresztlevelek másolatát, az iskolai papírokat, még talán a torokgyík elleni oltási bizonylatot is.
És mi történt? Semmi. Még csak nem is válaszoltak.

Kavargatta az ételt. Hiányzott Bundás, hogy nem jön oda a konyhaajtóhoz szimatolni, ahogy máskor szokta. Szegény, öreg kutyám, mondta magában. Elmentél hát te is. No, elmegyünk egyszer mindnyájan!
Baba minden nap kimegy hozzá a kert végébe, és friss virágot visz neki. Mekkora szíve van ennek a kislánynak! Csupa szív és lélek. Mi lesz belőle, ha nagy lesz? Csak a Jóisten tudja, mert ő mindent tud, és mindent lát.
Remélem nem lesz háború, sóhajtott fel. Nem lesz, persze, hogy nem lesz, nyugtatgatta magát, pedig belül kalapált egy rossz érzés, hogy igenis lesz, hiába ágálnak, kapálóznak ellene. Olyan rémisztő érzés volt, hogy úgy érezte mindjárt megfulladt. Levegőért kapkodva kiszaladt az udvarra. Megállt a konyhaajtó és a nyomóskút között, felnézett az égre. Szikrázóan kéknek látta, mint még soha. Héja-pár keringett magasan a kert felett. Lejjebb ereszkedtek moccanatlan szárnnyal. Hogy csinálják, tűnődött? Talán azok a hosszú tollak mozognak a szárnyak végén? Hirtelen elfogta megint a kételkedés: szívét összeszorította a rémület. a madarak rosszat hoznak, betegséget, bajt, háborút, halált. "Add meg Uram" - fohászkodott némán -"hogy irgalmadból mindenkor bűn és baj nélkül élhessünk"
Egyszerre jeges kéz szorította össze a mellkasát.
"Ő" nem hallja! Talán nincs is! Talán tényleg nincs Isten, s mi vakon, bénán, tehetetlenül hánykolódunk az idő sodrában!

Szinte elájult a gondolattól. Minden erejével igyekezett szabadulni, de a Sátán karmai erősen fogták. Uram segíts, kiáltott fel. Irgalmazz bűnös lelkemnek! Letérdelt a szőlőlugas mellett, végigimádkozta a rózsafüzért, ujjai közt morzsolgatva a füzér gyöngyszemeit. Igyekezett a szövegre összpontosítani, az ima szövegében az ember magával Istennel találkozik. Lassan, nagyon lassan távozott tőle a Gonosz.

Homlokához nyúlt, megtapogatta a fejét, ép-e még ott benn, nem szakadt-e szét valami az agyában. Jaj, a leves, jutott az eszébe. Beszaladt, hogy megkavarja. Látta, hogy zubogva forr, lehúzta hát oldalra.
Felsóhajtott. Miért van ez? - kérdezte, talán magától talán az Égtől. Miért van az ember szívében annyi kételkedés, bizonytalanság? Azért, mert azt látjuk mindenütt, hogy az ima nem segít? Hogy minden erőlködés, jóra való törekvés hiábavaló? Hogy egyedül vagyunk, védtelenek vagyunk a sors kegyetlen csapásaival szemben?- gondolta megborzongva.
Bűn, betegség, nyomorúság, háború halál! De hiszen Krisztus urunk is szenvedett! Értünk halt meg a keresztfán!
Új erőt adott a hirtelen jött felismerés.
Ha az Isten fia értünk szenvedett, és értünk halt meg, akkor nem úgy dukál-e, hogy itt a földön mi meg érte szenvedjünk és ezzel a szenvedéssel közelebb kerüljünk Hozzá, és az Ő országához?

Jenő, forró nyári vasárnap délutánokon a ház északi felében lévő hűvös kis-szobában szokott szunyókálni a vaságyán. Meg is alszik néha, s álmodik. Horkol, hogy rázkódik tőle az ócska vaságy, s alszik, álmodik. Hogy miket álmodik, arra csak tippelni tud Teréz, vagy még tippelni se. Annyi rossz történt velük az utóbbi években. Lajcsi tüdőműtétei, a költözés, anyagi gondok, Édes-mama halála, Bundás elvesztése.

...Hirtelen felriad, fejére húzza a lecsúszott újságpapírt, ami a pimaszkodó legyektől védi. Átfordul a másik oldalára, mormol valamit az orra alatt, majd hangosan felkiált:
-Jenő bácsi! Mit tettél velem Sípos Jenő!
Teréz hallgatózik fél percig az ajtó előtt. Nem megy be, nem ébreszti föl. Mindenkinek joga van az álmaihoz, akár jók, akár rosszak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3585
Időpont: 2021-09-14 11:57:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

A filozofls az let megrontja.Megprbltam komolyan venni az egszet, de nem tudtam.
" Mindenkinek joga van az lmaihoz, akr jk, akr rosszak."Jaj ez nem semmi.
" Hja-pr keringett magasan a kert felett. Lejjebb ereszkedtek moccanatlan szrnnyal. Hogy csinljk, tndtt? Taln azok a hossz tollak mozognak a szrnyak vgn? Hirtelen elfogta megint a ktelkeds: szvt sszeszortotta a rmlet. a madarak rosszat hoznak, betegsget, bajt, hbort, hallt." Jaj ezen majdnem sszepisiltem magam.
Legalbb szrakoztam ezen ebben is olt replgptl tkgyaluig minden.

Szp napot neked! gi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-09-13 16:05:24

válasz T. Pandur Judit (2021-09-13 13:27:07) üzenetére
Szia Judit! De j szveg! Zrnyi mondta: Ht, igaza volt. Csak egy a krds: vadkan-e, vagy kamarilla ?rlk, h tetszett ez a rsz. Ksznettel: n
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2021-09-13 13:27:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Sors bona nihil aliud", azaz "J sors, semmi ms!" - volt Zrnyi Mikls jelmondata.
A j sors amire mindenki vgyik, imdkozik, prbl tenni rte, azonban csak idleges.
Zrinyit is utolrte a "rossz sors" egy vadkan kpben.
Nagyon j megolds, hogy Terz aggodalmain keresztl mutatod meg Dsa Jen vltozst.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-08-25 08:09:51

válasz ElizabethSuzanne (2021-08-04 09:00:03) üzenetére
Szia Zsuzsa! Ksznm! rlk, h tetszett! dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-08-25 08:08:24

válasz hundido (2021-07-31 06:50:42) üzenetére
Szia! Ksznm! Igen, a Sors nagy r, nem lehet dacolni vala! dv: n
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2412
Időpont: 2021-08-04 09:00:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
" Azt mondja valaki a rdiban, a bemond, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt gy vagy gy". Szablyosan dhrohamot kap tle! Kapcsoljtok ki, kiabl. Hogy engedhetnek mikrofon kzelbe olyan embert, aki beszlni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene kldeni a marht az elemi iskola harmadik osztlyba"

Szia!
Nagyon megfogott ez az rsod is!
Tetszett!
Gratullok!
Szp napot kvnok:
Zsuzsa
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2021-07-31 06:50:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Most olvastam el s megfogott ez a rsz. Terz gondolataiba pillanthattunk bele. Fzs kzben lehet gondolkodni, elmlzni, lmodozni,szmotvetni...
Annyi rossz dolog trtnt a csalddal- a sors kifrkszhetetlen. Minden gy trtnik, ahogy az megrdott a sorsknyvben.
dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-14 08:04:08

válasz sailor (2021-07-13 10:12:45) üzenetére
Ksznm Sailor! :) :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-07-13 10:12:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

"A ltrn kt irnyban lehet haladni: felfel, s lefele. A kzd ember azt hiszi, kpes arra (ha sszeszedi magt) hogy felfel haladjon s egyre jobban megkzeltse, majd elrje lete lmainak beteljeslst"

Nagyon jl ltod a dolgokat!

Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-13 07:57:52

válasz Fekete Miki (2021-07-12 15:55:51) üzenetére
Ksznm Miki! :) :) :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-13 07:55:28

s mgis! lmaikat, remnyekkel teli letket knyrtelenl eltapossa valami ismeretlen er. Azt is lehetne mondani: tgzol rajtuk a trtnelem. letk olyan, akr egy grg sorstragdia szereplinek lete. Ksznm az rt, belerz olvasst, s a sok rtkes hozzszlst! -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-13 07:51:22

válasz sailor (2021-07-12 18:30:16) üzenetére
Balga trekvs! Ltnunk kell, akrmit tesznk is, letnk, sorsunk nem a mi keznkbe!n van. A regny szerepli j szndk, trekv tlagemberek. Olyan vgyakkal, elkpzelsekkel lnek, mint hasonl trsaik itt a fldn. Imdkoznak, dolgoznak, megprblnak egyrl a kettre jutni, megprblnak boldogok lenni. Sikerl nekik? Nem! Hibsak benne? Nem, nem hibsak, nincs tbb vtkk, mint akrki msnak.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2021-07-13 07:44:12

válasz sailor (2021-07-12 13:34:23) üzenetére
Szia Sailor! Terz nmarcangol tprengsei sok mai embernl is jelentkeznek. Voltakppen a lajtorja vezrmotvuma szl gondolatai mgl: lehetnk szpek, jk, okosak, a sors ellen semmit nem tehetnk.
A ltrn kt irnyban lehet haladni: felfel, s lefele. A kzd ember azt hiszi, kpes arra (ha sszeszedi magt) hogy felfel haladjon s egyre jobban megkzeltse, majd elrje lete lmainak beteljeslst!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-07-12 18:30:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ezt egyszeren kellett idznem:
" Azt mondja valaki a rdiban, a bemond, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt gy vagy gy". Szablyosan dhrohamot kap tle! Kapcsoljtok ki, kiabl. Hogy engedhetnek mikrofon kzelbe olyan embert, aki beszlni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene kldeni a marht az elemi iskola harmadik osztlyba"
...csoda j!

Ez megy ma nagyon sok helyen a vilgon!
Szep estt:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2009-09-27
Összes értékelés:
597
Időpont: 2021-07-12 15:55:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
nagyon j
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-07-12 13:43:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...s ez is rendkivl bntja,habr nem mutatja,
de lmban nem parancsolhat rzelmein:
"-Jen bcsi! Mit tettl velem Spos Jen!"

Nagyon,nagyon rtkes rsodra
elismerssel gratullok!

Legyen szp napod: sailor

Ui leszek
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-07-12 13:38:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
..s habr prbljk kibeszlsekkel enyhiteni
az eljelek komolysgt...ott bell rzik,sejtik
hogy nagyon nehz napok jnnek
Ebben a lgkrben Jen,aki legjobban rzi ezt,
nehezen viseli el a dolgokat...
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2021-07-12 13:34:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Ez a rsz csoda j!
Figyelmesen,nagyon figyelmesen olvastam az
utpls sorig!
Annyi,de annyi krdst,tprengst rejtenek a sorok.
Kzel hozod az olvashoz azokat az idket,itt Terz
s Jenn kersztl!
Az flelmeiken,aggdsaikon,kiltstalansgaikon
kersztel!
Nagyon hatsosan!
rzdik a levegben a hbor jvetele

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023