HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 18

Tagok összesen: 1925

Írás összesen: 51764

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-22 10:14:06

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-07-12

A lajtorja 92.

12. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Azt mondják a jó feleség férje minden lélekrezdülését megérzi.
Ezzel a mondással csak két baj van. Az egyik: mi az, hogy "jó feleség"? Mert van rossz is? És a rossz milyen? Mitől jó a "jó feleség" és mitől nem jó, a rossz?
A másik. Mi az, hogy "lélekrezdülés"? Van olyasmi egyáltalán, hogy "lélek"? Nem csak az anyagi világ egyik speciális megjelenési formáját nevezzük fennkölten "léleknek", egy bizonyos agyi funkciókhoz köthető jelenségkört?
És, ha van, ha lenne lélek, rezegne-e, mint mondjuk egy öreg biciklivilla a göröngyökön?

Akárhogy van, egy biztos, Teréz előtt nem maradt rejtve férje korábbiaktól eltérő viselkedése, Azóta észlelte, hogy eljöttek Zsámbokról.
Jenő, amióta ismerték egymást, mindig egy nagyon erős, megbízható, szilárd jellemű, életvidám ember volt. Olyan valaki, aki tudja, mit akar, állhatatos, határozott, egyúttal azonban jó kedélyű, jó humorú, vicces, szellemes. Ugratta, froclizta családja tagjait, vagy a vendégeket, mesélt, anekdotázott furtonfurt.
Igaz, ez most is megvan, tűnődött az asszony. Most azonban egyre gyakrabban ingerült szegénykém. A legapróbb dolog is kihozza a sodrából. Itt volt ugye nemrég a Bundás temetése. Rászólt, hogy a gyereket védje, Babát, aki támolygott a fájdalomtól, amit hű barátjának elvesztése okozott. Rászólt igen, no, azt mondta: Jenő, ne legyen cécó! Mit tett erre ő? Visszaszólt: "maga csinálja a cécót nem én" Korábban, még az előtt, hogy eljöttek volna Zsámbokról, biztos nem szólt volna egy ilyen alkalommal!
Egyébként is, mostanában a legkisebb dologtól is ideges lesz. Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába!
Tegnap pedig, mi történt. Új bemondó-lány lehetett a reggeli műsorban, más volt a hangja, mint a többieké. Palócos tájszólással beszélt, kifejezetten kellemes volt hallgatni, felidézte a zsámbokiak beszédjét, hanglejtését. Hallgatják, hallgatják, s ahogy így hallgatják, Jenő egyszerre csak felcsattan. Ki ez az idétlen némber? Hogy engedhették ide a burgyingból? Egy rádióbemondónak kutyakötelessége lenne ismerni az irodalmi nyelvet! Felháborító. Írok majd a szerkesztőségbe.

Áradtak tovább a gondolatok.
Lacival és Lajcsival is mennyit veszekszik a nyavalyás politika miatt, szidja őket, kiabál velük. "Mit gondoltok" -ordította minap a verandán - "azt hiszitek, a németek önzetlenül támogatják Magyarország revizionista törekvéseit? Kutya gumit az orrotokra! Busás árat fizetünk majd egyszer ezért!"
Az is igaz, fűzte tovább magában, hogy itt az új helyen sokkal több, és leterhelőbb a munka. Csömör nem Zsámbok. Csömör nagyközség, míg Zsámbok csak egy közepes méretű falu. Közel van Pesthez, szinte egybeépült vele: ami ott fel se tűnik, itt Csömörön mindenkinek szemet szúr. A járda állapota, a vízlevezető árkok, a villanyvilágítás, a pöcegödrök, a kisajátítási ügyek. Ja főleg azok, meggyűlik vele a baja Jenőnek!

Megkavarta a levest. Bablevest főzött csülökkel, az ura nagyon szerette.
Vagy talán öregszik Jenő? Rémülten hessegette el magától a hirtelen jött, tolakodó gondolatot. Mán hogy öregedne? Még csak ötvenöt éves! A legszebb férfikorban van!
Tovább gondolkodott. Igyekezett mederben tartani a gondolatait, viszolygott az ellenőrizetlen gondolatoktól, amelyek útonálló módra lerohanják az embert, s kínozzák, gyötrik. Uram segíts! Kérlek Uram! Ne vigy minket a kísértésbe, és szabadíts meg minket a Gonosztól!

Igaz, a gyerekek iskoláztatása is komoly problémát, és főfájást jelent: Zsámbokon a jegyzői fizetés mellé járt a községtől egy darabka föld, amit bérbe tudtak adni. és ily módon hónapról hónapra jött egy kis plusz pénz. Itt nincs földjuttatás, valami ostoba törvény miatt. Beépítették a jegyzői fizetésbe, mondta a férje, Beépítették, igen, lehet, hogy beépítették, de vajon mennyivel nőtt így a járandóság összege? Nem valószínű, hogy sokkal, érezni legalább is nem nagyon lehet.
Megalázó dolog volt segélyért folyamodni. Urának a Városházáról kellett passzust hozni Endrétől, beleírva, hogy mennyit keres: havi fizetés, alkalmi juttatások, jutalmak. Igazolni kellett, azt is, hogy ő háztartásbeli, s ennél fogva jövedelemmel nem rendelkező egyén. El kellett küldeni a kérelmező levélben a gyerekek összes adatát, a keresztlevelek másolatát, az iskolai papírokat, még talán a torokgyík elleni oltási bizonylatot is.
És mi történt? Semmi. Még csak nem is válaszoltak.

Kavargatta az ételt. Hiányzott Bundás, hogy nem jön oda a konyhaajtóhoz szimatolni, ahogy máskor szokta. Szegény, öreg kutyám, mondta magában. Elmentél hát te is. No, elmegyünk egyszer mindnyájan!
Baba minden nap kimegy hozzá a kert végébe, és friss virágot visz neki. Mekkora szíve van ennek a kislánynak! Csupa szív és lélek. Mi lesz belőle, ha nagy lesz? Csak a Jóisten tudja, mert ő mindent tud, és mindent lát.
Remélem nem lesz háború, sóhajtott fel. Nem lesz, persze, hogy nem lesz, nyugtatgatta magát, pedig belül kalapált egy rossz érzés, hogy igenis lesz, hiába ágálnak, kapálóznak ellene. Olyan rémisztő érzés volt, hogy úgy érezte mindjárt megfulladt. Levegőért kapkodva kiszaladt az udvarra. Megállt a konyhaajtó és a nyomóskút között, felnézett az égre. Szikrázóan kéknek látta, mint még soha. Héja-pár keringett magasan a kert felett. Lejjebb ereszkedtek moccanatlan szárnnyal. Hogy csinálják, tűnődött? Talán azok a hosszú tollak mozognak a szárnyak végén? Hirtelen elfogta megint a kételkedés: szívét összeszorította a rémület. a madarak rosszat hoznak, betegséget, bajt, háborút, halált. "Add meg Uram" - fohászkodott némán -"hogy irgalmadból mindenkor bűn és baj nélkül élhessünk"
Egyszerre jeges kéz szorította össze a mellkasát.
"Ő" nem hallja! Talán nincs is! Talán tényleg nincs Isten, s mi vakon, bénán, tehetetlenül hánykolódunk az idő sodrában!

Szinte elájult a gondolattól. Minden erejével igyekezett szabadulni, de a Sátán karmai erősen fogták. Uram segíts, kiáltott fel. Irgalmazz bűnös lelkemnek! Letérdelt a szőlőlugas mellett, végigimádkozta a rózsafüzért, ujjai közt morzsolgatva a füzér gyöngyszemeit. Igyekezett a szövegre összpontosítani, az ima szövegében az ember magával Istennel találkozik. Lassan, nagyon lassan távozott tőle a Gonosz.

Homlokához nyúlt, megtapogatta a fejét, ép-e még ott benn, nem szakadt-e szét valami az agyában. Jaj, a leves, jutott az eszébe. Beszaladt, hogy megkavarja. Látta, hogy zubogva forr, lehúzta hát oldalra.
Felsóhajtott. Miért van ez? - kérdezte, talán magától talán az Égtől. Miért van az ember szívében annyi kételkedés, bizonytalanság? Azért, mert azt látjuk mindenütt, hogy az ima nem segít? Hogy minden erőlködés, jóra való törekvés hiábavaló? Hogy egyedül vagyunk, védtelenek vagyunk a sors kegyetlen csapásaival szemben?- gondolta megborzongva.
Bűn, betegség, nyomorúság, háború halál! De hiszen Krisztus urunk is szenvedett! Értünk halt meg a keresztfán!
Új erőt adott a hirtelen jött felismerés.
Ha az Isten fia értünk szenvedett, és értünk halt meg, akkor nem úgy dukál-e, hogy itt a földön mi meg érte szenvedjünk és ezzel a szenvedéssel közelebb kerüljünk Hozzá, és az Ő országához?

Jenő, forró nyári vasárnap délutánokon a ház északi felében lévő hűvös kis-szobában szokott szunyókálni a vaságyán. Meg is alszik néha, s álmodik. Horkol, hogy rázkódik tőle az ócska vaságy, s alszik, álmodik. Hogy miket álmodik, arra csak tippelni tud Teréz, vagy még tippelni se. Annyi rossz történt velük az utóbbi években. Lajcsi tüdőműtétei, a költözés, anyagi gondok, Édes-mama halála, Bundás elvesztése.

...Hirtelen felriad, fejére húzza a lecsúszott újságpapírt, ami a pimaszkodó legyektől védi. Átfordul a másik oldalára, mormol valamit az orra alatt, majd hangosan felkiált:
-Jenő bácsi! Mit tettél velem Sípos Jenő!
Teréz hallgatózik fél percig az ajtó előtt. Nem megy be, nem ébreszti föl. Mindenkinek joga van az álmaihoz, akár jók, akár rosszak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9909
Időpont: 2021-07-14 08:04:08

válasz sailor (2021-07-13 10:12:45) üzenetére
Köszönöm Sailor! :) :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7759
Időpont: 2021-07-13 10:12:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"A létrán két irányban lehet haladni: felfelé, és lefele. A küzdő ember azt hiszi, képes arra (ha összeszedi magát) hogy felfelé haladjon s egyre jobban megközelítse, majd elérje élete álmainak beteljesülését"

Nagyon jól látod a dolgokat!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9909
Időpont: 2021-07-13 07:57:52

válasz Fekete Miki (2021-07-12 15:55:51) üzenetére
Köszönöm Miki! :) :) :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9909
Időpont: 2021-07-13 07:55:28

És mégis! Álmaikat, reményekkel teli életüket könyörtelenül eltapossa valami ismeretlen erő. Azt is lehetne mondani: átgázol rajtuk a történelem. Életük olyan, akár egy görög sorstragédia szereplőinek élete. Köszönöm az értő, beleérző olvasást, és a sok értékes hozzászólást! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9909
Időpont: 2021-07-13 07:51:22

válasz sailor (2021-07-12 18:30:16) üzenetére
Balga törekvés! Látnunk kell, akármit teszünk is, életünk, sorsunk nem a mi kezünkbe!n van. A regény szereplői jó szándékú, törekvő átlagemberek. Olyan vágyakkal, elképzelésekkel élnek, mint hasonló társaik itt a földön. Imádkoznak, dolgoznak, megpróbálnak egyről a kettőre jutni, megpróbálnak boldogok lenni. Sikerül nekik? Nem! Hibásak benne? Nem, nem hibásak, nincs több vétkük, mint akárki másnak.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9909
Időpont: 2021-07-13 07:44:12

válasz sailor (2021-07-12 13:34:23) üzenetére
Szia Sailor! Teréz önmarcangoló töprengései sok mai embernél is jelentkeznek. Voltaképpen a lajtorja vezérmotívuma szól gondolatai mögül: lehetünk szépek, jók, okosak, a sors ellen semmit nem tehetünk.
A létrán két irányban lehet haladni: felfelé, és lefele. A küzdő ember azt hiszi, képes arra (ha összeszedi magát) hogy felfelé haladjon s egyre jobban megközelítse, majd elérje élete álmainak beteljesülését!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7759
Időpont: 2021-07-12 18:30:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ezt egyszerüen kellett idéznem:
" Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába"
...csoda jó!

Ez megy ma nagyon sok helyen a világon!
Sze´p estét:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2009-09-27
Összes értékelés:
595
Időpont: 2021-07-12 15:55:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
nagyon jó
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7759
Időpont: 2021-07-12 13:43:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...és ez is rendkivül bántja,habár nem mutatja,
de álmában nem parancsolhat érzelmein:
"-Jenő bácsi! Mit tettél velem Sípos Jenő!"

Nagyon,nagyon értékes írásodra
elismeréssel gratulálok!

Legyen szép napod: sailor

Ui leszek
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7759
Időpont: 2021-07-12 13:38:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
..és habár próbálják kibeszélésekkel enyhiteni
az elöjelek komolyságát...ott belül érzik,sejtik
hogy nagyon nehéz napok jönnek
Ebben a légkörben Jenö,aki legjobban érzi ezt,
nehezen viseli el a dolgokat...
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7759
Időpont: 2021-07-12 13:34:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész csoda jó!
Figyelmesen,nagyon figyelmesen olvastam az
utplsó sorig!
Annyi,de annyi kérdést,töprengést rejtenek a sorok.
Közel hozod az olvasóhoz azokat az idöket,itt Teréz
és Jenön kerésztül!
Az ö félelmeiken,aggódásaikon,kilátástalanságaikon
kerszteül!
Nagyon hatásosan!
Érzödik a levegöben a háború jövetele

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Majd címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Az ősz kísér című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Tájkép címmel a várólistára

black eagle alkotást töltött fel Mert címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Teleírató címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Mindennap-ÉN címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) A játszótéren című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Enyves tenyerű Tiborc és az új kenyér című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Hilda a lúd című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Aranyhíd című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ajánlom magamat fórumtémához

Pecás alkotást töltött fel Aranyhíd címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Csodásan címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Jevgenyij Jevtusenko: Ne féljetek... címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A kereszteslovag című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Napok című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Lelketlenül című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Suttogás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Színek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Színek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Színek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Színek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) életképek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Napok című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)