HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52468

Mantova fűszerolaj spray
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-07-12

A lajtorja 92.

12. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Azt mondják a jó feleség férje minden lélekrezdülését megérzi.
Ezzel a mondással csak két baj van. Az egyik: mi az, hogy "jó feleség"? Mert van rossz is? És a rossz milyen? Mitől jó a "jó feleség" és mitől nem jó, a rossz?
A másik. Mi az, hogy "lélekrezdülés"? Van olyasmi egyáltalán, hogy "lélek"? Nem csak az anyagi világ egyik speciális megjelenési formáját nevezzük fennkölten "léleknek", egy bizonyos agyi funkciókhoz köthető jelenségkört?
És, ha van, ha lenne lélek, rezegne-e, mint mondjuk egy öreg biciklivilla a göröngyökön?

Akárhogy van, egy biztos, Teréz előtt nem maradt rejtve férje korábbiaktól eltérő viselkedése, Azóta észlelte, hogy eljöttek Zsámbokról.
Jenő, amióta ismerték egymást, mindig egy nagyon erős, megbízható, szilárd jellemű, életvidám ember volt. Olyan valaki, aki tudja, mit akar, állhatatos, határozott, egyúttal azonban jó kedélyű, jó humorú, vicces, szellemes. Ugratta, froclizta családja tagjait, vagy a vendégeket, mesélt, anekdotázott furtonfurt.
Igaz, ez most is megvan, tűnődött az asszony. Most azonban egyre gyakrabban ingerült szegénykém. A legapróbb dolog is kihozza a sodrából. Itt volt ugye nemrég a Bundás temetése. Rászólt, hogy a gyereket védje, Babát, aki támolygott a fájdalomtól, amit hű barátjának elvesztése okozott. Rászólt igen, no, azt mondta: Jenő, ne legyen cécó! Mit tett erre ő? Visszaszólt: "maga csinálja a cécót nem én" Korábban, még az előtt, hogy eljöttek volna Zsámbokról, biztos nem szólt volna egy ilyen alkalommal!
Egyébként is, mostanában a legkisebb dologtól is ideges lesz. Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába!
Tegnap pedig, mi történt. Új bemondó-lány lehetett a reggeli műsorban, más volt a hangja, mint a többieké. Palócos tájszólással beszélt, kifejezetten kellemes volt hallgatni, felidézte a zsámbokiak beszédjét, hanglejtését. Hallgatják, hallgatják, s ahogy így hallgatják, Jenő egyszerre csak felcsattan. Ki ez az idétlen némber? Hogy engedhették ide a burgyingból? Egy rádióbemondónak kutyakötelessége lenne ismerni az irodalmi nyelvet! Felháborító. Írok majd a szerkesztőségbe.

Áradtak tovább a gondolatok.
Lacival és Lajcsival is mennyit veszekszik a nyavalyás politika miatt, szidja őket, kiabál velük. "Mit gondoltok" -ordította minap a verandán - "azt hiszitek, a németek önzetlenül támogatják Magyarország revizionista törekvéseit? Kutya gumit az orrotokra! Busás árat fizetünk majd egyszer ezért!"
Az is igaz, fűzte tovább magában, hogy itt az új helyen sokkal több, és leterhelőbb a munka. Csömör nem Zsámbok. Csömör nagyközség, míg Zsámbok csak egy közepes méretű falu. Közel van Pesthez, szinte egybeépült vele: ami ott fel se tűnik, itt Csömörön mindenkinek szemet szúr. A járda állapota, a vízlevezető árkok, a villanyvilágítás, a pöcegödrök, a kisajátítási ügyek. Ja főleg azok, meggyűlik vele a baja Jenőnek!

Megkavarta a levest. Bablevest főzött csülökkel, az ura nagyon szerette.
Vagy talán öregszik Jenő? Rémülten hessegette el magától a hirtelen jött, tolakodó gondolatot. Mán hogy öregedne? Még csak ötvenöt éves! A legszebb férfikorban van!
Tovább gondolkodott. Igyekezett mederben tartani a gondolatait, viszolygott az ellenőrizetlen gondolatoktól, amelyek útonálló módra lerohanják az embert, s kínozzák, gyötrik. Uram segíts! Kérlek Uram! Ne vigy minket a kísértésbe, és szabadíts meg minket a Gonosztól!

Igaz, a gyerekek iskoláztatása is komoly problémát, és főfájást jelent: Zsámbokon a jegyzői fizetés mellé járt a községtől egy darabka föld, amit bérbe tudtak adni. és ily módon hónapról hónapra jött egy kis plusz pénz. Itt nincs földjuttatás, valami ostoba törvény miatt. Beépítették a jegyzői fizetésbe, mondta a férje, Beépítették, igen, lehet, hogy beépítették, de vajon mennyivel nőtt így a járandóság összege? Nem valószínű, hogy sokkal, érezni legalább is nem nagyon lehet.
Megalázó dolog volt segélyért folyamodni. Urának a Városházáról kellett passzust hozni Endrétől, beleírva, hogy mennyit keres: havi fizetés, alkalmi juttatások, jutalmak. Igazolni kellett, azt is, hogy ő háztartásbeli, s ennél fogva jövedelemmel nem rendelkező egyén. El kellett küldeni a kérelmező levélben a gyerekek összes adatát, a keresztlevelek másolatát, az iskolai papírokat, még talán a torokgyík elleni oltási bizonylatot is.
És mi történt? Semmi. Még csak nem is válaszoltak.

Kavargatta az ételt. Hiányzott Bundás, hogy nem jön oda a konyhaajtóhoz szimatolni, ahogy máskor szokta. Szegény, öreg kutyám, mondta magában. Elmentél hát te is. No, elmegyünk egyszer mindnyájan!
Baba minden nap kimegy hozzá a kert végébe, és friss virágot visz neki. Mekkora szíve van ennek a kislánynak! Csupa szív és lélek. Mi lesz belőle, ha nagy lesz? Csak a Jóisten tudja, mert ő mindent tud, és mindent lát.
Remélem nem lesz háború, sóhajtott fel. Nem lesz, persze, hogy nem lesz, nyugtatgatta magát, pedig belül kalapált egy rossz érzés, hogy igenis lesz, hiába ágálnak, kapálóznak ellene. Olyan rémisztő érzés volt, hogy úgy érezte mindjárt megfulladt. Levegőért kapkodva kiszaladt az udvarra. Megállt a konyhaajtó és a nyomóskút között, felnézett az égre. Szikrázóan kéknek látta, mint még soha. Héja-pár keringett magasan a kert felett. Lejjebb ereszkedtek moccanatlan szárnnyal. Hogy csinálják, tűnődött? Talán azok a hosszú tollak mozognak a szárnyak végén? Hirtelen elfogta megint a kételkedés: szívét összeszorította a rémület. a madarak rosszat hoznak, betegséget, bajt, háborút, halált. "Add meg Uram" - fohászkodott némán -"hogy irgalmadból mindenkor bűn és baj nélkül élhessünk"
Egyszerre jeges kéz szorította össze a mellkasát.
"Ő" nem hallja! Talán nincs is! Talán tényleg nincs Isten, s mi vakon, bénán, tehetetlenül hánykolódunk az idő sodrában!

Szinte elájult a gondolattól. Minden erejével igyekezett szabadulni, de a Sátán karmai erősen fogták. Uram segíts, kiáltott fel. Irgalmazz bűnös lelkemnek! Letérdelt a szőlőlugas mellett, végigimádkozta a rózsafüzért, ujjai közt morzsolgatva a füzér gyöngyszemeit. Igyekezett a szövegre összpontosítani, az ima szövegében az ember magával Istennel találkozik. Lassan, nagyon lassan távozott tőle a Gonosz.

Homlokához nyúlt, megtapogatta a fejét, ép-e még ott benn, nem szakadt-e szét valami az agyában. Jaj, a leves, jutott az eszébe. Beszaladt, hogy megkavarja. Látta, hogy zubogva forr, lehúzta hát oldalra.
Felsóhajtott. Miért van ez? - kérdezte, talán magától talán az Égtől. Miért van az ember szívében annyi kételkedés, bizonytalanság? Azért, mert azt látjuk mindenütt, hogy az ima nem segít? Hogy minden erőlködés, jóra való törekvés hiábavaló? Hogy egyedül vagyunk, védtelenek vagyunk a sors kegyetlen csapásaival szemben?- gondolta megborzongva.
Bűn, betegség, nyomorúság, háború halál! De hiszen Krisztus urunk is szenvedett! Értünk halt meg a keresztfán!
Új erőt adott a hirtelen jött felismerés.
Ha az Isten fia értünk szenvedett, és értünk halt meg, akkor nem úgy dukál-e, hogy itt a földön mi meg érte szenvedjünk és ezzel a szenvedéssel közelebb kerüljünk Hozzá, és az Ő országához?

Jenő, forró nyári vasárnap délutánokon a ház északi felében lévő hűvös kis-szobában szokott szunyókálni a vaságyán. Meg is alszik néha, s álmodik. Horkol, hogy rázkódik tőle az ócska vaságy, s alszik, álmodik. Hogy miket álmodik, arra csak tippelni tud Teréz, vagy még tippelni se. Annyi rossz történt velük az utóbbi években. Lajcsi tüdőműtétei, a költözés, anyagi gondok, Édes-mama halála, Bundás elvesztése.

...Hirtelen felriad, fejére húzza a lecsúszott újságpapírt, ami a pimaszkodó legyektől védi. Átfordul a másik oldalára, mormol valamit az orra alatt, majd hangosan felkiált:
-Jenő bácsi! Mit tettél velem Sípos Jenő!
Teréz hallgatózik fél percig az ajtó előtt. Nem megy be, nem ébreszti föl. Mindenkinek joga van az álmaihoz, akár jók, akár rosszak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3591
Időpont: 2021-09-14 11:57:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

A filozofálás az élet megrontója.Megpróbáltam komolyan venni az egészet, de nem tudtam.
" Mindenkinek joga van az álmaihoz, akár jók, akár rosszak."Jaj ez nem semmi.
" Héja-pár keringett magasan a kert felett. Lejjebb ereszkedtek moccanatlan szárnnyal. Hogy csinálják, tűnődött? Talán azok a hosszú tollak mozognak a szárnyak végén? Hirtelen elfogta megint a kételkedés: szívét összeszorította a rémület. a madarak rosszat hoznak, betegséget, bajt, háborút, halált." Jaj ezen majdnem összepisiltem magam.
Legalább szórakoztam ezen ebben is olt repülőgéptől tökgyaluig minden.

Szép napot neked! Ági
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-09-13 16:05:24

válasz T. Pandur Judit (2021-09-13 13:27:07) üzenetére
Szia Judit! De jó szöveg! Zrínyi mondta: Hát, igaza volt. Csak egy a kérdés: vadkan-e, vagy kamarilla ?Örülök, h tetszett ez a rész. Köszönettel: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5610
Időpont: 2021-09-13 13:27:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Sors bona nihil aliud", azaz "Jó sors, semmi más!" - volt Zrínyi Miklós jelmondata.
A jó sors amire mindenki vágyik, imádkozik, próbál tenni érte, azonban csak időleges.
Zrinyit is utolérte a "rossz sors" egy vadkan képében.
Nagyon jó megoldás, hogy Teréz aggodalmain keresztül mutatod meg Dósa Jenő változását.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-08-25 08:09:51

válasz ElizabethSuzanne (2021-08-04 09:00:03) üzenetére
Szia Zsuzsa! Köszönöm! Örülök, h tetszett! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-08-25 08:08:24

válasz hundido (2021-07-31 06:50:42) üzenetére
Szia! Köszönöm! Igen, a Sors nagy úr, nem lehet dacolni vala! Üdv: én
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
2173
Időpont: 2021-08-04 09:00:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
" Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába"

Szia!
Nagyon megfogott ez az írásod is!
Tetszett!
Gratulálok!
Szép napot kívánok:
Zsuzsa
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-07-31 06:50:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Most olvastam el és megfogott ez a rész. Teréz gondolataiba pillanthattunk bele. Főzés közben lehet gondolkodni, elmélázni, álmodozni,számotvetni...
Annyi rossz dolog történt a családdal- a sors kifürkészhetetlen. Minden úgy történik, ahogy az megíródott a sorskönyvében.
üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-07-14 08:04:08

válasz sailor (2021-07-13 10:12:45) üzenetére
Köszönöm Sailor! :) :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8588
Időpont: 2021-07-13 10:12:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"A létrán két irányban lehet haladni: felfelé, és lefele. A küzdő ember azt hiszi, képes arra (ha összeszedi magát) hogy felfelé haladjon s egyre jobban megközelítse, majd elérje élete álmainak beteljesülését"

Nagyon jól látod a dolgokat!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-07-13 07:57:52

válasz Fekete Miki (2021-07-12 15:55:51) üzenetére
Köszönöm Miki! :) :) :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-07-13 07:55:28

És mégis! Álmaikat, reményekkel teli életüket könyörtelenül eltapossa valami ismeretlen erő. Azt is lehetne mondani: átgázol rajtuk a történelem. Életük olyan, akár egy görög sorstragédia szereplőinek élete. Köszönöm az értő, beleérző olvasást, és a sok értékes hozzászólást! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-07-13 07:51:22

válasz sailor (2021-07-12 18:30:16) üzenetére
Balga törekvés! Látnunk kell, akármit teszünk is, életünk, sorsunk nem a mi kezünkbe!n van. A regény szereplői jó szándékú, törekvő átlagemberek. Olyan vágyakkal, elképzelésekkel élnek, mint hasonló társaik itt a földön. Imádkoznak, dolgoznak, megpróbálnak egyről a kettőre jutni, megpróbálnak boldogok lenni. Sikerül nekik? Nem! Hibásak benne? Nem, nem hibásak, nincs több vétkük, mint akárki másnak.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2021-07-13 07:44:12

válasz sailor (2021-07-12 13:34:23) üzenetére
Szia Sailor! Teréz önmarcangoló töprengései sok mai embernél is jelentkeznek. Voltaképpen a lajtorja vezérmotívuma szól gondolatai mögül: lehetünk szépek, jók, okosak, a sors ellen semmit nem tehetünk.
A létrán két irányban lehet haladni: felfelé, és lefele. A küzdő ember azt hiszi, képes arra (ha összeszedi magát) hogy felfelé haladjon s egyre jobban megközelítse, majd elérje élete álmainak beteljesülését!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8588
Időpont: 2021-07-12 18:30:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ezt egyszerüen kellett idéznem:
" Azt mondja valaki a rádióban, a bemondó, vagy a riport-alany: "ez miatt", vagy "az miatt így vagy úgy". Szabályosan dührohamot kap tőle! Kapcsoljátok ki, kiabál. Hogy engedhetnek mikrofon közelébe olyan embert, aki beszélni se tud rendesen! Nem ez miatt, az miatt, hanem e miatt, amiatt! Vissza kellene küldeni a marhát az elemi iskola harmadik osztályába"
...csoda jó!

Ez megy ma nagyon sok helyen a világon!
Sze´p estét:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2009-09-27
Összes értékelés:
598
Időpont: 2021-07-12 15:55:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
nagyon jó
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8588
Időpont: 2021-07-12 13:43:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...és ez is rendkivül bántja,habár nem mutatja,
de álmában nem parancsolhat érzelmein:
"-Jenő bácsi! Mit tettél velem Sípos Jenő!"

Nagyon,nagyon értékes írásodra
elismeréssel gratulálok!

Legyen szép napod: sailor

Ui leszek
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8588
Időpont: 2021-07-12 13:38:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
..és habár próbálják kibeszélésekkel enyhiteni
az elöjelek komolyságát...ott belül érzik,sejtik
hogy nagyon nehéz napok jönnek
Ebben a légkörben Jenö,aki legjobban érzi ezt,
nehezen viseli el a dolgokat...
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8588
Időpont: 2021-07-12 13:34:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész csoda jó!
Figyelmesen,nagyon figyelmesen olvastam az
utplsó sorig!
Annyi,de annyi kérdést,töprengést rejtenek a sorok.
Közel hozod az olvasóhoz azokat az idöket,itt Teréz
és Jenön kerésztül!
Az ö félelmeiken,aggódásaikon,kilátástalanságaikon
kerszteül!
Nagyon hatásosan!
Érzödik a levegöben a háború jövetele

Legutóbb történt

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: Az éjszaka című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: A költő címmel a várólistára

Zoltanovic alkotást töltött fel A találkozó címmel a várólistára

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel A Fekete Csillag - 1# novella címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Hideg van! című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) hacacáré című alkotáshoz

leslie b shepherd alkotást töltött fel Evidens címmel

sailor bejegyzést írt a(z) hacacáré című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Kecskerímek 1 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csendes éjszaka című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 112. című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Taksonyi Robert: Washington / Washington címmel

Erdős Sándor alkotást töltött fel Az erdei kunyhó címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Kiért is, miért is... címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022