HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1944

Írás összesen: 52762

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-04-02 07:39:26

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-10-11

A lajtorja 98.

18. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Választ sem várva leült. Úgy helyezkedett el az ablak előterében, hogy a kávéház ólomkristály csillárjának józan, fehér fénye Laci és Lajcsi arcára essen, - az övé homályban maradt. A kinti, szűrt megvilágításban szinte kisfiúsnak hatott ez a bizonytalan körvonalú, vibráló, fehér arc, melyet egy meglehetősen nagy orr uralt középen. A fülei kicsik voltak, fejhez simulóak és szabályosak, a szája széles, mosolygós. Simára borotvált, határozott, kissé hosszú áll, s két józan, figyelő szem, első pillantásra ennyit lehetett megállapítani róla
A fiúk illendően, vagy inkább megilletődötten hallgattak. A megilletődöttség a jobb szó, jelen esetben valószínű inkább ez volt a helyzet.

Odajött a pincér, és udvarias testtartással, derékban kicsit előrehajolva megállt előttük.
Újszászy három konyakot kért, s kísérőnek három palack margitszigeti ásványvizet.
Csak az után szólalt meg, hogy az italok megérkeztek és a pincér letette a tálcát a kis, kerek, márványasztal közepére. Megvárta, míg elmegy, ivott a talpas, karcsú, öblös konyakos pohárból egy kortyot, megtörölte száját a hófehér batiszt szalvétával, amelynek sarkába az EMKE kávéház emblémája, nagy kék "E" betű volt belehímezve.
-Gondolom, tudják, ki vagyok, mivel foglalkozom, és miért kérettem ide magukat?
Lacira nézett, így Laci válaszolt mindkettőjük nevében.
-Igen ez....
Majdnem azt mondta: igen, ezredes úr, de közben eszébe jutott Bánlaky figyelmeztetése: ne szólítsátok katonai rangján, majd ő jelezni fogja, hogyan kívánja, így aztán, sietve így folytatta:
-Igen ez...ezzel tisztában vagyunk, bár azt nem tudjuk, miért vagyunk itt, kegyelmes uram!
Újszászy elmosolyodott.
-Szólítsatok István bátyámnak, és, ha megengeditek, én a korom előjogán titeket keresztneveteken foglak, s tegezlek benneteket.
Nem azt mondta: tegeződjünk, villant át Laci fején, hanem azt mondta: "tegezni foglak benneteket". Világos, gondolta. Nem is lehet másképp. Újszászy a korát illetően majdnem az apjuk lehetne, a rangja pedig....hát igen. A csillagos ég választ el minket egymástól, nevetett fel magában. Igen az, a csillagos ég.
Átnézett jobbra, Lajcsira, öccse arcán ugyanezek a gondolatok tükröződtek.

-Megmondom, miért hívtalak ide titeket - folytatta az inkognitóját oly féltékenyen őriző ezredes kellemes, mély, kicsit rekedtes hangon, fesztelen társalgási modorban.
-Szükségem van egy megbízható, értelmes fiatal tisztekből álló csapatra, akik közvetlenül nekem vannak alárendelve, és speciális feladatokat hajtanak végre. Ha jól tudom, Laci tartalékos tiszt, Lajos pedig egyetemi hallgató?
Nem változott meg sem a hangja, sem az arckifejezése, ugyanazon az unott, udvariias társalgási hangon beszélt, mint eddig, s az arca is hűvös udvariasságot és távolságtartást tükrözött. Csak a kérdésnél vonta fel egy icipicit a szemöldökét, majd, mintha megbánta volna, rögtön le is engedte. Féloldalt fordult a széken, két hosszú lábát keresztbe tette.
Lacit apjára emlékeztette ez a mozdulat, Dósa Jenő tudja ilyen fölényes eleganciával keresztbe tenni a lábát.

A kérdés inkább költői kérdés volt, mint valódi érdeklődés, Újszászy nem várt választ, mert Laci felé fordulva így folytatta:
-A tartalékos tiszti iskolán két éve avattak fel Hatvanban, hadnagy vagy. Jelenleg a Mefternél dolgozol. Lajos joghallgató, az Eötvös Lóránd tudományegyetemen tanul a Múzeum körúton. Tanulmányait kétszer is félbe kellett szakítania tüdőműtétei miatt, legutóbb tavaly májusban. Tárgyilagosan sorolta a tényeket.
Így van?
Ránézett a fiúkra, Lajcsi állta a tekintetét, Laci az asztal márványlapját tanulmányozta.
-Jól van. Ismerem a szülői hátteret. Apátok neve Dósa Jenő, elődei francia köznemesek, (ezt speciel rosszul tudta, de a család is rosszul, a származás titkát majd cirka három évtized elteltével Dósa Lajos fejti meg Annapolisban) akik az 1789-s forradalom elől menekültek Magyarországra, foglalkozása jegyző. Jelenleg Csömörön dolgozik a községházán, főjegyzőként. Vallása katolikus, közigazgatási felsőiskolát végzett. Ő a levente mozgalom egyik helyi létrehozója. Anyátok Lengyel Teréz kisnemesi származású háztartásbeli, szintén katolikus. Tudok arról, hogy te - fordult Lacihoz - nem jeleskedtél különösképpen az iskolai előmenetel tekintetében. Közepes eredménnyel végezted alsófokú iskoláidat és a tanítóképzőt. Informátorom azonban, aki beajánlott benneteket azt mondta, hogy megbízható, hazafias érzelmű, értelmes, rátermett emberek vagytok, és én kifejezetten ilyen katonákat keresek.
Elhallgatott egy pillanatra, ivott, majd hallatlanul elegáns és kecses kézmozdulattal megtörölte szája szélét.
A forgalom odakint most ismét kereszt irányban futott, járművek özöne, személy és teherautók, buszok haladtak el a Körúton a színház előtt. A hóesés kezdett mérséklődni. Fél órája még aprószemű. élesen vágó hókristályok kavarogtak, zuhogtak, most azonban már csak ritkás, nagy pelyhek lebegtek alá az alacsonyan lógó, csukaszürke égből.

-Ki lenne az, az informátor kegyelm...István bátyám?
Endre Lászlóra gondolt Lajcsi, Endre neve ugrott be neki. Endre és Ujszászy elvileg ismerhették egymást a nagy háborúból. Valószíszínű ismerik egymást! Két nagykutya...
Újszászy elmosolyodott.
-Mi neveket soha nem mondunk, érted ugye?
Lajcsi feszengve nézett szembe a kémfőnökkel.
-De azt meg szabad kérdeznem, honnan tetszik rólunk ennyi mindent tudni?
-Természetesen - válaszolt a főtiszt. -Tájékozódtam. Mindig tájékozódom, mielőtt döntenék.
Nevetett. Kellemesen csengett a nevetés, semmi bántó nem volt benne. Nem úgy hangzott, mint amikor valaki kineveti a másikat, hanem úgy mintha egy nagyon természetes és kézzelfogható dolgot, ami nem szorul magyarázatra, kívánna alátámasztani az illető egy egyenlő szellemi parterként elismert beszélgetőtárs előtt.

Ismét Lajcsi szólalt meg.
-Én nem vagyok katona. A bátyám...
-Ja. Tudom - mondta szórakozottan az ezredes. -Civil munkatársakra is szükségem van.
-Mi lenne a feladatunk?
Újszászy gyors pillantást vetett körbe. A teremben semmi nem változott. A két nő a középső asztalnál még mindig ugyanabban a pózban ült, élénk taglejtésekkel beszélgettek. A diákok egyik cigaarettáról a másikra gyújtottak, szemmel láthatóan jól érezték magukat, vidáman nevetgéltek. Az egyik fiú előrehajolt, sápadt, sovány arca majdnem súrolta a mellette ülő lány arcát. A lány elmosolyodott, jól érzékelhetően nem volt számára kellemetlen a fiú közelsége, s a gyengéd testi érintés, ahogy arcuk, kezük összeért. Az ezredes szürke szemének gyors, kutató pillantását nem kerülték el ezek a mozzanatok. Átnézett a másik oldalra, a három konyakozó férfihez. Annyi időre csak, mint ahogy az ember sűrű közúti forgalomban autójának visszapillantó tükrébe néz. Változatlan volt a helyzet. A középső férfi éppen rágyújtott. Ennek szőkés-barna hosszú hátrafésült haja volt. Úgy nézett ki, mint egy kezdő színész, vagy, mint egy mosószer, és fogpaszta ügynök. (Reggel Odol, este Odol, soha meg nem kopaszodol) Jobboldali társa félig háttal nekik a fejét rázta, hevesen tagadva valamit, amit a szőke pali állított. A harmadik nem folyt bele a disputába. Kövér testével kényelmesen terpeszkedett a fonott háttámlájú széken, s körbe-körbe járatta tekintetét.

Az ezredes figyelme visszatért a fivérekhez.
-Jogos a kérdés ifjú barátom. Mielőtt igent mondanátok, nyilván tudnotok kell, mibe vágtok bele? Ahhoz azonban, hogy megértsétek, miért van szükségem egy ugrásra kész, bármikor bevethető csapatra, néhány dolgot el kell mondanom.
Lehalkította a hangját, körberöppenő pillantással újra ellenőrzött mindent. Kinézett az ablakon át az utcára. Gyalogos nem sok akadt ebben a rossz időben. Egy barna kalapos, kissé hajlott hátú férfi haladt el kint. Kalapját mélyen a fejébe húzta, s így az arcát nem lehetett látni. A kávéház üvegablaka előtt lelassította lépteit, benézett, aztán tovább ment. Mögötte sovány nő babakocsival. A babakocsi ponyvája le volt tekerve.
Nincs is benne gyerek, nevetett magában Laci, észrevéve a nőt. Ha lenne, bezzeg felhúzná azt a ponyvát! Biztos könyveket cipel a kocsiban.
A nő is eltűnt, most már csak az úttesten zajló forgalmat lehetett látni.
-Háború lesz - mondta unott, közömbös hangon az ezredes mintha csak azt mondta volna: bableves lesz ebédre.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2021-11-04 08:12:47

válasz Alkonyi (2021-11-03 12:33:30) üzenetére
Szia Alkonyi! Örülök, h újra itt vagy. Hiányoztál! Köszönöm az értékelést! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Alkonyi
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
890
Időpont: 2021-11-03 12:33:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szép Jó napot kìvánok!

Imádom,ahogy ìrsz.

"Nagy pelyhek lebegtek alá az alacsonyan lógó, csukaszürke égből."

"Ennek szőkés-barna hosszú hátrafésült haja volt. Úgy nézett ki, mint egy kezdő színész, vagy, mint egy mosószer, és fogpaszta ügynök. (Reggel Odol, este Odol, soha meg nem kopaszodol)" és kérem a humor rész is bekacsint.

Jók ezek az oldások, számomra azok...főleg mert azért az akkori helyzetben is kellett a nevetés a sötét időkben.

Nagyon tetszik ez a rész. A vége nagyon jó lett:

"Háború lesz - mondta unott, közömbös hangon az ezredes mintha csak azt mondta volna: bableves lesz ebédre."

Olvasom a részeket, nagyon elmaradtam velük...:(

Szeretettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2021-10-17 11:00:10

válasz hundido (2021-10-15 05:43:53) üzenetére
Szia! Nagyon meglepődnek majd! Nem lesz azért innentől kezdve ez az egész egy kémtörténet, de ez a beszélgetés, és következményei meghatározóak lesznek a Dósa fiúk és az egész család további sorsának alakulására. Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2539
Időpont: 2021-10-15 05:43:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Érdekes volt ez a rész, a találkozó a katonai kémelhárítás és hírszerzés főnökével. Mindent tud a fiúkról, miért is ne tudna? hisz ez a szakmája. Vajon mit kell tenniük? Milyen szerepet szán nekik Újszászy?
Teteszett ez a rész is. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2021-10-12 09:35:48

válasz sailor (2021-10-12 09:28:07) üzenetére
A Dósa fiúknak szánt szerepre hamarosan fény derül! Belecsöppennek az események sűrűjébe rendesen! A következő epizódokban errel lesz szó! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10440
Időpont: 2021-10-12 09:31:34

válasz sailor (2021-10-12 09:06:49) üzenetére
Szia Sailor! Újszászy életútja egy kész regény. Hallatlanul érdekes figura. Több nyelven beszél, kiemelkedő diplomáciai képességei vannak. A katonai kémelhárítás és hírszerzés főnöke. Megszervezi, h a magyar tárgyaló küldöttség megbeszélései titokban folyhassanak. Ez abban az időben, amikor a németek ezerrel gyanakszanak, nem semmi teljesítmény. Még sok szó lesz erről! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9012
Időpont: 2021-10-12 09:28:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Ha jól tudom, Laci tartalékos tiszt, Lajos pedig egyetemi hallgató?"
Nagyon érdekel a folytatás!
Milyen feladatot kap a két testvér.bele e mennek?
A szerepük milyen lesz?

Nagy elismeréssel gratulálok!
Írásod,soraid közt felélled az akkori idö,az akkori fogalmak!
Nagyon sokat lehet tanulni belölük.

Üd.sailor

Szép napot!

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9012
Időpont: 2021-10-12 09:21:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

és csoda jól sikerült ábrázolnod az ezredest,hidegvérüségét
és rátermettségét azzal,ahogy ezt a két szót kimondta:":-Háború lesz -"
...ugyanis ezt:" mondta unott, közömbös hangon az ezredes mintha csak azt mondta volna: bableves lesz ebédre."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9012
Időpont: 2021-10-12 09:15:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Minden úgy néz ki hogy még minden a helyén...
de érezni egy elöérzetet a légben...
egy bizonyos sejtést,hogy ez az álítólagos béke és
külsö nyugalom alatt dúlnak,fúlnak az események,
a kedélyek.
Egy elö´készület bontakozik ki...még a ködben,
egy szorngó érzés a bizonytalantól:-Háború lesz -"
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9012
Időpont: 2021-10-12 09:06:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ebben a részben hajszálpontosan kirajzolódnak a részletek!
Mint egy filmben.
Az´ezredes úr´Úszászy,aki azt kéri:"-Szólítsatok István bátyámnak,"
mindent megtesz az elövigyázatottság kedvéért,
Minden legapróbb jelre figyel.Nem kerüli el semmi,még a legkisebb
részlet sem figyelmét!
A kémelhárítás igazán rátermett mestere!
Nagyon jól sikerült ezt visszaadnod...szinte látjuk mindenfelé
kutató,keresö tekintetét...". Annyi időre csak, mint ahogy az ember sűrű közúti forgalomban autójának visszapillantó tükrébe néz. Változatlan volt a helyzet."

Legutóbb történt

mandolinos bejegyzést írt a(z) EmanuelGeibel: Wasserrose / Vízirózsa című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Virágok - III. címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel fúga és kantáta címmel a várólistára

Szabó András alkotást töltött fel Találd el szívemet béke címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 132. címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Láthatatlan című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Tavaszi este, kék... címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenkinek tartozom című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Éhség címmel a várólistára

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Szeretem nézni ... címmel a várólistára

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Egyszerű óda című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Egyszerű óda című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022