HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52161

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-10-21 11:51:09

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: AzraelFeltöltés dátuma: 2021-10-14

Gergő És Pamela --Tizennyolcadik Rész

Tizennyolcadik Rész

Különös születésnapMint említettük Pamela úgy tervezte hogy idén nem ünnepli meg a születésnapját márciusban. Nem azért mert gyász idején nem illik, hiszen mint ahogy Gabival tisztázták egymás között: azzal már nem segítünk a halottunkon ha mi közben nem éljük a rendes mindennapjainkat vagy nem kezdjük el újra élni az életünket.Mostanában nem alakultak túl jól a dolgai, igencsak rájárt a rúd. Semmi kedve nem volt emberek közé menni szabadidejében főleg hogy a szubkultúrán belül mindenhol a botrányos farsangi szereplése a téma. Inkább megtakarítja a sok kellemetlen és módfelett ostoba kérdést, nem beszélve arról hogy ígyis-úgyis kiforgatják a válaszát, ellene fordítják és valami disznómód piszok dolog jön ki belőle aminek köze nincs az igazsághoz. Plusz még aki nekiáll magyarázkodni.....az csak a gyanút növeli.

"Ha valakinek fontos vagyok úgyis rámnyitja az ajtót."- ezzel a gondolattal megnyugodva élte napjait.
Ha szólt a telefon nem vette fel. Aki akar valamit az személyesen keresse fel.
Nos a lakásán senki sem kereste fel de február végén a munkahelyén igencsak kellemetlen látogatókkal kellett szembenéznie. Mikor egy idősebb, öltönyös, diplomatatáskás jó kedélyűnek tűnő úr a főnökasszonyát kereste még nem gyanakodott. Kézségesen informálta őt hogy Hajnalka szerda délutánonként tartózkodik itt, amennyiben beszélni óhajt vele, ebben az időpontban jöjjön vissza. Az úriember vigyorogva annyit mondott akkor a következő szerdán itt lesz és sietve távozott.
Pamela meg el is felejtette jóformán hisz annyi ember jár ide, sok a vevő hálistennek így munka is van bőven.
Február legutolsó szerdáján eljött Hajnalka ahogy szokott. Kérdezte hogy minden rendben van e, meghagyta Pamelának hogy ha valaki keresi szóljon hátra neki a raktárirodában. Záráskor maga Hajnalka szólt Pamelának hogy menjen hátra de sürgősen. Mire a lány odaért földbegyökerezett a lába és a hideg futott a hátán végig. Hajnalkán kívül a raktárirodában még ketten voltak: a diplomatatáskás idősebb úr.........és Ági.
Hajnalka odaszólt valakinek aki a raktárban matatott:
- Éva menj előre és szolgáld ki a vevőket mert ez most hosszú lesz. Köszönöm.
Azután úgy nézett Pamelára mint az orvos szokott a gyógyíthatatlan betegre mikor közölnie kell vele a rossz hírt.
- Pamela lányom, megígérted hogy nem csinálsz bajt. Hogy viselkedsz bármi is történik. Ez a két ember azért jött hogy panaszkodjon rád, amiért nyilvánosan botrányt okoztál egy műveltségi vetélkedőn és a győztest aki a jelenlevő Révay elvtársnő-- kikezdted amiért ő nyerte meg a versenyt és te kiestél előtte, trágár szavakkal illetted és még meg is ütötted, fejbevágtad egy vázával. Nos gyermekem tudod jól hogy itt csak az dolgozhat aki tisztában van a társadalmi együttélés alapvető szabályaival, aki tartózkodik attól hogy megbotránkoztasson másokat és törekszik arra hogy jó benyomást keltsen. Minden ágazatra érvényes ez, de a kereskedelemben és vendéglátóiparban ez hatványozottan igaz. De mivel a jó bíró is kettőt kérdez meg mielőtt ítél, a te szádból akarom hallani mi történt azon az estén, azon a farsangon. Arra kérlek hogy az igazat mondd, csak így tudsz magadon segíteni. Ne próbáld meg szépíteni a magad részéről ami volt és ne hallgass el semmit, ne tégy hozzá meg ne vegyél el belőle.
Pamela egy laza mozdulattal hátradobta arcába hulló hajtincseit majd megvető tekintetet mért Ágira, nagy levegőt vett és így szólt:
- Eddig azt hittem hogy vastag bőr a képén a rinocérosznak meg a vízilónak van de most látom mekkora tévhitben voltam. Bolond voltam hogy azt hittem Révay elvtársnő elégtételként beéri annyival hogy nyilvánosan belémköthet amiért eredetileg én nyertem meg azt a vetélkedőt. Érthető hogy a büszkesége nem bírta elviselni hogy egy csupán érettségivel rendelkező, nála gyengébb tehetségű, rossz kádernek számító és kevésbé dekoratív nővel szemben maradt alul akivel ráadásul a vőlegénye csalta évekkel ezelőtt és emiatt fuccs lett az esküvőnek, mert nem átalltam odaállni és mindenkinek megmondani hogy ezt a tündéri menyasszonyt velem csalták egy ideig meg hogy a pénz és pozíció nyomott itt nagyon a latba a házasságot illetően. Azt hittem minekutána Révay elvtársnő a megtestesült jóság hírében áll minden fórumon, elég büntetésnek tekinti azt hogy nekiállhatott a verseny után a volt vőlegénye jelenlegi feleségével karöltve felhívni rá a figyelmet az egész klub közönsége előtt hogy csupán a szerencsének köszönhetem a nyereményemet elvégre is én a mezei érettségimmel nem tudhatok annyi mindent mint Révay elvtársnő a kettő vagy három diplomájával. Ezt nem kétlem viszont ahogy mondják a szerencse forgandó és néhanapján előfordul hogy a gyengébb jobban tud egy kérdést. Az ember azt hinné hogy egy olyan zseniális intelligenciával és nagyon logikus gondolkodással megáldott személy mint Révay Ágnes nem szokta irigyelni a bolondok szerencséjét, ennél jóval nagyvonalúbb de ez is csak egy ostoba feltételezés mint látom. Az meg még blődebb elgondolás hogy a Pilis- hegység és a pesti művésztársaság apokrif szentje, az élő oltárkép nem tartja be a Tízparancsolat nyolcadik pontját: felebarátod ellen ne viselj hamis tanúzást és ne állíts valótlant. Igaz, tényleg bolond vagyok hogy ez kiment a fejemből: mi esküdt ellenségek vagyunk nem felebarátok, viszont mertem remélni hogy az akit annak idején Szigetváry Gergő nálam sokkal jobbnak ítélt és oltár elé akart vele állni, nem süllyed le odáig hogy ferdítsen a történeten, nem hazugsággal és intrikával akar megnyerni egy küzdelmet. Mekkorát tévedtem de nem nagyobbat mint Gergő mikor választott kettőnk közül.
- Kettőnk közül te hazudozol összevissza!- csattant fel Ági. - Az ember elnézné ezt is neked hiszen köztudottan baj van a fejeddel, nem vagy egészen tiszta elmeállapotban, az ilyenekkel szemben mint te még a törvény is elnézőbb, hiszen híján vagy a józan belátásnak és ítélőképességnek. De ami sok az sok, mindennek van határa, nem engedhetem meg hogy kárt tegyél a becsületemben és valótlanságokat állíts meg terjesszél rólam és olyanokról akik a barátaim. Soha semmi rosszat nem tettem ellened, még meg is védtelek mikor mindenki ellened fordult és mind be akartak csukatni, igen Gergő is, én állítottam le őt hogy ne legyen rendőrségi ügy és ne kelljen bíróság elé állnod. Nem miattad tettem hanem szegény anyukádat sajnáltam mert nem érdemelte volna meg hogy miattad őt is meghurcolják és az emberek a szájukra vegyék. Elég szégyen neki az hogy egy elmebeteg hazudozó a kedves lánya aki miatt emberi életek mentek tönkre. De az én feladatom az is többek között hogy a társadalmat megvédjem tőled és a hozzád hasonlóktól. Neked nincs helyed köztünk mert nem érdemled meg hogy úgy élj mint a normális emberek. A mai magyar társadalom csupa józan, rendes, jóságos, normális és közösségi szemléletű emberből áll akik undorodnak az ilyen hitvány mocskos képmutató hazudozóktól mint te! És aki elmebeteg de nem kezelteti magát, nem jár orvoshoz, nem szedi a gyógyszereit szintén nincs mit keressen itt köztünk főleg nem kereskedelemben. Te tehetsz egyedül mindenről ami eddig történt, de nem javítani akarsz a helyzeten hanem még rontasz rajta! Mi lenne ha beismernéd itt a párttitkár úr előtt, mert az úr itt velem az egyik legjobb ügyvéd Pesten, mi lenne ha az igazat mondanád hogy kiestél és nem bírtad elviselni hogy jobb voltam ott is nálad ezért nekem jöttél, fejbevágtál egy műanyag vázával, még jó hogy nem üveg vagy porcelán volt! Látod ezt a sebet a homlokomon? A te kezed munkája! Párttitkár elvtárs kérem, mennyi jár nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sértésért?
- Mivel a zaklatás és rágalmazás vádja is valószínüleg meg fog állni, így a súlyos testi sértéssel kiegészülve minősített eset lesz és két év letöltendő szabadságvesztés. Enyhítő körülmény ha bebizonyítjuk a vádlottról hogy nem egészen beszámítható és nincs tudatában a cselekedeteinek de ez a rendőrségi kihallgatás során úgyis ki fog derülni. Akkor viszont elrendeltetjük a kényszergyógykezelését és el tudjuk intézni azt is hogy ne bánjanak vele kesztyűs kézzel mindegy hova kerül, börtönbe vagy diliházba de nagyon meg fogja keserülni. Lehet hogy mégsem olyan súlyos a helyzet az elmeállapotát illetően de ha azon helyek egyikére kerül ahová mi juttatni szeretnénk--nos teszünk róla hogy ép ésszel ne bírja ki, alaposan megroncsoljuk mielőtt kiszabadulna, rámegy majd a testi épsége is, nagyon nem lennék a helyében mert szörnyű dolgok fognak rá várni. Szóval kisasszony jobban jár ha beismeri itt előttem és a főnökasszonya előtt azokat a szörnyű dolgokat amikkel Révay elvtársnő panaszolja magát és a vallomása legyen az övével teljesen megegyező. Így még valamicskét segíthet magán hiszen az együttműködést nagyon értékeljük.
" Ez a nő Nikolnál is rosszabb"- gondolta Pamela majd így szólt.
- Nézze főfejes akármilyen ügyvéd elvtárs akár a hajamnál fogva be is vonszolhat most a kapitányságra, azt csinál velem amit akar törvény adta jogánál fogva. Olyat nem ismerhetek el amit én nem tettem. Valóban bántalmaztam Révay elvtársnőt, kiabáltam vele és sértegettem. Valamint hozzávágtam egy könyvet és egy doboz csokoládébonbont, nem pedig egy vázát. Emlékeim szerint akkor és ott nem sérült meg, vér nem folyt. Valóban felpofoztam, megráztam és hozzávágtam egy könyvet--ismétlem azt a könyvet amit én kaptam volna de ő szerinte az nem nekem járt hiszen a szerencsének köszönhettem hogy én nyertem aznap. A jutalompénzt letettem az asztalra abból nyilvánosan jótékonykodhatott hogy még az újság is megírhatta ennek köszönhetően mennyire nagyszerű nő. Kész vagyok a törvény előtt vállalni a felelősséget azért mert bántalmaztam a kisasszonyt. Viszont ragaszkodom ahhoz ami valójában történt és nem ahhoz amit Révay elvtársnő módosított rajta hogy mindenképpen ő jöjjön ki jól belőle. És hadd kérdezzem meg: eddig vajon miért nem keresett meg a rendőrség ha aznap én egy vázával maradandó sérülést okoztam Révay elvtársnőnek? Segítek, azért mert nem így történt valójában. Különben már aznap este haza sem mehettem volna, az utcán lekapcsoltak volna. Máskor jobban találják ki hogy s mint hurcolnak meg.
- Az idézést te nagyon hamar meg fogod kapni, emiatt ne fájjon a fejed. - mondta Ági diadalmasan. - Eddig azért nem kerestek meg mert csak most jelentett fel téged egy nagyon jó barátom aki ott volt a farsangon és ő meg sokan mások is tanusítani fogják hogy minden úgy volt ahogy én itt most elmondtam. Én most sem akartam a törvény elé vinni a dolgot és most is szegény anyukádra hivatkoztam, de a többiek szerint itt az idő hogy felelj az összes disznóságodért és végre valahára viseld a következményeket. Igen Gergő is ellened fog vallani úgy hogy ne reménykedj. Ő is azt akarja hogy börtönbe kerüljél utána meg esélyed ne legyen újrakezdeni, már akkor fel akart jelenteni mikor tönkretetted az esküvőnket. Jóvá kellett volna hagynom még úgy is hogy ezek után nem mentem hozzá akkor talán átgondoltad volna a dolgokat hisz lett volna bőven időd gondolkozni a rendőrségi fogdán. De mára már megértettem hogy azzal teszünk jót neked ha meghurcolunk és minden lehetőséget elveszünk tőled. Mert így végre rákényszerítünk arra hogy belássad mennyi kárt okoztál nálad sokkal értékesebb embereknek. Ha pedig ez sem segít rajtad akkor nincs más választás mint a normális, rendes emberek védelmében egyszer és mindenkorra kiiktatni téged a társadalomból hogy többet senki ne szenvedjen miattad.
- Felőlem még fel is akasztathatsz azt se bánom, nekem aztán édes mindegy ezek után. De akkor sem fogok engedni abból hogy teljesen jogosan álltam bosszút rajtatok. Mert nem érdemeltem meg azt amit Gergőtől és közvetve tőled is kaptam meg amit Nikollal ketten továbbra is folytatnak ellenem. Továbbmegyek: senki ember lánya nem érdemli meg azt az alávaló bánásmódot, mert senki nem akkora bűnös hogy így tönkretegyék! Ha meg igen akkor sem ez a jó útra térítés menete. Tudtommal az erős ember felsegíti a gyengéket nem pedig letapossa és elnyomja.
- Úgy látom még mindig nem vagy tisztában a téged körvülvevő valósággal. Nem vagy te abban a helyzetben hogy megmondd mit tegyünk vagy ne tegyünk veled. A te szavad áll az enyémmel szemben, én vagyok valaki te pedig még a senkiséghez is méltatlan vagy és végül de nem utolsó sorban az én oldalamon állnak többen. Amelyik oldalon többen vannak az az oldal fog nyerni mindenhol. Sok lúd disznót győz és mi vagyunk a hatalom közelében, befolyásos pártfogóim vannak, mint ez az úr is akit itt látsz. Nekem csak egy szavamba kerül és te mindent elveszítesz. A munkádat, a lakásodat, még az ingóságaidat is. A társadalom és az emberek védelmében cselekszem azzal hogy egy ilyen bajkeverőt kicsinálok, úgyhogy nincs miért elszámolnom sehol senkinek. Nem fog senki beleszólni abba hogy teszlek tönkre és és veszek el mindent tőled. Végül már semmid nem marad a nyomorult életeden kívül és könyörögni fogsz a bocsánatomért.
- Azt te várhatod kedvesem mert mondom még a bitófa vagy a villamosszék előtt se fogok térdre rogyni előtted, az életem pedig mint mondtad semmit nem ér tehát minek is könyörögjek érte. Vedd el azt is én nem bánom, csak szívességet teszel vele. Már tovább nem fogok szenvedni ha megdögöltem. Viszont abban a tudatban adom vissza a lelkem a Teremtőnek hogy nem hajoltam meg se előtted se Gergő és Nikol előtt. Azt csinálsz velem amit akarsz engem már cseppet nem érdekel.
Végül Hajnalka szólalt meg:
- Már elnézést de ami engem illet és a Röltexet, még mindig nem látom át mi közünk ahhoz hogy az alkalmazottam mit csinál a szabadidejében, kivel van vagy nincs konfliktusban ha egyszer itt a munkahelyén nagyon jól megfelel és se a munkájára,se a magaviseletére nem érkezett vissza vevői reklamáció. Ha önnek kisasszony bármi személyes ellentéte van az eladómmal ami nem kapcsolódik a rövidáruhoz, arra kérem ne itt rendezze vele hanem találjon rá egy semleges helyszínt és a megfelelő időpontot. Mert így a vevőktől vesszük el az értékes időt és a lehetőséget hogy megfelelő termékhez jussanak.
- Ebben önnek tökéletesen igaza van hölgyem csak hogy ez az üzlet és a vevők sokkal normálisabb eladót érdemelnek akkor is mint ez a némber itt. Nekem kötelességem volt önt tájékoztatni az alkalmazottja viselt dolgairól. Nagyon meglepne ha még ezek után is hajlandó vele együttdolgozni. Ez esetben viszont az ön vezetői alkalmasságát is meg kell kérdőjelezzük az illetékes helyen. Ahogy beilleszkedni nem tudó és nem akaró elmeháborodott bűnös szajhákra nincs szüksége a népi demokratikus társadalomnak, úgy a bűnpártolókra sincs semmi igényünk hiszen ön és a hasonló gondolkodásúak a rendes, dolgozó embereket veszélyeztetik a bűnösök mentegetésével és megsegítésével. Nem tudom ön hogy néz azok szemébe akiket ez a perszóna eddig megkárosított.
- Nagyon jól. Sőt, ezek után már végképp szemügyre kell vennem azt a férfit aki miatt zajlik ez a nevetséges kutyakomédia. Ha jól értettem ezek szerint ha nem eresztem most szélnek Pamelát azonnali hatállyal akkor én is megütöm a bokámat csak mert nem vagyok hajlandó én is beállni azok közé akik ezt a szerencsétlen nőt a múltban elkövetett ballépése miatt a mai napig üldözik és zaklatják. Hogy legyen belőle rendes ember ha esélyt sem adunk rá?
- Az már nem az én problémám. Az esély megvolt neki is ugyanannyi mint nekem vagy bárki másnak. Én tudtam vele élni, ő nem. Innentől fogva viselje a következményeket és vele együtt az is aki fedezi őt. Én a társadalmat védem, a rendes jó emberektől akarom távoltartani ezt a szörnyeteget, nehogy másokat is megfertőzzön az aljasságával és a normákat tökéletesen semmibevevő lehetetlen viselkedésével.
- Maga nem a társadalmat védi kisasszony, meg nem hinném hogy magát ennyire érdekelné más vadidegen emberek sorsa akik Pamelával így vagy úgy kapcsolatba lépnek, legyen az munkahelyi ismeretség vagy közelebbi barátság, vagy bármi más ami ember és ember között létrejöhet. Ez amit itt most leművel nem más mint ugyanolyan kisstílű személyes bosszú, semmivel sem különb mint amit Pamela vitt véghez azon az ominózus esküvőn. Nézze én nem vagyok Columbo hadnagy sem a felesége hogy kinyomozzam honnan indult ez az egész, ki mond igazat és ki hazudik, nem ez a munkaköröm. Pamela itt dolgozik, a munkáját elvégzi, a vevőkkel tisztességesen bánik, nem hinném hogy önnek és pártfogóinak bármi kifogása lehetne a gyakorlatban. Én kereskedelemben dolgozom több mint egy évtizede ami azzal jár hogy jó emberismerő vagyok. Pamela addig nem bánt senkit míg nem érzi magát fenyegetve bárki vagy bármi által. Ha békénhagyják és nem ártanak neki ő is békénhagy másokat. Én még azt is meg merem kockáztatni hogy ön és barátai direkt kikezdték őt azon a vetélkedőn. Még ha úgy is történt a dolog ahogy ön állítja, mindenképpen meg kellett előzze az ő támadását egy kis piszkálódás, gúnyolódás vele amit ő nem volt köteles csendben eltűrni. Reagált ahogy reagált, ha éppen nem a legokosabban, de jogosan.
- Én és a barátaim nem szoktunk rendes embereket piszkálni csak azokat akik tettek érte hogy egy kicsit megkóstoljuk és helyretegyük. Inkább őt kérdezze meg miért is kap tőlünk és másoktól ilyen kellemetlen bánásmódot. Aki szelet vet vihart arat.
- Higgye el én ismerem az egész történetet és azt kell mondjam oké, rendben van fizessen meg ez a szegény lány egyszer és mindenkorra elvégre is tényleg nagyot hibázott. De akkor a maga volt vőlegénye is fizessen vele meg együtt, üljön le melléje a vádlottak padjára és csinálja végig vele a folyamatos bűnhődést egy életen keresztül. Van két bűnösünk és vagy mindkettőt kitaszítjuk az emberi közösségből és vezekel mindkettő ítélet napjáig és még tán azon is túl, vagy egyikőjük sem. Ketten hibáztak, ketten bűnhődnek vagy senki sem.
- Szóval folytatja a bűnpártolást asszonyom. Rendben van, nézelődhet maga is új munkahely után. Veled meg a yardon találkozunk mocskos kis ribanc! Én szóltam előre!
Ekkor az eddig némán figyelő párttitkár szólalt meg, Pamelához fordult atyai jósággal:
- Nézze Hunyadi elvtársnő én nagyon nagy pártolója és csodálója vagyok a női nemnek. Igen, én férfi létemre nagyon is nőpárti vagyok. Úgy gondolom mi fiúk sokszor nem érdemeljük meg azt a szeretetet, törődést és gondoskodást amit a lányok, asszonyok adnak meg nekünk mert mocskos disznó módjára visszaélünk vele néhányszor. Az pedig végképp nem állja hogy két ilyen gyönyörű és erős nő egy férfi miatt ennyire gyűlölje egymást és örök ellenségekké váljanak még ha az az úriember maga a herceg fehér lovon akkor sem elfogadható helyzet. Viszont vannak itt más tényezők is. Révay elvtársnő nagyon jó emberünk. Nem csak a megjelenése kifogástalan hanem ha van olyan hogy teljesen tökéletes személyiség, mindenki nagy példaképe, egy igazi eszmény-- hát az ő. Soha semmilyen panasz nem érkezett rá sehonnan, kisiskolás kora óta halmozza a dicséreteket, jutalmakat és kitüntetéseket. Mindenhol mindenki elvárásának megfelel, mindig azt mondja és teszi amit mi és mindenki más elvárunk tőle, emellett tudja hogy nőként mi a dolga: szépnek lenni, visszafogottnak, alázatosnak és nagyon szorgalmasnak, a nő dolga az hogy minden elvárásnak megfelelve a háttérben szolgáljon és engedelmeskedjen a szeretett férfi javára. Emellett nincsen neki múltja más fiúkkal. Minden igazi férfi egy Révay Ágnest akar feleségének és gyermekei anyjának. Az hogy magát nem tartják olyan értékes nőnek mint őt, egyedül magának köszönheti. Soha nem igyekezett megdönteni az előítéleteket hogy legalább egy kicsit szimpatikus legyen nekünk a hozzáállása és a viselkedése és egy kicsit is elnézőbbek legyünk. Az nem elég hogy van munkahelye és dolgozik ha egyszerűen a társas kapcsolatai nem megfelelőek. Az sem elég hogy bizonyos területeken kimelkedően tehetséges mert más területeken igencsak alulteljesít. Révay elvtársnő mindenhez ért a világon és mindenben teljesen száz százalékos teljesítményt nyújt és egyszerűen imádják az emberek. Mindig mindenhol a szabályoknak, előírásoknak és elvárásoknak megfelelően cselekszik. Teljesen érthető hogy az a bizonyos gyűrű az ő ujjára került hiszen mi férfiak a tökéleteset akarjuk, nem érjük be egy olyannal aki csak addig teljesíti az elvárásokat amíg az neki kényelmes. Aki nem akar lemondani az egójáról, és a saját ostoba képzelgéseiről és akaratáról a szeretett férfi, a család és a szocialista közösség javára, meghajolni az erő és hatalom előtt, az sajnos kénytelen a következményeket egymagában viselni. Mindennek ára van, valamit valamiért. Aki nem erőlteti meg magát hogy a matekot, fizikát is ugyanúgy tudja mint a humán tárgyakat, akinek a kézügyessége nem megfelelő és a külső megjelenése sem elég csinos, a viselkedése sem csöndes és visszafogott az így jár! Aki a Hajógyári szigeten héderel a hogyishívják Fekete Bárányok az ilyen Beatrice, P. Mobil, Hobo koncerteken, satura issza magát azt betéved a susnyásba egy-egy bőrdzsekis hosszúhajú huligánnal egy-egy menetre, meg nem tud engedelmeskedni és némán a háttérben a bölcsek és okosak irányítására tevékenykedni az előírások szerint az ne csodálkozzon hogy hoppon marad és választanak helyette egy olyat aki az elvárásokat erején felül is teljesíti. Magában egyáltalán nem lehet megbízni Hunyadi elvtársnő, viszont Révay elvtársnőben vakon 200 százalékig, az eddig elért eredményei magukért beszélnek. Az a bizonyos fiatalember ezzel tisztában volt és teljesen igaza van. Én se döntöttem volna másképp a helyében. Normális gondolkodású, Marx és Lenin eszméit teljesen magáénak valló ember nem hisz Istenben és helyteleníti az egyházak működését. Mégis egy olyan nőt választ élete párjának aki a hétvégeken a plébánián segédkezik és közösségi munkával köti le magát szabadidejében mint aki azt latolgatja hogy most Omegán rúgjon be az Ifiparkban vagy megint a Hajógyári szigeten hallgassa a Fekete Bárányok lázító énekeit amelyek csak megerősítik a helytelen viselkedésben, a rögeszmés ostoba tévképzetekben nem beszélve az erkölcstelen, szabados hozzáállásról a másik nem felé. Addig sem kell magának elgondolkozni és megbánni eddigi súlyos vétkeit. Addig sem kell bocsánatot kérni azoktól akiket nagyon csúnyán megbántott eddig a viselkedésével. De mi itt és most rá fogjuk szorítani erre. Más választása nem lesz mint itt és most két tanú--én és a főnökasszonya előtt elismerni hogy minden igaz amivel önt Révay elvtársnő vádolja, majd ha ezzel megvagyunk szépen alázatosan esedezni fog Révay elvtársnő bocsánatáért valamint aláírja itt és most papíron nekünk hogy problémák vannk az idegeivel és vállalni fogja hogy eljár kezelésekre a kerületi ideggondozóba és ezen kötelezettségének hiánytalanul eleget tesz addig míg az orvos és mi jónak látjuk. Ha szabadlábon akar maradni, dolgozni akar és tisztességesen megélni, el akarja kerülni a börtönt és elmegyógyintézetet, a kiszolgáltatottságot és szörnyű bánásmódot, valamint azt akarja hogy a főnökasszonya aki olyan szépen megvédte magát és kiállt maga mellett itt maradjon és őt se érjék hátrányok a továbbiakban, tegye szépen azt amit mi mondunk. Kössön kompromisszumot velünk. Tegye szépen amit kérünk magától és cserébe ha jól viselkedik elfelejtjük mind az esküvői botrányt, mind a legutóbbi farsangi botrányt. Maga pedig előbb-utóbb tiszta lappal újrakezdhet mindent. Szépen-lassan mert hát mi se egyik napról a másikra felejtjük el azt a sok bajt amit eddig okozott. Áll az alku? Na szóval, mivel kezdjük...mit mondunk Révay elvtársnőnek itt és most? Már nagyon szeretném hallani.
Pamela szemei dühösen villámlottak Ágira, közelebb lépett hozzá és sztentori hangon üvöltötte:
- Nem lesz az amit te akarsz te nyomorult talpnyaló malacpofa! Én itt és most felmondok azonnali hatállyal így a főnöknőmről le is szállhatsz mert már nem dolgozom neki. Őt békénhagyhatod ezek után mert semmit nem ártott neked. Ami engem illet akár egész életemre börtönben rohadok, azzal vádolsz amivel csak akarsz, azt versz rám amit csak akarsz, akkor sem az lesz amit te akarsz te képmutató cseléd!! Gyerünk hurcolj el akár most a kapitányságra, essünk túl rajta. Még meg is ölethetsz csak szívességet teszel nekem vele!!! Inkább éhenhalok semminthogy a te irgalmadra legyek szorulva!!! Itt és most befejeztem a pályafutásom Budapesten és ennél nagyobb örömöd ne is legyen az életben!! Inkább a halál minthogy becsicskuljak a kis álszent előtt!!! Abból nem eszel te hurkanyakú lángosképű vörös madárijesztő!!!
Azzal előhúzta a kulcsokat a farzsebéből és lecsapta az asztalra majd vette a retiküljét, kabátját és elviharzott.
- Na ez vagy te, te szerencsétlen, ennyit rólad! -kiáltotta utána Ági. -Na most megmutattad milyen egy gyáva és szar alak vagy kisanyám! És még te mondod Gergőre ezeket a jelzőket! Nevetséges! Arra nem vagy méltó hogy bekösd a cipőfűzőjét! Ő nem így viselkedik ahogy te hanem példát vehetnél róla is ha derogál hogy én oktatlak ki vagy Nikol! Most is láthattuk ennek a nőnek a szegénységi bizonyítványát párttitkár elvtárs, tessék most bemutatkozott, nem túloztam egy cseppet se, sőt még sminkeltem is egy kicsit a valóságon. Nehogy az legyen hogy féltékenységből beszélek ellene. Egy ilyenre féltékeny legyek? Ugyanmár..nevetséges!
- Sajnos nem hagyott nekünk más lehetőséget, meg kell hurcoltassuk, ő kényszerít minket rá a lehetetlen viselkedésével. - tette hozzá a párttitkár. -Kénytelenek vagyunk a jog eszközeivel élni ellene hogy végre megtanulja hol a helye.
Hajnalka eközben kínosan nevetett:
- Azt hiszem nincs több kérdésem a farsangi bulit illetően. Képben vagyok mi történhetett valójában, nem kell eligazítani.
- Ezt hogy érti asszonyom? -kérdezte Ági és a párttitkár.
- Vegyünk mondjuk egy kutyát magunkhoz házőrzés céljából. Folyton ingereljük, bosszantsuk, vegyük el tőle az ételét - vizét mielőtt jóllakna, sőt üssük-verjük-kínozzuk egészen addig míg meg nem harap valakit közülünk. Utána a tetanusz-oltás beadatása közben sírjuk-ríjunk hogy haszontalan,veszett kutya akitől nem vagyunk biztonságban és szóljunk az illetékes elvtársnak hogy vigyék el a sintértelepre és altassák el, nehogymár szétmarcangolja itt a rendes, normális gazdáit akik csak jót akartak neki. Így a legegyszerűbb és legolcsóbb nem igaz? -kiáltotta Hajnalka dühösen.
- Nem értem önt asszonyom de mindegy is. -mondta Ági. - Szerintem ez a hasonlat pont nem idevaló. Mi a normálisak társadalma vagyunk ahol mindenki azt kapja amit megérdemel és nem tűrjük az ilyen-olyan kilengéseket hanem keményen fellépünk ellene. Aki nem működik együtt az viseli a következményeket. Örüljön asszonyom hogy ilyen olcsón megúszta, ami az elvesztett munkaerőt illeti, már ha egyáltalán munkaerőnek lehet nevezi én ezek után kötelességemnek érzem pótolni egy nála sokkal jobbal. Mifelénk Pilisvörösváron van egy ismerősöm, egy fiatal lány, intézetben nőtt fel, de nagyon csendes és borzasztó szorgalmas meg okos. Idén vált nagykorúvá, nem maradhatott ott az intézetben a kisebb testvéreivel, el kellett jönnie. Most munkásszállón van itt Pesten, három műszakban dolgozik egy nyomdában de szeretne egy jobb helyet. Elhozom őt ide, meglátja hogy nagyon jól beválik. Itt megkeres annyit hogy átléphet egy tanácsi lakásba és magához veheti a kistestvéreit. Higgye el hogy sokkal jobban jár majd vele.
- Nézze Révay elvtársnő értékelem a jó szándékát, nyugodtan idehozhatja az ismerősét, elboldogul itt és az Isten segítse meg szívből kívánom. Engem viszont ez már aligha fog érinteni, mert Hunyadi elvtársnő után szabadon én is leteszem a lantot, kilépek innen és megyünk a férjemmel haza vidékre dolgozni. Valahogy elegem lett Budapestből ezt igazán meg lehet érteni. Tehát még mielőtt ezt a kislányt idehozza szerezzen neki egy jó üzletvezetőt is, amit biztos vagyok benne hogy az ismeretségi köreiből meg tud oldani. Búcsúzóul fogadjon el egy anyai jótanácsot hiszen maga úgyis arról híres mennyire normális, józan, engedelmes és bölcsen belátó, önnek lehet tanácsokat osztogatni mert megfogadja, a saját és mások, a szocialista társadalom javára építkezik belőle, nem igaz? Szóval az én útravalóm annyi lenne hogy a következő jótékonysági akcióját ne egy másik ember kárára kövesse el még akkor se ha az illetővel személyes ellentétben állnak. Ezen lépése nem mindenhol vet magácskára jó fényt, nem mindenhol értékelik az ilyen megoldásokat. A világért sem akarom hogy megdőljön a maga 100 %-os statisztikája hogy mindenhol mindenki minden elvárásának tökéletesen megfelel. Ugye értjük egymást? Persze hogy igen. A legjobbakat kívánom a továbbiakban és most bocsássanak meg de el kell intéznem Hunyadi elvtársnő papírjait, utána meg a sajátjaimat, mert még a végén még élhetnek a gyanúperrel hogy akadályozom az önök módfelett nemes és megfontolt közösségépítő tevékenységeit. További minden jót, egy élmény volt magukkal találkozni. És most ha megbocsátanak...
Hajnalka is előrement, Ági meg pártfogója összenéztek.
- Egyikük tizenkilenc a másikuk egy híján húsz. Most már értem miért pártolta fel Pamelát ez a nő. -mondta Ági kissé megütődve.
- Holló hollónak nem vájja ki a szemét, ahogy vérnyúl a vérnyúlnak sem. -jegyezte meg a párttitkár. -De lényeg az hogy mindkettőjüktől megszabadultunk.

***


Így vesztette el két héttel a születésnapja előtt legutóbbi állását Pamela. Na ez aztán szép ajándék Ágitól. De még ha csak ennyi lenne.
Mert bizony valóban idézés jött a VI. kerületi rendőrkapitányságtól, hogy Pamela mint gyanusított jelenjen meg a megadott időpontban. Valóban feljelentették Ágiék, ennek fele se tréfa, most már illő lenne komolyan venni. Az idézés Pamela régi lakcímére érkezett, édesanyja vette át a postástól. Azzal rémisztgette lányát hogy nem ússza meg a börtönt, lehetőleg teli bőrönddel menjen a kihallgatásra mert ott fogják tartani. Ügyvédet nem fogad, úgy véli lánya magának köszönheti egyedül az egészet és különben is a kirendelt ügyvéd azért van hogy ha csak formálisan is de ellássa a védelmét. Pamela mindenképpen ülni fog minimum egy évet és ha kiszabadul sehol nem kap munkát, de ha ez kell ahhoz hogy megváltozzon akkor legyen meg Isten és Ágiék akarata.
A szomszéd Lajos viszont nem látta ennyire sötéten a helyzetet. Szerinte ha ezt az egészet ennyire komolyan vennék, nem idézik az embert három hét elteltével ajánlott levélben hanem érte jönnek még aznap vagy másnap rögvest és bilincsben elviszik. Valamint szó sincs börtönről, itt legrosszabb lehetőség a sárga csekk lesz. Legfeljebb szabálysértést fognak megállapítani mivel súlyos sérülést nem okozott és nem került Ági aznap a sürgősségire. Ha meg igen, azt neki kell hitelt érdemlően bizonyítania hogy azért amiért.... Ennélfogva nem fog a dolog megállni a bíróságon, ezért ügyvédre se lesz szükség. Az ügyben eljáró rendőrkapitányság fogja ezt lezárni, valószínű pönáléval aminek az összege minimum ezer forint de nem haladhatja meg a tízezret. Lenne annak a pénznek jobb helye is, főleg hogy Pamela most vesztette el a munkahelyét amit szintén ennek a mások által olyan ártatlannak és jólelkűnek ismert lánynak köszönhet, de legalább levezekelt ezáltal kellően, nem mondhatják utána hogy van még tartozása a Gergő-ügy miatt. El kell fogadnia hogy nem neki van igaza hanem nekik és szépen odébbállnia, jó messzire elmennie és akkor tiszta lappal kezdhet újra mindent. Főleg hogy már nem lesz a látóterükben.
És igen, ezt tanácsolta az őt kihallgató rendőrtiszt is, mármint ha nem akar több bajt a fejére és hogy tovább hurcolják akkor jobb ha itthagy mindent ha már nem tudja méltósággal elviselni hogy jogosan hibáztatják, menjen el és ne okozzon több sérelmet másoknak. Ezt a szabálysértési eljárást vegye egy utolsó utáni figyelmeztetésnek, legközelebb már a börtön lesz kilátásba helyezve ha Révay elvtársnő vagy Szigetváryék közül bárki feljelenti. Szépen csendben fizesse be a büntetést, amit csekken kiküldenek neki postán aztán csomagoljon és jó messzire tűnjön el, vissza se nézzen ha jót akar magának. Meg ne próbáljon itt Budapesten vagy Pest megyében munkát keresni ugyanis letiltatták mindenhonnan, még gyári munkáslánynak se vehetik fel sehol. Ha jót akar magának meg ne álljon Kolozsvárig, Brassóig vagy Udvarhelyig. És ezt vegye komolyan a saját jól felfogott érdekében.
Mindig is haza szeretett volna végleg térni Erdélybe csakhogy nem így képzelte el azt a bizonyos hazaköltözést. Más elégedetten hazatérni úgy hogy sokmindent megtanult, sokat fejlődött, sikereket ért el itt-ott, vannak eredményei amikre büszke lehet, adottságaival kellőképpen sáfárkodott a szülei jóvoltából kényszerű magyarországi gyermek és fiatal évei alatt. És más úgy hazaszaladni mint egy patkány, mint a megvert kutya, legyőzötten, megalázva, még az emberi méltóságától is megfosztva, teljesen reménytelenül. De régi igazság hogy ki mint vet úgy arat. Itt is és ott is.
Eggyel több ok hogy ne tartson idén szülinapot.
Mire föl az ünneplés?
Van ok rá? Nincs!
Azt mondják a régi idők bölcs emberei, hogy amikor a legsötétebbnek tűnik az éjszaka, az annak a jele hogy nemsokára hajnalodik. Ennyi rossz után igazán történhetne egy kicsi jó is.
De most aztán minden összejött. A gyáva ember és a baj között annyi a hasonlóság hogy egyik sem jár egyedül.
Születésnapján tehát otthon ült és tervezgette a végleges hazaútját Erdélybe. Megírt pár levelet majd elment elintézni ezt-azt. Mikor hazaért a küszöbön egy szép kis ajándékcsomag várta.
Krisztina, a szomszédasszony kidugta a fejét az ablakon és szólt neki:
- Neked hozták. Vagy tíz perccel ezelőtt hagyta itt a postás.
- Nahát biztos a nénikém küldte otthonról. Milyen kedves tőle.
- Tán születésnapod van?
- Talált-süllyedt.
- Isten éltessen! Várj megkínállak egy kis likőrrel ez alkalomból, igyunk az egészségedre.
- Köszönöm elfogadom.
- Megmutatod mit kaptál?
- Ha ennyire kíváncsi vagy akkor nálad kibontom a csomagot. Ha valami extra finom székelyföldi csemege akkor együtt megesszük.
Miután felhajtottak egy-egy kupica cseresznyelikőrt, nekiálltak kibontani a dobozt, melyben a következők voltak: egy pihe-puha roppant édes plüssnyuszi, egy tábla Piros Mogyorós csoki és egy szívecsés medálos nyaklánc.
- Egy pillanat....ez nem otthonról jött és nem a nénikémtől....hátha van valami írás melléje...
- Honnan veszed hogy nem tőle van? Sehol nincs a feladó neve és címe?
- Először is Piros Mogyoróst nem lehet odahaza Erdélyben kapni. Kéz alatt se minekutána elég szigorú a vámvizsgálat a határon, szinte mindenkit átnéznek. Másrészt mi értelme beszerezni aztán meg ide visszaküldeni mikor itt minden sarki boltban van Piros Mogyorós? Nem lett volna logikusabb ha már csoki akkor Poiana vagy Laura esetleg ha nem csoki akkor halva, rahát, aszalt áfonya vagy egyéb otthoni nyalánkság amihez itt nem jutok? Ha a nénikém küld csomagot mindig otthoni csemegét mellékel egy divatos sál vagy nyakravaló társaságában amiről itt azt se tudják hogy létezik egyáltalán. Tehát ez a csomag nem Erdélyből jött.
- Akkor mégis honnan? És ki küldte?
- Ezt szeretném én is tudni hogy kinek köszönjem meg. Meg hogy néz az ki hogy ismeretlen eredetű lánccal a nyakamon flangálok keresztül-kasul a városban és ha valaki ismerős megkérdi honnan van, birkapofával csak ennyit mondok: "szülinapomra kaptam de meg ne kérdezd kitől mert még én se tudom..."
- Szerintem valaki olyan az ajándékozó aki jól ismer téged. Tudja hogy szereted a nyakravalókat, kedvenc állatod a nyuszi és kedvenc csokid a Piros Mogyorós. Valószínű az is hogy fiú van a dologban. Valakinek elcsavartad a fejét.
- Mi nem jut az eszedbe! Én már a lőtéri kutyának se kellek itt Budapesten, másrészt ki az a bolond nem normális aki friss özvegyre hajt?Még ki se hűlt a Zsolt...
- Itt van egy levélke. Nem derül ki innen sem a feladó, hanem--jajj de csúnyán ír ez is mint te, nézd mit firkantott ide! Hátha te ki tudod olvasni.
Pamela átvette a levélkét és mohó tekintettel futotta át majd nemes egyszerűséggel felénekelte ami a papíron volt:

"Virágok közt veled lenni
Tudom, szép volna, kedvesem
Virág sincsen, te sem vagy már
Miért hagytuk, hogy így legyen,

Virágok közt veled lenni
Tudom, szép volna, kedvesem
Virág sincsen, te sem vagy már
Nem ad választ ma senki sem!"


- Nahát, nahát...valaki akar tőled valamit...udvarló a láthatáron. -mondta Krisztina lelkesedve, majd folytatta: - Valami régi szerelmed aki azóta megbánta hogy...
- Fejezd be kérlek és felejtsd el az egészet! Nagyon szépen megkérlek hogy erről senkinek sehol egy szót se! Te ma nem láttál semmit!
- Na de...nem értem...miért?
- Ez csapda kedvesem. Van a hazugságnak és az átverésnek az a szintje amikor már nem az a hunyó aki becsap és átver téged hanem te mert elhiszed hogy most másképp lesz miközben semmi nem mutat abba az irányba.
- Attól tartok hogy nem tudlak követni.
- Elég ha én értek itt mindent. Te meg ha egy kicsit is jót akarsz nekem, légy oly szíves és hallgass ezekről.
- Jó nem bánom...meg különben is kinek mondanám el? Nem szoktam én a gangon trécselni a többi ráérő háziasszonnyal, meg alapjáraton nem vagyok pletykafészek ugyan kérlek..de biztos vagy benne hogy átverés?
- Ugyanolyan beugratás mint mondjuk a telefonbetyárok tevékenysége, illetve annál azért durvább. Mert a telefonbetyár megelégszik annyival hogy felhív és disznólkodik a vonal másik végén aztán jót röhög a markába. Ha csak ennyi lenne itt is...
- Oké..te tudod. Azért ma légy vidám, ne rontsa el a szülinapod.
- Az én szülinapomat nem lehet már elrontani. Megvolt az előre két héttel ezelőtt.
- Azt hiszed odaát kolbászból fonják neked a kerítést? Már itt suttogják hogy éheznek az emberek mert Ceaucescu nagyon bekeményített. Jaj lesz ott is főleg hogy magyar vagy...vagyis székely magyar.
- Inkább egy nap egyszer eszem de békében leszek, nem leszek az ellenség közelében. Arrafelé Székelyföldön nem nagyon emberkednek a románok. Nagy reményeim nincsenek, tudom jól hogy szegénység és nélkülözés vár rám. Na de ahogy a régi népi bölcsesség szól: Bíbor-bársony vendégség, jobb egy napi egészség és békesség.
- Te tudod mit csinálsz. Biztos hogy nem létezik más megoldás a problémádra?
- Már tegnap is késő volt lelécelni. Ha tavaly kicsit tökösebbek és összeszedettebbek vagyunk akkor már rég nem itt lennék és Zsolti még élne és velem lenne. Ha nem akarok még nagyobb bajt, húsvét előtt olajra lépek. Más megoldás itt nincs.
- Családos ember ugye?
- Igen. Még nincs gyerekük de nagyon szerelmesek és boldogok együtt.
- Értem. Akkor tégy amit jónak látsz. Lehet így a jobb.Mindenki maga látja a saját helyzetét.
- És most megyek ha nem haragszol.

****


Pamela hazavitte az ajándékot és elrejtette a szekrény mélyébe majd átment édesanyjához. Divatjamúlt ünnepi ruhát kapott születésnapjára mint mindig ami kicsit sem az ő stílusa. Azon gondolkozott kinek adja tovább. Elvégre is más lehet örülne neki mert pont neki megfelelő.
- Sajnálom de édesanyám sose találja el. Legalább továbbadhatom egy szegény falusi kislánynak, akinek nem telik és lesz mivel templomba járjon vagy mittudomén.
- Járnál te is a templomba inkább és ne a bajt csinálnád állandóan. Ha templomba járnál nem lennél ennyire elvetemült gonosz. Jajj de szégyellek én miattad az emberekkel találkozni. Azt bezzeg meg sem kérdezed küldték-e a csekket a büntetésedről. - mondta Anna néni bosszúsan.
- Legalább a születésnapomon hadd ne foglalkozzak ezzel.
- Senkit nem érdekel a születésnapod lassan meg már engem se mert sose tetszik neked amit adok. Azt várod hogy én fizessem ki helyetted mi? Jól mondja a nővéred hogy egy haszontalan senki vagy aki mindig azt várja hogy húzzák ki a csávából és mindig simítsák el a bajkeveréseit. Az a baj veled hogy sose viselted a következményeket Istenigazából. Sose kellett megbűnhődnöd mert mi mindig segítettünk. De most már ennek vége. Innentől fogva megtanulod a disznóságaidért a felelősséget vállalni.
- Rendben van. Én nem vártam el édesanyámtól hogy kifizesse a büntetésemet és soha nem kértem senkitől se segítséget. Ha eddig segítettek bármiben is köszönöm de megleszek enélkül is és igenis vállalom a felelősséget azért amit elkövettem de azért már nem tudom amit nem. Ha a csekket küldik, szóljon nekem, átjövök és elintézem a postán és legyen vége egyszer és mindenkorra. Azt meg nem látom át hogy miért kellett Ildikónak erről szólni amikor nem rá tartozik. Persze mire hazatérek beszélje ezt mindenki a faluban hála a lepcsesszájú pletykafészek nővérkémnek hogy miért is kellett....
- Mintha téged annyira érdekelne mit mondanak az emberek. Ahhoz korábban kellett volna felkeljél hogy mások jó véleménnyel legyenek rólad. Most már késő bánat kisasszony. Ez is arról szól hogy viseld a következményeket otthon is. Majd meg fogják ám ezt is kérdezni úgy menj haza. És akkor elmondhatod hogy te voltál a ludas egyedül, de az a fiú akinek te csak egy kis szórakozás voltál mert a másikat szerette, látod milyen rendes volt ennek ellenére is? Nagyon nem érdemelted meg hogy kifizesse a büntetésedet, úriember volt annak ellenére hogy te milyen rusnyán viselkedtél vele.
- Micsoda??
- Neked már egy vasat sem kell fizetned a rendőrség felé. Épp tegnap mentem érdeklődni hogy küldték- e már a csekket mert nagyon várjuk hogy kifizessed és pontot tegyél a végére mivel nemsokára elutazol. Erre azt mondta az a rendőrkapitány akinél az ügyed van hogy rendezték helyetted a büntetést és azt is megmondta hogy ki fizetett érted. És ezek után ha egy kicsi jóérzés és tisztesség még halványan szorult beléd, felkeresed Szigetváry Gergőt és rendezed a tartozásod felé. Tessék itt, a nyugta hogy fizetett érted. Ha megéhezed is de visszafizeted neki azt az ötezer forintot, amit költhetett volna a kedves feleségére is aki erre ezerszer jobban rászolgált. Addig a szemem elé ne kerülj míg nem rendezted a tartozást.
- Én már semmit nem értek...miért tette ezt Gergő...meg kell kérdeznem tőle mikor elmegyek hozzá leróni az adósságom.
- Ezt a kérdést én megválaszolom neked, kíméld meg azt a szegény fiút a kellemetlen magyarázkodástól. Csak azért tette hogy megalázzon téged a jóságával és te belássad végre hogy mennyivel különb ember ő nálad és mennyivel jobbat érdemel. De mondok én valamit neked: legjobb lesz ha nem alázod meg magad még jobban azzal hogy személyesen odamész, ne tedd magad még nevetségesebbé. Menj le a postára, töltsd ki a csekket és küldd el a pénzt neki, tudod a pontos címét--és azzal el van rendezve ez is.
-Na látja édesanyám, ebben igaza van tökéletesen. Valóban így fogok tenni.
(És akkor a szülinapi ajándékot is visszaküldöm a pénzzel együtt....)- gondolta hozzá magában Pamela.
- Bárcsak rádöbbennél arra hogy mindenben de mindenben nekem van igazam!
- Olyan nincsen édesanyám hogy egy embernek mindig igaza legyen. Olyan viszont lehetséges hogy megpróbáljuk megérteni a másikat akkor is ha nem értünk vele egyet. Így talán nem sodródunk el annyira távol egymástól. Milyen boldog lennék ha kicsit is megértene engem. Nem kell születésnapomra semmi új ruha, se más, az meg végképp nem hogy helyettem bármit is megfizessenek. Beérem én annyival hogy egyszer egyetlen egyszer értse meg mit miért tettem és mi zajlik bennem és ne azt kapjam erre hogy kit érdekel. Vagy ne ítélkezzen folytonosan. Megelégszem ennyivel. És most megyek hogy elintézzem ezt az ügyet mert nagyon nem jó tartozni, főleg az ellenségeimnek. Minden jót.

Pamela születésnapja és ami akkor történik

Olvasó
Regisztrált:
2021-10-16
Összes értékelés:
1
Időpont: 2021-10-16 16:11:40

Kedves Bödön, meglehetősen furcsa egy írói oldalon a TL-DR-ezés. Megpróbálom tiszteletben tartani, hogy "az alkotó NEM kér kritikát", pedig lenne mit írni. :) Én szeretem, ha a weblapokban az összefüggő tartalmak hagyományosan, egyben jelennek meg, szerintem jó ez így. Az sokkal zavaróbb, amikor lépten-nyomon kattintgatni/görgetni kell, hogy további tartalom töltődjék be. De úgyis nyilatkoztak a honlap gazdái, hogy fejlesztésre szorul az oldal, ezért lehetne többek között a könyvjelző funkciót javasolni a fórumon nekik.

A kedves írónő szerintem elég jól bemutatkozik az írásán keresztül, amely egyértelműen róla és az ismerőseiről szól, még ha meg is görbíti a téridőt a története. Szívesen "rányitnám az ajtót", de nem tehetem: nem vagyunk ismerősök, bár megkedveltem a kevés általam látott régi televíziós szerepléséből. Ha nem venné zaklatásnak, megkeresném privát üzenetben. De volt nyulunk, tudom, hogy ijedős jószágok. Minden jót!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10034
Időpont: 2021-10-14 16:25:33

Szia Azrael! Szívesen írnék hsz-t ehhez a részhez is, meg a többihez is, de megmondom őszintén, képtelen vagyok képernyőn elolvasni ilyen hosszú írást. Pedig biztos jó! Azt javasolnám, h bontsd rövidebb lélegzetű részekre, (max 6-8 ezer karakter) és úgy tedd fel. Gondolom,Te is azért vagy itt, mert szeretnéd magadat (írásaidat) megmutatni. Nagyobb esélye lenne. És akkor még nagyobb, ha Te is írnál másokhoz! :) Bocsáss meg, h szóba hoztam. Üdv: én

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel CS.A. látogatása a belső szívben címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Madár alkotást töltött fel Annyi mindent... címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

csiszkovics bejegyzést írt a(z) Fény című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

eferesz bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Akár a kár... címmel

Pecás alkotást töltött fel A zene címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) zajong a képzelet című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) A poéta dolgozik című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A poéta dolgozik című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 100. címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021