HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52318

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-12-08 08:29:16

Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: Kőműves IdaFeltöltés dátuma: 2021-10-27

Életünk rejtett titkai 3/4

A vasárnapot otthon töltötte Evelin, Nikivel és Dédikével. Megfőzte az ebédet, együtt ebédeltek, ami igen ritkán fordult elő náluk, utána kimentek a kertbe. Dédike hamar elringatta magát a hintaszékben, szunyókált. Niki a homokozóba hívta anyját, hogy építsenek együtt várat.
Nagyban folyt a várépítés, amikor váratlanul csörögni kezdett Evelin telefonja. Futott, mert benn hagyta a konyhában. Amikor meglátta, hogy Máté hívja, örömében felkapta a telefont, aztán csak nézte, amíg abba nem maradt a csörgés. - Ki volt az, anyuci? - tette fel a kérdést Niki. Evelin hirtelen nem is tudta mit mondjon, majd egykedvűen azt válaszolta, - nem tudom, már letette, mire beértem! - Tudta, a lelke mélyén tudta, hogy Máté szakítani fog vele, halogatta kicsit, legalább a vasárnapot ne rontsa el, még ne!
Később limonádét és gyümölcsöt vitt ki a kertbe. Elüldögéltek a selymes füvön, hallgatták a madarak csicsergését, a rigó füttyeiben gyönyörködtek, a távolabb álldogáló hatalmas hársfán gerlék búgtak, s csendesen, halkan hullottak a sárga levelek. Mindez megihlette Evelint, s elkezdett dúdolni egy régi-régi dalt. Talán Dédikétől tanulta régen, s most eszébe jutott, mert nagyon aktuálisnak érezte.
- Anyuci, szövege is van ennek a dalnak?, énekeld el! - Egy pillanatra elgondolkodott a szövegen, "... hulljatok levelek, rejtsetek el engem, mert akit úgy szerettem, nem szabad szeretnem". - Nem emlékszem már a szövegére, kicsim, inkább tanuljuk meg a Petőfi verset: Itt van az ősz! Jó? - Igen, az nagyon jó lesz! - örvendezett a kislány, és nem sejtett semmit anyuci szívfájdalmáról.

Este Hajni hívta fel a cukrászdából. - Minden elkelt, az utolsó morzsáig. Karesz ígéretet tett, hogy hajnalban bejön és süt valami reggeli kávéhoz valót. Most indulunk haza.
Több sem kellett Evelinnek, amint lefektette Nikit, és Dédike is indult a szobájába, ő nekifogott nyomban a sütésnek. Sütött egy gyors pogácsát, utána diós, lekváros kiflicskéket, hogy legyen mit adniuk a vendégeknek a reggeli órákban. Sütés közben Máté újra hívta. Csak ránézett a telefonra, és dolgozott tovább, hagyta hadd folyjanak arcán végig a könnyek.


Másnap még csöngetés előtt érkezett Nikiért. Már az ajtóban várt rá, s azonnal indultak is.
- Nem arra megyünk, kicsim! - ragadta meg a gyerek kezét Evelin, - erre megyünk a parkolóba, most kocsival jöttem. Mindeközben Máténak tornaórája volt az ötödikesekkel. Türelmetlenül lesett ki az ajtón, de nem látta sem Nikit, sem Evelint. Majd odaszólt a lányoknak, hogy folytassák, és legyenek csendben, azonnal jön, és futott ki az udvarra, majd az utcára, hátha még eléri őket. Nem voltak sehol. Amikor a parkoló irányába fordult, akkor indult el egy piros kocsi. Tudta, hogy Evelin volt, nem értette, miért menekül előle. Szomorúan visszasomfordált az edzésre.

Niki nem volt beszédes kedvében, csak ült némán. Evelin aggódva pislantott rá, az ő mindig cserfes kislánya vajon miért ilyen hallgatag. - Kicsim, valami baj van? Nem szoktál te ilyen csendben lenni. - Hármast kaptam helyesírásra...
- Nem olyan nagy baj az, most így sikerült, majd máskor jobb lesz. Sok hibád volt? - Csak egy! A gólya helyett kólyát írtam...

- És ezért kaptál hármast? Biztosan a tanító néninek rossz napja volt.

- Gondolod anyuci? Máté bácsi is vigasztalt, azt mondta, hogy ő még negyedikes korában is kólyának írta a gólyát.

- Te találkoztál Máté bácsival? És megvigasztalt?

- Kinn voltunk az udvaron szünetben és Máté bácsi volt az ügyeletes. A többiek futkostak, játszottak, én meg csak álltam és szomorkodtam. Odajött és megkérdezte mi a baj, hát elmondtam neki. De olyan jó fej volt, anya! Nem csakhogy megvigasztalt, hanem az inge zsebéből elővett egy papírzsepit és megtörölte a szememet, azután meg felemelt magasra, s azt mondta, hogy majd ha olyan nagy leszek, már nem fogok kólyát írni. Azután, amikor letett a földre, akkor megölelt. Olyan jólesett, már nem voltam olyan szomorú, csak féltem, hogy te majd nagyon haragszol a hármas miatt.
- Dehogy haragszom kis szívem, hibázni emberi dolog, és örülök, hogy Máté bácsi megvigasztalt, majd megköszönöm neki, - mondta és sajnálta, hogy nem hívhatja máris Mátét.
Otthon aztán bekísérte Nikit a házba, megkérdezte Dédikét hogy van, azután a hűtőből elővette a vasárnapi maradékot nagyanyjára bízta, hogy megmelegítse és ebédeljenek ketten. Kettejüknek elég lesz. Azután még elővett egy kistányérnyi kiflit a konyhaszekrényből, amit az éjjel sütött, hogy azt is egyék meg, neki vissza kell mennie dolgozni, csak este jön későn.

Indult vissza a cukrászdába, amikor észrevett egy parkolót, félreállt, hogy felhívja Mátét. Gondolta, itt az idő, lesz ami lesz.
Amint leparkolt, nyúlt a telefonért, az meg abban a pillanatban csörögni kezdett. Kissé meg is rettent. Máté volt.

- Eve, szia, alig tudlak elérni... Szeretnék veled beszélni, mikor tudunk találkozni? - Szia Máté, éppen hívni akartalak..., neked mikor jó?, haza vittem Nikit, most tartok vissza a cukrászdába. Találkozzunk most, vagy inkább este hatkor?

- Nagyon fontos mondanivalóm van számodra, jobb szeretném, ha azonnal találkoznánk! - jelentette ki Máté, amitől Evelin kissé megborzongott. Hát mégis?...

- Jó, akkor oda megyek az iskolához, a parkolóban találkozunk! - mondta halkan, s lezárta a telefont. Hát essünk túl rajta minél előbb, gondolta keserűen.

Máté már ott várt rá, amikor begurult az autóval a parkolóba. Nagy levegőt vett, majd kiszállt.
A férfi futott felé. Éppen odaért, amint kilépett a járdára, megölelte és csókot nyomott az ajkára.
- Hová mehetnénk, hogy tudjunk nyugodtan beszélgetni? - nézett körbe a férfi, - már alig vártam, hogy elmondhassam neked a nagy újságot.

- Jó lesz itt is, essünk túl rajta minél előbb, ha már annyira várod! - a hangja éles volt, olykor meg-meg remegett. Erre már felkapta a fejét Máté, mit akar ez jelenteni? Észrevette, hogy Evelin nagyon izgatott, látta rajta, hogy mindjárt elsírja magát. Mi történhetett?

- Mi van szívem, nem érzed jól magad?... - Még folytatta volna, de Evelin közbevágott sírva.
- Mondd ki, hogy szakítani akarsz és ne raboljuk egymás idejét tovább...

- Micsoda? Szakítani akarok, én? Miről beszélsz?... Nem, nem akarok szakítani, jó hírem van számodra, számunkra... Evelin, Eve, hallod? Ne sírj már kérlek...

- Tudom, te is őrültnek tartasz, mint a szüleim... te sem akarsz már látni sem többé, akkor menj, te jobbra én balra, hagyj békén ha már vállalhatatlan vagyok... mire vársz? Menj!...

- Nyugodj már meg, szó sincs szakításról... - magához ölelte az asszonyt - kérlek ne sírj, no, nézz rám és felejtsd el azt, amit hittél... - papír zsebkendőt kerített elő, s letörölte az asszony könnyeit, ugyanúgy, ahogyan Nikiét is délelőtt. - No, most figyelj arra, amit mondani akarok, s mindjárt jókedved lesz. - Ezt nézd! - Egy papírt húzott elő a zsebéből - Mi ez? - A hangja még mindig reszketett. - Olvasd! - Mihályfi Máté?... 94-564?... Spermabank?... Semmit sem értek. Mit akar ez jelenteni? - Eve drágám, azt jelenti, hogy én vagyok Niki édesapja! - Micsoda, hogy te?... Niki édesapja?... Hogyan? Nem értem... megmagyaráznád? - Túlságosan zaklatott vagy, nyugodj meg kérlek. Ezt a számot mondtad nekem szombaton, hogy ez Niki édesapja a spermabankból. Nos, akkor felrémlett, hogy ismerős a szám, de nem voltam benne biztos, haza kellett mennem, hogy megbizonyosodjak róla. Egyetemista voltam, kellett a pénz..., donor voltam... Én vagyok az a szám, én vagyok Niki édesapja...
- Oh, értem! Most már értem! - két kezével simogatta a férfi haját - Niki haja éppen ilyen sötét szőke, a szeme mint a tenger, olyan mint a tiéd! De jó, hogy tudom ki az édesapja! Úgy örülök, hogy te vagy az, úgy örülök, hogy hasonlít rád! Ééén... ééén olyan boldog vagyok! - zokogta Evelin.
- Eve, akarsz a feleségem lenni? Hiszen már van egy gyerekünk, és lesz még több is, remélem... Gyere hozzám feleségül!

folyt. köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-11-02 16:34:54

válasz túlparti (2021-10-31 23:12:38) üzenetére
Kedves Frigyes!

Örülök, hogy tetszik - egyelőre.

Énekeld csak a dalt, ha jó énekelni.

Örülök, hogy jöttél!

Szeretettel,
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1451
Időpont: 2021-10-31 23:12:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Igen! Jó énekelni! A dalt! "hulljatok levelek, rejtsetek el engem..."
Nekem tetszik -egyelőre.
szeretettel Frigyes
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-30 19:01:05

válasz Krómer Ágnes (2021-10-30 15:07:45) üzenetére
Kedves Ági!

Persze, hogy leszel! Jössz, amikor kedved tartja. Jómagam sem voltam most hosszú ideig, vagy három és fél hónapig, de hiányoztatok nagyon. Igenis hiányozni fogsz, de tudom, ha tudsz, akkor jössz majd újra, és te is tudod, hogy itt mind várunk téged szeretettel.

Neked is boldog évet!

Szeretettel,
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3687
Időpont: 2021-10-30 15:09:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Roppant nagy veszteség lesz a hiányom biztosan (poén)
Boldog évet neked!

Szeretettel: Ági
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3687
Időpont: 2021-10-30 15:07:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Kőműves Ida (2021-10-29 14:37:49) üzenetére
Kedves Klári!

Nagyon szívbemarkolóan kedves vagy, mint mindig. Én egy kicsit sem bánom!
Na feljöttem már a kedvedért majd jövő nyáron vagy ősszel leszek (vagy nem)

Szeretettel: Ági

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-29 14:55:12

válasz hundido (2021-10-28 15:57:20) üzenetére
Szia hundido!

Az élet néha fura véletlenek elé állíthat bennünket, de hogy ez nem gyakori, ami Evelinnel történt, az valószínű. Azonban, miért is ne szárnyalhatna a képzelet. :)

Nem lesz már különösebb csavar, kissé viccesre formáltam a végét, nem kell félned tőle. :)
Örülök, hogy happy endre vágysz! Bízom benne, hogy így is kellemesnek találod. :)

Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-29 14:42:33

válasz Kankalin (2021-10-27 23:09:45) üzenetére
Szia Kankalin!

Mindjárt gondoltam, hogy ráhibáztál. :) Jól látod, hogy nálam bármi előfordulhat, de nem lesz rossz végkifejlet, csak gondok lesznek, aggályok. :)

Már fenn van az utolsó rész is, olvasható.
Köszönöm, hogy vártad!

Szeretettel,
íida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-29 14:37:49

válasz Krómer Ágnes (2021-10-27 20:05:59) üzenetére
Kedves Ági!

Sajnálom, hogy még nem láttál boldogságtól síró embert. Pedig van ilyen, s szerintem Evelinnek is megvolt rá minden oka, hogy boldogan sírjon. De legalább most olvastál róla.

Köszönöm a látogatásod!

Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-28 17:00:44

válasz efmatild (2021-10-27 18:59:05) üzenetére
Drága Matild!

Tartok tőle, hogy annak nincs jelentősége, hogy a donor is megkapja a számot. Esetleg valóban nem fenyegeti őket ilyen veszély, itt még nem... De mi a helyzet az utódokkal?

Gondolom, keveseket ér ilyen szerencse, hogy egymásra találnak. Ennél nagyobb öröm nem érhette volna Evelint.

Az utolsó rész kissé vicces formát ölt, de ott van a "mi lesz ha"... Holnap érkezik a befejező rész.

Örültem neked!
Szeretettel,
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6998
Időpont: 2021-10-28 16:51:00

válasz sailor (2021-10-27 18:40:35) üzenetére
Kedves sailor!

Örülök, hogy jelzed a neked tetsző jeleneteket.

Minden bizonnyal nagy fordulat Evelin életében, levetkőzheti a nehéz terheket, amit eddig egyedül kellett cipelnie. Reméljük sikerül neki. :)

Köszönöm, holnap érkezik a befejező rész!

Szeretettel,
Ida
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2436
Időpont: 2021-10-28 15:57:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Nos, én is sejtettem, és örülök. Milyen véletlen! Remélem jól folytatódik, mert vágyom a happy endre. Bízom, bízom, nagyon bízom :) de érzem, hogy kesz vmi csavar üdv hundido
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7701
Időpont: 2021-10-27 23:09:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ida! :)

Most már elárulhatom, hogy sejtésem beigazolódott, arra gondoltam az előző résznél, hogy Máté az apa.
Remélem, a következő csavar nem vezet rossz végkifejlethez. Arra is felkészülök, mert nálad minden előfordulhat.
Várom a befejező részt. :)

Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3687
Időpont: 2021-10-27 20:05:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Dehogy haragszom kis szívem, hibázni emberi dolog,Ez egy szép sor.
Irigy vagyok most én ilyen szerelmes írás-rívásból miért maradok ki?
Pár hete láttam valakit annak lett volna sírni oka, de nem.Bár az más történet...
Bevallom soha a büdös életbe nem láttam boldogságtól síró embert.
Erre az esélyem nulla, de legalább ilyet is "láttam " átvitt értelemben.
Köszönöm az élményt!

Szeretettel: Krómer Ágnes
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
550
Időpont: 2021-10-27 18:59:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Ida!
Sokat gondolkodtam történeteden, és a mostani részben megtudtam, hogy a donor is megkapja a számot. Tehát nem fordulhat elő vérfertőzés, hogy rokontól származik a gyerek. Meghatóan tudsz írni a természetről is, azon kívül, hogy Evelint milyen rosszul érintette Máté hirtelen arcváltozása. Nem gondoltam, hogy éppen Máté az apa. Milyen szerencsés fordulat! Remélem, az utolsó részben is csupa jó dolgok lesznek. Gratulálok írásodhoz, nagyon tetszik!
Sok szeretettel olvastalak: Matild
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8465
Időpont: 2021-10-27 18:46:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
...egy nagy és csodaszép fordulat az életében!

akartam

Szeretettel:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8465
Időpont: 2021-10-27 18:40:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Ez a rész is nagyon szépen sikerült!
Evelin kételyekkel küzd,azt hiszi Máté szakítani akar!

Nagyo szép jelenet a kertben:"Elüldögéltek a selymes füvön, hallgatták a madarak csicsergését, a rigó füttyeiben gyönyörködtek, a távolabb álldogáló hatalmas hársfán gerlék búgtak, s csendesen, halkan hullottak a sárga levelek."
Kellett idéznem,mert nagyon tetszik!

Lassan minden renbe jön Evelinnél,különösen az utolsó mondat :"Gyere hozzám feleségül!"
egy nagy és csodaszép fordult az életében!

Nagyon szép írásodra gratulálok:sailor

Szép estét!Legutóbb történt

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Heine: Dalaimnak könnyű szárnyán... című alkotásho

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Lóci Maci meséi 10. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Zorduló idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az élő költemény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Sumákság című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A hóember és a banya című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A hóember és a banya című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Zorduló idő címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) [Adventi] című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szegény kislány című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Szegény kislány címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szerkesztők üzenik fórumtémához

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/3. című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Az élő költemény címmel a várólistára

Erdős Sándor alkotást töltött fel Életem delén címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Én nem - variáció című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Valentin nap 2001 címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ahogy című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Heine:Auf Flügeln des Gesanges című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ezüst hold csillagocskákkal című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Csillagszilánk című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021