HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-11-02

A lajtorja 102.

22. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Az idézett beszélgetés 81 évvel ezelőtt hangzott el. Számunkra, ma élő emberek számára különösnek, sőt mi több, észbontónak tűnhet, hogy Újszászy már 1939 februárjában egy, még be sem következett, s lehet, hogy soha be nem következő eseményről, háborúról beszél.
Előre vetíti, hogy a háborút nagy valószínűséggel elveszítik a központi hatalmak, vagyis "mi", ahogy a beszélgetés során többször is utal rá, egy kalap alá véve Magyarországot Németországgal, Olaszországgal, és a többi, Isten tudja kivel. Ki ez az ember? Látnok?
Elképedhetünk azon, hogy katonákat toboroz "vabankra", akiknek az lesz a dolga, hogy ha, majd, talán, egyszer esetleg bekövetkezik, és az is kiderül egyszer csak, hogy szorul a kapca, hogy a "kiugrás" előkészítését célzó tárgyalásokon titkosszolgálati eszközökkel biztosítsa csapata segítségével a tárgyalások megtartásának alapvető feltételeit.
Ehhez fel kell tenni persze, hogy Németország a végsőkig kitart, és egy őrült diktátor parancsára őrült módra száguld a szakadék felé. Meredek feltételezés 1939-n Honnan a fenéből vesz ilyeneket a vezérezredes? Az ujjából szopja?

Szürreális az egész, hiszen senki nem tud arról, mit hoz a jövő. Hogy így lesz-e? Hogy háború lesz. Miért lenne? Minden békés, minden nyugodt. Az ország örvendetesen gyarapodik, folynak a bécsi tárgyalások az elcsatolt területek visszaadásáról. A Felvidék jó része már visszakerült, most remélhetőleg Erdély jön!
Az emberek élnek, dolgoznak, reménykednek.
Hogy mégis bekövetkezik, mármint a világégés s mi magyarok a vesztes oldalon leszünk? Ki állít ilyet? Ennél nagyobb marhaság nem létezik!
És tovább, és tovább. Senki nem tudja megmondani most még, hogy is tudhatná, hiszen senki nem lát bele a jövőbe, hogy egy nemlétező, csak hipotetikusan feltételezett háborúban Magyarországnak arra lesz, arra lehet szüksége, hogy "kiugorjon" belőle (vagyis cserbenhagyja szövetségeseit, elsősorban Németországot) és különbékét kössön.
Aki mások füle hallatára nyilvános helyen ilyesmit állít, az tuti fixre veheti, hogy rövid úton, minden teketóriázás nélkül egy csukott autóval, kényszerzubbonyban egyenesen a Hárs hegyre viszik a bolondokházába, annak is a különleges esetek számára fenntartott zárt osztályára!

Nyolcvanegy évvel a beszélgetés után az olvasó joggal teszi fel a kérdést: a Dósa fiúk fején nem futottak -e át hasonló gondolatok? Nem kérdezték meg Újszászytól, mi végre ez a fene nagy felhajtás?
Igen, lehet, hogy átfutottak. Csakhogy ott volt az ezredesnek egy mondata, ami beléjük fojtotta a szót: a hírszerzési adatokra vonatkozott. Németország mozgósít!
A többi persze csak feltételezés volt, ami a mi lenne, ha kategóriába tartozik. De ki szólhatná meg Magyarország első számú kémét a feltételezésekért? Nem az a dolga? Nem azt várják tőle, hogy százalékokat számoljon, elemezzen, mérlegeljen, esélyeket és lehetőségeket latolgasson, prekoncepciókat gyártson, és hipotéziseket állítson fel?

Lehet, igen, lehet, hogy átfutott a fejükön. A múlt eseményeivel kapcsolatban sokszor csak feltevésekre hagyatkozhat az ember, így be kell vallanunk: nem tudjuk pontosan, mire gondoltak.

Újszászy kihúzta mellényzsebéből az óráját, felpattintotta a fedelét és megnézte mennyi az idő. Nagyon szép, régi divatú arany zsebórája volt, vékony lánc rögzítette egy belső gombhoz. Az idősebb, negyven feletti urak még előszeretettel használták ezeket az elavult, divatjamúlt zsebórákat, a fiatalok már karórát hordtak. Kérdő tekintettel nézett a Dósa fiúkra.
-Nem sürgetésképpen mondom, mindjárt fél tizenkettő. Cirka egy óra múlva a Belügyminisztériumban kell lennem...
-Kaphatunk egy kis gondolkodási időt? - kérdezte Dósa Laci, öccsére pislogva. Lajcsi merev arccal ült mellette, arca zárkózott volt, fülei vörösek, homlokát ráncolta.
-Persze - mondta könnyedén Újszászy. -További öt percet, sajnos többet nem.
Laci idegesen feszengve felnevetett. -Én három napra gondoltam.
-Három napra? Tudod mennyi idő három nap? Három nap alatt az ember háromszor is meghalhat a mi szakmánkban. Nem fiam. Most kell döntenetek. Most vagy soha. Ha nemet mondotok, szépen elköszönünk egymástól, s ti jobbra, én meg balra. Elfelejtjük ezt a beszélgetést, mintha meg se történt volna, hiszen nem is történt meg, ugye értitek?

A diákok fizettek, s elmentek. Most már csak a két középkorú hölgy maradt ott, meg a konyakozó urak, de ők is menni készültek. Új társaság érkezett, nyakig havasak voltak, fázósan, topogva verték le a lábukon lévő kalucsnikról a havat a bejáratban lévő, erre a célra rendszeresített, durva szövésű, hosszú-szálú. vastag, bordó szőnyegen. Laci az öccsére pillantott, Lajcsi visszanézett rá, felvonta a vállát, bólogatott. -Nem bánom - mondta a vállvonás.
Az idősebb Dósa fiú az ezredeshez fordult.
-Igent mondunk! Mikor és hol kell felesküdnünk?
-Már felesküdtetek.
Kérdő tekintet.
-Ja. Az előbbi "igennel". Nekem ennél több nem szükséges.
Finom, elegáns mosoly jelent meg a szája sarkában. Sok minden volt ebben a mosolyban, elfogadás, figyelmeztetés és alig leplezett öröm. Az elfogadás a fiúk "igenjének" szólt, mint ahogy az öröm kifejeződésének alig észrevehető halvány mosolyban kicsúcsosodó attitűdje is. A figyelmeztetés pedig annak, hogy mindaz, ami történt, és ami elhangzott, e pillanattól kezdve katonai titok!
Férfias, kemény arcát megszépítette a mosoly.

A Dósa fiúk megértették, nem volt szükség további magyarázatra.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-04 08:15:52

válasz eferesz (2021-11-03 14:42:50) üzenetére
Szia Szabolcs! Csak 50 évre titkosították, az már letelt! :) Úgyhogy, innentől kezdve a falig...Köszönettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3552
Időpont: 2021-11-03 14:42:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
A döntés megszületett, de jól van, tudom, hogy ezt az egészet nem is olvastam.
:)
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-03 08:46:06

válasz sailor (2021-11-02 11:36:44) üzenetére
Jó ezekről a dolgokról beszélgetni Veled! Hozzásegít, hogy letisztázzam magamban a dolgokat.
Hozzászólásaid ebben jelentenek mérhetetlenül nagy segítséget, amelyért újra köszönetet mondok!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-03 08:42:07

válasz Bödön (2021-11-03 08:09:15) üzenetére
Javítom magamat: látom, már itt, ebben a részben igent mondtak az ezredesnek!
Felmerülhet az olvasóban (mint ahogy a leszármazottakban is felmerült) , miért mentek bele? Rosszul mérték volna fel a kockázatokat? Végül is fiatalok voltak és a fiatalok gyakran döntenek elhamarkodottan.
Nincs válasz, egyszerűen nem tudjuk. Érdekes dolog ez. Történelmi személyiségek esetén is felmerül: miért éppen úgy döntöttek, ahogy?
Csak találgatni lehet.
Úgy gondolom, nem baj az, ha egy regényben nyitott kérdések maradnak. Életszerű, hiszen a való életben sem minden logikus, nem minden magyarázható.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-03 08:31:15

válasz sailor (2021-11-02 11:26:00) üzenetére
Egy dolog azonban biztos: az ezredes és a fivérek közti megbeszélés, és annak eredménye (ami a következő részben lesz) messzemenő hatást gyakorol majd a család egész további sorsára, a főszereplők életére!
Jó látod, a fivérek közül Lajos tűnik bizonytalannak, neki vannak inkább kétségei. Később az Egyesült Államokban élvén, sokat töpreng majd az eseményeken, mit, hogy kellett volna.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-03 08:23:27

válasz sailor (2021-11-02 11:16:19) üzenetére
Tény és való, h a magyar kormány emberei sikeres tárgyalásokat folytattak a különbéke (kiugrás) ügyében Molotovval. Nem rajta, és a keze alá dolgozó csapaton múlt, h még se sikerült az akció. A német titkosszolgálat sem tétlenkedett. Ma már tananyag, iskolában tanítják, mi és hogyan történt, melyek voltak az okok. Ebben a regényben nem mehetek el a történelmi tények mellett, de csak annyiban kerülnek majd terítékre, amennyiben összefüggnek a D. család életével, sorsával.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-03 08:09:15

válasz sailor (2021-11-02 11:05:12) üzenetére
Szia Sailor! Újszászy nem kitalált személy, történetünk idején ő volt a magyar katonai hírszerzés főnöke. Történelmi tény, h Horthy személyes utasítására kezdte el megszervezni a különbékét előkészítő tárgyalásokat, illetve, h ezek a tárgyalások titokban folyhassanak. Náci-ellenes nézeteiről ismert volt. Fantasztikus élete volt, kalandregényt lehetne róla írni, de ez a regény persze nem róla szól, hanem a könyvben szereplő családokról, az ő sorsukról.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-02 11:36:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon érdekel az ezredes mit ér el...és
mi miatt nem sikerült...

Gratulálok,csoda jó elemzéseidre és utánajárásdra!

Nagy elismeréssel:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-02 11:32:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Senki nem tudja megmondani most még, hogy is tudhatná, hiszen senki nem lát bele a jövőbe, hogy egy nemlétező, csak hipotetikusan feltételezett háborúban Magyarországnak arra lesz, arra lehet szüksége, hogy "kiugorjon" belőle (vagyis cserbenhagyja szövetségeseit, elsősorban Németországot) és különbékét kössön. "
Szinte senki Sem foghatta fel!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-02 11:26:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt


Nagyon különös,hogy csak öt percet kaptak a fiúk
döntésre!
Gondolom ez is az ezredes emberismeretén múlott...
felértékelte öket...szinte elpöe tudhatta mit felelnek...
és ki tudja,talán alaposan utánuk is nézett´
a neszélgetés elött!
A Dósa fiúk közül,úgy látszik Laci határozottabbb,
Lajcsi sokszor megy utána!Esetleg kételkedöbb...ki tudja
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-02 11:16:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
elszállt

Nagyon jól elemezed az ezredes különös
adottságát,elörelátását.Sokan,a legtöbben még
biztos egy optimista kimenetelt tartottak reálisnak!
Ha fel is tünt a kétely,el lett.ki magyarázták,megnyugtatták
magukat olcsó propagandával.
Nagyon hasonlit a mai világ felfogására.
Mi Sem akarunk,merünk szembenézni a tényekkel..
csak mikor ´megtörténik´akkor látjuk igazán a
mulasztasunkat...kényelmünket elöbbre taqrtottuk
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-02 11:05:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"Minden békés, minden nyugodt. Az ország örvendetesen gyarapodik, folynak a bécsi tárgyalások az elcsatolt területek visszaadásáról. A Felvidék jó része már visszakerült, most remélhetőleg Erdély jön!
Az emberek élnek, dolgoznak, reménykednek. "
i

Legutóbb történt

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022