HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-11-08

A lajtorja 103.

23. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

-Üdv a fedélzeten uraim. Ettől a perctől fogva önök szervezetileg a Belügyminisztérium Nyilvántartó Irodájához tartoznak, vagyis a HM VI-2. Osztálya a VKF 2. Osztálya elnevezés alatt működő egységéhez - folytatta, beszédmodort váltva, meglepően ridegen, katonás stílusban. Egészen megváltozott, most katona volt, nem egy kedélyes pesti bácsi. Főtiszt, úgy beszélt, ahogy feljebbvaló beszél a beosztottal. Szikár, száraz hangon rendelkezezett.
-Az áthelyezést elrendelő parancsot szolgálati úton megkapják!
Egységük tartalékban marad egészen addig, ameddig az események szükségessé nem teszik bevetését. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Dósa László tartalékos hadnagy továbbra is a Mefternél dolgozik, s éli mindennapos életét, mintha mi se történt volna, és Dósa Lajos is folytatja tanulmányait az egyetemen. Felettesük, Dósa Lajos esetében, mivel ő civil alkalmazott lesz: főnökük, elvileg Rumy Lajos őrnagy, de ha eljön az idő, a parancsokat közvetlenül tőlem kapják majd, ha nem is személyesen, hanem futár útján, vagy egyéb más módokon. Mihelyt szükség lesz az egység bevetésére, üzenek, addig maradjanak a fenekükön, s viselkedjenek úgy, hogy személyüket illetően a lehető legkisebb kétség, vagy találgatás se merüljön fel katonai beosztásukról, vagyis, arról, hogy kémelhárítók. A családot sem tanácsos beavatni, én nem tenném, felesleges lenne bajba sodorni őket!
Elgondolkozva nézte a fivéreket.
-Legjobb lesz, ha németbarátnak tettetik magukat a külvilág szeme előtt, azt hiszem, nem okoz különösebb nehézséget Önök számára...-egy cseppnyi gúny rezgett a hangjában, ahogy e célzással visszautalt a korábbi beszélgetésre.

Dósa Laci valamit kérdezett volna, már éppen belekezdett, szóra nyitotta a száját, az ezredes azonban rácsattant.
-Hallgasson hadnagy! Most én beszélek! Tudom, mit akar kérdezni, s a válaszom az, hogy igen! Adott esetben az általunk végzett tevékenység igenis szövetségesünk ellen irányul! Az akciókat, amelyek végrehajtására az ország legfelsőbb vezetőitől kapok utasítást, én magam fogom megtervezni, és egyes egyedül én fogom ismerni a teljes egészet, ahogy egymásra épülnek a részletek. Önök a feladatnak csak azt a részét ismerhetik, amivel meg vannak bízva. Az egység tagjai fedőnevükön fogják egymást szólítani, senki nem tudhat arról mi az egység tényleges létszáma, mi a másik feladata, kivéve, ha egy-egy esetben, az akció összehangolása érdekében erre lesz szükség. A biztonság miatt van -tette hozzá. -Így ha elkapják Önöket, tüzes vassal kényszerítve sem lesznek képesek kiadni az Önökre bízott titkokat. Egyébként szolgálati helyükön meg fogják kapni azokat a ciánkapszulákat, amelyeket a legvégső esetre rendszeresítettünk! A nyelvük alatt tartandó! Elvárom embereimtől, hogy élve ne kerüljenek az ellenség kezébe, legyen bár az az "ellenség" a saját szövetségesünk!

-Apropó, életveszély - folytatta. -Néhány szót erről is. Tudniuk kell: minden oldalról vadászni fognak önökre a titkos információkért, s így attól a pillanattól kezdve, hogy az akció elindul, s az egység bevetésre kerül, úgy élnek majd, mint az űzött vad. A konspirációt és módszereit, rejtjelezés, rádiózás, jelszavak használata, kapcsolattartás, önvédelem, és a többi, majd megtanulják, utasítom Rumyt, hogy gondoskodjon kiképzésükről. A kiképzés idejére kikéretem önöket, Dósa Lászlót a munkahelyéről, Dósa Lajost pedig az egyetemről. Van kérdés?
-Nincs - mondták a fiúk összenézve, majdnem egyszerre.
-Jól van. - Kinézett az ablakon, de nem a forgalmat nézte, nem is a téli utca-képet, valami mást keresett tekintetével. Megtalálhatta, mert visszafordult a fiúkhoz, és mosolyogva, könnyed hanghordozással megszólalt. Most újra az a tüchtig, "civil" úriember volt, akinek a fivérek az első percekben megismerték. Nem úgy beszélt, mint parancsnok szokott az alárendeltjeivel, hanem úgy, mint egy atyai jóbarát a gondjaira bízott fiatalemberekkel. Hangja nyájas volt, lágyan csengett, s az arca is ellágyult. Halkan beszélt, majdnem suttogott. Amit kérdezett, nagyon triviális volt és egyáltalán nem illett az előzőekhez.

-Tudják Önök mi a haza és mi a hazaszeretet?
Fürkésző tekintettel nézett a fivérekre.
Laci felvonta a vállát, Lajos pislogott. Mit akar ezzel?
-No, tudják hát?
-Igenis - mondta Laci. -Haza, a szülőföld. A család. Apám, anyám, testvéreim, barátaim, az itt, ezen a földön élő emberek. Történelmünk, múltunk, jelenünk, jövőnk, emlékeink, hagyományaink. Minden fa, minden bokor, minden rög. Úgy gondolom, ha ezeket szeretem, akkor a hazámat szeretem!
Egyenesen az ezredes szemébe nézett, hangja izzott, arcát elöntötte a vér.
Újszászy komoly, kissé töprengő tekintettel nézte a lángoló arcú fiút.
-Helyes - mondta. -Ám ez civil megközelítés. Számunkra, magyar katonák számára a hazaszeretet a feljebbvalótól kapott parancs azonnali, maradéktalan végrehajtása. Ezt tartsák szem előtt!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-12-01 16:56:15

válasz Erdős Sándor (2021-12-01 04:51:52) üzenetére
Igen, ezt én is tapasztaltam.:) Köszönettel: én
Alkotó
Erdős Sándor
Regisztrált:
2021-11-18
Összes értékelés:
59
Időpont: 2021-12-01 04:51:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hazaszeretet... nehéz meghatározni a fogalmat.
Kinek-kinek mit jelent.
Örömmel olvastam az írásodat.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-25 07:53:12

válasz sailor (2021-11-22 12:31:06) üzenetére
Köszönöm Sailor, rajta leszek! :) Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-22 12:31:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Vannak azonban ennek a sztorínak olyan mozzanatai, amelyek feledésbe merültek volna, ha a szereplők, jóval később, el nem mondták volna, mi, s hogyan történt."
Ezt különösen várom,hogy mit mondtak

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-22 08:09:48

válasz sailor (2021-11-22 07:40:59) üzenetére
Jól mondod: élet-halálra ment a játék, nagy volt a tét.
Sok mindent megírtak a történelem könyvekben, szakcikkekben. Vannak azonban ennek a sztorínak olyan mozzanatai, amelyek feledésbe merültek volna, ha a szereplők, jóval később, el nem mondták volna, mi, s hogyan történt.
Remélem sikerül majd átadnom....
Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-22 08:05:05

válasz sailor (2021-11-22 07:31:00) üzenetére
Szia Sailor! A történelem igazolta Újszászyt. Amit ő vizionált, bekövetkezett. Beléptünk a háborúba, és sajnos a vesztes oldal mellett kötöttünk ki. Jöttek az oroszok. nem volt más lehetőség, mint az, hogy kiugorva különbékét kössünk. Az angolok, franciák szóba se álltak velünk, Molotovhoz küldtek. Molotovval lehetett beszélni, kemény feltételeket szabott, de nem volt más kiút. Már úgy látszott, sikerül...de a németek is résen voltak. A többi ismert. Itt a regényben mindezekről szó lesz, de csak annyira, amennyire a szereplőket érinti.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-22 07:45:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
élet halálra megy
akartam

"-Tudják Önök mi a haza és mi a hazaszeretet?"
Erre a kérdésre részükröl egész más formában jön a felelet:
" Számunkra, magyar katonák számára a hazaszeretet a feljebbvalótól kapott parancs azonnali, maradéktalan végrehajtása. Ezt tartsák szem előtt!"
Hu...!

Gratulálok nagyon értékes íráodra!
Üd:sailor
Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-22 07:40:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Adott esetben az általunk végzett tevékenység igenis szövetségesünk ellen irányul!"
Itt is látszik milyen bonyolult és körülményes lesz a feladatuk...
amiröl csak feladatuk egy részét ismerhetik meg...at öbbi titok nekik is...
és...ez aztán nagyon komoly:
". A biztonság miatt van -tette hozzá. -Így ha elkapják Önöket, tüzes vassal kényszerítve sem lesznek képesek kiadni az Önökre bízott titkokat. Egyébként szolgálati helyükön meg fogják kapni azokat a ciánkapszulákat, amelyeket a legvégső esetre rendszeresítettünk! A nyelvük alatt tartandó! Elvárom embereimtől, hogy élve ne kerüljenek az ellenség kezébe, legyen bár az az "ellenség" a saját szövetségesün"
...itt nincs és nem is lehet mellékbeszélés...élet-halára megy
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9143
Időpont: 2021-11-22 07:31:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Most kezdödik igazán még mielött szolgálatba lépnének...
mert ezek betartása Sem könnyü...söt:
"Mihelyt szükség lesz az egység bevetésére, üzenek, addig maradjanak a fenekükön, s viselkedjenek úgy, hogy személyüket illetően a lehető legkisebb kétség, vagy találgatás se merüljön fel katonai beosztásukról, vagyis, arról, hogy kémelhárítók. A családot sem tanácsos beavatni, én nem tenném, felesleges lenne bajba sodorni őket!"
Igen és a családot Sem,mert akaratlanul is elszólhatja magát egy egy közülük!
Az ami romantikusnak tünt talán eddig nekik,kezd nagyon komoly lenni
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2021-11-10 08:20:21

válasz hundido (2021-11-10 06:21:44) üzenetére
Szia! Valóban így van, ahogy írod! Beleképzelni is nehéz ép ésszel. Fiatalság bolondság szokták mondani. Ilyen feladatot, ekkora kockázatot tényleg csak fiatal korában vállal el az ember.
A D. fiúk döntésének messzemenő következményei lesznek: életük, sorsuk, további jövőjük!
A regényben ezekről még sok szó esik.
Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2021-11-10 06:21:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Ez a rész is nagyon tetszett. Nem könnyű az ilyen megbizatás. Élni az életüket, közben bármikor jöhet a parancs. Titkolózni a család előtt, konspirálni, ez sem könnyű, mégha kapnak is kiképzést. Ha vállalták, ez a feladat-"a magyar katonák számára a hazaszeretet a feljebbvalótól kapott parancs azonnali, maradéktalan végrehajtása."
üdv hundido

Legutóbb történt

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022