HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1938

Írás összesen: 52462

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / mese
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2021-11-29

Hová tűnt a Télapó?

Ott, ahol a hófellegek tornyosulnak, ott, ahol a legfinomabb mézeskalácsok sülnek, ott, ahol szinte mindig esik a hó, ott lakik a Télapó.

Ezen a télen is, mint mindig, a manógyárban nagyon sok kéz dolgozott azon, hogy a gyerekek időben megkapják ajándékukat. Volt, aki a leveleket csoportosította, volt, aki felolvasta, néhányan az ajándékokat válogatták, csomagolták. Mások zsákba tették a csomagokat, majd a raktárhoz vitték, hogy ott a szánra kerüljenek.

Az egyik manó fennhangon betűzött egy levelet:
- Mi a csodát kérhet ez a gyerek? nyodzomzőg? Vagy mi is ez?
- Fordítsd meg a levelet!
- Olvasd visszafelé, hátha úgy van értelme! - kiáltozták a manók.
- Add csak ide! - kérte Fahéj a levelet. - Majd én megpróbálom kisilabizálni. Őőő... kérlek szépen, gőz-moz-dony. Igen, gőzmozdonyt kér! - rikkantotta örömmel.
- Én a helyében egy olyan tollat kérnék, amivel szépen és olvashatóan tudnék írni! - dünnyögte a manó, aki nem boldogult az előbb a levéllel. Annyiszor kértük már a gyerekeket, hogy szebben írjanak! Nem vagyunk mi kódfejtők! De hiába, mindig akad egy-két ilyen levélke.
Aztán tovább folyt a munka. Egyszer csak éktelen ordítás hallatszott.

- Télapó! Télapó! Té-él-a-a-póó!!!!
- Mi a baj? Miért ordítasz úgy, mint a fába szorult féreg? - kérdezte Fahéj.
- Miért, miért? Mert sehol sem találom Télapót, és egy fontos dolgot kell megmutatnom neki, ugyanis több hiper-szuper újítást csináltam a szánján. Télapóóóó! - kurjantotta újra Mikka.
Fahéj befogta a fülét.
- Kérdezted már Minkát?
- A karácsonyi tündér most nem ér rá. A manóvarrodában varrják Télapó új ruháját, mert a régi az évek során nagyon megkopott. Ilyenben csak nem jelenhet meg a gyerekek előtt! Ráadásul Minka még a manók új sapkáját is tervezi. Azt mondja, a mostani túl unalmas. Többféle fazon lesz. Egész jók, én már láttam! De igazad van, egy próbát megér, megkérdezem tőle.
- Sajnos, nem láttam ma Apókát - felelte Mikka kérdésére Minka. - Nézd, milyen csuda klassz ez a fazon! Na, mit szólsz?

Azzal Mikka fejébe húzott egy zöld sityakot, amin fehér hópihék voltak.
- Jó, de most nem érek erre rá, sürgősen meg kell találnom!
Már majdnem kiért a műhelyből, amikor Minka utána kiáltott:
- A kedvenc helyén nézted már?

Tényleg, oda még nem kukkantott be. Hamarosan megtalálta a Télapót, aki szomorúan üldögélt karácsonyi hóbarlangjában. Mályvacukorkát szopogatott, hozzá forró teát kortyolt, halk zene szólt.
- Na, végre, hogy megtaláltalak! Nem hallottad a kiáltásaimat?
- De, hallottam valamit - felelte rezignáltan.
- Szóval, azért jöttem, hogy elmondjam, milyen szuper módosításokat csináltam a szánodon. Nemcsak a ruhád lesz új, hanem a járgányod is modern lesz. Tettem bele helykeresőt is. Ez egy olyan kütyü, hogy ha beírod az úti célt, ripsz-ropsz, hipp-hopp, odarepít, nem kell térkép, hógömb. Szereltem be még ülésfűtést, mert tudom, sokszor fáztál a hosszú úton. Aztán még egy hófelhőterelőt, hogy ne keveredj hóviharba. Na, milyen vagyok?
Büszkén kihúzta magát, várta a hatást, a dicséretet, de Télapó nem szólt semmit. Ekkor már tudta Mikka, hogy nagy baj van.
- Ó, én csak itt beszélek, de látom, beteg vagy. Talán valami nyomja a szívedet? Nekem elmondhatod!
Azzal lekuporodott Télapó lábához.

- Kedves vagy! Köszönöm a sok jó ötleted, amivel megkönnyíted az utazásom. De érdekel valakit, hogy mi jár az eszemben, én mit szeretnék? - sóhajtott szomorúan.
- Min tépelődsz? Meséld el! Neked is van kérésed? - csodálkozott a kismanó. - Hááát, erre tényleg nem gondoltam! De szerintem más sem! Majd kitalálunk valamit.
- Először is: szomorú vagyok amiatt, hogy az emberek egy napba akarják belegyömöszölni a szeretetüket, ahelyett, hogy egész évben ezt tennék. Nemcsak ezen a napon kellene kimutatni az érzelmeiket! Nemcsak ekkor kellene kedvesnek lenni egymással! Aztán egyre több a szegény gyermek, akiknek nem, vagy csak alig csurran-cseppen valami. De tudom, vannak olyanok, akik ezen a napon is hiányt szenvednek.
- Kedves Télapó! Te mindent megteszel! Az embereknek kellene jobban összefogni, segíteni egymást. Akinek van, annak ilyenkor -, de akár az év más napjain is - ki kellene nyitnia a szeretetzsákját, és szétosztani a rászorulók közt. Láttam a hógömbömön, hogy akadnak ilyenek. Igaz, lehetnének többen is! Te teljesíted azoknak a gyermekeknek a kívánságait, akik neked levelet írnak, vagy segítséget kérnek tőled.
- Neked mi lenne a vágyad?
- Háát..., de ne nevess ki! Napsütötte helyre szeretnék utazni, a tengerben lubickolni, finom szörpöt iszogatni. Nézd csak! Varrattam is hozzá egy új ruhát, ami odaillő.
Levette a köpenyét, és ott állt zöld fehér csíkos pólóban, rövid piros nadrágban, rajta nadrágtartó, amit hópihék díszítettek. A fejébe egy zöld baseball sapkát nyomott, és feltette a piros keretes napszemüvegét.
- Na, mit szólsz? - vágta magát terpeszbe, a karjait pedig széttárta.

Mikka igyekezett komoly maradni, mert így a Télapó nagyon viccesen nézett ki.
- Ő... ő... hát... izé... nagyon furcsa vagy, olyan szokatlan, de nem rossz! - tette hozzá azonnal. - De még van két nap karácsonyig, addig megvalósítható az álmod. Ülj fel a szánra, a helykeresőjébe beírjuk, hogy: na-pos táj ten-ger-rel, és ha megnyomod a zöld gombot, odarepít. Mindjárt befogom Mokkával a rénszarvasokat, aztán mehetsz is! Visszafelé azt írd be: Lappföld. Nyomd meg a zöld gombot, és ide érkezel. Így jó lesz?
Nemsokára ott állt a szán, és huss, Télapó elsuhant vele.
- Neki is jár egy kis pihenés, igaz Mokka? De kérlek, ne szólj senkinek!
Habakukk azonban keresni kereste Télapót, de persze hiába. Kétségbeesve szaladt Minkához.
- Biztos elrabolták! Ilyen nincs, hogy csak úgy ukmukfukk, köddé váljon!
- Valóban szokatlan, hogy nem szólt senkinek, hogy hova megy - válaszolta Minka.
- Tudod mit? Vedd elő a manósípod, és hívj össze manógyűlést!
Habakukk úgy fújta a sípját, hogy céklavörös lett tőle a feje. Minka felállt egy zsámolyra, és szót kért.
- Kedves Manókáim! Drága Télapókánkat nem találjuk sehol. Habakukk tűvé tett mindent, de nem lelte meg. Mindenki tegye félre a munkáját, mert most az a legfontosabb, hogy ráakadjunk Apókára! Remélem, nem történt semmi baja! - mondta aggódva Minka.

- Mit tegyünk? - hallatszott mindenfelől.
- Alakítsatok ötösével manónyomozó csoportokat, nézzetek be mindenhová! Keresés indul!
A manók szétszéledtek a szélrózsa minden irányába. Egész Lappföldön nem volt olyan hely, ahová ne kukkantottak volna be. Beköszöntött az este. Fáradtan rogytak le, széttárták kezüket. Minka szeméből egy könnycsepp gördült ki. Ekkor érkezett meg Mikka és Mokka.
- Figyeljetek! Írtunk egy télapó rap-et!

Itt van, itt a Télapó,
Esik, hullik már a hó.
Ki az, aki szereti?
Na ki? Na ki?
Hát mindenki!!!
Nagy puttonyát leteszi,
Vehet belőle mindenki.
Esik, esik, havazik,
Télapóka érkezik! Hej!

Akkor lepődtek meg, amikor a produkciójukat nem tapsolta meg senki.
- No, mi baj? Miért lógatjátok az orrotokat? Mi ez a gyászos hangulat? - érdeklődtek.
- Érkezik. Érkezik? De hol van? Ha nem tudnátok, eltűnt, köddé vált, felszívódott.... Egész nap kerestük, kutattuk. Sehol sem találtuk - mondta szomorúan Habakukk.
- Hol voltatok? Miért nem jöttetek a manógyűlésre? Nem hallottátok a gyűlésre hívó sípszót?! - faggatta őket Minka. - Télapókának ugyanis nyoma veszett. Felforgattunk mindent, belestünk mindenhova.
Mikka és Mokka lehajtották a fejüket.
- Á, szóval ti tudtok valamit! Igaz? - szólt szigorúan Minka.
- Bocsánat, hogy nem jöttünk, de ezzel a dallal akartuk megörvendeztetni Télapót, ha majd visszatér. Szegénytől senki nem kérdezte meg eddig, hogy ő mit szeretne.
Halk moraj hallatszott.

- Igen - folytatta Mokka. - Ő mindenkit meglep, segít, teljesíti a kívánságokat. Valaki megkérdezte egyszer is tőle, hogy ő mire vágyik, mihez lenne kedve?
- Tényleg, ez nem jutott az eszünkbe még soha! - felelte halkan Minka.
- Na látod! Nekem reggel elmesélte, hogy miért szomorú, mi a szíve vágya. Mi pedig - fogta át Mokka vállát - elküldtük a tengerhez, mert még soha nem fürdött benne. A parton elkortyolgat néhány pohár szörpikét. Varratott is magának erre az alkalomra egy nyári télapóruhát. Megígértük, nem szólunk senkinek. Lehet, hogy téged is be kellett volna avatnunk, és akkor nem lett volna ilyen felfordulás.
- Tényleg! Az a furcsa ruha! Azt hittem, az is valakinek a kívánsága volt - mondta Minka.
- Igen, és az a valaki a Télapó volt! De ne búsuljatok! Tanuljuk meg ezt a vidám dalt, és köszöntsük, mert néhány perc múlva érkezik, láttam a télapóradaron - rikkantotta Mikka.
A manók előkapták a hangszereket. Hamarosan zengett manóműhely. A szán a szokásos helyen landolt. A manók odasereglettek és rákezdtek a nótára. Télapó meglepődve hallgatta őket.
- Annyira hiányoztál! Úgy aggódtunk érted! - hangzott mindenfelől.
- Ne haragudjatok! Máskor előre szólok, ha elutazom. Ez egy hirtelen ötlet volt. Nem is gondoltam arra, hogy esetleg kereshettek.

- Semmi baj, kedves Télapó! Mikka mindent elmesélt. Sajnáljuk, hogy rád nem gondoltunk! Ígérjük, hogy ezentúl téged is megkérdezünk, hogy mire vágysz! - simogatta meg a Télapó karját Minka. Mutasd meg a nyári ruhádat! - kérlelte huncut mosollyal az arcán. - Annyira szeretnénk látni benne!
Lekerült a palást, a manók szélesen vigyorogtak, aztán Télapóval együtt táncra perdültek, együtt énekelték dalukat. Minka néhány önként jelentkező közreműködésével bemutatta az új sapkákat, amelyek nagy tetszést arattak a manók körében. Apóka kis barátai gyorsan megpakolták a szánt. Télapó örült, hogy ilyen kényelmes, mindennel felszerelt járművel utazhat. Mókás ruháját jól elzárta, hátha máskor is szüksége lesz rá. Az újat a székre készítette, hogy reggel csak bele kelljen ugrania.
Elmondta a hóvarázsló varázsigét, hisz a karácsony akkor szép, ha gyönyörű hó borítja be földet, a fákat:
Hullj hó, hullj hó,
pille, szállj,
havas legyen reggelre a táj!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-12-05 06:10:35

válasz T. Pandur Judit (2021-12-04 20:21:10) üzenetére
Szia!
Köszi kedves szavaidat, örülök, hogy tetszett. A megjlenéssel kapcsolatban, hát igen, sokszor olyan is olvasható, ami lehet, hogy nem a legjobb, de vmiért a szerkesztők beválogatják, de lehet, hogy épp ismerős az írója vkinek. Az én meséim is azért teret kapnak, szerencsére. Ráidóban, újságokban, tankönyvben is van egy, ill. a TV-ben is mesélték már. A gyerekek is válaszják mesemondóversenyre. Szóval azért meésim szerencsére itt-ott előbukkannak. Üdv hundido
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5610
Időpont: 2021-12-04 20:21:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Katalin!

Tanulságos, de nem didaktikus, aranyos, de nem szirupos, itt ott szomorkás, máshol humoros - nagyon jó ez a meséd is.
Éppen ma olvastam egy olyan eszetlen Télapó mesét egy hetilapban, hogy nem győzöm azóta is csóválni a fejem. Valahogy nem azok az alkotások jelennek meg, amik megérdemelnék a nyilvánosságot, például ez a mese.

Judit
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-12-03 11:53:34

válasz eferesz (2021-12-03 07:40:37) üzenetére
Szia!
Örülök, a mese felnőtteknek is időnként jól jön. Üdv hundido
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3385
Időpont: 2021-12-03 07:40:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido!
Szeretem a meséket.
:)
Köszönöm.
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-12-03 06:07:34

válasz Kőműves Ida (2021-12-02 13:02:12) üzenetére
Szia!
Köszi a kedves szavakat. Ezt már régebben írtam, csak ide nem tettem fel. Örülök, ha tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6995
Időpont: 2021-12-02 13:02:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves hundido!

Nagyon ötletes, frappáns mese volt.
Élvezetes olvasmány felnőtteknek is. :)

Szeretettel,
Ida
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-11-30 06:27:50

válasz sailor (2021-11-29 11:11:09) üzenetére
Szia!
Igen, jó időnlént elmerülni a mesék világába a felnőtteknek is. Ez a mese régebben íródott, de gondoltam ide is felteszem. Itt már modernizálnak a manók, hisz szegény Télapó mire mindenhova eljut, fázhat, ázhat. A szuperszán sok problémát kiküszöből.
Örülök, hogy tetszett ez a mesécske. Üdv hundido
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2458
Időpont: 2021-11-30 06:24:23

válasz Bödön (2021-11-29 08:13:35) üzenetére
Szia!
Köszönöm kedves szavaidat, örülök, ha tetszett ez a mese. Bizony, akik teljesítik a kívánságainkat, ők is vágyhatnak valamire.
A másik, hogy tényleg nem egy napba kell beletuszkolni a szeretetünket.
A lelkében sokan megmaradnak gyermeknek és ez jó.
üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
8603
Időpont: 2021-11-29 11:11:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Hundido!

Köszönet ezért a szép meséért!
Ilyenkor Karácsony táján a felnöttekben is megélénülnek
a gyermeki emlékek!

Nagyon tanulságos történet,hogy legyen szemünk elött
mások kivánságai is,ne csak magunkra gondoljuk.

Különösen tetszett ez a rész még:
"Nemcsak a ruhád lesz új, hanem a járgányod is modern lesz. Tettem bele helykeresőt is. Ez egy olyan kütyü, hogy ha beírod az úti célt, ripsz-ropsz, hipp-hopp, odarepít, nem kell térkép, hógömb. Szereltem be még ülésfűtést, mert tudom, sokszor fáztál a hosszú úton. Aztán még egy hófelhőterelőt, hogy ne keveredj hóviharba. Na, milyen vagyok?"

...Télapóéknál is megy az újítás...

Szeretettel gratulálok:sailor

Szép napot!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10243
Időpont: 2021-11-29 08:13:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Tanulságos mese, melyből megtudhatjuk, h a Télapónak is vannak vágyai, elképzelései. Jogos kérdés, amit felvet: az emberek miért egyetlen napba akarják belesűríteni a szeretetüket? DE várják Őt kicsik és nagyok, hogy ha egyetlen napra is , megszépítse az életüket, örömet, boldogságot hozva. Tetszett, örömmel olvastam, mintha még én is gyermek lennék! Üdv: én

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Ilja Ehrenburg: Utolsó szerelem címmel a várólistára

pusztai alkotást töltött fel Feketerigó címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) folyópart című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Télen című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Télen címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Fritz kalandjai: Tudod mit...? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Egy elhunythoz címmel a várólistára

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fritz kalandjai: Tudod mit...? című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Csillag című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Hol vagy? című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Félreértés című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Hol vagy? című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Havazott című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Egy elhunythoz címmel a várólistára

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Zoltanovic bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Magamban című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kristályomhoz, szabadon című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) találkozás magammal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Oda van beírva című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022