HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2021-12-10

A lajtorja 106.

26. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Médyvel való megismerkedése teljesen felforgatta a nagyobbik Dósa fiú életét, amelynek időkeretét addig a munkán kívül a család és a baráti társaság körében eltöltött számosan sok óra uralt. Szombat estéit most már rendre a Giza néni budafoki házánál rendezett kártyapartik töltötték ki, (jobbára tarokkoztak, de a bridzsezés is dívott) vasárnap pedig a kislányt és édesanyját kísérgette szentmisékre a Bakáts térre. Horribile, ott is ebédelt gyakran Lenke néniéknél a Ráday utcában, amit apja, anyja és testvérei igen csak zokon vettek, s míg ki nem derült, mi van a háttérben, nem is igen értették.
Abban az évben már valamivel jobban ment a Herderics családnak, Lenke a kormány "trafikprogramjának" keretében kapott egy kis boltot Krisztinavárosban. A dohányáruk, és más egyéb cikkek: levélpapír, képeslap, (anziksznak is mondták) bélyeg, boríték, írószer, itatós-papír, kabala-figurák és a többi csecsbecs) eladásából származó, nem túl nagy, de tisztességes megélhetést biztosító jövedelem sokat lendített. (Jellemző azért erre a viszonylagos "jólétre", hogy Lenke gyalog járt át a Bakáts térről a Krisztinavárosba, hogy spóroljon, mert a villamoson már hét fillérbe került egy szakaszjegy.)

Május végén Dósa Laci eljegyezte a Herdericsék Médyjét. Az eljegyzés majdhogynem titokban történt, csak néhány közeli jóbarát tudott róla, köztük volt Evetovics János, Laci gimnáziumi cimborája. A gyűrűváltást követően, amit, el kell mondanunk, meglepetéssel és örömmel fogadtak mindkét családnál, most már nem kellett gardedám ahhoz, hogy találkozzanak. Ettől kezdve mozgásterük kibővült, közös programjaik változatosabbá váltak: színház, opera, mozi, zenés kávéház, éjszakai lokál, bálok, hangulatos budai kisvendéglő, múzeum, és tárlat látogatás, kirándulás szerepeltek a listán. Gyakran csak ketten mentek, időnként társasággal, barátokkal.

Médy számára örökre emlékezetes maradt a "Sípos"-nál töltött este Óbudán, nagymama korában is gyakran emlegette. Laci itt húzatta a cigánnyal először a nótát, ami később kedvence lett: "jaj de szép két szeme van magának, nincsen a világon ilyen senki másnak"

Nagy port vert fel egy pletyka-szintű hír, városszerte rebesgették: Ekhart Tibor, a Kisgazda Párt elnöke sutyiban az USÁ-ba utazott, hogy a kormány, vagy talán egyenesen Horthy biztatására kapcsolatokat építgessen az Egyesült Államok hivatalos köreivel. Dósáéknál is megvitatták odahaza ebédnél az állítólagos eseményt. Laci és Lajcsi visszaemlékeztek Újszászy szavaira, amikor az ezredes arról beszélt, hogy, ha a szükség úgy hozza, az ország vezetésétől kap majd parancsot a különleges egység (az ő csoportjuk) bevetésére. Összenéztek az asztal fölött, de az apjuknak nem mondtak egy árva szót sem. Beigazolódni látszott az ezredes feltételezése, hogy Horthy lázasan keres valamiféle kiutat a túl szoros német-magyar kötődésből. Hintapolitika? - tették fel a kérdést később egymás között.
-Az - mondta Laci. -Ja. Natürlich. Most már világos. De hát Bethlen Gábor is ezt tette anno. Hja, a kényszer nagyúr.

A kutyák olyanok, mint az emberek. Vagy első pillantásra megszeret egy kutya egy embert, vagy sose. Rici, Médy nagy, barna-foltos-mellényű dobermanja e tekintetben legalább is olyan volt, mintha ember lenne, zajos örömmel fogadta minden alkalommal Lacit, ahányszor csak megérkezett hozzájuk: ráugrott, farkát csóválta, ugatott, leheveredett a lába elé, hátára fordult, s négy lábát az égnek emelte. A fiú viszonozta a kutya érzelmeit, szerette Médyt, így hát a kutyáját is szerette. Rici, Vótánra, az ő kutyájára emlékeztette, bár a vizsla, most már, élete delén méltóságteljesebb, komolyabb jelenség volt, nem olyan kis tapsifüles, ugrabugra valaki, mint Rici.
Csodájára jártak a szomszédok a Médy kutyájának.

-Rici, nincs itthon újság - mondta Lenke néni a kutyának. -Felhoznál egyet a sarokról?
Rici felült, félrebillentette a fejét, figyelmesen nézett Lenkére.
-No eredj hát, itt a pénz!
Nyakörve alá csúsztatott egy zsírpapírba csomagolt pénzdarabot. Rici futott, futott, végig az előszobán, ki a gangra, le a lépcsőházban. Az ablakból figyelték. Elszaladt a sarokig, ott volt egy újság
árusító bódé. Megállt előtte, csaholt. A rikkancs ismerte, tudta, kihez van szerencséje, s, hogy milyen lapot olvas a gazdi. (A napilapot a kézbesítő minden reggel a bejárati ajtó kilincse mögé tette, amit Lenke időnként a móka kedvéért felhozatott Ricivel, az egy másik újság, egy népszerű képes magazin volt.)
Kivette a pénzt, s a lapot Rici kitátott pofájába helyezte. Fél perc, egy perc, s a doberman már fenn is termett a lakásban az újsággal.

Ennél is kacifántosabb mutatvány a besárlás.
-Gyere csak ide Rici - hívja Lenke néni a konyhaajtóból.
-Gyere, ülj le. Úgy. Lemennél bevásárolni?
Rici mozdulatlanul ül, minden izma megfeszül. Szélesen vigyorog, már, ha a kutyák tudnak egyáltalán vigyorogni.
-Jól van.
Lenke a nyakába akasztja a bevásárló kosárkát, beleteszi a pénzt, és egy cetlit a boltosnak, hogy mit kér.
-Na, aló mars! Ügyesen!

A kutya lement kosárral a nyakában a szomszéd házban található fűszereshez. A segéd kivette a pénzt, megnézte a cédulát, s megpakolta a kosarat.
-Kész, mehetsz.
Rici nem mozdult.
-Mi van? Eredj már!
Rici morgott.
-Ja, persze a visszajáró! Tessék!
Soha nem ment el, amíg meg nem kapta a visszajáró pénzt. Halálra röhögték magukat rajta. A szomszédok, akik látták, hasukat fogták. (Az egyik szomszéd, Weiszné mesélte el egyszer Lenkének, meg Médynek, mit művel a kutya odalenn az üzletben.)

Lenke életének 49. évében járt. Arca fiatalos üdesége mostanra már eltűnt. szeme csillogása se volt már az a régi, mély-tüzű villanás, ami egykor megdobogtatta a férfi szíveket. Volt valami betegsége, sokat köhögött. Az orvos azt mondta, nincs nagy baj, ez csak egy egyszerű, szimpla tüdőtágulás, ami viszonylag jól kezelhető: sokat kell tartózkodni a friss levegőn, kerülni a megerőltető fizikai tevékenységet (a jó doktor a napi 12-15 km gyaloglást is annak tartotta) s abba kell hagyni a dohányzást. Mindazonáltal felírt neki Hidrocodin tablettát, azt mondta, hogy az majd segíteni fog. Szedte is, segített is meg nem is. Főleg az éjszakai órákban kínozta a kellemetlen száraz, ugatásszerű köhögés. A gyógyszer hatására a nyák időnként felszakadt, amit bőséges köpet-ürítés követett. Tartott egy éjjeliedényt az ágya alatt erre a célra. A doki tanácsait persze nem tartotta be, hogyisne, majd pont ő fogja villamosozásra költeni a nehezen megkeresett pénzt, s majd pont ő fog lemondani a cigarettáról, az egyetlen élvezetről ebben a nyavalyás életben.
Lázasan készültek mindketten, (Médy is!) az első bemutatkozó-látogatásra Dósáékhoz Csömörre.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-12-12 16:29:33

válasz hundido (2021-12-11 09:56:39) üzenetére
Szia! Az 1939. év bővelkedett eseményekben, amelyekről lesz még szó. Lenkét, úgy tudom élete végéig elkísérte ez a betegség, ám így is magas életkort ért meg. A bemutatkozó látogatáson ott lesz! :) Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2021-12-11 09:56:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Tetszett ez a családot bemutató, de közben a politikai helyzetet is érintő történet. Rici imádnivaló kutya, aki szeret boltba menni, de a visszajárót is kiköveteli. Remélem Lenke betegsége stagnál, és nem lesz probláma, el tud menni a bemutatkozó-látogatásra. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-12-11 07:26:37

válasz sailor (2021-12-10 13:05:04) üzenetére
A "csalási sztorik", és a nagypolitika. Megpróbálom, mindkét oldalt megmutatni. Az olvasók döntik majd el, sikerült-e?

Köszönöm, h figyelemmel kíséred a történetet. Hozzászólásaid, észrevételeid nagyon sokat segítenek!

Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2021-12-11 07:22:48

Szia Sailor! Hétköznapok, mondhatnánk, még ha vannak is benne ünnepek. De az idő halad előre feltartóztathatatlanul. Ez az év békésnek tűnik, de sok olyan dolog történik itthon és külföldön, amiből már látszik. vihar közeledik!

Az Ekhart féle amerikai látogatás, ami történelmi tény,, csak annyiban érinti a D. fiúkat, amennyire mindenkit, a kihatásaiban. A kormány hintapolitikájának megvannak e korlátai, Anglia messze van, Amerika még messzebb, Németország pedig itt van, majdhogynem a szomszédban!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-12-10 13:24:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon okos lehetette ez a ´Rici"

Sajnos Lenke betegeskedik,de:
"A doki tanácsait persze nem tartotta be, hogyisne, majd pont ő fogja villamosozásra költeni a nehezen megkeresett pénzt, s majd pont ő fog lemondani a cigarettáról, az egyetlen élvezetről ebben a nyavalyás életben."
HU.-...!

Gratulálok nagyon szép ésertékes írásodra1

Üd:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-12-10 13:05:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

....és most jön egy nagyon szép,Médy kutyájáról!
N
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-12-10 12:52:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

ésw most jön az,ami nagyon befolyásolni fogja a Dósa fiúk életét
...gondolom
"
Nagy port vert fel egy pletyka-szintű hír, városszerte rebesgették: Ekhart Tibor, a Kisgazda Párt elnöke sutyiban az USÁ-ba utazott, hogy a kormány, vagy talán egyenesen Horthy biztatására kapcsolatokat építgessen az Egyesült Államok hivatalos köreivel."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-12-10 12:41:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

" Az eljegyzés majdhogynem titokban történt..."
és" Ettől kezdve mozgásterük kibővült, közös programjaik változatosabbá váltak: színház, opera, mozi, zenés kávéház, éjszakai lokál, bálok, hangulatos budai kisvendéglő, múzeum, és tárlat látogatás, kirándulás szerepeltek a listán."
Nagyon szép élményekben gazdag kikapcsolódások!
Ennél a résznél,különösen tetszett,ami a ´Siposnál´történt,ahol Laci húzatta:
" "jaj de szép két szeme van magának, nincsen a világon ilyen senki másnak"
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2021-12-10 12:32:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon tetszett ez a rész is!
Laci és Médy kapcsolata sokat ígérö!
"Horribile, ott is ebédelt gyakran Lenke néniéknél a Ráday utcában, "
...minden idejét ott tölti,amit a családja nem értett meg,még
ki nem derült,miért...kiért!
"Lenke gyalog járt át a Bakáts térről a Krisztinavárosba, hogy spóroljon, mert a villamoson már hét fillérbe került egy szakaszjegy.) "
hú,de megdrágult azóta!

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022