HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-01-15

A lajtorja 111.

31. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

A gőzös fújtatva rohan előre a lehulló alkonyatban. Ahogy kanyarodik a sínpár, az ablakból visszanézve látszik, hogy hátul széles csíkban vörös az ég alja, s ebben a nagy-nagy vörösségben keskeny fekete felhőcsíkok úszkálnak. Olyan, mint amikor az ember, késsel kettévág egy piros vérnarancsot, s fröcsköl a leve. Alul vérpiros, felül vérpiros, közötte fekete, ott az a kés!
Elől már nincs túl messze a város, ahova igyekeznek, s ahol majd megszállnak éjszakára. Nagyvárad, Bihar vármegye központja és székhelye. A románok Oradeának mondják az ő nyelvükön. Ady Endre Pece-parti Párizsnak nevezte egyszer tréfálkozó jókedvében. Hála a jó Istennek, most már újra magyar! - fut át a gondolat Dósa Laci fején.
Jól látható a vagon ablakából: bíborszínben úszik keleten a táj, a Várad körüli lapos dombok repülnek, szállnak ebben a bíbor ragyogásban.
Öten utaznak egy fülkében: Bokor Tamás (fedőneve Piroska), Lányi Bence (Kori), Széll Márton (Kócsag) Ábrahámhegyi Lilla, és Dósa László. A lány fedőneve Béka, de a fiúk sajátos, kegyetlen katonahumorral Puncinak becézik.
Mások is jönnek az ügyosztálytól, Laci nem tudja kik, és hányan vannak, s azt sem, ezen a vonaton ülnek-e vagy egy másikkal jönnek.
Jól van így, gondolja, a titkosszolgálatoknál semmit nem vernek nagydobra.

Mire befut a vonat Nagyvárad fő-pályaudvarára, már majdnem sötét van. Az állomásépület homlokzatán a régi-új helységnévtábla díszeleg, a lámpák két oldalról világítanak rá: NAGYVÁRAD
Az ORADEA tábla még ott van egy padnak támasztva a földön, most kapják fel és viszik el sietős léptekkel a munkások.
Laci és kisded csapata a KŐRÖS Hotelbe kerül. Buzgó helyiek segítenek, féltő szeretettel kísérik, kalauzolják, kézről kézre adva őket.
Fürdés, vacsora. Az erdélyi magyarok megéljenzik a magyarországi magyarokat. Összetolják az asztalokat, isznak, mint a kefekötő, mennek a tósztok és a pohárköszöntők. Éjfélt üt az óra. A népes vendégsereg, mintha vezényszóra történne, feláll, s elénekli a magyar és a székely himnuszt. A székely himnuszt végigsírják. Amikor odaérnek, hogy "vezesd még egyszer, győzelemre néped, Csaba királyfi, csillag-ösvényen", elcsukló hangon felzokog egy idős, testes úr. Uram Isten és Szent László! Sír, földhöz vágja a poharát. Térde megcsuklik, ráborul az asztalra. A nehéz test zuhanása arrébb lódítja az asztalt, poharak, tányérok, evőeszközök potyognak le a szőnyegre.

...Végre egyedül a szobában. Pokoli, fülledt meleg. Kinyitja az ablakszárnyakat. Ledobja magáról az átizzadt inget, és a nadrágját, meztelen felsőtesttel, egy szál hosszú vászon-alsóban leül az asztalhoz. Papírt vesz elő, és tollat. Médynek akar írni. Nem baj, hogy késő éjszaka van, úgyse álmos. Egy ilyen éjszakán nem lehet aludni.
Leírja az első sort. "Édes, drága Dulikám!"
Nem jut tovább. Kopognak az ajtón. Ki a fityfene lehet? Bosszús tekintettel néz fel.
-Bújj be! - kiáltja.
Oda se néz, biztos valamelyik fiú. A Piroska talán.
De nem Piroska lép be, hanem Ábrahámhegyi Lilla hadnagy. Utcai ruhában van, fehér blúz, kigombolt sárga kardigán, s valami szürke árnyalatú, virágmintás, könnyű szoknya.
-Bocsánat - mondja - nem tudok aludni. - Nincs kedved sétálni egyet a városban?
Végignéz Laci felsőtestén. Szégyentelenül, jól megmustrálja. Mosoly bujkál a szája sarkában. Hah! Ha egyszer a férfiak megsejtenék, mi minden gondolat cikázik át ilyenkor a női agy kanyargós tekervényein?
Laci a köntöséért nyúl. Ott fekszik mellette a másik szék támláján. Belebújik.
-Levelet írok. A többiek?
-Elmentek mind a (...). Felcsíptek nőciket, lent az étteremben.
A fiú nevet.
-Erről én nem tehetek. Feküdj le és aludj akkor.
Lilla dühös. Dacos képet vág, csücsöríti a száját, mókásan grimaszol. Tündéri kislány egyébként. 22 éves, magas, mellyes, jó alakú, szégyentelen. A szája piros, és fényes. Az egész leány szinte kényes.
-Eszem ágában sincs. Ha nem jössz, megyek egyedül!
Laci ábrázatja elkomorodik.
-Azt nem teheted. Te is tudod. Tiltja szabályzat!
-Tojok a szabályzatra. Ilyen éjszaka csak egyszer adatik meg az ember életében!
Dósa Laci felsóhajt.
-Jó ég, milyen makacs vagy. Na, nem bánom, Béka. Ülj le ide a székre. Ülj csak le. Megírom ezt a levelet, s ha kész vagyok, esküszöm, megyek veled!
Lilla leül, ránevet Lacira.
-Hogy, hogy Békának szólítasz, s nem Puncinak, mint a többiek?
A fiú nem válaszol, meg se hallja mit kérdez a lány. A papír fölé hajlik és ír, tolla sebesen szántja a sorokat, egyiket a másik alá.

"Rettenetesen hiányzol én édes, drága kis Kincsem! El nem tudom mondani. Nincs a napnak olyan órája, olyan perce, amelyben ne Rád gondolnék. Csak Rád, egyes egyedül csak Rád. Édesem, kedvesem, Dulikám, drága, kicsi, kis mátkám!"
Megáll az írásban. leteszi a tollat, elmélázik, majd folytatja.
"Nem tudom szavakba önteni, amit érzek. Lehetetlenség elmondani, hogy fogadtak itt. Az a tűz, az a lelkesedés! Majd' felrobban a város! Ha itt lennél, ha látnád! Lángol a szívem! Attól félek, kiugrik a helyéről, és felperzsel mindent. Én mindig azt hittem, hogy csak valami ostoba frázis, amikor valaki azt mondja "egyszerre dobbant a szívünk". Most látom, tudom, minden idegszálammal érzem, hogy nem az! Most itt tényleg egyszerre dobban mindannyiunk szíve. Ismeretlen emberek borulnak a nyakamba, ölelgetnek, testvérnek szólítanak. Megrendítő. Egyet sajnálok csak, hogy nem vagy itt velem, s nem láthatod mindezt. A szívemben, lelkemben érzem, milyen jó magyarnak lenni! Erdély újra a mienk! Még most sem hiszem el, hogy ez igaz lehet. Milyen nagy az Isten, s milyen örök az Ő igazsága. Nagyon hiányzol Édes, minden percben Te jutsz az eszembe, a szép szemed, a gyönyörű mosolyod"

Lilla mocorgott a széken, köhintett. Laci nem vett tudomást a lány jelenlétéről, folytatta.

"Istenem, Nagyvárad! Annyi minden jut az eszembe. Apám, ahogy szavalja az Arany-balladát ebéd után a vendégeknek: Várad kövecses utcáin lovuk acél körme csattog, messze fénylik a sok fegyver, messze döng a föld alattuk...
Holnap elmegyek a Templom térre és megnézem. Az altemplomban van a kripta, Szent László sírboltja. A templom előtt áll a híres lovasszobor.
Látom Aput, ahogy áll az asztal előtt, s mondja:
...hallja László a templomban Kőrös víznek partja mellett, visszatér szemébe a fény, kebelébe a lehelet. Koporsója kőfedelét nyomja szinte három század, ideje már egy kevéssé szellőztetni a szűk házat. ....S megindul ki a térre, s irányát vészi jobbra, hol magasan felsötétlik ércből öntött lovagszobra. Távolról megérzi a mén, tombol, prüszköl, úgy köszönti, megrázkódik a nagy ércló, s érclovagját földre dönti.
Ha látnád Aput ilyenkor Duli! Szálfaegyenes, mint egy szittya isten, s mennydörög a szava!
...Messze a magas talapról, a kőlábról messze szöktet, hegyen völgyön át viszi a ló a már rég elköltözöttet. Egy ugrás a Kálvária és kilenc a Királyhágó. Hallja körme csattogását a vad székely és a csángó"

Észre se vette, mikor ment ki a lány a szobából. Körmölt tovább. Pacát ejtett a nyavalyás toll, óvatosan felitatta a gömbölyű talpú, fa-fogantyús itatós-párnával.

"Hiányzol Duli! De jó lenne, ha itt lennél, ha Te is részese lennél ennek a csodálatos útnak. Szeretlek édes Kicsikém. Holnap újra írok, itt tartózkodásom minden napján írni fogok! Millió csókkal. öleléssel: a Te Lacid."

Hajnalodott, amikor végre ágyba bújt.
Néhány órát aludt csak, az is inkább szendergés volt, nem igazi mély álom.
A reggelinél tudta meg, hogy Lilla, az éjszaka folyamán kint járt a városban.
Bokor Tamás főhadnagy, a csoport parancsnoka (Laci is főhadnagy volt már ekkor, de Tamás volt a rangidős) szemrehányást tett neki.
-Hogy engedhetted el egyedül? Szigorú parancsunk van, hogy bevetési területen párban kell járnunk!
Laci sok mindent mondhatott volna. "Te vagy a főnöke nem én, te hol voltál?". "Honnan kellett volna tudnom, mire készül" "Mi vagyok én, szárazdajka?"
Nem válaszolt. Lehajtotta a fejét.
Piroskának igaza van, mondta magában.
Igaza van, de az is igaz, hogy Lilla felnőtt nő, katona, kémelhárítós hadnagy. Neki kell tudni, mit tesz, s mit nem tesz.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-30 07:59:51

válasz hundido (2022-01-30 06:45:08) üzenetére
Szia! D.Lacit nem lehetett elcsábítani, őt csak Médy érdekelte. Lilla forrófejű lány, - de katona, parancsot teljesít. A csoport meghatározott feladattal lett odaküldve, biztosítaniuk kellett, h a rendezvény alatt semmi zavaró dolog ne történjen. Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2588
Időpont: 2022-01-30 06:45:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Tetszett ez a rész is. Lilla hiába várt, mert Laci belefeldkezett a levél írásába. Szerintem, jól tette, hogy ezzel foglalkozott inkábbb,mint a lánnyal. Lilla döntése volt, hogy egyedül, de kimegy a városba.
" Lilla felnőtt nő, katona, kémelhárítós hadnagy. Neki kell tudni, mit tesz, s mit nem tesz."
szerintem is. :)
üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-18 08:58:54

válasz sailor (2022-01-17 11:23:44) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-17 11:23:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Megtörtént eseményekről van szó! A részleteket persze ki kell találni hozzá, mi, s hogyan zajlott. Történhetett akár úgy is, ahogy leírtam."

Jól eltaláltak a részletek!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-17 08:54:37

válasz Ötvös Németh Edit (2022-01-17 06:07:32) üzenetére
Szia Edit! Olvasod? Ennek örülök, és köszönöm! :) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-17 08:42:45

kezésnek, a háborúknak. Hol a vége? nem látszik. Isten országa nem ebből a világból való, s nem is ebben a világban fog eljönni ide a földre, közénk.
Örülök, h tetszett ez az epizód, h bele tudtad élni magad!
Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-17 08:39:31

válasz eferesz (2022-01-16 20:25:33) üzenetére
Szia Szabolcs! Tanulni hibáinkból? Mármint mi, egyenként én, te és ő? Egyéne válogatja, igen sztem lehet. De visszakérdezhetném, minek? A sorsunk, életünk nem attól függ, hanem olyan körülményektől, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ki vagy, hová születtél, testi adottságaid, egészséged, stb. Ha tanulsz hibáidból, az jó, megnyugtatja a lelkiismeretedet - erre jó - de a világ folyásán nem változtat.
Más kérdés, h az emberekkel, az emberiséggel mi a helyzet. Fegyverkezés, viszályok, háborúk. E téren ne legyenek illúzióink, SOHA nem lesz változás. Én hiszek annak a filozófusnak, aki azt mondta: történelmi szükségszerűség! Messze nem vagyok marxista, de Marx azt mondta, h a történelem az osztályharcok története. Kibékíthetetlen ellentét van a kizsákmányolók és a kizsákmányoltak között, ez az oka a soha meg nem szűnő ellentéteknek, a fegyver
Alkotó
Ötvös Németh Edit
Regisztrált:
2016-05-13
Összes értékelés:
2299
Időpont: 2022-01-17 06:07:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szeretem a " meséidet" , akkor is ha nem jelzem. 😊
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3613
Időpont: 2022-01-16 20:25:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Nagyon élveztem ezt a részt is. Olyan érzésem volt, mintha a történetben benne lettem volna, mintha egyszerre létezne múlt és jelen, sőt még a jövő is. És ez a kérdés merült fel bennem: vajon tényleg képesek vagyunk tanulni hibáinkból, vagy csak azért születtünk, hogy elszenvedjük az életünket? Hiszen, ha rátekintünk mindennapjainkra, akkor azt vehetjük észre, hogy annyira ügyesen fegyverkezik az egész bolygó - persze, azért akad más látbivaló is -, hogy az fantasztikus. Tudom, hogy nem kellenne általánosítsak, csak ez már szinte olyan tény, hogy kiböki a szememet.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-16 08:29:42

válasz sailor (2022-01-15 13:57:27) üzenetére
Köszönöm a nagyon értékes hozzászólásokat. Nagyon sokat segítenek.

Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-16 08:28:21

válasz sailor (2022-01-15 13:57:27) üzenetére
politizálni. Mit is jelent? Elvek nélkül, a pillanatnyi érdekek mentén.
Kérdezem én: nem ugyanezt teszi végső soron mindenki?
Aki győz, az persze jogot és lehetőséget kap arra, hogy "elvei" legyenek.
Bonyolult dolog ez. Vagy talán nem is annyira, ha az ember minden esetben felteszi a kérdést: kinek, milyen érdekek mentén, stb.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-16 08:23:03

válasz sailor (2022-01-15 13:57:27) üzenetére
Részben, mert pl. Erdély esetében csak Észak-Erdély került vissza. Senki nem tudta, milyen nagy árat fizetünk majd ezért! A Horthy kormányzat nem sokat tehetett a folyamatok kedvező irányba fordításáért. M.O. kis pont volt ahhoz, h világméretű eseményekbe beleavatkozzon. Úsztunk az árral, akár csak ma.
Nagyon élesen és világosan látszott: vagy Németország mellett vagyunk, vagy ellene. Két nagyhatalom között nem maradhattunk semlegesek. Mai szemmel nézve azt mondhatnánk, rossz lóra tettünk. Ez akkor még nem látszott kristálytisztán. Pragmatikusan
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-16 08:13:59

válasz sailor (2022-01-15 13:57:27) üzenetére
Megtörtént eseményekről van szó! A részleteket persze ki kell találni hozzá, mi, s hogyan zajlott. Történhetett akár úgy is, ahogy leírtam.
Erdély visszacsatolása a magyarság számára egy régóta türelmetlenül várt esemény volt. Az emberek úgy érezték Trianonban igazságtalanul csatolták el az ország kétharmadát. A bécsi döntések (részben) igazságot szolgáltattak
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-16 08:07:55

válasz sailor (2022-01-15 13:57:27) üzenetére
Szia Sailor! Miután titkos, én se beszélhetek róla. De valószínűleg összefüggött az ünnepi események biztosításával. Olvastam cikket arról, hogy a háttérben azért voltak ellenzők, és atrocitások is történtek. De az egésznek a hangulata mégis magával ragadó. A levelek fenn maradtak. Nem idézem szó szerint, mert talán nem illene, kicsit átköltöttem, h a hangulatot lehessen inkább érzékelni
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-15 13:57:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ui
"Ide ígértem az adok-kapok sztorit, de most látom, h nem itt van, hanem majd a következő részben! :) :) :) "

várom
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-15 13:56:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Öten utaznak egy fülkében: Bokor Tamás (fedőneve Piroska), Lányi Bence (Kori), Széll Márton (Kócsag) Ábrahámhegyi Lilla, és Dósa László. A lány fedőneve Béka, de a fiúk sajátos, kegyetlen katonahumorral Puncinak becézik."

Titkos feladatokkal!

Greatulálok,nagyon szép költöi érzések kimutatására!

Szep napot!

Üd:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-15 13:51:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Annyira belemerül,hogy "Észre se vette, mikor ment ki a lány a szobából. Körmölt tovább."
Ugyanis Lilla ki akart menni sétálni...
´...és ír és ír.
Csodaszép,részletes megosztása a látottaknak!
""Hiányzol Duli! De jó lenne, ha itt lennél, ha Te is részese lennél ennek a csodálatos útnak. Szeretlek édes Kicsikém. Holnap újra írok, itt tartózkodásom minden napján írni fogok! Millió csókkal. öleléssel: a Te Lacid."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-15 13:45:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

...és a "A székely himnuszt végigsírják. "
Micsoda jelenetek!

Késöbb egyedül a szobában,Laci "Leírja az első sort. "Édes, drága Dulikám!"
Gondolatai és érzései Médynél járnak!
Megosztja érzéseit...nagyon szép levél,amit majd
minden nap fog küldeni
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9452
Időpont: 2022-01-15 13:37:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Hu...ez nagyon lirikus rész,tele érzésekkel,felbuzdulásokkal,
ihlettel.
"A gőzös fújtatva rohan előre a lehulló alkonyatban. Ahogy kanyarodik a sínpár, az ablakból visszanézve látszik, hogy hátul széles csíkban "...és és
Nagyon szemléletesen sikreült leírnod,mintha mi is ott utaznánk,
mintha mi is tanúi lennénk az eseményeknekk
"Az erdélyi magyarok megéljenzik a magyarországi magyarokat. Összetolják az asztalokat, isznak, mint a kefekötő, mennek a tósztok és a pohárköszöntők. Éjfélt üt az óra."
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2022-01-15 08:24:09

Ide ígértem az adok-kapok sztorit, de most látom, h nem itt van, hanem majd a következő részben! :) :) :)

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022