HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-01-28

A lajtorja 113, 114.

A lajtorja 113.,
33. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Joó Ambrussal, és feleségével, Ildikóval még idefele jövet a vonaton ismerkedett meg. Székelyek voltak, Gyergyószentmiklósról utaztak Gyulára rokonlátogatásra, (s onnan aztán vissza) kihasználva a lehetőséget, hogy Erdély újra magyar, s a régi román-magyar határ megszűnt. Laci a fülke előtti keskeny folyosón pillantotta meg a székely népviselet szerint öltözködő, kucsmás, ködmönös férfit. Joó Ambrus éppen kihajolt az ablakon, valamit nézett a távolban. Kiment hozzá, szóba elegyedtek. Sok mindenről esett szó, legfőképpen Erdély visszakerüléséről. Ambrus, amikor már kissé belemelegedtek a csevegésbe, mesélt néhány dolgot a román "elnyomás" éveiről.
-A mi falunkban nem volt túl sok baj velük - mondta. -Gyergyószentmiklóson csak székelyek élnek. A gyerekek az iskolában magyarul beszéltek előtte is utána is, mintha mi sem történt volna, s mink, fölnőttek is az utcán és a korcsmában. Higgye el uram, mi nem foglalkoztunk azzal, hogy a községháza tetejin az áll: Primaria, s hogy a rendőrségből Prefektura lett. Magyar az irodista bévül, s a folyamodók is magyarul beszélnek.
Megvonta a vállát.
-Tuggya, hogy van a'. -Pökött egy hegyeset a vasúti kocsi piszkos padlójára. -Dinnyefárul nem esik nadragulya az ember fejire...
Később összeismerkedett Ildikó asszonnyal is.
-Gyöjjön át kicsinység oda, ahun mi ülünk. Lesz tán egy kis szederpálinkám! És bémutatom az asszonynak! - invitálta szíves szóval Ambrus.

Mire a közös vonatozás véget ért, s Laci bajtársaival leszállt Nagyváradon, pertu viszonyba keveredtek egymással. A szederpálinkának sok szerepe volt benne, emlékezett vissza később, magában kuncogva.
-Látogass meg az otthonunkban, Miklóson - invitálta Lacit Joó Ambrus. -Az ám a csudavilág, ha szípet akarsz látni egysze'. Ott egy tó, te, fent a hegyen, beékelve a sziklák közé, Gyilkos tónak híjjuk. Elmesélem majd a történetit. Mert a' van nékije bővest.

Laci hajlott a dologra. Szíve egyik fele haza húzta Médyhez, másik fele azonban azt mondta: eredj, menj, nézd meg Székelyföldet, ha már lehetőség adatik...
Szolgálata lejártával a rábízott feladatot letudva, miért ne mehetne el egy Székelyföldi körútra? - kérdezte magától. De még tusakodott, mit tegyen.
Mindegy, majd később eldönti.
Vívódását érzékelve Ambrus megbíztatta.
-Ne habozz hát, no, csapj a tenyerembe! Mutatok valamit Gyergyón, amit feltétlenül látnod kell!
-Mi lenne az?
A székely hamiskásan kacsintott.
-Hallottál te mán a híres havasi gyopárrul?
-Hallottam - vonta fel a vállát. -Fényképet is láttam egyszer róla. De...
-Nincs de! Ha elgyüssz hozzánk, istókúccse, addég abajgatlak, mígnem felviszlek egysze' nagy Hagymásra a Gyilkos tóhu'. Annak partján annyit láthatsz, mint égen a csillag!

A lajtorja 114.
34. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Médynek egy lepréselt példányt vitt haza Erdélyből. A növényke nagyjából 4-5 cm magas, szabálytalan, girbe-gurba körvonalú keményfa keretbe van elhelyezve, enyhe ívben domborodó üveg, (vagy plexi-fedél?) alá. A fa-keret lehetetlenül sima és fényes, mély-barnára pácolt, tisztán látszanak rajta az erezet eredeti finom vonalkái.
A talapon nagybetűkkel ez áll: GYILKOS TÓ
A növény maga fehérkés színű, a szára is, a virága is fehérkés. Nem állítható, tisztán-pusztán, hogy hófehér lenne, azt az egyet tényleg nem lehet elmondani róla, inkább talán sárgásfehér, bár ez se fedi teljes mértékben az igazságot. Inkább olyan, mint széltől, napsugártól kifakult, elnyűtt, régi vitorla-vászon.
Szárán két levélke van. Az alsó, rövidebb, keskenyebb, és jobbra hajlik. Fölötte a "testvérkéje" hosszabb, és balra mutat. A virág sárgás-fehér árnyalatú közepét hét sziromlevél övezi. Jobb oldalon alul a legalsó fölött lévő szirmocska derékszögben lehajlik, megtörik, keresztezi a másikat, majdnem párhuzamos az ívelt szárral. Az egész annyira szép és megható a maga egyszerűségében, esendőségében. Mintha az emberi élet szánni-való esendőségét példázná.

Médy megkönnyezte az ajándékot.
-Erdélybe megyünk nászútra, mit szólsz? - kérdezte Laci, hirtelen ötlettől vezérelve.
Átölelte mátkáját, szorosan tartotta két erős karjában. Nem volt az olyan túl hirtelen jött ötlet, régóta fontolgatta, dédelgette magában.
-Nem bánom Lacikám - válaszolta a kislány lesütött szemmel, fülig pirulva.
Ó, az esküvő! És a nászút! Mikor lesz még az!
Betette a havasi gyopárt az üvegezett vitrinbe, a polcra, a fő helyre, félretolva egy kis porcelán ékszeres dobozt, és egy arasznyi szobrocskát. Jártában keltében minden nap megnézte. Apró, kerek, horgolt terítő van alatta, azon áll.
...Ma is meg van még. Az öreg üveges vitrin rég ki lett dobva a többi száz éves bútor-darabbal együtt. Most a Dósa család lakásában, az udvari szobában van az ágy fölött lévő üvegezett polcon, vagy mi a csodának lehetne hívni, sok egyéb, haszontalan, emlék-idéző csecsebecse között: szobrocskák, likőrös poharak, dísz-dobozok, fényképek, tálak, vázák, sportversenyeken nyert kupák, érmek, oklevelek.

Laci elmesélte a Gyilkos tó keletkezésének legendáját, úgy, ahogy Joó Ambrustól hallotta fenn a Hagymáson.
"Élt egyszer egy szép székely leány, Eszternek híták. Haja fekete volt, szeme szürkészöld, mint a Szármány oldalán nőtt ezüstfenyő. Alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Eszter egyszer elment a gyergyószentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, aki a legszívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, aki házat is tudott ezermesterkedni, meg szekeret faragni. Ahogy szemük összevillant - és mert a szerelem hirtelen jön és szíven üt, mint a villám - nyomban meg is szerették egymást. A fiú égszínkék selyemkendőt vásárolt Eszternek a tükrös pogácsa mellé, és megkérte, hogy legyen a mátkája. Esküvőre azonban nem kerülhetett sor, mert a legényt elvitték katonának. A lány csak várta, várta. Esténként agyagkorsójával kiment a csobogóhoz, és ott sóvárgott hosszú órákon át a szerelmese után. Még a hegyeknek is meglágyult a szíve a lány sóhajtozásaitól, fájdalmas szép énekétől.
Történt azonban, hogy egyik vasárnap délután meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Azon nyomban nyergébe emelte, és vágtatott vele, mint szélvész a Kis Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol tanyája volt. Aranyát, ezüstjét ígérte a lánynak, gyémántos palotát akart építeni neki, csakhogy megszeresse.
De Eszternek nem kellett sem a kincs, sem a gyémántos palota, csak a régi mátkája. Azt várta vissza, amikor felkelt a nap, akkor is, amikor behunyta szemét a világ. Feldühödött a zsivány, és erőnek erejével akarta kényszeríteni Esztert, hogy legyen a felesége. Eszter a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák, és hatalmas záporral, mennydörgéssel válaszoltak, majd megindultak lefelé a völgybe, iszonyatos földindulással, maguk alá temettek mindent - a lányt is, a zsiványt is.
Így keletkezett a Gyilkos-tó, amely - ha napsütésben belenézel - szürkészöld, mint Eszter szeme."
-Na, milyen volt? - kérdezte a végén. -Tetszett?
.Szép - pislogott Médy. - Szemét egyszerre csak hirtelen jött árnyék lepte meg. Sírás fojtogatta a torkát. - Csak...
-Csak?
-Nem is tudom
Rossz érzés vett erőt rajta. Ő, igen, ő, Herderics Médy: Eszter, s Laci a fiú, akit elvisznek katonának. S igen, ő, Médy az, aki hiába várja haza a háborúból a kedvesét!
Rettenetes pillanat volt. Mintha a jövő tárult volna fel előtte kegyetlen színeivel. Összerázkódott.
-Hát téged meg mi lelt kedvesem? - csodálkozott Laci.
-Ó semmi. Megszédültem egy pillanatra. Azt hiszem, éhes vagyok. Gyere, menjünk ki a konyhába, s nézzük meg, mit készít Anyuka vacsorára.
Kiszaladtak. Lenke néni a tűzhely mellett állt, fő lángon középen lábosban, fedő alatt nagyon forrt valami.
-Hajába főtt krumpli - mosolygott rá a fiatalokra. -Ugye szereted te is Laci?
-Szeretem, imádom kiáltotta vidáman.
-Akkor jó, mert nincs más. Vajat teszünk rá, ráolvad, jól megsózzuk, úgy esszük. Örülök, hogy szereted!
Laci átkarolta Médy vállát.
-Nagyon, nagyon szeretem!
Lenke néni úgy gondolta, hogy a krumplira mondja, Laci azonban Médyre értette...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-02-10 07:28:08

válasz eferesz (2022-02-09 17:57:37) üzenetére
Szia Szabolcs! Itt születtél? Na, ne! Akkor vigyáznom kell, hogyan írom le! :) Figyelj, ennek apropóján kérnélek, ha valami olyasmit találsz, ami nem állja meg a helyét, lécci jelezd!
A költő kérdésre: nem is annyira költői. Amíg lesznek bankárok, akiknek az az érdekük, h legyen háború, mert az jó, zsíros üzlet, addig lesz is. Talán a világ végéig, vagy addig, amíg ki nem tör a marxi-lenini kommunizmus, vagy, amíg el nem jön itt a földön Isten országa. Elég kicsi esélye van egyiknek is, másiknak is! :) Köszönettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3515
Időpont: 2022-02-09 17:57:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Gyergyojohej! - azért írtam így egybe, mert mifelénk van egy ilyen ízes kifejezés, hogy mennyire gyönyörű helyen élünk. :) Köszönöm, hogy egészen szülővárosomig repítettél. Sajnos Lenke lelki szemeiben feltárulkozott a háború, és sajnos ez most is aktuális. Vajon miért nem tud az ember megülni a seg... veszteg? Azaz, ne is üljön, hanem alkotókészségével teremtsen.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-01-30 08:09:47

válasz hundido (2022-01-30 06:58:47) üzenetére
Szia! De jó Neked! Tényleg ott voltál, láttad a saját szemeddel? Én csak elmondásokból, leírásokból ismerem! Örülök, h Te is így láttad, tapasztaltad! Köszönöm: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2544
Időpont: 2022-01-30 06:58:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Joó Ambrus torténete, kedvessége, a barátságos meghívás, jellemző az ottani emberekre. Volt szerencsém látni a Gyilkos tavat, a havasi gyopárt. Csoda világ, szép tájakkal, történetekkel. Tetszett ez a békeidőket idéző rész.
üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-01-29 16:03:05

válasz sailor (2022-01-28 18:39:25) üzenetére
Köszönöm Sailor, hogy elolvastad és az értékes, hozzáértő hozzászólásokat, amelyek minden esetben megerősítenek és erőt adnak a folytatáshoz!

Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-01-29 16:00:38

válasz sailor (2022-01-28 18:35:05) üzenetére
A Gyilkos tó történetére az Interneten találtam rá. Van több verzió, én azt a leírást használtam fel, ami a Wikipédiában van.
Hogy Médy mit szólt hozzá? Ki kellett találni, így is történhetett, különösen amiatt, ami most még az idő méhében rejtezik,,,mit hoz a jövő. De erről majd később!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-01-29 15:55:26

válasz sailor (2022-01-28 18:28:33) üzenetére
A havasi gyopár leírásánál segítségemre volt, hogy láttam ezt a Gyilkos tótól hozott suvenírt, megmutatták, kezemben tartottam, jól megnéztem, s így le tudtam írni, s hozzá tudtam tenni a magam gondolatait. Szép emlék, nagyon dekoratív az egész!
A történetét, hová tették, hol van, első kézből tudom, úgy mondtam el, ahogy én megtudtam
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-01-29 15:49:19

válasz sailor (2022-01-28 18:14:23) üzenetére
Szia Sailor! Tény és való, h D.L. Erdélyben volt, vszínű oda lett vezényelve visszacsatoláskor. Arról is maradtak feljegyzések, h később, még abban az évben a nászútját is ott töltötte. Joó Ambrus kitalált személy, így a beszélgetés is költött. Örülök, h tetszett, és, hogy élethűnek találtad. Utána jártam, milyen szófordulatokat használtak, hogyan beszéltek
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-01-28 18:39:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Gratulálok
nagyon hatásos írásodra!
Remekül sikerült mind a két rész a113 és a 114!
Utánnajárásod példás!

Szép estét!

Üd:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-01-28 18:35:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A történet a Gyilkos tórol Medyben akaratlanul is nehéz érzések születtek!
Elöérzet?
".Szép - pislogott Médy. - Szemét egyszerre csak hirtelen jött árnyék lepte meg. Sírás fojtogatta a torkát. - Csak..."
Rémélhetöleg nem jut olyan sorsra mint a mesében Eszter:
" A lány csak várta, várta. Esténként agyagkorsójával kiment a csobogóhoz, és ott sóvárgott hosszú órákon át a szerelmese után. Még a hegyeknek is meglágyult a szíve a lány sóhajtozásaitól, fájdalmas szép énekétől."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-01-28 18:28:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Nagyon megtetszhetet neki Edély,mert ezt mondta Médynek:
"-Erdélybe megyünk nászútra, mit szólsz? - kérdezte Laci, hirtelen ötlettől vezérelve.
Átölelte mátkáját, szorosan tartotta két "
...és most amit a ´ havasi gyopárruol´írsz,ahogy legapróbban részletezed,
remek lett:"
A növény maga fehérkés színű, a szára is, a virága is fehérkés. Nem állítható, tisztán-pusztán, hogy hófehér lenne, azt az egyet tényleg nem lehet elmondani róla, inkább talán sárgásfehér, bár ez se fedi teljes mértékben az igazságot. Inkább olyan, mint széltől, napsugártól kifakult, elnyűtt, régi vitorla-vászon."DE LEHETNE AZ EGÉSZET IDÉZNI...csoda jó!

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-01-28 18:20:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Joó Ambrus rábaszéli,hogy látogassa meg Székelyföldet!
Felhoz minden lehetöt,hogy meggyözze!
"Ha elgyüssz hozzánk, istókúccse, addég abajgatlak, mígnem felviszlek egysze' nagy Hagymásra a Gyilkos tóhu'. Annak partján annyit láthatsz, mint égen a csillag!"
Ki tudna ellenállni ilyen ígéretnek!
Laci beleegyezetett!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-01-28 18:14:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Nagyon élethüen írta le Joó Ambrussal, és feleségével a találkozást!
Különösen tetszett ahogy visszaadtad a társalgást!
"-Tuggya, hogy van a'. -Pökött egy hegyeset a vasúti kocsi piszkos padlójára. -Dinnyefárul nem esik nadragulya az ember fejire..."
Nagyon összemelegettek!
Ennek némi okozója is ´lehetett:
"Mire a közös vonatozás véget ért, s Laci bajtársaival leszállt Nagyváradon, pertu viszonyba keveredtek egymással. A szederpálinkának sok szerepe volt benne, emlékezett vissza később, magában kuncogva."

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022