HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 68

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-02-19

A lajtorja 116.

36. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Október végén, hideg, szeles, télies hangulatú napon esküdtek örök hűséget a Bakáts téri, Assisi Szent Ferenc templomban. A szertartás tetőpontján volt egy vicces jelenet. A pap szokás szerint megkérdezte a házasulandókat. Először a vőlegényhez fordult:
Ígéred-e, hogy leendő feleségedet tiszteled és szereted, amíg a halál el nem választ benneteket egymástól?
Laci a kérdésre előírásosan így válaszolt: ígérem.
Feltette a kérdést Médynek is: igéred-e satöbbi.
Médy elpirult. -Megpróbálom - mondta.
Az atya elsiklott felette.
-Akkor fogjátok meg egymás kezét, s én átkötözöm ezt a két kezet a stólával.
- Nyilatkozzál édes fiam Isten és az Anyaszentegyház színe előtt, akarod-e a jelenlevő Hederics Stefániát feleségül venni?
-Akarom - mondta a vőlegény.
Médyhez fordult.
-Most te nyilatkozz. Akarsz-e az itt jelen lévő Dósa Jenő Lászlóhoz feleségül menni?
-Szeretnék - rebegte Médy.

A templom oszlopsorai között elhelyezett padokból (zsúfolásig tele volt egyébként mindhárom hajó) elfojtott kuncogás hallatszott.
A pap erre sem reagált. Alkalmasint kötélből voltak az idegei.
-Most megkötött házasságotokat az Egyház nevében érvényesnek nyilvánítom, és megáldom az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
Ámen, hangzott a hajó tágas teréből az egybegyűltek morranó válasza.
Mikor újra csend lett, egy cérnavékony hang szólalt meg elől az oltárnál. Médy volt. - Köszönjük, atyánk!

Így lettek házasok örökre. Ásó kapa és nagyharang. Nem tudták, mit jelent a szó, hogy "örökre", de hát, azt senki nem tudja pontosan. Rossz-nyelvek szerint az öröklét olyan, mint egy utazás. Utólag visszanézve egyetlen múló pillanat az egész.
Hosszúra nyúlt hercehurca után, kint, a templom lépcsőjén tablókép készült a násznépről.
-Vigyázat - kiáltotta a fotográfus mester, miután elrendezte a jónépet, ki hová álljon, -Most repül a kismadár.
Fejére borította a lepedőnyi fekete vásznat, belenézett a lencsébe. -Nem, még nem! Várjanak egy percet, kérem.
Kellékei közül felkapott egy kis-sámlit, s odanyújtotta az első sorban közel álló álló nyalka, fiatal hadnagynak, történetesen Baba éppen aktuális udvarlójának.
-Jaj fiatalember, jaj, hóka móka, bocsánat. Adssza csak gyorsan oda ezt a menyasszonynak maga mellett, igen ott, ni, álljon fel rá, úgy dukál, hogy az arának legalább az ura válláig kell érni egy valamire való esküvői fotón! Legalább addig - bólogatott, magát is győzködve, és sok, idétlen csetlése-botladozása közben majd' felrúgta a fényképező masína háromlábú állványát.
Hiába, no! A fényképezés komoly dolog kérem, az előírásokat be kell tartani!
Végül is a földig érő esküvői ruha alól nem látszódott ki a sámli. Aki nem volt ott, csak a fotót nézte meg utólag, évődve mondta: milyen magas ez a kislány! Szinte válláig ér hórihorgas urának...

Médy és Laci középen állnak. A menyecske földet seprő hófehér ruhában, fején áttetsző fátyol, melyet gyöngykoszorú szorít le. Balra fordítja a fejét, Laci felé néz, mosolyog. Könnyed eleganciával tartja maga előtt a fehér rózsákból álló menyasszonyi csokrot. Ura zsinóros, katonatiszti egyenruhát visel, oldalán kard, fején, ahogy dukál, aranycsíkos csákó. Fehér kesztyűs bal kezével kardja markolatát fogja. A kard markolatáról a díszbojt két arasznyira lóg le a katonai reglama szigorú előírásai szerint elrendezve. Karcsú magas alak. Alulról nézve a második lépcsőn állnak. Mellettük jobbról, balról a koszorúslányok, fiatal katonatiszt kísérőik oldalán. Médy oldala felől Nagy Marika, Debrecenből való barátnője, Dósa Lajcsival. karonfogva. Lajcsi, alig észrevehetően görbe testtartással álldogál, egyik válla, tüdőműtétei miatt magasabban van, mint a másik. Kardját jobb kezével fogja, valamivel a markolat alatt, másik keze a markolat kosár részét érinti. Marika kezében színes csokor, vállán kigombolt, szélesített vállú középhosszú, hófehér, prémes kabátka.

Baba a másik koszorúslány. Kész csoda ez a kislány, amilyen gyönyörűségesen szép. Tisztára, mint a Gréta Garbó. Filmvászonra illene, rajongói azt mondják, odavaló. Kalocsán végzi iskoláit a Miasszonyunkról elnevezett apácarend zárdájában, mára azonban, lévén fivére esküvője elengedték. Rajta is hosszú, hófehér csipkeruha van, épp úgy, mint Médyn, feje tetején tornyozott tülldísz, amitől még magasabb. Haját feltűzte, mindkét füle kilátszik. Egyetlen nő a fényképen, akinek látszanak a fülei. Csokrát melléhez szorítva a szép lányok öntudatos, elbűvölő mosolyával néz a fényképező-gép lencséjébe, cérnakesztyűs keze lovagja karja alól bújik elő. A fiatal hadnagy Baba felé dől, a képet elnézve az embernek az, az érzése támad, hogy rögtön felrepül szegény és elszáll a boldogságtól.

A csoportkép közepén, a vőlegény csákója fölött látszik apjának, "öreg" Dósa Jenőnek jellegzetes bajszos, keménykalapos feje, sas-orráról ezer közül is megismerszik, s valahol ott van a tömegben, felfedezhető az alacsony termetű, gömbölyded Teréz asszony kerek, fekete kalap fedte jóságos, széles arca. Endre Lajos is ott van. Endre a család atyai jó barátja, jótevője, idézőjelben, illetve, azt hiszem, kérdőjellel kell érteni a jótevőt. Nagy kérdés, büntette e Dósa Jenőt, avagy jutalmazta, amikor Zsámbokról Csömörre helyezte át, ama engedetlensége miatt, hogy nevezett, Endre minden erőfeszítése ellenére sem akart indulni Hatvanban a polgármesteri címért. (Dósa Jenőnek nem fűlött a foga ahhoz, hogy dróton rángatott bábú legyen Endre politikai játszmáiban) Jót tett-e Lacival, amikor beprotezsálta a Mefterhez? És mindkét Dósa fiúval, hogy Újszászy, a kémfőnök karmai közé lökte őket? Ha tényleg ő lökte.

A templom lépcsőin bal kézre a vőlegény oldala felől áll a Herderics, Fráter, Ertsey rokonság, Jobb oldalon a Dósák, a Lengyelek, és az Oroszok. Ertsey Tibor, Bóka Tibor, Lengyel Imre, Zádor Gyuláné született Lengyel Ilona, (Nagy Lilikének hívják majd később Médy gyerekei) ő Teréz asszony húga, - s Zádor Gyula, a férj, Fráter Endre, Czermanék.
A Czerman lányok elől állnak a kép jobb szélén, lent a járdán a lépcsősor alatt, a csinos kis Icuka, Czerman gróf kisebbik lánya nevetős, vidám arckifejezéssel lornyont tart a szeméhez, azon keresztül figyeli az ifjú párt.

Herdefy Győző, a Magyar Királyi Honvédség fiatal századosa fejjel, vállal kimagaslik a tömegből. Egyszerű, kétsoros barna katona-köpenyt visel, fekete magasított kemény körgallérral, a kabátgombok ezüst fénnyel világítanak. Szürke csákó van a fején, azon is, úgy, mint a köpenyen, ezüst-gombok, simlédere fekete. Állát felszegi tekintete határozott, egész lényéből robosztus testi erő és magabiztos öntudat sugárzik. Érzékeny lelkületű úrhölgyek e-kép sóhajtanak fel ilyen férfi láttán: Istenem, milyen marcona egy ember!, - s gondolnak magukban összevissza mindenfélét, olyasmit is, melyről soha a büdös életben nem merne beszélni egy úrinő.

A kismadár elrepült. Készen lett az esküvői fotó. A képen szereplő résztvevők mindegyike kapott belőle egyet-egyet, el lehetett tenni örök emlékül az asztalfiókba.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-02-21 11:23:17

válasz sailor (2022-02-20 10:04:32) üzenetére
Szia Sailor! Kzelednk! Ksznettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-02-21 08:16:10

válasz hundido (2022-02-20 13:11:36) üzenetére
Szia! Ksznm, rlk, h tetszett! :) De most jn majd a lakzi!:) :) dvzlettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2022-02-20 13:11:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remekl lertad az eskvn rsztvevket a ruhkat, a fotzst. A szertartsrl is ejtettl nhny szt. Lttam magam eltt a csaldokat. Nagyon tetszett. dv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2022-02-20 10:04:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Jnnek majd a hbor rmsgei. Addigi letk sszeomlik. Az itthon maradottak sorsa, az emigrciba knyszerl csaldtagok (D. Lajos) kinti lete, boldogulsa."
Nagyon rdekel!

Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-02-20 08:17:53

válasz sailor (2022-02-19 11:08:44) üzenetére
Ksznm, h ezeket a rszeket vgig ksrted, s rtkes hozzszlsaiddal, kiemelseiddel segtettl
Innentl kezdve a trtnet Mdy s Laci (gyerekeik, szleik, testvreik) letrl szl.
Jnnek majd a hbor rmsgei. Addigi letk sszeomlik. Az itthon maradottak sorsa, az emigrciba knyszerl csaldtagok (D. Lajos) kinti lete, boldogulsa.
Mg egyszer nagyon ksznm, s vrlak a folytatsnl!
dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-02-20 08:11:07

válasz sailor (2022-02-19 11:02:29) üzenetére
Emlkeztetl, mely csaldokrl van sz? Mdy rszrl a Frter s az Ertsey rokonsg (Frter Mihly (grf) az apa, s Ertsey Piroska az desanya). Laci rszrl pedig a Dsa csald, s a Lengyelek (Oroszok)
A csaldok trtnett a A lajtorjban nyomon kvethette az olvas. Eljutottunk odig, h H. Mdy s D. Laci sszehzasodnak. Ezzel a ngy csald egyetlen egy csaldba egyeslt.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2022-02-20 08:04:27

válasz sailor (2022-02-19 10:43:05) üzenetére
Szia Sailor! Az eskvt bemutathattam volna gy is, hogy lerom a szertartst, az esemnyeket, stb. Inkbb azt vlasztottam azonban, h a jelenlvkrl rok, a tablkp alapjn. Lehet, h az olvas szmra ez a megolds nem tl rdekes, sznesebb, elevenebb "sztorizni", mi hogy trtnt.
Igen, de be akartam mutatni, mintegy sszefoglalva, mert rszleteiben mr megismertk ket, a trtnetben szerepl ngy nagy csald tagjait.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2022-02-19 11:08:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Nagyon tetszett ez a rsz!
Ksznet az lmnyrt!
Sikerlt az olvast is a nzkznsg kz vinned!
Csoda j lett!

Gratullok:sailor

Szp napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2022-02-19 11:02:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"Mdy s Laci kzpen llnak."...ami ezutn kvetkezik
rdemes lenne idzni.Hajszlpontosan mnden aprsg
kihangslyozott s minden szemly a kpen be lett mutatva!

Ezt mgis idzem...nagyon tetszett:
"Hiba, no! A fnykpezs komoly dolog krem, az elrsokat be kell tartani!
Vgl is a fldig r eskvi ruha all nem ltszdott ki a smli. Aki nem volt ott, csak a fott nzte meg utlag, vdve mondta: milyen magas ez a kislny! Szinte vllig r hrihorgas urnak..."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2022-02-19 10:52:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"Nem tudtk, mit jelent a sz, hogy "rkre", de ht, azt senki nem tudja pontosan. Rossz-nyelvek szerint az rklt olyan, mint egy utazs. Utlag visszanzve egyetlen ml pillanat az egsz"
...ne is olyan felletes meglapts!
...s megint Mdy
crnavkony hangja:"Ksznjk, atynk!"
A fotogrfus nagyon gyes,minden kis rszletre figyl:
"-Jaj fiatalember, jaj, hka mka, bocsnat. Adssza csak gyorsan oda ezt a menyasszonynak maga mellett, igen ott, ni, lljon fel r, gy dukl, hogy az arnak legalbb az ura vllig kell rni egy valamire val eskvi fotn!"
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2022-02-19 10:43:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Kapkodom a fejem...mennyi rszletet s megfigyelst
tkrz ez a rsz!
"A kismadr elreplt. Kszen lett az eskvi fot."...s
ezen a fotn keresztl megismerteted velnk
az ttlevket.

Jt derltem Mady feleleteire:" -Megprblom - mondta.
Az atya elsiklott felette" s
"-Szeretnk - rebegte Mdy."

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023