HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-02-27

A lajtorja 117.

37. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

A lakodalmi ebéd a Kárpátia Étterem és Söröző külön-termében volt.
Három hosszú asztal lett kialakítva. a boltíves, táblás, fa-burkolattal ellátott belső térben. A szélső asztalnál ült az asztal jobb oldalán középen a fiatal pár. Mellettük jobbra, balra a szűkebb család: Dósa Jenő, Teréz asszony, Laci szülei, Ica, Baba és Lajos (a testvérek), Lenke néni, Médy anyja, Győző, Médy bátyja, a koszorúslányok, a tanúk, a fess katonatisztek, a koszorúslányok kísérői és a két pap, Zsámbokról, Radványi esperes, és a helyi plébániatemplom plébánosa Lugossy Balázs tisztelendő úr, az eskető-pap.


A képeslapnál valamivel nagyobb, fekete-fehér fényképen jól kivehetők az arcok. Médy és Laci sokat nevettek rajta később.
-Nézd csak! Olyan merev, és gyászos képet vág mindenki, mintha halotti tort ülnénk, s nem esküvőt - kacagott Médy egyik téli este.
Laci az asztal mellett ült, felesége mögötte állva, válla fölött kukucskált, úgy szemlélte a fényképet. Alkarjával könnyedén megtámaszkodott Laci csontos, széles hátán.
-Csak Győző mosolyog - mutatta. -Az én bátyám! Ni!
-Meg a pincér - tódította Laci. -Itt, középen. Nézd csak! Előre hajlik kicsit, lentről fölfelé les, még a homloka is ráncos így, felnéz, bele egyenesen a lencsébe, ahogy feltálalja Anyunak az előételt. És a húgom persze. De hát ő mindig, neki ez a védjegye!
Összeszámolták. Pont húszan ülnek annál az asztalnál. Ha most a jobb alsó sarokból kiindulva az óra járásával ellentétes irányban körbe járunk, a következőket látjuk: Győző ül legalul, hozzánk legközelebb. az asztal innenső végén, őt kissé hátulról, félprofilból vette fel a masina. Mellette Dósa Jenő, Radványi esperes, a pincér, (ő áll), és Teréz asszony. Teréz, Médy vállára hajtja a fejét, nagyon meghitt és bizalmas ez a mozdulat, anyós és menye, ámde, figyelembe kell venni, hogy a pincér Teréz válla fölött nyúl át éppen a tállal, így valószínűbbnek tűnik, az a verzió, hogy ő előle húzódik félre Médy anyósa. Bár ki tudja.

Laci mondta: igen, valószínű. Egymásra néztek, pukkadozva nevettek.
-Hogy te milyen rosszmájú tudsz lenni! -Médy még mindig nevetett.
-Ó hogyne -jött a válasz. -Nem ismersz minket, Dósákat? Mi mindig, mindenkivel, minden épkézláb, s attól jobbra-balra eltérő tárgyban kötözködünk. Legkötözködőbb közülünk kétségkívül Apu, de Ica, és Lajcsi is éremesélyes.
-Baba?
-Á, Baba nem. Ő csak durcás és kiabál, ha megmérgesítik.
-És te?
-Á, én sem! De igen, én is egy kicsit, igen!
Médy odahúzott egy széket, leült. A nagy, fekete lábú, két oldalt toldalékkal kihúzható ebédlőasztalnál ültek szorosan egymás mellett. Lenke néni a konyhában volt, főzött.
-Te is elég feszültnek tűnsz a képen - ugratta Médyt az ura. -Mi lehet az ok, regéld csak el nekem szépen?
-Én? -Médy felkacagott. -Rám mondod, Laci? Nem inkább te vagy feszült? Nézd már meg inkább saját magadat! Falfehér vagy, mint egy kísértet...és...
-Natürlich! -Laci jókedvűen az asztalra ütött az öklével. -Hát tudod Médy, itt már olyan éhes voltam, mint az ordas farkas, a Piroska és a három kismalac meséből. Micsoda buta szervezés az ilyen! Törvényszerű lenne, hogy egy esküvőn a férfiembernek, aki nem más, mint éppen a vőlegény, délután fél háromig kell egyfolytában éheznie reggel hattól, mire ellátmányhoz jut?
Laci mellett Lenke néni, őszbe forduló, frissen dauerolt hajjal, ő mellette valaki, csak az orra látszik, nem lehet felismerni. Lehet, hogy Endre Lajos a Pest megyei alispán? (Később már képtelenek voltak visszaemlékezni, hogy ott volt-e?) Utána a másik pincér, majd Becának, Győző feleségének szép kreolos arca látszik, Lugossy tisztelendő, és szürke kosztüm-kabátban, méz-sárga gyöngysorral a nyakán Ica.

Ica magányosan, bánatos tekintettel, egyedül üldögél az asztal túlsó végén, Győzővel szemközt. Jobbra tőle, karnyújtásnyira Bóka Tibor Médy esküvői tanuja, jóképű, nyegle fiatalember. A legutolsó divat szerint öltözködik, festi a haját, kissé affektálva beszél, mint színdarabokban a grófok és a mágnások. Mint a kis Latabár a Csárdáskirálynőben, Bóni gróf szerepében. Laci a Mefter bál óta ismeri, azon a bálon ismerkedett meg Médyvel.
-Mondd csak, nem sznob véletlenül ez a te aranyos kis barátod? - incselkesdett Laci a feleségével. - Nézd csak, né, milyen képet vág!
-Milyet?
-Hát...-Laci grimaszolt. Megmerevítette az arcát, felszegte a fejét. -Ilyet!
-Jaj, Lacikám! Ne mondj nekem ilyeneket. Egyébként... lehet. Lehet, hogy igazad van. Talán igazad van, de....
-De?
-Mit számít az. Ő egy jó ember. Úgy értem legbelül. Most nevetni fogsz: lelkileg értem. És...
-És?
-És én szeretem őt, Laci!
-Micsoda? Kit szeretsz te? -Felugrott, s üldözőbe vette szíve hölgyét, aki sikítva menekült előle. Szaladtak, szaladtak, körbe az asztal körül. Végtére Laci elkapta és két karjába zárta.
-Na, most mondd újra! Kit szeretsz, lelkem legszebb, legillatosabb virága?
- Laci! Ne szoríts annyira, ez fáj! Sikítani fogok! -Sikított. -Tudod, hogy csak téged, egyedül csak téged.
-Engem, mit?
-Hát, tudod!
-Nem, nem tudom. Mondd ki!
-Nem mondom!
-De mondd!
-De nem, na!

Így birkóztak, huzakodtak, jó ideig, míg Lenke néni ijedt képpel be nem szaladt a konyhából, mondván: mi folyik itt gyerekek! Minden szó áthallatszik a szomszédba! -Összeütötte lisztes tenyerét, csak úgy szállt a fehér por mindenfelé. -Ebből elég! Terítsetek izibe! Mindjárt kész a lapótya!
-Látod - mondta Médy tettetett sértődéssel, duzzogva, de nevetett a szeme. Lesimította a ruháját. -Ez van itt, amíg el nem tudunk költözni végre a sajátunkba!
Maga is megijedt attól, amit mondott. És Anyuka? Anyukával mi lesz? Nem hagyhatjuk egyedül! Istenem, hogy juthatott egy pillanatra is az eszembe!
Bóka Tibor mellett Zádor Gyuláné született Lengyel Ilona. Mellette masnival a hajában Nagy Marika, és Dósa Lajos, aztán Berta néni, Laci Pesten élő nagynénje, nála lakik most Laci. Baba jön a boldog, de töprengő arcot vágó hadnagyával. Baba kicsit előre dől, a csinos kiskatona meg hátra, így mindketten jól látszanak. Min töpreng a hadnagy? Éhes ő is? Vagy más bántja, más az ő nagy búja, bánata?
Fiatal pár zárja a kört, ültükben hátrafordulnak: szép, komoly barna lány, kicsit hosszúkás, de kellemes, kedves arccal, és lovagja: Bokor Tamás főhadnagy (fedőneve Piroska) a "szolgálattól", ahogy Laci nevezi. Bokor főhadnagy, simára fésült hajú, bajszos, nagy-orrú férfi, Dósa László esküvői tanúja.
-Kid is ö tulajdonképpen? - Médy kérdezte. Már kezében volt egy kockás konyharongy, amivel az asztalt szokták letörölni étkezés előtt. - Róla még nem sokat meséltél.
-Nincs is mit - mondta Laci és gyorsan elfordult. Másról kezdett beszélni, mintha egyáltalán nem lenne fontos a főhadnagy személye. -Teszek fel vizespoharakat...vagy teát iszunk?
-Lacikám! - Médy hirtelen mozdulattal megragadta az ura karját, maga felé fordította, s nem engedte továbbmenni. Nem mondott többet, de szemében ott ült a kérdés.
Laci nagy levegőt vett. Most vagy soha. Egyszer úgy is el kell mondani.
-A katonai kémelhárításhoz vagyok beosztva Duli, s Bokot főhadnagy is kémelhárítós. Egy században szolgálunk. Már rég el akartam mondani....Most elégedj meg ennyivel. Többet nem mondhatok erről

....Evetovics János üzleti úton Párizsban volt az esküvő napján. Tíz láda pezsgőt küldetett, heteken keresztül pezsgőt ittak még a babfőzelék után is...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-02 07:59:30

válasz hundido (2022-03-01 16:39:12) üzenetére
Szia! Most még ez a helyzet, de már tornyosulnak a látóhatár mögött a viharfelhők. Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2544
Időpont: 2022-03-01 16:39:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Most még idilli a kép. Laci és Médy évődése, Lenke ijedsége, mit szólnak a szomszédok? Boldogság árad e részből. Tetszett. Üdv hundido év
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-01 07:49:34

válasz sailor (2022-02-28 16:29:50) üzenetére
Köszönöm Sailor! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-01 07:48:45

válasz eferesz (2022-02-28 10:34:34) üzenetére
Szia Szabolcs! A felhők tornyosulnak. Készül már a vihar! Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-02-28 16:29:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
" Olyan nyugalom és békesség ez, mint amikor ül az ember a főporos hordó tetején, amiről nem tudja, h mi, és, hogy fel fog robbanni."

Nagyon jó hasonlat!

Szép napot:sailor
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3515
Időpont: 2022-02-28 10:34:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Ez számomra most egy vidám fejezet, jól volt beleélni magamat, bár a végén megjeleni egy fekete felhő, hogy aztán a sok pezsgő láttán menten el is illanjon.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-02-28 09:06:06

válasz sailor (2022-02-27 10:38:39) üzenetére
Még egy dolog. D.L. végül nem tudott kibújni, el kellett mondania!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-02-28 09:03:42

válasz sailor (2022-02-27 10:38:39) üzenetére
A háború váratlanul érkezik majd. a nyakukra. Mindig így van. Egyszerre csak itt van a nyakunkon a semmiből. Az egyszerű kis ember így érzi. Sodródik az eseményekkel. Nem tőle függ, mi lesz. Lehet ő jó ember, példás családapa, hű feleség, istenfélő szűz leány, vagy feltörekvő, tisztalelkű ifjú, a sors (történelem) úgy gázol át rajta, mint harckocsi a szénás-szekéren. (Most éppen aktuális)
Jelenleg még béke van, hőseink esküvőjüket tartják.
DE mi lesz holnap??
Köszönet mindenért!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-02-28 08:54:02

válasz sailor (2022-02-27 10:38:39) üzenetére
Fontosabbnak tartottam, h inkább a házaspár egymáshoz való viszonyát (élcelődések, ugratások) mutassam be, érzékeltetve, hogy bár közel száz év távolából bukkannak fel a regény lapjain, igazi élő, hús-vér személyek. Olyanok, mint a ma élő emberek mindennapi apró, kis örömök, bánatok, hit és bizalom az életben.
Szerettem volna érzékeltetni a vh-t megelőző utolsó békeév hangulatát. Olyan nyugalom és békesség ez, mint amikor ül az ember a főporos hordó tetején, amiről nem tudja, h mi, és, hogy fel fog robbanni.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-02-28 08:44:46

válasz sailor (2022-02-27 10:09:46) üzenetére
Szia Sailor! Talán hálásabb dolog lett volna többet írni az ebédről, fogások, pohárköszöntők, beszélgetések. Volt-e menyasszonytánc, st. De itt is az vezérelt, h bemutassam a jelenlévőket, ki kicsoda,, melyik családhoz tartozik Többségükről volt már szó korábban, F. Endréékről Fonyódról, vagy Teréz testvéréről.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-02-27 10:38:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"- Laci! Ne szoríts annyira, ez fáj! Sikítani fogok! -Sikított. -Tudod, hogy csak téged, egyedül csak téged."
...és ennek a hátterében megjelenik a hideg realitás:
"-A katonai kémelhárításhoz vagyok beosztva Duli, s Bokot főhadnagy is kémelhárítós"
Nem lehetett eltitkolni!

Gratulálok csodaszép kimutatására az akkori kor szokásainak!
Különösen az aprólékos pontosságra!

Üd:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-02-27 10:27:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"Laci jókedvűen az asztalra ütött az öklével. -Hát tudod Médy, itt már olyan éhes voltam, mint az ordas farkas, a Piroska és a három kismalac meséből. Micsoda buta szervezés az ilyen! Törvényszerű lenne, hogy egy esküvőn a férfiembernek, aki nem más, mint éppen a vőlegény, délután fél háromig kell egyfolytában éheznie reggel hattól, mire ellátmányhoz jut?"
Nagyon is igaza lehet Lacinak!
...de kibirta...mindent kibirt Médy miatt!
A másik asztalok vendégeit is aprólékosan bemutattad!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-02-27 10:21:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

A lakodalmi ebédnél az asztaltársaágot ahogy bemutattad,
olyan érzés támad,mintha az egész most´történne!
Ezt mindig kihangsúlyozom,olyan képletesen,szemléletesen
mutatod be a történeteket,hogy ott érezzük magunkat!
" A szélső asztalnál ült az asztal jobb oldalán középen a fiatal pár. Mellettük jobbra, balra a szűkebb család: Dósa Jenő, Teréz asszony, Laci szülei, Ica, Baba és Lajos (a testvérek), Lenke néni, Médy anyja, Győző, Médy bátyja, a koszorúslányok, a tanúk, a fess katonatisztek, a koszorúslányok kísérői és a két pap, Zsámbokról, Radványi esperes, és a helyi plébániatemplom plébánosa Lugossy Balázs tisztelendő úr, az eskető-pap."
Hú...micsoda felsorolás!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-02-27 10:09:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

A 116 ik részben a fényképész ezt kéri:
"Hiába, no! A fényképezés komoly dolog kérem, az előírásokat be kell tartani! "
...és tenyleg be is tartották,mert most Médy és Laci szinte mindenkit
felismer rajta.

A képeslapnál valamivel nagyobb, fekete-fehér fényképen jól kivehetők az arcok. Médy és Laci sokat nevettek rajta később. "

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022