HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-03-06

A lajtorja 118.

38. Jöjjön el a Te országod (Negyedik Könyv, folytatás)

Kolozsvárról érkeztek Gyergyószentmiklósra. Joó Ambrus és felesége, a pirospozsgás, telt képű, mellyes, faros mosolygós Ildikó asszony nagy szeretettel fogadták őket. Médy számára minden új volt és varázslatos: a faragott székelykapu, a gerendaház, a tornác, melyet egy szál oszlopból készített az ügyes-kezű, fafaragó mester, a zöld színre mázolt, rácsos korlát a tornácon körbe, s alatta az előkert tarka-barka, lila, fehér, sárga, vörös őszi virágaival.
Ez is egy kész csoda ám, mondta magában a fiatalasszony. November van, s még nyílnak a kertben a virágok! Petőfi verse jutott eszébe. Nevetett magában: még nyílnak a kertben az őszi virágok, még zöldell a nyárfa az ablak előtt. Stimmel, csak itt nincs nyárfa az ablak előtt!
A kert túlsó végéből, a diófa mellől, felderengve látszott a nagy hegy, a Hagymás csúcsa, oda mennek fel holnap, vagy holnap után Lacival a Gyilkos tóhoz, ha kipihenik a hosszú vonatozás fáradalmait. Ambrus, a kerti séta után a tisztaszobába invitálta be őket. Csípős volt az este, jól esett megpihenni a kemencét körbevevő széles, kényelmes ülőkén. Kecskesajt, túró, puha házikenyér és aludtej volt vacsorára. Étkezés után sokáig beszélgettek még együtt, négyesben. A házigazda megpakolta a kemencét vastag akácfa hasábokkal, hadd lobogjon a tűz, jól befűtött, hogy a kedves, kényes pesti vendégek ne fázzanak.

Kilenc óra után néhány perccel a házigazdák szabadkozva elköszöntek, mondván: korán kelnek másnap, már kora hajnalban el kell látni az állatokat, megfejni a tehenet és a kecskéket (ez Ildikó reszortja), Ambrus pedig fáért megy a hegyoldalba a szekérrel, ami semmiképpen nem halogatható.
Egyedül maradtak. Álmosságuk dacára húzták az időt, mielőtt nyugovóra térnének. Olyan jó volt elüldögélni a melegben, beszélgetni, vagy csak hallgatni a csendet, s gondolkodni ezen a csudálatos, kerek világon, jövendőbeli életük kegyelmi ajándékain, amelyeket Isten mérhetetlen szeretetében adott nekik.
-Gyere ide mellém te is a padkára - hívta Médy az urát. Laci az asztalnál ült, s finom, kesernyés kadarkát kortyolgatott, melyet a házigazda egy hasas, festett cserépkancsóban előzékenyen bekészített a szobába, most azonban a hívó szóra felkelt és áttelepedett felesége mellé a sutba. Átölelte Médyt, szorosan tartotta két, inas, erős karjával. Lobogott a petróleumlámpa, sárga fénye ugrándozó mesealakokat vetített a sima fehér falfelületre, s a mennyezet gerendáira.
A fiatalasszony otthonosan odabújt, befészkelte magát ura ölelő karjai közé, ránézett, elmosolyodott, és, ezzel a szelíd, kedves mosollyal édes, szép kis arcán így szólt.

-Lacikám, még meg se néztük a dísztáviratokat, amelyeket az esküvőnkre kaptunk, csak hurcoljuk magunkkal, mint Kapisztrán János a véres kardot városról városra. Lenne végre idő. Mit szólsz hozzá?
-Dísztáviiatok? Most? - kérdezett vissza Laci, álmosságot tettetve. - Na jó -szánta el magát - egye fene nem bánom! Hozd akkor őket! Essünk túl raja! - és apró, rezzenő sóhajt eresztett meg az ég felé.
Közelebb hozta a lámpát, felakasztotta a kemence mögött lévő szögre. Médy maga mellé tette a paksamétát, mondta, hogy ő majd adogatja, Lacinak nincs más dolga, mint felolvasni.
Odaadta az elsőt, az volt legfelül. Irkafüzet nagyságú, keménypapírosból készült. A felületet, körbefutó piros csík díszíti. A külső borítón ez áll, színes nagy betűkkel: MAGYAR KIRÁLYI POSTA. Az első két szó zöld, a POSTA alatta piros. Fent két arkangyal tartja az ország koronás címerét.
Megfordították. Hátul stilizált rajz, hasas váza, virágcsokorral. Felirat: MAGYAR FÖLDRAJZI INTÉZET RT. A betűk aprók, feketék, jó szem kell hozzá, hogy az ember kisilabizálja őket.
Belül, balra Biczó András KÉZFOGÓ című festményének reprodukciója. Hosszú asztal, elegáns, mulatozó vendégsereg. Jobb, belső oldal fent: TÁVIRAT. Alatta: DOSA LAASZLOONEE OENAGYSAAGAANAK 9 RADAY U 14, BPEST
Felvevő Hivatal: Zsambok, penztari szam 9 szo 17, ho es nap 10 ora, perc 1624
Szöveg: ISTEN ALDASAT KEREM FRIGYETEKRE
Aláírás: RADVANYI ESPERES

Az összes távirat ilyen, egy két kivétel akad csak. Belül egy híres festmény reprodukciója, cím, festő neve, hol található, és a szöveg: Kedves...stb.
Gödöllőről küldte jókívánságait Orosz Imre. Budapestről Orosz Erzsébet, aki hozzáfűzte, hogy közbejött akadály miatt nem tud személyesen jelen lenni.
Berta nénétek és Géza bátyátok aláírás áll a következőn, ezt Dósa Lászlónak címezték, a Ráday utca 9-be. Boriska néni, Tata és Babszy sürgönyözött Csömörről.
-Ez, az a Babszy - érdeklődött Médy kajánul, s Laci ráütött a fejével: az. Összenéztek, nevettek. Hol volt már akkor Dósa Laci életéből a Jencs Babszy?
Kedves, üdvözlő szavak voltak a következő sürgönyben, a Mefter sportkörétől érkezett.
Dósa Rozsnyai bácsi olyan hosszú lére eresztette, mintha levelet írt volna. Kedves Laci! Esküvőd alkalmával szeretettel gondolok vissza gyerekkorodra, és az én ifjúságom idejére. Új életedben vezéreljen apád szorgalma és anyád gondossága, legyetek boldogok, kézcsókkal és baráti öleléssel.
A következő távirat nagyon fura, és idegesítő volt, nem is maga a szöveg, ("házasságkötésetekhez gratulálunk") hanem az aláírás: I.KHO+

-Ezek ők? - borzongott Médy.
-Ja - nevetett az ura, s, utánozva nejét, tréfásan megborzongott ő is. -Pszt!
Újabb sürgönyt vett fel a padról az ifjú ara. Ez más volt, mint a többi. Dombor-nyomással készült aranyszínű táblakép: égben lebegő angyal, kibomló virágcsokorral, elegáns barna keret körben. Belül a szöveg: Herderics Médy címén Dósa László Úrnak. Megsiratunk máma jó Dósa Laci testvérünk, téged is elütött most a hajókötél. Letéve a kapát kiléptél közülünk vedd ez alkalommal őszinte részvétünk. Aláírás: MFTR MUNKATABOR.

Éjfél is elmúlt már. Laci nagyot ásított. - A többit holnap, jó?
-Persze - mondta Médy, és ő is ásított. Egymást karolva mentek a hálószoba felé, Médy, Laci derekát fogta át, Laci a vállát karolta szép kis feleségének.
-Jaj Laci - mondta Médy a küszöbhöz érve - olyan boldog vagyok!
Ura megtorpant, ránézett. Volt valami nem tetsző felhang ebben a néhány szóban, ami megállásra késztette.
-Csak...?
-Csak.
A fiatalasszony kibontakozott, tett egy lépést előre és szembe fordult Lacival.
-Laci, mondd, bűn boldognak lenni?
-Miért lenne?
-Nem haragszik meg a Teremtő Isten, hogy ennyire szeretjük egymást?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-22 08:44:56

Szia Szabolcs! Örülök, h írásom kapcsán otthon érezted magad. Jó visszajelzés nekem is! :) A Bűn és a boldogság kapcsolata, úgy mint M.-nél sokunkban felvetődhet olyan időszakokban pl. amikor a világ "megborul"
"Kizökkent az idő..." DE vallásetikai vonatkozásban is elképzelhető ilyen természetű félelem.
Köszönettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3515
Időpont: 2022-03-21 20:05:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
De jó volt ismét otthon lenni. Köszönöm, hogy Gyergyószentmiklóson járhattam.
:)
A szeretetért haragudi nem lehet, főleg ha a SZERETET Istenéről van szó. Persze, vannak korok, hogy mindem más jelzőt akasztunk rá.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-08 08:49:58

válasz hundido (2022-03-07 17:47:47) üzenetére
Szia! Jól látod! Fény és árnyék, kétség és remény. Lucifer tényleg ott áll mindenütt!!! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-08 08:47:32

válasz Bödön (2022-03-08 08:36:23) üzenetére
Javítom: estéjük
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-08 08:46:03

válasz sailor (2022-03-07 13:07:26) üzenetére
A sürgönyökről szól a másik fele. Megpróbáltam bemutatni, h az országnak szinte minden részéből kaptak táviratokat. A hajdúságból, és Erdélyből az Ertsey, Fráter rokonság írt, Pest környékéről, Zsámbokról, Csömörről a Dósák, Lengyelek, Oroszok.
Laci hivatali munkatársaitól tréfás hangú táviratot kapott: részvétünk, stb.
Minden szép és jó lenne, mégis felüti fejét a kétely.
Köszönöm Sailor! Nagyon rá tudsz érezni ezekre a hangulatokra!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-08 08:36:23

válasz sailor (2022-03-07 12:54:28) üzenetére
Szia Sailor! L. és M. nászúton vannak Székelyföldön. Először Gyergyóra mennek, itt lakik L. barátja, akivel még Erdély visszakerülésénél találkoztak. Az első estélyük a faluban. M.-nek minden új itt!
Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2544
Időpont: 2022-03-07 17:47:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
remekül írtad le a gyergyói érkezést, a fogadtatást, a kertet, háza szobját. Én is ott éreztem magam a kemencénél, idilli kép, hangulat. A táviratok bontogatása, a boldog fiatalasszony- bűn boldognak lenni? Nem, nem az! Vannak helyzetek, amikor ezt érzi az ember, de kijár nekik e boldogság.
Tetszett. üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-07 13:16:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

...és olvasták a sürgönyöket!
Nagyon ötletes tartalmuak voltak,sok sok
szerencse kivánsággal.

Az utolsó mondat,melyben Médy félti a túláradó
szerencséjét,nagyon megható!

Gratulálok annyira élethü írásodra,ami
a sok utánajáras és fantáziád gyümlcse!
Szinte sejtem,hogy hamarosan nehezebb idök jönnek!
Erre ugyanis töbször utaltál!

Nagyon szép napot

Üd.sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-07 13:07:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Késöbb a kellemes és meghitt hangulat még
élénkebb lett,ahogy egyedül maradtak.
Elismerésem,ahogy ki tudod tölteni az eseményeket
nem csak itt ´elettel´,hogy szinte ott érezzük magunkat!
Ezt többször említettem.
A dísztáviratok megtekintését is annyira aprólékosan
feljegyezted,a legapróbb részletekig!
Az egyiknél a betük aprók...jó szem kellett hozzá.
Mintha jezedben tartanád!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-07 12:54:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész tulajdonképpen Médy röl és Laciról szól,
ahogy az új lakáskba költöztek!
A székelykapu,a gerendaház és és,szokatlannak tünt,
de egyben csodálatos is!
A szép környezet a kedélyeket még jobban fokozta!
Érdekel,milyen élményük lesz,ha másnap a Hagymás
hegységnél a Gyilkos tónál!
Ahogy a házigazda befütött,kellemes beszélgetés és meghitt
hangilat lett úrrá!

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022