HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 38

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-03-20

A lajtorja 120.

(40. Jöjjön el a Te országod Negyedik Könyv, folytatás)

1941 június 26.-n, négy nappal a német támadás megindítása után (Barbarossa hadművelet) 12 óra körül Rahónál légitámadás ért egy magyar gyorsvonatot. A szerelvényt géppuskával lőtték. Négy ember halt meg, hatan súlyosan megsebesültek. Szemtanúk szerint a támadó repülőgép szovjet gép volt, biztosat azonban nem lehetett tudni, hiszen a szárnyas halál, amilyen gyorsan jött, ugyanolyan gyorsan el is tűnt.

A Wikipédia így írja le az ezt követő eseményeket:
"13 órakor a Heringes község szélén települt magyar légvédelmi figyelőpont észlelt egy három nagyméretű, gyors kétmotoros bombázógépből álló köteléket, de típusukat kézi távcsövön át nem tudták felismerni - a gépeken csak a magyarokéhoz hasonló sárga festésű szárny- és törzsjelzéseket figyeltek meg. Az esetről riasztást sem tudtak leadni, mivel tábori telefonvonaluk esőzés miatt beázott, elnémult. A bombázókötelék kis magasságban egyenesen átrepült Kassa városa felett, és 13.08-kor teljes bombaterhét ledobva, éles bal fordulóval távozott. A várost védő gépágyúk a támadás teljes váratlansága miatt csak néhány lövést tudtak leadni, a gépeken találatot nem figyeltek meg, az egyik bombázó azonban - feltehetően műszaki probléma miatt - rendszertelenül szórta le terhét, az egyik bomba egy szomszédos falu (Enyicke) szélén csapódott be."

A bombatámadás felkészületlenül érte a lakosságot. A városközpontban több épület összedőlt, hatalmas lángoszlopok emelkedtek az ég felé, sok volt a halott és a súlyos sebesült. Az utcákat szirénázó tűzoltó és mentőautók lepték el, óriási volt a káosz, az éttermekből, üzletekből pánikszerűen, fejetlenül menekülők több embert agyontapostak.

"Tűzszerészek találtak két fel nem robbant bombát" - folytatódik a cikk." Mindkettő szovjet típusú, 105 kg-os, légcsavar biztosítású, pillanatgyújtós rombolóbomba volt.[3] A Kárpátok felett két magyar vadászrepülőgép megkísérelte elfogni a távozó köteléket, azonban a bombázók ekkor felgyorsítottak és a felhőrétegbe emelkedtek, ahová a lassú, kétfedelű, nyitott kabinos Fiat CR-42 típusú magyar vadászgépek nem tudták követni őket. A legkisebb megközelítési távolság mintegy 1000 méter volt, a bombázók típusát ekkor sem sikerült azonosítani. A magyar légvédelem ezután több alkalommal nyitott tüzet az üldözésre rendelt vadászgépekre, azok sárga jelzései miatt. A szemtanúk sem tudták pontosan azonosítani a támadókat, csupán azok sárga jelzéseit. Csirke Jenő főhadnagy szerint német Ju 52-esekre hasonlítottak, Krudy Ádám százados pedig olasz Savoia nehézbombázókhoz hasonló gépeket vélt látni bennük[3]""

Horthy még aznap, a jelentések beérkezést követően magához kérette Bárdossy László miniszterelnököt,. Hosszasan tanácskoztak, majd a kormányzó utasította a miniszterelnököt, hogy tájékoztassa az országgyűlést a történtekről, és kérje a karok és a rendek hozzájárulását a formális hadüzenet megtételéhez.
Az országgyűlés másnap egyhangú határozatban ítélte el a gyáva orvtámadást, és felhatalmazást adott a kormányzó számára a szükséges lépések megtételéhez. Ennek megfelelően Horthy bejelentette, hogy Magyarország hadiállapotban lévőnek tekinti magát a Szovjetunióval.
Másnap, 28. -n a Kárpát csoport gyorshadtest hetvenezer katonája átlépte a szovjet-magyar határt, és benyomult az ellenséges területekre.

Dósa Jenő Kassa bombázásának időpontjában munkahelyén, a községházán tartózkodott, egy telek-kisajátítási ügyön dolgozott. Előtte, az íróasztalon tintatartó, itatós-párna, és vaskos iratköteg: a megye levele a szokásos sürgetésekkel és dörgedelmekkel a határidők betartását illetően, a Fővárosi Közútépítő Vállalat R.T. egy, a Pesti út kiszélesítéséről szóló előterjesztése, szakhatósági jelentések és hatástanulmányok, tulajdoni lap, amelyre három tulajdonos volt bejegyezve (az egyik tulajdonrészt jelzálog terhelte, ez elidegenítési záradékkal volt ellátva), a helyszín térképvázlata a Pesti úti csomópont feltüntetésével, és az új nyomvonallal. Egyenes derékkal ült, csak a fejét hajtotta kissé előre. Öltönyben és nyakkendőben volt, inge úja az arany kézelőgombokkal kilátszódott zakójából. Mindig így dolgozott.
A veleje az volt a dolognak, hogy az inkriminált területen (egy saroktelek) vezetett volna keresztül az új út, ami Csömört összeköti majd a fővárossal.
Pokoli hőség volt benn, Főjegyzőúr kinyitotta az ablakot, s folyamatosan hadakozott a legyekkel, amelyek megszállva tartották az irodát. Éppen felemelte a légycsapót, amikor odakinn kiabálás zavarta meg a hőségtől ájultan hallgató falu dögunalmát.

Alacsony, kövérkés, kopaszodó fiatalember, Álmos Bandi, a kisbíró, szaladt végig a Rákóczi utcán, zakója elől nyitva, két libegő szárnyát futás közben igyekezett összefogni.
-Föjegyzőúr, főjegyző úr. kapcsolja mán be a rádiót! Orosz repülőgépek bombázták Kassát! Nyakunkon a háború! Azonnal rendelje el a mozgósítást!
Mérgelődve tette le a tollat, s az ablakhoz lépett. Mire a párkányig ért, már ott is volt a Bandi. Megállt az ablak előtt, eltátotta a száját. Két foga hiányzott elől. Velőtrázó sikoly tört ki belőle.
-Mozgósítson főjegyző úr, könyörgöm, mozgósítson!
-Mit ordítasz?
-Most mondta be a rádió!
-Micsodát, te gyerek?
-Hát....azt, azt, hogy...az oroszok megtámadták Magyarországot!
Dósa Jenő visszahátrált a szobába, s bekapcsolta a nagy világvevőt a polcon. Női hang beszélt. "...A halottak és a sebesültek száma egyelőre ismeretlen, az anyagi károk óriásiak, a városközpont a földdel lett egyenlő..."

Emberek lepték el az előbb még néptelen utcát. A szomszédos házakból, utcákból tódultak elő, és a községháza felé tartottak. Kiabálás támadt. Portölcsér szaladt végig az ájult kertek között, a port a szaladó lábak kavarták föl. Előkerült a másik szobából Darányiné, a gépírónő, bejött Szalánky mérnök, és egy falubeli, Mráz Ottó a pék, aki valamilyen folyamodvány miatt volt éppen a községházán. Az arcokon értetlenség és döbbenet. Mi lesz most? - tükröződött a rémült tekintetekben.
-Hallottad? - kérdezte Dósa Jenőtől a mérnök.
-Csak a végét.
-Mi lesz ebből? Háború lesz?
-Fogalmam sincs!
Dósa Jenő kiállt az ablakba. A lassan földagadó tömeg odakinn választ várt, választ követelt.
Izgatott hangok hallatszottak: "Nyomorult vörös disznók", mondta egy őblös, borízű. "Meg kell büntetni őket. Remélem, Horthynak helyén van az esze, és a szíve s hadat üzen ennek a (....) bolsevik bandának." Másik hang, mutáló öreg, vagy éppen épkézláb fiatal, nem derült ki: "Marhaság! Bolha az elefánt ellen? Tudja maga mekkora Oroszország? Ha, ha, ha. Hogy magának mennyi esze van?" Egy asszony is letorkolta a kardcsörtető hepciáskodót. "Fogja be a száját! Miket beszél?"
"-Mi lesz velünk főjegyző úr?" - hangzott a kerítés mellől, a bukszus-bokrok felett. A bukszusok a léckerítésen belül álltak, jellegzetes fanyar illatukat az utcán is érzeni lehetett. "-Két fiam van! Jenő bácsi, a Jóistenre kérem, mondjon már valamit!" - így egy másik, egy főkötős, pici asszonyka.
Nem habozhatott, valamit tényleg mondani kellett, megnyugtatni a népet, lecsillapítani a kedélyeket.
Felemelte a kezét. -Nyugalom emberek. Csend legyen! Egyelőre nem sokat tudunk. Hallották: orosz repülők bombázták Kassát. Ennyi, és nem több. Azt javaslom, menjen mindenki haza, várjuk meg a további híreket.
Visító hang vágott közbe, megint az a tökkelütött kisbíró.
-Nem kell mozgósítani máris Jenő bácsi? Ne doboljam ki?
Főjegyzőúr elmosolyodott. Kín szülte vigyor volt ez inkább. Odakapta a tekintetét, ahol a kisbíró állt. Kezét szája elé emelte, hogy elrejtse ezt az illetlen félmosolyt. Higgadt, nyugodt hangon szólalt meg, hangosan, artikulálva beszélt, hogy hátul is mindenki jól hallja.
-A mozgósításról nem én döntök, s nem én rendelem el, hanem az ország vezetése, ha szükségét látja, de bízom abban, hogy ezúttal nem következik be semmi ilyesmi. Nyugodjanak meg. Nem lesz háború - igyekezett keményen, határozottan beszélni - nem hiszem, hogy háború lenne. Most pedig - kis szünetet tartott, köhögött, elővett a nadrágzsebéből egy nagy férfi-zsebkendőt és trombitálva kifújta az orrát, majd körbehordozta tekintetét az egybegyűlteken. --Most menjenek szépen haza, s hagyjanak engem is dolgozni.

Lassan, nagyon lassan oszlott szét a jón-ép, mint darázsdongás, egyre távolabbról hallatszott morajlása.
Dósa Jenő a megnyúlt képű mérnökhöz fordult. Szalánky még mindig ugyanott állt, ugyanabban a pozitúrában, élő kérdőjellé görbedve. A többiek, az ott dolgozók, akik időközben szintén odagyűltek, az ajtónyílásban, mint valami élőkép, vagy modern-kori Laokoon-csoport.
Meredt tekintetek. Darányiné falfehér, a pék két kezét maga elé nyújtja, térde remeg. Ő még élénken emlékszik a nagy háborúra, négy keservesen hosszú évet töltött a fronton, először Olaszországban, a Dolomitokban utána pedig Ukrajnában. Ott veszíttette el a fél szemét (srnapellel lőtték ki) Dobrovka alatt.
-Tudod János, mi a különös nekem ebben az egész történetben?
-Nos? - nézett szembe a mérnök Dósa Jenővel.
-Hát az, hogy a hírek úgy szólnak, orosz gépek bombáztak. -Erősen megnyomta az "orosz" szót.
-Mert? Mi ebben a ráció. Mármint, hogy különösnek tartod?
-Hát csak annyi, hogy szerintem Oroszországnak sem katonai, sem politikai érdeke nem fűződik ahhoz, hogy bomba-támadást hajtson végre magyar terület ellen. Miért tenné? Van elég baja a németekkel! Ésszerűtlennek tartom. - folytatta. -Számomra egyszerűen elképzelhetetlen, hogy iderepülnek három géppel, átrepülnek a fronton, a német vonalak, s a légvédelmi ütegek feje felett...és...és megtámadnak egy országot, amelyik éppen most nyilvánította ki a semlegességét...?
Nem fejezte be. Megcsóválta a fejét, leült az íróasztalhoz, rágyújtott. Lacira gondolt, és Lajcsira. Igen, a háború eshetőségét teljességgel ki kell zárni!
-Nem hiszem, hogy akad Európában még egy kormány, aki a körülményeket ismerve arra az elhatározásra jutna, hogy....- kezdte töprengve, kissé idegesen a mérnök. Szemöldöke felszaladt a homlokára. Főjgyzőúr szokta volt mondani tréfásan ilyen tar fej láttán: nincsen többé kopasz fej, csak nyakig érő homlok.
-Amelyik. -Dósa Jenő kiigazította a kollégát. (Szalánky János a község építésze volt) -Amelyik, na. Nem aki. Jaj de nehéz is ez a szép magyar nyelv! Aki, amely, ami.
-Tessék?
-Semmi. Nem érdekes.

Szalánky fél percig bámulva állt, aztán összeszedte magát, és anélkül, hogy a mondatot befejezte volna, legyintett és kihátrált az ajtón.
A kérdés lógva maradt, a jelenlévők közül senki nem tudta, mit lehet ezzel kapcsolatosan mondani. Ha nem az oroszok voltak, akkor kik?
Az ország népe, ónos, fásult kábulatban hallgatott aznap este. Mindenki Horthy reakciójára várt, figyelték a rádiót, várták a híreket, latolgatva, hogy a Kassa bombázása után kialakult helyzetben mit lép majd a kormányzó?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-28 08:10:33

válasz eferesz (2022-03-21 20:44:51) üzenetére
Szia Szabolcs! Pedig nem nyomoztam utánad! :) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-28 08:09:35

válasz sailor (2022-03-21 13:09:03) üzenetére
Szia Sailor! Jön majd! Üdv: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3515
Időpont: 2022-03-21 20:44:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Maradtam volna inkább a szorosnál, mert tudjuk, hogy ennek mi lett a vége, de remek rész ez is.
Kezdem azt sehteni, hogy te ismered a múltam. Kolizsvár, Gyergyószentmiklós, Budapest, Kassa...
:)
Szeretettel: Szabolcs
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-21 13:09:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Mi történt Kassa bombázásakor? Oroszok voltak? Németek? Máig se tudja senki. DE egyvalaki tudja, és itt két epizóddal később el is mondja."
Ez nagyon érdekel!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-21 08:38:34

válasz hundido (2022-03-20 16:00:01) üzenetére
Szia, köszönöm! Igen eljutottunk eddig a pontig. MOst hosszú tömött sorban a háborúról lesz szó. Nem annyira a frontokon történtekről, hanem arról, mi történik itthon a szereplőkkel.
Még egyszer köszönöm, örülök, h itt vagy és olvasod! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-21 08:34:49

válasz sailor (2022-03-20 13:19:21) üzenetére
Előbbiekhez sok mindent felhasználok, amikhez az ember hozzájut a nyomtatott és az online irodalomból. Utóbbit a rendelkezésemre álló dok.-ok , levelek, iratok, napló töredékek alapján szerkesztem, illetve fejből.
Mi történt Kassa bombázásakor? Oroszok voltak? Németek? Máig se tudja senki. DE egyvalaki tudja, és itt két epizóddal később el is mondja. Az olvasó meg majd eldönti, hiszi-e vagy sem!
Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-21 08:27:40

válasz sailor (2022-03-20 13:11:11) üzenetére
De igazából engem nem is ez érdekel, nem erről akarok írni, hanem arról, h a regényben szereplőket hogyan érintették az események. Mi történt velük, miközben, képletesen, vagy valóságosan égett fejük felett a ház. Úgy szeretném megírni, h aki olvassa, az lássa az egyes ember mögött a történelmi eseményeket, és a történelmi események mögött az embert. Ezért vannak a váltások: egy szakasz tömény történelem, egy szakasz cselekmény, családi esemény, esküvő, ebéd, stb.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-21 08:20:05

válasz sailor (2022-03-20 13:01:56) üzenetére
Szia Sailor! Már régóta lógott a levegőben. Az okosok azt mondják, h az előző háborút lezáró igazságtalan békét szükségszerűen követte az újabb háború: Van benne valami. A háborúkat ill. a történelmet nem az egyes emberek csinálják, hanem a kitermelődő konfliktushelyzetek, amelyekre persze rájátszanak a vezetők. Illetve meglovagolják. Egy Napóleon, egy Nagy Sándor, egy Hitler, Sztálin, ha meg se születtek volna, akkor is így, vagy nagyon hasonlóan történtek volna a dolgok.
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2544
Időpont: 2022-03-20 16:00:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Sajnos bekövetkezett, akitől tartani lehetett. Alaposan utánanéztél az akkori eseményeknek, beleszőve azokat szereplőket is, akiket már ismertünk. Tetszett. Üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-20 13:19:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Különösen tetszik,nem csak itt,hogy regényedben nagy
súlyt fektetsz a tények minél pontosabb kimutatására.
Ilyenkor eredeti forrásokat,dokumentumokat,esetleg a
Wikipédiát és sok mást használsz erre a célra!
Máskor meg fantáziadusan kitöltöd a ´hézakokat´,hogy is
történhettek a dolgok!

Nagy elismeréssel gratulálok utánajárásodnak!
és leleményességednek!

Üd:sailor

Szép napot!

Nagyon érdekel a folyt.!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-20 13:11:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Egyedül azok tudják elmondani,igazából mit éreztek,
akiknek szemük elött mentek tönkre álmaik,
nagy szorgalommal felépített életbiztonságot nyújtó
´gyüjteményeik és sokszor örülhettek,hogy a meztelen életüket
tudták kimenteni.
Szétlött,összebombázott törmelék maradt az otthonokból!
Sikerült nagyon reálisaqn kimutatnod az emberek reagallását,
bizonytalanságaikat,félemeiket.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-20 13:01:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

...és megjött,amit sokan elöre láttak!
Hihetetlen mennyi az analog a mai dolgokkal!
Az emberek reagálása,hozzáállása az ilyen dplgokhoz,
az elöre sejtett,de mégis reménybe burkolt elöérzetek
´hideg´beteljesülésükkor!
Annyi,de annyi a hasolnlatóság a mai dolgokkal,mindegy
hol történik háború,az mindig meglepetést jelent,
félelmet,bizonytalanságot és rengeteg szenvedést!

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022