HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-03-27

A lajtorja 121

41. Jöjjön el a Te országod, Negyedik könyv, folytatás)

Teréz asszony a csirke kopasztást, ha ezer évig él, sem bízza másra, se a cselédlányra, se a saját lányára, azt ő maga, saját kezűleg szereti csinálni. Hogy miért? Ha rákérdezne valaki, könnyen megkapná: hát csak. Ha én csinálom, biztos nem marad benne beletört trüsköc! (Senki nem tudta, hogy a Nagysasszony szóhasználatában szereplő "trüsköc" honnan van, Teréz talán a gombászó cigány-asszonyoktól hallhatta, akik odajöttek néha a kert-apuba gombát kínálni.)

A sánta, görbe, lécekből, megmaradt deszkadarabokból tákolt kis-asztal, melynek egyik lábát fadarabbal kellett alátámasztani, a konyhabejárat előtt még éppen árnyékban volt, bár az árnyék félkaréjos széle a tető alatt már veszedelmesen közeledett a műveleti területhez. A 11-s HÉV-el megjönnek Laciék, morfondírozott magában, addigra fazékban kell lenni a kendermagosnak, hogy délre ebéd legyen. Alig győzte kivárni, hogy újra együtt legyen a család. Lenke is jön vajon? Az ipam asszony? Remélte, hogy igen. Szerette Médy anyját, jókat beszélgettek ezeken a ritka vasárnapokon délutánonként, hátul az almafa alatt. Na, de ma nem lesz külön traccsparti, ma mindenki a háborúról fog beszélni! Ó, hogy gyűlölte ezt a szót! Háború. Bár sose hallotta volna!

Tépkedte a tollakat a forró vízzel teli vájlingban, kivörösödött kezén darazsak nyüzsögtek. Nem törődött a darazsakkal, nem félt tőlük. Ha az ember nem hesgeti őket, ők se bántanak senkit. Bentről, a sütőtől finom illatok jöttek, pirosodó tetejű almás pite ínycsiklandozó illata. Veszekedés hangjai jutottak el a füléhez, Ica szidta hangos szóval Babát. Ica készségesen segített anyjának ma is. Alig hogy Teréz elkezdte pucolni a tyúkot, ő máris nekilátott behordani a verandára, az ebédlőasztalra a tányérokat és az etcájgot. Drága kis hugicája eközben a kertben üldögélt keresztbe tett lábakkal egy fonott kerti-székben, szalmakalap volt a fején, divatlapot olvasgatott, és a nyitott ablakon keresztül hallgatta a rádió délelőtti zenés műsorát.

-De jó dolga van a kisasszonynak - fújta fel magát az idősebb Dósa lány. -Leesne tán az újáról a karikagyűrű, ha megfogna valamit!
Baba felnézett. Észre sem vette, hogy a nővére már belefogott a terítésbe. -Hogy te milyen tökkelütött egy nő vagy! - mondta élesen, támadóan. -Fogjál már magadnak egy jóvágású pacákot, egy dokit például - tette hozzá epésen, utalva arra, hogy Ica a nagyiccei tüdőgondozóban dolgozik zöldkeresztes nővér-gyakornokként - az a te bajod, az hiányzik neked! - Felállt, nyújtóztatta karcsú, hosszú derekát. -Szólni kell, Icám, szólni, azért van szája az embernek, s nem morogni és megjegyzéseket tenni!
-Szólni? -Ica pipacsvörös lett a méregtől. -Na, nagy baj van Kalocsán az apácáknál, ha azt sem tudták eddig megtanítani...!

Teréz hallgatta, hallgatta, aztán megmérgesedett. Abbahagyta a tépkedést, kiegyenesedett, s odafordult. --Elég legyen! - ripakodott rájuk. -Nem szégyellitek magatokat templom után? Gyerünk Baba, segíts a nővérednek! Aló mars, ne kelljen kétszer mondanom!
A legrosszabb következett be, az, amitől Teréz asszony a legjobban félt, a férfiak az asztal mellett az első perctől kezdve a háborúról beszéltek. Dósa Jenő ült a nagy ebédlőasztal túlsó végén, ez volt a megszokott helye a családi összeröffenéseken, mellette eminnen felől Médy, Laci, és ő, a túlsó oldalon pedig, szemben velük Baba, Lajcsi. Ica. Lenke néni nem jött ki aznap Csömörre, gyengén érezte magát, sokat köhögött az éjszaka.

-Kaparót is adjon Nyanya - mondta Főjegyzőúr a feleségének, amikor Teréz a merítőkanállal kiszedte a levest. Az uránál kezdte, így illik egy rendes asszonynak faluhelyen.
-Meg még a fejét is tegye bele, ha megtalálja!
Maga elé vette a tányért, s egy éles kicsi, barna nyelű késsel méregerős zöldpaprikát karikázott a levesbe. Amikor végzett, a kés hegyével a csutkáról magokat kapart bele. Az apró, lapos paprika-magocskák szétszóródtak a jó, zsírkarikáktól fényes sárga lé tetején, s mint apró, pici csónakok úszkáltak a sárgarépa darabok, a cérnametélt szálai és a karfiolok között.
-Így ni!
Fiaira nézett, először Lacit fikszírozta vesét hasgató tekintettel, aztán a másik oldalon Lajost.
-Elő a farbával fiúk. Mit sunnyogtok itt nekem, mint szar...ka a fűben?
Laci óvatosan forgatta a szavakat. -Bárdossy két nappal ezelőtt hadüzenetet továbbított Moszkvába. A magyar csapatok benyomultak Oroszországba.
-Ezt én is tudom. Bemondta a rádió.
-Ennél sokkal többet én sem tudok.
Jenő úr letette a kanalat. -És a nem sok, az mi?
Laci a vállát vonogatta. Átnézett Lajcsira, öccse a tányérjába bámult.
-Szóval háború! - Gondterhelt képpel szopogatta a kaparót. - Kiskutya legyek, ha értem. Az oroszoknak miért jó ez?
-Mármint micsoda? - Laci kérdezett vissza, de mindenki kettejüket nézte.
-Hát, mi! Hogy háborút provokálnak. Kassa bombázásával, na. Arról beszélek, ne vágj ilyen értetlen képet.
-Nem tudom, Apu. Katona vagyok, nem politikus.
-Lajos!
-Én is katona vagyok.

Kitette a lerágott kaparót a csontos-tányérba. Hozzáfogott a fejhez. Kése hegyével ügyesen kibontotta a csontból a főtt agyvelőt, és óvatos mozdulattal, két úját összecsippentve a szájába tette. -Hát ez finom!- Ivott egy korty bort rá.
-Szóval a katona nem tud semmit. A katona nem gondolkodik.
Teréz megelégelte.
-Hagyja már békén őket kend! Másról is lehet beszélni.
Dósa Jenő elnevette magát. Égre emelte mindkét csontos, nagy kezét, elbődült. Harsány hangon énekelni kezdett.
-Nahát. kérem! Megszólalt az öreg kecske...kecskeméti öreg-templom nagyharangja!
Vicc volt csak, sokszor elsütötte ebédnél. Jól megvoltak ők egymással, de kifelé nem mutatták. Megtörölte zsíros újjait a szalvétában és, nem törődve asszonya rávillanó szemével, folytatta.

-Cui prodest? Kinek az érdeke? Azt kell megnézni. Onnantól bűzlik. Az oroszoknak biztosan nem. Románoknak? Talán, de nekik minden szempontból túl bonyolult lenne egy ilyen akció. Meg hát mink is, ők is Hitler szövetségesei vagyunk. Angolok? Ugyan kérem, messze vannak, túl hetedhét országon. Németek? Talált! - nézett körül triumfálva. Igen, a németek, természetesen felségjel nélküli gépekkel. Eltaláltam? Beleugratás, mi? Provokáció! Hitlernek nem mindegy, benne vagyunk e vagy sem? Horthy habozott, Hitler cselekedett.
-Kizárt dolog - mondta Laci a fejét rázva. -Amire célzol.....Még időben elharapta. Azt akarta mondani: nevetséges, de apjával szemben nem üthetett meg ilyen hangot. Így folytatta: Németország a szövetségesünk! S egyébként is a mi hadipotenciálunk töredéke az övékének. Nem számítunk, ha érted Apu, mire mondom. Teljesen mindegy. Bár...

Máshogy tudta, a hírszerzésnél rendelkezésére álltak a titkos információk. Lapos pillantást vetett Lajcsira. Öccsének vörösek voltak a fülei, mint kiskorában, amikor sunnyogott valami turpisság miatt. Visszanézett bátyjára és alig észrevehetően megcsóválta a fejét. Egy szót se, Laci. Szigorúan titkos! Eszedbe ne jusson!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-01 15:57:49

válasz hundido (2022-04-01 14:12:41) üzenetére
Szia! Köszönöm! Örülök, h tetszett! Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2544
Időpont: 2022-04-01 14:12:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
NAgyon tetszett, ahogy láttattad Teréz asszonyt, amint kopasztja a csirkét, ahogy készül a vendégek fogadására, meg a Dósa lányok csipkelődését. Aztán a háborúról való beszélgetés, mi lesz, mi várható?
üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-31 10:48:20

válasz sailor (2022-03-30 16:38:45) üzenetére
Köszönöm Sailor! Hamarosan jön majd ez a rész! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-30 16:38:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
" Az olvasó azért meg fogja tudni, mert én a következő részben leírom.
Nincs rá garancia, persze, h úgy történt! Az olvasó vagy elhiszi, vagy nem, nincs más választása! :) :) "
...ez nagyon érdekel!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-27 17:46:13

válasz sailor (2022-03-27 11:45:37) üzenetére
A háborúról beszélgettek a terített asztal mellett. Ma iis arról beszélünk. meddig lesz ez még így? Míg a világ, világ?
Köszönöm, h írsz, h olvasod! Hogy belelátsz a sorok közötti dolgokba!
Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-27 17:42:51

Ha úgy történt, akkor rettenetesen nagy galádság történt. Nem lenne egyedülálló a történelemben, van sok ismert kacifántos eset, és még sokkal több, ami soha nem került nyilvánosságra, és nem is fog.
Én például ezért is, és másért is, óvatos vagyok akkor, amikor mostani események kerülnek szóba, és azokról kell véleményt mondani. Olyan dolgokról, amelyekről nyilvánvalóan, csak a 10 százalékot tudom!
Na mindegy. 100 évvel ezelőtt se volt másként.
Volt két jó barátom, az egyik a főnököm volt, a másik a tenisz tanítványom, olyan helyeken dokgoztak, és olyan dolgokat mondtak el nekem csak úgy egy pofa sör mellett, h a fülem kettéűllt!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-27 17:34:33

válasz sailor (2022-03-27 11:45:37) üzenetére
Van viszont egy ember a családban, pontosan kettő, a D. fiúk, akik tudják, h valójában mi történt, és milyen sötét ügy ez az egész. Amit a titkos-szolgálati infókból megtudtak, azt persze senkinek nem árulhatják el. Az olvasó azért meg fogja tudni, mert én a következő részben leírom.
Nincs rá garancia, persze, h úgy történt! Az olvasó vagy elhiszi, vagy nem, nincs más választása! :) :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-03-27 17:28:54

válasz sailor (2022-03-27 11:31:55) üzenetére
Szia Sailor! Az a helyzet, h D.J: is csak spekulált, mint azóta is mindenki. Logikus, amit mond. Hadtörténészek hosszú sora rágódott ezen a kérdésen. Érvek és ellenérvek szólnak egyik vagy másik verzió mellett. (Nem akarom mondani, h ma is hasonló a helyzet, a hivatalos hírcsatornákon csak egy töredéke jut el hozzánk annak, ami tényleg történik. Az is nagyon célzottan. Na, mindegy, ebbe nem megyek bele
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-27 11:54:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Természetesen a Laci és Lajos nem mondhatták ki amit tudtak!
"Egy szót se, Laci. Szigorúan titkos! Eszedbe ne jusson!"

Nagyon tetszett ez a rész is!
Aprólékosan,körülményesen tájékoztatod az olvasókat az eseményekröl és
közel hozod a szereplöket hozzánk...
Különösen tetszik ahogy nem csak felsorolod a történteket,hanem az okokat
is keresed rájuk!

Nagy elismeréssel gratulálok:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-27 11:45:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Az ebédölasztalnál :"A legrosszabb következett be, az, amitől Teréz asszony a legjobban félt, a férfiak az asztal mellett az első perctől kezdve a háborúról beszéltek. "
Ez nagyon is érthetö!
Ma is beszédtéma ez!
Nem lehet átmenni rajta!
A Föjegyzöúr gondolatai,elképzelései egy egész más fényben mutatják meg,
próbálják megmutatni az események igazi okát!
"Igen, a németek, természetesen felségjel nélküli gépekkel. Eltaláltam? Beleugratás, mi? Provokáció! Hitlernek nem mindegy, benne vagyunk ..."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-03-27 11:31:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Az elöbbi fejezetnél írtad:"Mi történt Kassa bombázásakor? Oroszok voltak? Németek? Máig se tudja senki. DE egyvalaki tudja, és itt két epizóddal később el is mondja."
Most megtudhattuk.

Nagyon szép idillikus kép.ahogy Teréz asszony a csirkét kopasztja és gondolatban
örül a látogatóknak!

Közben Ica és Baba civakodását ezzel zárja:
"--Elég legyen! - ripakodott rájuk. -Nem szégyellitek magatokat templom után?"

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022