HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52787

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-05-26 12:30:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-03-31

A lajtorja 122.

42. Jöjjön el a Te országod, (Negyedik Könyv, folytatás)

A kémelhárítás csatornáin keresztül a Dósa fiúk a következőket tudták meg:
1940 nyarán egy elegáns, puha-kalapot és szürke blézer öltönyt viselő férfi kért bebocsájtást Canaris tábornok berlini főhadiszállásán. Néhány szót súgott az őr fülébe, a fegyveres tisztelgett és beengedte. A férfi felment az első emeletre, a főkatona titkárságára. A kisasszony, leültette, kávéval, konyakkal kínálta, majd néhány perc elteltével bemehetett a tábornokhoz.

Canaris, a német hírszerzés feje, (1945 április 8.-n a Hitler ellenes merényletben való cinkos részvételéért kivégezték. A kivégzés megalázó és borzalmas volt, meztelenre vetkőztették és nyakánál fogva egy vasrúdhoz kötözték.) - kitüntető figyelemmel fogadta a vendéget, felállt, elébe sietett, kezet rázott vele.

A férfi, a magyar politikai élet egyik ismert alakja, aki a kardcsörtetők közé tartozott, a magyar nyilaskeresztes párt megbízásából érkezett Berlinbe, érkezéséről tudtak.
Elmondta, hogy a magyar emberek többsége értetlenül, és aggódva figyeli a kormány halogató, kibúvókat kereső, mellébeszélő politikáját. Horthy valószínűleg nem fog parírozni a Führernek, fejtegette, (nem is parírozott, a lengyel háború idején parancsot adott Újszászinak a lengyel főrabbi kimenekítésére, akinek a fejére a németek vér-díjat tűztek) és bár szóban mindent megígér, de, ha sor kerülne rá, elszabotálná a fegyveres segítség megadását. Magyarország nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, - érvelt - hogy egy győztes háború után a románok, akik az előzetes értesülések szerint teljes haderejükkel készülnek részt venni a bolsevizmus elleni küzdelemben, kedvezőbb helyzetbe kerüljenek, mint mi, amikor majd a területi kérdésekről szó esik.
Kész tervvel érkezett. Ennek a lényege az volt, hogy Magyarországot egy magyar város, például Kassa, vagy Munkács színlelt bombázásával bele kell kényszeríteni a háborúba. Ha a németek segítenek, főnyeremény mindkét fél számára.
Canaris néhány percig gondolkodott, felhívott valakit, majd azt mondta: rendben, segítünk. Hozzátette, német harci gépek nem hajthatnak végre, még színlelt támadást sem Magyarország ellen, de annak nincs akadálya, hogy a támadást, kölcsönkapott gépekkel (német bombázókkal) magyar pilóták hajtsák végre.
A részleteket majd kidolgozzuk, mondta a búcsúzásnál.

Így is lett. Az Abwher ügynökei megkörnyékeztek néhány végzős hallgatót a Kassai Horthy Miklós Repülőakadémián. Ezek a fiúk német anyanyelvű, magyar polgárok voltak. Az ügynök a szokásos módszerekkel dolgozott, zsarolás, fenyegetés, kecsegtetés. A pilóták nevét a magyar katonai hírszerzés is ismerte, azt is tudták, hogy nyüzsögnek körülöttük a német ügynökök. Az akció fedőneve "A karvaly lecsap" volt.

Szeptember 14.-n hajnalban Kassa katonai repteréről az Akadémia egy Caproni Ca típusú bombázógépe gyakorlórepülésre indult a Kárpátok hegyvonulata fölé. A gép fedélzetén volt a három megkörnyékezett (beszervezett) pilóta. Elstartolásuk után negyvenkét perccel, pontosan 6.23-kor a repülő eltűnt a légi-figyelő szolgálat szeme elől. Később kiderült, ismeretlen (műszaki) okok miatt felrobbant a levegőben, és egy megközelíthetetlen helyen lévő szakadékba zuhant. A Caproni roncsai a felderítőgép légi-felvételein jól látszottak. A katasztrófát senki nem élte túl. (A felvételeknek később rejtélyes módon nyoma veszett.)

Ez volt a hivatalos verzió, de nem ez történt. A bombázógép a Keleti Kárpátok felett nagy bal kanyarral Lengyelország felé fordult és épségben leszállt egy, a németek által birtokolt repülőtéren. Embereinket innen a Birodalomba vitték, ahol kiképzést kaptak a Heinkel 111 gyorsbombázó vezetésére. (Később a Me 262-t hívták "gyors-bombázónak) A He 111-s a Luftwaffe egyik csúcsragadozója volt, 414 km/ó sebességgel tudott repülni, és 2500 kg. bombát szállíthatott.

A diverzáns-jelölt pilóták a kiképzést követően visszatértek a megszállt Lengyelországba. 1941 június 25.-n német gépszemélyzettel ők szálltak fel három, He 111-el Kassa bombázására.
A Dósa fiúk azt is megtudták, hogy a magyar hírszerzés egy héttel a támadás előtt figyelmeztette a katonai vezetést a lehetséges eseményekre. Egy, az Abwehrbe beépült tiszt volt az informátor. Nem lehet tudni, hogy a jelentés időben eljutott e Fráter Béla repülő ezredeshez, vagy más nagyfőnökhöz? Vannak arra utaló jelek, hogy nem. Egyéb, különösnek található események is történtek. A bombázást megelőző órában a légvédelem parancsnokát, vitéz sárosi Sáros Istvánt váratlanul a főparancsnokságra rendelték. A tiszt, odafelé menet autó-balesetet szenvedett. A híradós vonalak beázás (?!) miatt nem működtek, az optikai légtérfigyelés a város körül a felhőzet miatt lehetetlen volt.
A támadás után egy órával az OLP belső közleményt adott közre, amelyben a hírszerzési értesüléseket alaptalannak, és tévesnek nyilvánították. Milyen szerepe volt mindebben a németeknek? Máig nem derült ki!

A leves után rántott csirke, és borjú-paprikás került az asztalra, többféle savanyúsággal. Volt kovászos uborka, káposztával töltött ecetes paprika, savanyított, apró zöld paradicsom, és a kertben termett salátából ecetes saláta. Jenő úr pörköltöt evett, Nagysasszony rántott csirkét, abból is püspökfalatot. Médy csirkemellet kért, a két lány combot evett, Laci és Lajcsi pedig apjuk példáját követve borjúpaprikást.
Jó ideig csendben táplálkoztak, átadták magukat a gasztronómiai élvezeknek, a szokásos családi témák most nem kerültek elő. Ilyesmi ment csak: "adsza a sót, köszönöm, töltenél egy keveset, úgy, elég lesz, nem láttátok a kovászos-uborkát?" Az almás-piténél tartottak, Teréz asszony szólalt meg. Szavait a fiúkhoz intézte.
-Aztán, no. Mit is akarok. Titeket érint a háború?
-Minket? -Lajos csodálkozást tettetve kérdezett vissza.
-Igen. Katonák vagytok, nem?
-De igen, Anyu.
A két fivér egymásra pislogott az asztal fölött. Rosszízű csend támadt.
-Nem hallom a választ! Elvihetnek benneteket, tartalékosokat is?
Itt volt az idő, hogy színt valljanak.
-Nem fognak elvinni!
-Mert?
-Olyan beosztásban vagyunk mindketten...tudod, irodai beosztásban.
-Az meg mi fán terem?

Lajos vette át a szót. A többiek az asztal körül feszülten figyelték őket. Könnyed, laza hangon beszélt, széles kézmozdulatokkal kísérte a szavait.
-Tudod Anyu, az ellenség hadmozdulatait általában sűrű rádióforgalmazás előzi meg. Katonai rádiózásra gondolj. Ahol sűrűbb, ott valami mindig történik. Ezt figyeljük és elemezzük.

Egy szó sem volt igaz, abból, amit előadott. --Fontos munka ez Anyukám, nem lehet nélkülözni, ezért minket, halál biztosan nem fognak frontszolgálattal abajgatni.
Teréz kétkedő tekintettel hallgatta végig kisebbik fia szini-előadását. Hitte is meg nem is, de inkább hitte, mint nem. Laci a hivatali munkája mellett csinálja? Lajos meg elhalasztja a vizsgáit az egyetemen, hogy a katonáéknak elemezzen? Jó, jó, persze. Az ember hajlamos inkább a jót elhinni, mint a rosszat. Igen, sajnos, ilyen az ember.
-Mi lesz ezután? - kérdezte Jenő úr a fiúkat ebéd után kint a kertben. -Megnyerhető ez a háború? Meddig fog tartani? Mit mondotok, ti nagy szakértők?
A "nagy szakértők" szarkasztikus éllel hangzott el. A fivérek ismerték apjukat, senki nem állt meg előtte, mindenkit szekált. Laci válaszolt, öccse sűrű bólogatásától kísérve.
-Feltétlenül -kiáltotta. Felugrott a nádszékből, előre szaladt a borostyánnal befuttatott házfalig, letépett egy apró méregzöld levelet és az ujjai között morzsolgatva tért vissza. Megállt az apja előtt, hanyagul keresztbe tette a lábát. Médy ámulva nézte a magas daliás alakot, az ő férjét. Mint egy keleti hadisten ókori Babilon idejéből.
Feltétlenül, mondta imént az ura. El is hitte, abban a szent pillanatban tényleg elhitte, mert el akarta hinni.

-Villámháború lesz Apu. Blitzkrieg, mint Franciaországban. A németek nagyon erősek, hamar szétverik az ellenállást. Tulajdonképpen nincs is szükségük a mi, vagy a többi szövetségesük segítségére, valószínűnek tartom, hogy az olasz a román és a magyar csapatok a Wermahct főerőinek előretöréséét fogják oldalról biztosítani. Kevés vér-áldozattal nagy dicsőséget aratva...
Így handabandázott, hogy megnyugtassa a családot. Belül tudta, hogy nem egészen így fog történni. De látta a szemeken, félnek. Az anyja, a lányok, Médy. A háború tényleges eseményei messze voltak még tőlük, sok száz kilométerre. Máshogy fél az ember, amikor már őrá, vagy az övéire lőnek, mégis észrevétlenül, alattomosan, lopakodva befészkelte magát a gondolataikba. Gyereket nyugtat így az ember, ha a halál kérdése szóba kerül, ahogy Laci nyugtatgatta a családot, elbagatellizálva a dolgot.
Apját nem győzte meg teljes mértékben. Főjegyzőúr kételkedve vonta meg a vállát. -Meglátjuk. A vak is azt mondta...

Este, amikor Laci és Médy búcsúzkodni kezdett, Dósa Jenő a feleségéhez fordult.
-Teréz, csomagoljon nekik mindenből, legyen otthon mit enniük.
-Már csomagoltam.
-Süteményt is?
-Süteményt is.
-Tegyen a pakkba egy üveg finom vörösbort, abból a fajtából, amit Médy szeret. Lenkének küldöm, hogy gyógyuljon.
.Már tettem.
A fiatalok elmentek, nagy ürességet és sok, nehéz, gyomorszorító gondolatot hagytak maguk után.

Semmi bizonyíték nem szól amellett, hogy így történt, de arról se, hogy nem

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-02 07:54:08

válasz sailor (2022-04-01 17:12:56) üzenetére
A könyv is tök jó! :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-04-01 17:12:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Amikor ezt a részt írtam, arábiai Lawrwnce könyve jutott az eszembe!"
Éppen nemrég láttam a"Lawrence of Arabia"folmet!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-01 16:14:35

válasz sailor (2022-04-01 11:27:25) üzenetére
Szia Sailor! Amikor ezt a részt írtam, arábiai Lawrwnce könyve jutott az eszembe! Na, az aztán a kémtörténet! Kémkedett az angoloknak az arabok ellen, és fordítva. Itt is, ott is nemzeti hősnek tartották, kitüntették. Leírja, h az angol hivatalos szövegek a békéről szóltak, míg közben a brit titkosszolgálat a háttérben bujtogatta és felfegyverezte az arab diverzánsokat, h kegyen ki ellen harcolni.
Hát vannak dolgok....
Kassa bombázása sem volt egy egyszerű ügy.
Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-04-01 11:27:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Gratulálok!
Minden oldalról utána jártál a dolgoknak és amit csak meglehetett
tudni ezekröl az eseményekröl kikutattad!

Nagy elismerésem!

Üd:sailor

S
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-04-01 11:13:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Ami ezután jött,szinte hihetetlen mennyi titkos
elhatározás jött létre,aminek a fö célja,hogy Magyarország
belesodródjon a Németek oldalán a háborúba!
A Dosa fiuk sokat tudhattak,de kötötte öket a titoktartás!
Hiába próbálták kihúzni belölük.Még a családtagoknak
sem sikerült semmit megtudniuk!
Laci ezzel nyugtatta öket:
"-Villámháború lesz Apu. Blitzkrieg, mint Franciaországban. A németek nagyon erősek, hamar szétverik az ellenállást. Tulajdonképpen nincs is szükségük a mi, vagy a többi szövetségesük segítségére, valószínűnek tartom, hogy az olasz a román és a magyar csapatok a Wermahct főerőinek előretöréséét fogják oldalról biztosítani. Kevés vér-áldozattal nagy dicsőséget aratva..."
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-04-01 11:00:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Kidobott a rendszer,most tudtam újra jönni!
A nyilaskeresztes párt megbízásából érkezett férfi,eltorzította
a tényeket azzal,hogy ezt próbálta elhitetni:
"Elmondta, hogy a magyar emberek többsége értetlenül, és aggódva figyeli a kormány halogató, kibúvókat kereső, mellébeszélő politikáját. "
...és álítólag sikerült ezt elhitetni!
Remekül elemezted a Luftwaffe gépeit és azoknak tulajdonsábait!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-01 10:24:45

Helyesbítek. Mustang: 698
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-01 10:22:33

Érdekesség kedvéért (zárójeles rész) : A "gyors-bombázó" elnevezést Hitler találta ki. Ő szorgalmazta, h a világ első sugárhatású vadászgépe ne vadászgépként kerüljön bevetésre, hanem bombázóként. A Me-262 csaknem 900 km/ó sebességgel tudott repülni. Összehasonlításként: Me Bf 109 K 714, Spitfire (angol) 716, Mustang (USA) 798, La-7 (Szu) 650.
Gyors-bombázó bevetésének a háború utolsó szakaszában már nem sok értelme lett volna. Németországra a szövetségesek naponta több ezer tonna bombát dobtak. Ehhez képest mit se számított vola néhány Me-262 válaszcsapása. Ezen kívül a Birodalom légterének védelmére minden bevethető vadászgépre szükség volt.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10457
Időpont: 2022-04-01 10:06:08

válasz sailor (2022-04-01 06:52:37) üzenetére
Szia Sailor! Valóban. Semmi nem szól emellett, hiszen, ha így történt, szigorúan titkos volt. Persze szóbeszédek mindig voltak! :)
Köszönettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9042
Időpont: 2022-04-01 06:52:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész annyi mindent foglal magában,hogy szinte lehetetlen
nem elmélkedni rajta...olyan sokat mondó történeteket tartalmaz,
lehetöségeket,életre szóló-akat,a jelenben is kihatássai észlelhetöeket
...de még mennyire!
Különösen tatszett az utóiratod:
"Semmi bizonyíték nem szól amellett, hogy így történt, de arról se, hogy nem"
Nagyon jó megállapítás,minden idökre és eseményekre jellemzö!

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Nem száradt fel, mi hullt még tegnap... címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Szilencium címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 3. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Kulturális ajánló fórumtémához

Madár bejegyzést írt a(z) Esteledik című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Május címmel a várólistára

Hayal bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Hely s idő Petőfinél... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Hely s idő Petőfinél… címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rosszkedvgenerátor című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 134. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 134. címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel rosszkedvgenerátor címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Benned bízom című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Májusi eső címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022