HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1945

Írás összesen: 52776

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-04-02 07:39:26

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: AzraelFeltöltés dátuma: 2022-05-04

Gergő És Pamela-- Huszonegyedik Rész

Huszonegyedik Rész

Post Mortem/A nap még felkel....talán....


Azt mondják a mese és a valóság között nincs sok eltérés.

Ezért is kell szülőként sok mesét olvasni gyermekünkkel mert az élet játékszabályait igenis onnan tanulhatja az ifjú csemete. Elsősorban azt hogy mi a jó és mi a rossz.
A valóság is úgy működik mint a mese, a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a méltó büntetését. Mindenki minden esetben azt kapja amit megérdemel.
Ezt még mindig sokan hittel vallják, főleg akik az élet napos oldalára születtek, vagy ha menet közben ügyeskedték magukat oda ezzel igazolják hogy teljesen rendjén van ahogy alakultak a dolgaik.
Ha mindez egy másik ember kárára történt biztos hogy az volt rosszkor rossz helyen de hát mégis ki mondta neki hogy odamenjen és hülyeséget csináljon?
Persze van úgy hogy az adott ember már jó ideje rendesen viselkedik mégis beüt nála valami balszerencsés fordulat. Ekkor biztosra vehető hogy valami régmúltban elkövetett disznóságáért lakol meg, elvégre is minden számlát ki kell egyenlíteni és a póruljártak pofáraeséséből vonják le a tanulságot a normális emberek.
Így még jobban megrettennek a rossztól és törekednek a jóra.
Így történt ez most is. Nikol Gergő általi nyilvános megszégyenítéséből valamint Pamela és két erdélyi rokona szörnyűséges halálából tanulhattak a kívülállók és aki valami kétes cselekedetben utazott az egy pillanatra megállhatott elgondolkozni vajon megéri-e olyasmire adni a fejünket amivel kockáztatjuk magunk és mások testi-lelki-anyagi-szellemi jólétét netalántán szerelmi boldogságát.
Gergő baráti és ismeretségi köreiben ugyanis mindannyian megegyeztek abban hogy mindkét bűnös nőnek kijárt már egy kiadós büntetés. Abban viszont itt-ott vitatkoztak mennyire igazságos vagy igazságtalan, az elkövetett bűneikkel mennyire van egyenes arányosságban a végzet amit a sors kimért rájuk.
Az ami Nikollal történt érthető okokból nem kapott olyan nagy figyelmet, elintézték annyival hogy ráfért ugyan de mégse így kell elintézni az ilyen dolgokat, akkor se ha Nikol maga szintén híve a nyilvános meghurcolásnak sőt gyakorolta is az ellenfelein nem egy esetben.
Inkább Pamela halála volt a fő téma, amit aztán végig lehett tárgyalni-vitatkozni, ismerősök-ismeretlenek mind elmondhatták a véleményüket és alaposan megrághatták egymás között a szörnyű eseményt.
Itt is két táborra szakadtak az emberek. Abban persze mindenki egyetértett hogy az elhunyt fiatal lánynak nehéz hovatovább elviselhetetlen természete volt, sokszor vállalhatatlanul viselkedett a társadalom nála sokkal rendesebb tagjaival és nem egy piszkos dolgot elkövetett a saját boldogulása érdekében mások kárára. Rosszindulatú, keményszívű, ostoba, jellemtelen és romlott egy nőszemély volt aki megátalkodott hitvány természetében, bűneit soha nem bánta meg, soha nem látták vagy hallották hogy bárkitől is bocsánatot kért volna akit valaha megbántott, sőt még tovább bántotta ártatlan áldozatait. Így aztán a többség úgy vélte, a szörnyű autóbalesetben bekövetkezett halála megérdemelt és jogos büntetés volt akár Istentől akár valami Sors keze nevű gépezettől. A jobb érzésűek bár elismerték hogy bűneiben megátalkodott gonosz lelkületű szerencsétlen elmebeteg perszóna volt az elhunyt, azért ilyen súlyos büntetésre mégse szolgált rá, sokan vannak nála jóval gonoszabbak is akiknek viszont haja szála se görbül meg.

Vanda nem győzött kárörvendezni.
- Van Isten! -kiáltotta diadalmasan. -Van Isten és szereti a Szigetváry testvéreket. Milyen csodás egy évünk van! Alig az év első harmada múlik és máris milyen nagytakarítást rendeztek nekünk az égiek! Először a Viking Rolandot pucolták el az útból aki majdnem megölte a bátyámat, most meg ez a szörnyeteg pusztult el aki tönkretette a fivérem boldogságát kétszer is! De van ám igazságszolgáltatás a mennyben!! Az az átkozott most a Teremtő Isten előtt felel az összes szemétségéért!!! És van igazság mint mondtam, mert a nyomorult hitvány lelke ott ég el a pokol tüzén!!! Elégtételt kaptunk végre valahára! Ahogy a hozzá hasonlóan hitvány felmenői a halálba küldték a mieinket annak idején, ahogy szenvedtek millióan a mi népünkből, még gyermekek is--úgy égette őt el Isten itt a Földön meg a lelkét a pokolban!!! Mert hibás és bűnös azokért is!! Most megadta az árát a nyomorult! Azt kapta amit megérdemelt!!! Igazságot szolgáltatott nekünk Isten! Megszabadított minket!! Komolyan mondom ünnepelni van kedvem csak a bátyám miatt nem lehet...
- Nem hogy örülne a marha hogy megszabadult attól a némbertől...- csóválta a fejét Norbi.
- Hát most mondd meg el akar menni a temetésre is. De én nem hagyom! Totál lejáratna vele minket.
- Ne is hagyd! Valamit találjunk ki aznapra ami alól nem bújhat ki.
- Mondasz valamit. Nem érdemli meg az az átkozott hogy bárki is megsirassa nem hogy még a bátyám.
- Egyvalamit elfelejtettetek. - szólt közbe az eddig némán figyelő Patrik. - Ha az az átkozott némber nem lett volna, Gergő se lenne most köztünk. Télen ő mentette meg az életét mikor a Viking Roland majdnem megölte. És ha van a túlvilágon olyan bíróság mint itt a Földön, Isten mint bíró ezt is bele fogja számítani az ítéletbe.
- Ócska színjáték, trükközés volt az is. Nem megmondtam? Csak érdekből cselekedte, de rajtad kívül senkit nem vert át vele, mindenki még Gergő is átlátott a szitán. Semmi olyan jót nem tett soha senkivel amiért az Örökkévaló megkegyelmezne neki. Esélye nincs megmenekülni az örök kárhozattól. A pokol tüzén ég egy örökkévalóságon keresztül mert az érdemelte meg azért amilyen volt és amiket cselekedett! Punktum! - kiáltott föl Vanda mintha ő maga lenne az aki odaát a lelkek sorsáról dönt. Norbi pedig bólogatott ehhez mint a kiskutya.
Patrik legyintett egyet a kezével majd bement Gergőhöz a szobába vigasztalni gyászoló barátját. Mást úgy sem tehetett már érte ilyen helyzetben.
- Tíz évet odaadnék az életemből ha még mindig élne!!! Bár ne hagytam volna ott akkor! -zokogta Gergő. -Mert akkor bizony nem szállt volna be abba az autóba!
Vanda ezt kintről meghallotta és berontott bátyjához:
- Ki mondta neki hogy beleüljön egy olyan hosszú útra az autóba egy olyan sofőr mellé aki a pohár fenekére nézett előtte? Ki mondta neki azt hogy ilyenekkel induljon el? Minek ment oda? Igazán tudhatta volna előre hogy aki részegen vezet balesetet csinál. Idióta szajha még ezt se volt képes felmérni előre! Soha semmit nem mért fel előre! Most aztán viselhette a következményeket! Hálistennek megszabadultunk tőle!!! Neked ehhez semmi közöd nincs a világon! Nem érdemli meg hogy sirassad, inkább ki kéne röhögjed!! Én még a sírját is leköpöm, mert holtában is tiszta szívből gyűlölöm!!! Csak ismételni tudom magam! Mindenki azt kapja az életben amit megérdemel!! Őneki ez kijárt, megdolgozott érte!!! Holtában se érdemel se szánalmat se könyörületet csak gyűlöletet és megvetést!! Te meg nem vagy normális ha siratod! Inkább légy okos és tanulj a más kárán hogy ne a tiéden kelljen majd neked és másoknak okulni. Jegyezd meg hogy Isten most példát statuált nekünk hogy bűneinek bünetését senki el nem kerüli. De én ettől teljesen nyugodtan aludhatok mert az én lelkiismeretem tiszta. Amúgy én még azt sem zárom ki hogy ő vette rá indulás előtt az unokabátyját hogy legurítsanak pár felest az utazás előtt hisz tudjuk hogy az a lotyó nem vetette meg az alkoholt se, látták nem egyszer saturészegen a Tabánban, Ifiparkban vagy a Munkásotthon kultúrházában. A néhai férjével közösen is ittak mint a kefekötő, máshoz nem is értett a bajkeverésen kívül.
Gergő odaugrott a húgához és jól megrázta:
- Elhallgass te riherongy, te lábtörlő te!! Ha egyáltalán létezik is valami Isten bár ezek után még kevésbé hiszem hogy lenne az egész biztos nem te vagy!! Milyen jogon ítélkezel te mások fölött főleg egy halott lelke fölött? Söprögess a saját házad előtt, van mit ott neked takarítani! Mindenki azt adja ilyenkor is ami a lelkéből fakad, tőled úgy látszik csak ennyi telik! Nő létére hogy lehet valaki ilyen érzéketlen tuskó, nem hiszem el!!
- Én realista vagyok bátyus és a valóságot hozom tudomásodra. Én józan ésszel számítok és gondolkozom nem úgy mint te! Mert te bizonyisten bolond vagy, elveszítetted a józan ítélőképességedet. Valakinek helyetted is normálisnak kell lennie, ha már egyszer nem vagy beszámítható.
- Ha annyira normálisnak tartod magad akkor hagyj már végre békén és törődj magaddal! Látni sem bírlak elegem van belőled! -kiáltotta Gergő és kiment az előszobába.
- Gyere cimbi menjünk le a Rizmajerbe. -ajánlotta Patrik.- Igyunk meg valamit és könnyíts a lelkeden. Norbi gyere te is.
- Persze, veletek tartok.
- Ez a hála azért mert olyan jó vagyok hozzád. Feláldozom magam érted és tessék ez a köszönet!!-- bömbölte Vanda a könnyeivel küszködve. Azért mégse érje szó a ház elejét hogy ő érzéketlen lenne. Hisz mennyiszer megríkatja őt az a hálátlan fivére...
- A fene se kérte hogy áldozd fel magad te ostoba de ha egyszer ilyen hülye vagy akkor nesze! -kiáltotta vissza Gergő az ajtóból.

***Mind Bea, mind Gabi, mind Krisztina és családja vigasztalhatatlanok voltak. Ők voltak azok akik úgy gondolták borzasztó szörnyű és igazságtalan ami Pamelával történt.
- Milyen segítőkész meg jólelkű volt, de bármi jót is tett, mindig rosszal fizettek neki. Hát most remélem Gergőék boldogok de nagyobb örömük ne is legyen az életben soha. -mondta Gabi a könnyeivel küszködve mikor a temetésről visszafelé tartottak.
Krisztina résztvevően bólogatott.
- Jobb is neki így....lehet még több rossztól és szenvedéstől menekült így meg....sok jóra úgysem számíthatott volna ezek után a jövőt illetően.
- Remélem odafentről megbocsát nekünk hogy nem tudtunk vigyázni a nyuszijára. -mondta Réka és Angéla.
- Miért mi történt Hercegnővel? -kérdezte Bea kíváncsian.
- A lányok tegnap levitték, pedig mondtam Anginak hogy ne vegye le a pórázt, erreföl leoldotta róla hadd fusson szabadon hát világgá ment....- magyarázta Krisztina.
- Az én hibám...- tördelte kezét Angi sírva.
- Házinyúl nem él meg vadon. Legjobb esetben egy jó ember megtalálta és befogta. -mondta Gabi.
- Szegény Pamela egy boldog napja nem volt a szerencsétlennek...csak a baj meg a szenvedés jutott ki neki. Van Isten? Hát ha igen az még kevésbé szerette mint az emberek...- mondta Bea keserűen.
Szomorúan támolyogtak ki a Farkasréti temető kapuján. Azt már nem láthatták hogy a frissen hantolt sírra Gergő egy csokor vörös rózsát rak le.
Legalább ennyi jusson a szerencsétlennek tőle.

***


Három dolog jellemző az élet menetére egy mondatban: mindig megy tovább. Ez most se történt máshogyan. Akiknek jelentett valamit Pamela azoknak szomorúan teltek a húsvéti ünnepek, akik rühellték a szerencsétlent azok most nagyon vidáman bulizgattak és fennen hangoztatták: bűneinek büntetését egy bűnös se kerülheti el. Intő példa legyen ez mindenkinek az eljövendőre nézve.
Mindannyian megnyugodhattak abban a tudatban hogy ők milyen jó emberek, nekik nem volt annyi hiányosságuk mint az elhunytnak és nem vetemedtek olyasmikre amiket ez a perszóna rövid életében leművelt, ők negyedannyi bajt se csináltak néhány füllentést és apró gyerekcsínyt leszámítva--- velük ilyen és ehhez hasonló tragédia soha meg nem történhet. Mert ők jó emberek majdhogynem tökéletesek.
De mint annyi minden ez is lassan feledésbe merül és elmúlik....ahogy Pamela emlékét is elfelejtik. Csak egy rossz emlék volt az egész nő mindenki életében aki ismerte, a rossz emlékeket pedig el kell engedni és örökre elfelejteni.
Gergő egy meleg április végi estén letargikusan ült szobájában mikor kopogtattak.
- Bújj be. -mondta egykedvűen.
Vanda vidáman dugta be a fejét az ajtón.
- Bátyus van egy meglepetésem. -rikkantotta biztatón. - vendégünk van, nézd csak kit hoztam neked.
Gergő hátrafordult és megdöbbenve látta húga mellett állni.....volt menyaszonyát Ágit.
Mondanunk sem kell mennyire megörült neki. Mint amikor hirtelen elvonulnak a csúnya felhők és szépen kisüt a nap.
Ágnes gyönyörűbb volt mint valaha. Hosszú fekete ruhában volt mely igazán jól illett hozzá, az ő királynői termetéhez. Bőre most is gyönyörű fehér volt, lángvörös haját most is nagyon rövidre nyírta--de így még szebb volt.
Gyönyörű tökéletes előkelő, igéző szépség. Aki beleszeret az menten elfelejti hogy valaha más nőket is ismert.
Álomnő.
Szemérmesen lesüti a fejét mikor Gergővel találkozik tekintete, úgy ahogy azt a régi illemtankönyv is előírta a tisztességes lányoknak. Ugyanilyen szemérmesen nyújtja is a kezét Gergő felé a csókra amit csak az olyan csodálatos lányok és asszonyok érdemelhetnek ki mint ő.
- Micsoda meglepetés, Ágica. Végre valami jó is történik az életemben. -mondta Gergő mosolyogva.
- Az áruházban futottunk össze teljesen véletlen. - magyarázta Vanda. -Ha nem bánod meghívtam vacsorára a mi drága Áginkat. Biztosan tudom hogy most végképp szükséged van rá, édes jó fivérem.
- Remélem nem zavarok. -mondta Ági csendesen.
- Hogy mondhatsz ilyet te soha nem zavarsz. Annyira örülök neked. -mondta Gergő boldogan.
- Hallottam Pamela halálhírét és azt is hogy elváltok Nikollal. Hidd el mindkettőt nagyon-nagyon sajnálom.
- Beszélgessünk vidámabb dolgokról. Annyi minden van aminek örülni lehet. -indítványozta Vanda. - Az élet olyan szép és minden olyan csodálatos, főleg mostanság. A negatív gondolatokat és élményeket el kell szépen engedni. Huss...- és mindkét kezével úgy legyintett mintha tényleg elűzne innen valamit.
- Nagyon egyetértek veled Vanda viszont ahhoz hogy tovább tudjunk lépni és a jó dolgokra, az előttünk álló szebb jövő lehetőségére gondoljunk valamint tényleg az eljövendő építésén dolgozzunk először is ki kell beszélni magunkból a múltat hogy kellőképp zárhassuk le. - mondta Ágica kedvesen de határozottan. - Képzeljétek elkezdtem pszichoanalízist tanulni magánszorgalomból. Minekutána gyógypedagógus végzettségem van és családvédelmis-gyámügyis szakemberként dolgozom, muszáj egy kicsit pszichológus is legyek hogy jobban feltérképezzem az ügyfeleim problémás helyzetét és így hamarább megtaláljuk a megfelelő megoldást.
- Tudod édesem én eddig úgy tartottam hogy ilyen pszicho izéhez járni az elkényeztetett idióták úri huncutsága, unatkozó pedigrés imbecilliseknek való luxustevékenység. - mondta Vanda kissé zavartan. - Normális ember megoldja magában a problémáit, mindig józan ésszel gondolkozik és ha valami fáj akkor nekiáll takarítani vagy valami kemény fizikai munkát végezni, elmegy kapálni vagy sportolni ha ez sem segít és kész már nem is gondol rá..na jó a hülyéknek tényleg néha kell egy kis segítség de azt pár pofonnal meg egy kis lelkifröccsös beolvasással el lehet intézni. De ha van egy vaskos köteg pénz a láthatáron akkor valahogy nincsenek lelki fájdalmak ezért is jó gazdagnak lenni....és akkor meg van oldva minden. Nem? Lélek..lélek de miből élek?
És elkacagta magát.
- Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Az emberi lélek bonyolult és összetett. Pszichológusra pedig nem csak ahogy te mondod-- a hülyéknek van szüksége hanem aki keresztülmegy bármilyen akut krízisen, tanácstalan valamiben, elakadt az élet útvesztőjében valamint az is kérhet a lélekbúvártól útmutatást aki válságban lévő hozzátartozóján szeretne segíteni. Sokféle gond létezik. Aki most lelkileg megzuhant mint a testvéred is, magát hibáztatja olyasmiért amiről ő nem tehet, amit tudott semmiképp se befolyásolni, ott nagyon elkel egy támogató beszélgetés. Hidd el nagyon sokat segít.
- Ha te mondod Ágica. Tudod mennyire nagyra tartalak, neked elhiszem hogy így van. Csak amiatt is aggódunk hogy mit szólnak az emberek. Tudod hogy hülyének nézik és kiröhögik azt aki pszichoanalitikus mókushoz jár...
- Pszichológushoz! - javított bele Gergő húga mondandójába. -Legalább tanulj meg valamit rendesen kimondani ha már folyton folyvást ugyanazokat az ostobaságokat kell hallgatnom tőled.
- Gergő ne legyél ennyire durva a testvéreddel. Ő csak segíteni próbál neked ahogy én is. -kérlelte Ágica Gergőt szelíd mosollyal.
- Na jó a hugomnak igaza van abban hogy kiröhögik és bolondnak tartják azt aki pszichológushoz jár csak énnekem már untig elegem van hogy folyton azzal jön hogy mit szólnak mások, mit mondanak vagy gondolnak rólunk nem csak a rokonok-barátok-szomszédok, közeli és távoli ismerősök hanem még a faluvégi ismeretlenek is. Jobban érdekli mások véleménye mint az hogyan jó vagy nem jó nekem. Ez neki a fixa ideája: mások mit mondanak meg mit gondolnak...
- Már bocsánat de én azért igazat adok Vandának. Nagyon fontos hogy harmóniában legyünk a környezetünkkel és ebbe az nagyon is beletartozik hogy másokban pozitív benyomást keltsünk és a közvélemény igenis kedvező legyen rólunk. Ne feledd: nekünk is van véleményünk mások dolgairól, életéről, személyiségjegyeiről, így másoknak is megvan rólunk a véleménye. De hogy mit gondolnak vagy mondanak rólunk ismerősök-ismeretlenek az teljes mértékben rajtunk múlik ez az ami a leginkább tőlünk függ. A viselkedésünkkel, a hozzáállásunkkal és a cselekedeteinkkel alakítjuk ki a pozitív vagy negatív képet magunkról. Nagyon fontosak a társas kapcsolatok és az hogy beilleszkedjünk és teljes mértékben minden elvárásnak megfeleljünk. Nincs szükségünk olyanokra akik ezt nem tudják és/vagy nem akarják hozni.
Vanda lelkesen bólogatott:
- Látod milyen okos lány? Kincset ér minden szava.
Gergő gondolkodóba esett majd felidézte magában hogy Pamela miként gúnyolódott akkor mikor ő egy kicsit el akart vele erről segítő szándékkal beszélgetni .
"Bizisten felcsapok spiritisztának és megidézem egy olyan embernek a szellemét aki úgy élte le az élete minden percét hogy: 'jaj mit szólnak mások,' megkérdezem tőle hogy aztán a végén mit szóltak?"
És most mit szólnak? Azt érte el a hányaveti gondolkodásával és az ebből fakadó nem megfelelő életvezetésével hogy még holtában is szapulják és vádolják keményen. Na jó Vanda mindig is elfogult volt vele szemben, mindig rosszabbnak látta mint amilyen volt valójában de sanszos hogy a többiek véleménye sem különb. Ellenben Ági aki nagyon vigyáz arra hogy mindenhol kedvező színben tűnjön fel--- már életében szentként tisztelik. Vannak akik őt kérik meg hogy járjon közbe egy adott ügyben annál az állítólagos Istennél...és persze az illetékes elvtársaknál.
Hiába..az alázatos borjú két anyától szopik...és neki van igaza!
Mi a konzekvencia mindebből?
Akármennyire is azon kapjuk magunkat hogy torkig vagyunk és az agyunkra megy végképp a közösségi szemlélet ezen fáradságos követelménye hogy mindenhol mindenkinek meg kell felelni és mindig szem előtt kell tartani mit gondolnak meg mondanak rólunk a többiek ha ezt vagy azt mondjuk és/vagy cselekedjük, érdemes mégis ennek megfelelően élni, magunkkal tolunk ki ha nem érdekel mások véleménye.
Sőt akár az életünkbe is kerülhet ha nem ezt soroljuk az első helyre...tessék itt a példa.
Igenis így működik ez a gyakorlatban, most minden kétséget kizáróan bebizonyosodott.
Így kell élni és punktum!!
- Látom azért elgondolkodsz a szavaimon. -mondta Ágica azzal a gyönyörű mosolyával és kedvesen megsimogatta Gergő arcát.
Amaz bólintott.
- Meglátod Vanda, belátja ő hogy igazunk van és csak jót akarunk neki. Hiszen olyan szép az élet, gyönyörű a világ teli csupa-csupa jólelkű, dolgos emberekkel. Igenis jó az élet, jók az emberek sőt nagyon-nagyon jók. Ha bizonyítasz nekik akkor segíteni fognak mindenben amiben csak tudnak. De kérlek nagyon kérlek hogy törekedjél arra hogy mindenhol elfogadjanak ha kell áldozatot is hozzál ezért. Nagyon kifizetődő ha eszerint élsz.
Gergőnek újra eszébe jutott Pamela ezen okfejtéseket ekéző gondolatai amit a farsangon mondott hogy:
"Akkor ennyi erővel ott ki is mondhattad volna az igent Gergőnek azon az ominózus esküvőn amit tönkretettem de neked egyszerűbb volt megjátszani a szegény becsapott mártír menyasszonyt mert így aztán megsajnálhatott mindenki, te fürödhettél a részvétben és együttérzésben, sőt még ez egy jó lökés is volt az előrehaladásodban és a karriered építésében, nemcsak a szinkitűnő eredmény és a kétoldali jó káder viseleted hanem most már az áldozati kreditjeid is ott vannak hogy te légy mindenhol az első és minden jót te zsebelj be magadnak. Minden szentnek maga felé hajlik a keze jól mondják. Egy kis törtető vagy kinek fontosabb az hogy karriert csináljon és mindenhol ünnepeljék az emberek, mindig megfeleljen mindenkinek ezért áldoztad be a Gergővel való nagy szerelmed is. Inkább visszaléptél és lefújtad az esküvőt mert nehogy a végén megszóljanak a nagykutyák akiktől a te nagyszerű jövőd függ hogy olyan emberhez kötöd az életed aki megcsalt egy harmadrangú nőcskével és nehogy már szó érje a ház elejét, nem mindegy hogy mit mondanak az emberek a családodra is emiatt hogy ilyen alakot fogadtatok be magatok közé aki egy ilyen magamfajta nővel mint tudjuk.... Ha igazán szeretted volna Gergőt akkor és ott hozzámentél volna és már a kisfiatokat ringatnád. De egyszerűbb mártírkodni és milyen jó hogy itt vagyok én, tiszta jól jársz velem! Van egy bűnbak akire mutogathatsz hogy miatta nem sikerült, rámtolhattok minden felelősséget, én elviszem a balhét így a legegyszerűbb. "
Igen van itt ám svindli, nem kicsit. Jól látta Pamela hogy Ági mennyire megjátssza magát, úgylehet mégse az az ártatlan kisgyermek mint amilyennek tűnni akar. Neki is mint mindenki másnak a saját érdekei számítanak, azért is tesz annyi jót másokkal és erőlteti ezt a mindenáron megfelelést hogy neki az többszörösen visszatérüljön. No de pont Pamela tört pálcát fölötte evégett? Pamela aki nem az altruizmusáról volt közismert hanem épp ellenkezőleg: az önzés volt az egyik legvisszataszítóbb tulajdonsága, ami leginkább alkadályozta abban hogy pozitív személyiség legyen belőle. Semmi de semmi hajlandósága nem volt arra hogy megváltozzon és megfeleljen mások elvárásainak sőt még ki is magyarázkodott, mindig azzal védekezett hogy neki a túléléséhez szükséges bizonyos mértékű önzés és egy egészséges rosszindulat azokkal szemben akik erre rászolgáltak....szerinte. No de mennyiszer és mekkorát tévedett ebben is? Olyanokat is bántott akik ezt nagyon érdemelték meg.... például Ágicát is.
És még ha így is lett volna hogy tényleg csak azoknak tett volna alá akik megérdemelték.... ha egy kicsivel több esze is lett volna úgy reagált volna pont mint Ági. Aki ha neadjisten valaki rosszul viselkedik vele, jóval viszonozza azt is. Így aztán példát mutat a vétkesnek és a kívülállóknak is. Lehet hogy nem szíve szerint cselekedik de akkor is okosan teszi. Mert így duplán visszatérül neki és mindenki imádni fogja a jóságáért amiből persze csak profitálni lehet.
Ez a lényeg.
Ostoba fajankó aki nem így cselekszik. És nem azt nézi hogy mi jön le a többieknek ebből.
Pamela rém ostoba nő volt. Nem érdekelte a közvélemény viszont irigy volt azokra akik vették a fáradságot hogy alárendeljék magukat az elvárásoknak, feladták hozzá az úgymond elveiket, egyéniségüket, szabad akaratukat és a szívük minden kívánságát még ha lelkük mélyén nem is mindig értettek egyet a szokásokkal, normákkal és parancsokkal. Mindig az elveit, szabadságát, szabad akaratát féltette mint a többi hozzá hasonló önző, úrhatnám, rögeszmés ember. Ha férfi lett volna és jó káder még csak-csak elnézték volna neki az allűrjeit és a berögződött, csökönyös, öntörvényű viselkedését. De csak egy nő volt, a származása miatt is rossz káder volt--mind a származásával, mind pedig a nemi hovatartozásával az lett volna a dolga hogy szép legyen és csinos, feltétel nélkül engedelmes és a végsőkig alkalmazkodó, hovatovább meghunyászkodó...
De neki más kellett nem az amit előírtak neki a nála okosabbak. No...meg is fizetett érte nem mással mint az életével!!!
No de mindenki aki erre a világra született jó azért valamire. Ő sajnos csak elrettentő példaként szolgált.
Reméljük a hozzá hasonló semmi kis hisztérikák tanulnak majd az ő kárán hogy ne a sajátjukén kelljen.
Ezeken töprengett Gergő, Vanda pedig valósággal fel volt dobva.
- Ágicám téged az Isten küldött, nagyon jó hatással vagy te a bátyámra.Mintha éreztük volna hogy ma különleges vendégünk lesz, hát valódi ünnepi vacsoránk van. Megyek szervírozom ti üljetek szépen asztalhoz. Úgy egymás mellé mint a régi szép időkben. Bár az is igaz hogy egy új korszak, egy csodálatosan szép jövő elé nézünk. - lelkendezett. - Az elmúlt három évet fogjuk fel tanulópénznek, mert ahogy mindenki más úgy mi is megfizettük, de most már csak előre nézzünk. Na gyertek édeseim.
Gergő a vacsora előtt felbontott egy üveg félédes vörösbort és koccintottak Ágicával az újratalálkozás örömére.
A vacsorát csendben költötték el, már mikor a desszertet fogyaszották akkor kereste fel valaki Vandát telefonon. Rövid beszélgetés volt, utána Vanda kissé csalódottnak tűnt.
- Képzeljétek úgy volt hogy holnap este moziba megyünk Klárival, megnézzük azt a hogyhívják Zöld Torony című filmet, aztán telefonált hogy valami közbejött neki és nem tud jönni. Én pedig megvettem a jegyeket még tegnapelőtt bár ne tettem volna. -panaszkodott Vanda mikor visszatért.
- Na és aztán? -kérdezett vissza Gergő. - Majd valaki csak horogra akad a barátaid közül akivel elmehetsz, talán az is lehet hogy fogsz egy jó pasit, mert már nagyon járna neked és meglesz a tökéletes randi mozizással egybekötve.
- Ugyanmár, mindenki nagyon elfoglalt, készülnek a május elsejézésre, tudod mekkora csinnadrattával jár ez főleg itt nálunk Csepelen. Ami engem illet, menjen a nyavalya egyedül moziba, most azért hirtelenjében nem szedek fel senkit hogy velem jöjjön. Az az ötletem támadt hogy a jegyeket fogadjátok el tőlem ajándékba és már meg is van a holnap esti programotok.
- Nagyon jó lenne tényleg csak én holnap délután sokáig leszek a gyerekkórházban önkéntes munkán, nem hiszem hogy beleférne az esti mozizás. -mondta Ági csendesen.
- Hánykor kezdődik a film? -kérdezte Gergő.
- Este hétkor. Ja és a Puskin mozi a belvárosban.
- Na én akkor hatra érted megyek a kórház elé, szívem. Ugye a Bethesdában dolgozol?
- Igen ott.
- Akkor holnap hatkor a kórház előtt várlak. Nincs apelláta.
- Nem is merek ellenkezni. -mondta Ágica és elpirulva lesütötte a szemeit.

***Mi tagadás jól sikerülhetett másnap este a mozizás mert utána nem sokkal a május elsejei ünnepségen Csepelen már kézenfogva boldog szerelmespárként jelentek meg a felvonuláson integetni. És a nép, az Istenadta nép azt se tudta minek örüljön jobban: a munka ünnepének, a szocializmus buzgó építésének, vagy hogy az álompár újra egymásra talált és a csepeli csibészek vezére oldalán ismét az eszményi nő, kis hazánk lányainak és asszonyainak példaképe áll. Végre valahára semmi pironkodnivalója nincs a Szigetváryaknak. Mentek is ám szorgosan gratulálni a barátok, ismerősök, még tósztot is mondtak rájuk-- akadálymentes esküvőt,boldog házasságot és sok-sok gyermeket kívánva, lehetőleg kisfiúk születését. Nikol és Batman Jancsi is a gratulálók között volt, sőt a vidékre költözni készülő Erika is. Hiába, úrinőnek születni kell.
Vanda , Patrik és Norbi díszvacsorát rendezett a kultúrházban este az újra egymásra talált ifjú pár tiszteletére amire jó sok embert meghívtak.
Valóságos népünnepély volt Csepelen ennek örömére, ilyen szépen nem zajlott még az Éljen Május Elseje--műsorszám.
No de az élet olyan mint a mese.
A jó elnyeri méltó jutalmát...a rossz pedig a méltó büntetését.
Most aztán vége a sok viszontagságnak, a Szigetváryakkal az élen az egész csepeli csibésztelep egy szebb és boldogabb jövő elé nézhet.
Mondhatni ezzel véget is érhetne történetünk.
Csak hogy nem így lett.
Jó ideje nem volt semmi probléma, sőt "minden nagyon flottul ment"--ahogy azt arrafelé mondani szokás. Ágnes elérte hogy Gergő leüljön Nikollal békésen tisztázni a dolgokat, megegyezni az osztozkodásban, már ami a közös javakat illeti, így aztán várhatóan augusztus végére Gergő és Nikol elválnak, mindketten szabadok lesznek és folytathatják életüket ki-ki párjával. Erika is megtalálta a számítását, Vanda boldogan újságolta Gergőéknek hogy a válása után a kapott új összeggel új életet kezdett, vett egy kis házat Borsodban Tokaj mellett Tarcalon és bolti eladólányként dolgozik. Abszolút nem látja szükségét nem túl tisztességes mellékes jövedelmeknek, békében és csendben éldegél ott az Isten háta mögött, még jó is hogy akkor sikerült kiköltöznie oda mikor a nyárral együtt beköszönötött a turistaszezon. Hátha mégis egy-egy odatévedő pénzes úriember igényelné a társaságát egy kis extráért...
Ágica beváltotta azon ígéretét is hogy segít Gergőnek kellőképpen feldolgozni az elmúlt idő eseményeit és lezárni a múltat. Végighallgatta mi minden történt azóta hogy Pamelának hála annak idején különváltak útjaik, Gergő mindent elmesélt Nikolról és Pameláról no meg persze Erikáról és minden eddigi hercehurcáról.
Ági megértően bólogatott majd így szólt:
- Édesem csak ismételni tudom magam. A teljes tökéletességre törekszem amibe persze az is beletartozik hogy mindenkit megértek még ha nem is értek vele egyet, sőt ha nagyon távol áll tőlem az illető akkor is együttérzek vele. Pamela volt az első és remélhetőleg az utolsó ember akinél kudarcot vallottam. Akivel sehogy nem működött. Pedig Isten látja lelkem hogy megpróbáltam segíteni neki annak ellenére is hogy tőle csak a rosszat kaptam, annyit bántott és annyi fájdalmat okozott nekem meg a családomnak. Az különösen rosszul esett amit mondtál hogy milyen hazugságot talált ki rólam a legutóbb: hogy én kirúgattam valami párttitkárral vagy kicsodával a legutolsó munkahelyéről. Soha senkivel nem lennék képes ilyet tenni, hogy elvegyem a megélhetését---édes Istenem, még egy ilyen szörnyeteggel mint amilyen ő volt azzal se tenném meg pedig rászolgált és úgy lehet megvédeném ezzel a társadalmat mégis tartózkodom attól hogy ezt tegyem bárkivel is mert akármit is cselekedett mégiscsak egy emberről van szó. Viszont tartozom neked egy annyival hogy megmondom az igazat arról hogy ő és a kedves főnökasszonya aki egy hajszálnyival sem volt különb nála mit műveltek amiért menniük kellett. Jogod van tudni az igazat ha már így belekevert engem ebbe a dologba nem sokkal a halála előtt.
- Ő mondta annak idején hogy halottakról igazat vagy semmit...
- Milyen ostoba egy nő volt. Saját maga ellen beszélt akkor bár nem sejthette hogy mi fog vele történni nemsokára. Azt hitte a bolond hogy nem fognak a disznóságai kiderülni, mert olyan ügyesen csinálja...de nem így lett bár részben ő ezt nem érhette meg. Hanem február végén az újpalotai röltexesek váratlanul kikaptak egy ellenőrzést. Kiment oda egy könyvvizsgáló meg két finánc vagyis pénzügyi ellenőr, szúrópróbaszerűen belenéztek a kasszába és a pénztárkönyvbe, láthatták hogy aznap a feljegyzett összegnek mintegy fele hiányzik. Vizsgálatot indítottak, bekérték az éves mérleget is amiről nemsokára kiderült hogy hamis, már egy ideje rendszeresen sikkasztottak a főnökasszonyával vállvetve. Azt hitték nem jön rá senki. Pamela jól tudod hogy pénzügyi iskolát végzett, előző munkahelyén könyvelő is volt, hát értett ahhoz hogyan kozmetikázzon a mérlegkészítésnél meg az elszámolásoknál. De arra nem gondolt az idiótája hogy a hirtelen, rajtaütésszerű ellenőrzések pont azért vannak hogy az ilyen csaló tolvajokat leleplezzék.
- Hol van ilyenkor a rendőrség? Meg az igazságszolgáltatás? - kérdezte Gergő zavarodottan. - Hiszen akkor haza se indulhatott volna mert ha nem is tartóztatták volna le de minimum annyi hogy nem hagyhatja el Budapestet amíg jogerős bírósági ítélet nem születik. Bár így lett volna mert akkor még élne. De te honnan tudod ezeket? És tényleg neked ehhez az ügyhöz mi közöd?
- Annyi igazság mégiscsak volt abban a La-Fontaine mesében amit mikor elmentél hozzá előadott neked hogy mentegesse a bőrét: tény és való a pártittkár keresztapám bevonódott az ügybe, persze nem úgy ahogy a kisasszony azt neked bemesélte. Mivel a tizenötödik kerület az ő illetékessége, ezért értesítették a fejleményekről hogy milyen problémát találtak. Én pont akkor voltam nála mikor szóltak neki erről és ezt a nőt név szerint említették neki hogy amióta ott dolgozik addig visszamenőleg vannak ezek a szörnyű sikkasztások. Valószínű hogy ő vette rá a főnökasszonyát a lopásokra vagy ha amaz nem is vett részt benne de tudott róla és falazott neki tehát bűnös ugyanúgy. De nem tehetek róla...nagyon sajnálom az anyukáját meg a rokonait...és téged is hogy közöd volt egy ilyen nőhöz. Könyörögtem a keresztapumnak, sírva rimánkodtam....hivatkoztam rá hogy bolond meg minden....inkább ne adjon ajándékot majd a születésnapomon csak segítsen nekem abban hogy ne érje szégyen azt a kevés embert akiknek ő még fontos valamennyire. Odamentünk hát keresztapuval. Felajánlottuk hogy abban az esetben ha mindketten zsebből vissza tudják fizetni a hiányzó összegeket, úgy nem lesz feljelentés, tiszták maradnak viszont el kell innen menniük és a fővárosban sehol nem jelentkezhetnek új munkahelyre. Menjenek le szépen vidékre érvényesülni ezek után...sőt olyan rendes volt az én drága keresztapám hogy a munkakönyveikben nem hűtlen kezelés meg sikkasztás miatti elbocsátás szerepel hanem a vevőkkel szembeni goromba stílus ami Pamelának ahogy ismertük úgyis jellemzője lehetett, esetenkénti késések, a munkaidő be nem tartása estébé. Hogy ennyivel megúszták azt csakis nekem és a keresztapámnak köszönhetik. Szó se róla, a pénzt megadták...látnod kellett volna...egy annyit se mondtak hogy sajnálják vagy egy szívből jövő megbánás és bocsánatkérés....semmi... csak sunnyogtak ott leszegett fejjel. Most mondd meg: igazi jellemtelen patkány mind a kettő. Illetve az egyik csak volt mert már odaát fizet meg az összes alávaló gazságáért. Nagyon jó csapat voltak míg le nem buktak. Jogod van tudni az igazságot erről is hát elmondtam.
- Hihetetlen...- mondta Gergő maga elé nézve. - Nikol legalább minden gonoszsága ellenére őszinte. Vállalja azt aki és nem próbálja megjátszani a jó kislányt. Pamela meg...
- Mondd csak ki édesem...egy alávaló gerinctelen hazudozó szélhámos volt világéletében. Lopott csalt és hazudozott, a tetejében elmebeteg is volt. Még amit kérdezett se volt igaz. Nem az volt a legnagyobb csalása hogy bal kézzel levelet írt Erika férjének annak idején. Még mik lehetnek amiről mi nem is tudunk mert azok tényleg nem kerültek napvilágra. Lehet hogy Nikol is tudott valamit és ezért rúgatta ki mindenhonnan hogy védjen másokat...amiért csak dicséretet érdemelne. De Isten jó és irgalmas amiért megszabadított minket tőle.És mi újra boldogok lehetünk. Hidd el nem hibáztatlak amiért beleestél annak a némbernek a hálójába..
- De tudod nagyon csodállak téged amiért még így is hajlandó voltál segíteni rajta. Pedig tudtad mivel viszonozza....hogy lehetsz te ennyire ártatlan és jólelkű? Más emberek még a rokonaikért meg az állítólagos barátaikért nem tesznek ennyi mindent...te pedig a legnagyobb ellenségedet mentetted meg a börtöntől. Csodállak téged drága szerelmem és egész életemet arra áldozom hogy téged boldoggá tegyelek.
- Én csak a Biblia parancsait követtem. Jézus tanítását az Újszövetségben: "Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket!Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!Ha valaki arcul üt az egyik oldalról, annak tartsd oda arcod másik oldalát is! Aki el akarja venni a kabátodat, annak az ingedet is add oda!Mindenkinek adj, aki kér tőled! Ha valaki elveszi, ami a tiéd, ne követeld vissza!Úgy bánjatok másokkal, ahogyan ti is szeretnétek, hogy bánjanak veletek!Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, vajon jár-e valami különleges köszönet érte?Hiszen még a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, vajon jár-e valami különleges köszönet érte? Hiszen ezt még a bűnösök is megteszik.Ha csak azoknak adtok kölcsön, akiktől remélitek, hogy vissza is fogják fizetni, vajon jár-e valami különleges köszönet érte? Bűnösök is adnak kölcsön bűnösöknek, hogy visszakapják.De ti szeressétek ellenségeiteket, és tegyetek jót velük!Adjatok kölcsön, és ne várjátok, hogy visszaadják! Akkor Isten bőségesen meg fog jutalmazni titeket, és a Magasságos Isten fiai lesztek. Mert Isten jóságos a gonosz és hálátlan emberekhez is.Legyetek ezért ti is irgalmasak és könyörületesek, ahogyan Atyátok is irgalmas és könyörületes!" Hidd el olyan nyugalom van bennem amiért ezt betartom. Én Isten jótevő angyalkája szeretnék lenni már itt a Földön.
- Már most az vagy hidd el nekem. Már ha létezik egyáltalán valamilyen Isten.
- Igenis létezik és szépen kérlek próbálj meg hinni benne és az ő parancsolatai szerint cselekedni ha nem akarod úgy végezni mint ő. Neki is ugyanannyi esélye volt mint nekem vagy bárki másnak hogy tökéletes legyen de ő más utat választott. Az a nagyon csodálatos az életben hogy szabadon dönthetünk arról milyenek legyünk és hogyan éljünk. Én Isten parancsait és a teljes életszentségre törekvést választottam. Ő test szerint élt és a pillanatnyi szeszélyeinek meg az önző kívánságainak megfelelően, én lélek szerint óhajtok. De mivel ő nem ezt az utat választotta ezért a Jóisten oodaát nagyon keményen elszámoltatja és a pokolba száműzi a lelkét, ahonnan nincs kegyelem és menekvés. Neki nincsen több esélye. Én azt szeretném hogy te megmeneküljél az ő végzetétől.
- Nem tudom, érdekes Istenetek van. Meghagyja hogy szabadon válasszunk de megbüntet ha nem az ő útját...nem értem...
- Mert a döntéseinknek következményei is vannak mint láthattad amitől egy igazságos Úr nem tekinthet el a normális, jó emberek érdekében. Hidd el Isten próbálta őt is megmenteni..volt hogy rajtam keresztül de sajnos nem sikerült. Ehhez ő is kellett volna hogy megbánja a bűneit és megváltozzon. De ő másképp döntött ezért Isten megfizetteti vele az összes gyalázatos cselekedetét. Hidd el már nem tehetünk érte semmit. És azt is hogy te nem tehetsz a haláláról. Még az se kizárt amit a húgod gondolt hogy ő vette rá az unokatestvérét hogy részegen vezessen. Tehát a többiek halálért is ő a felelős. És Isten azért is keményen megbünteti. De te ne törődj már ezzel. Mindenki saját magát ítéli üdvösségre vagy kárhozatra a cselekedetei által. Törődjünk azokkal akiket még meg lehet menteni
- Igazad van kicsim. Nagyon köszönöm hogy vagy nekem. Ha nem haragszol meg érdezhetek tőled valami bizalmasat?
- Mondd.
- Volt neked a szakításunk után egy udvarlód...valami új-zélandi gyerek. Bátran elmondhatod mi volt köztetek, hiszen én vagyok az utolsó aki bármit is szólhat ellened azok után ami történt.
- Valóban együtt jártunk, nem csak munkakapcsolat volt közöttünk. De szakítás lett a vége. Nem akarta elfogadni azt hogy én tartom magam a Biblia és az Anyaszentegyház által előírt szabályokhoz. Számomra férfi és nő közötti intim kapcsolat csakis kizárólag a házasságon belül létezhet és akkor is a gyermeknemzés céljából, nem pedig a mi bűnös kívánalmainknak eleget téve. Szeretném ha te is ezt tiszteletben tartanád és megvárnánk a nászéjszakát mint kettőnk közötti első alkalmat. Emeljük a mi szerelmünket az Úr dicsőségére, gyönyörködjön bennünk az Úr és dicsérjük Őt ezzel a döntésünkkel.
- Ahogy akarod drágám. De akkor mihelyt elváltam Nikoltól, viszlek de rögtön az anyakönyvvezető meg az oltár elé és nem fogsz ellenkezni!
- Te pedig nem fogsz megcsalni a jegyességünk alatt ugye? Bár Isten a férfival elnézőbb de ugye nem követed el mégyegyszer ugyanazt a hibát? Csak a te érdekedben kérem hiszen tudod hogy megbocsátottam neked.
- Mégegyszer ilyen hülye nem leszek hogy a világ legszebb angyalkáját, a legtökéletesebb és legnemesebb, legtisztább lelkű nőt kiengedem a kezeim közül. Nem fogom még egyszer kavicsokért eltékozolni a gyémántot.
Boldogan összeölelkeztek és összecsókolóztak ennek örömére.
És jött a nyár. Július 23-án Gergő születésnapját Ágiéknál tartották Piliscsabán, nagy kerti ünnepséget rendezve, Ági családja akkora szeretettel fogadta őt mintha el se ment volna soha. És ezen a gyönyörű ünnepeségen végül Gergő újra eljegyezhette az ártartlan, csodaszép szüzet, készülhettek ezek után a boldog esküvőre és az ennél is boldogabb házaséletre.
Gergő ezek után csak néhanapján mikor egyedül volt éppen szomorodott el mikor eszébe jutott Pamela. Úgy érezte hogy annak ellenére is amiket Ágica utólag mesélt el róla, nem érdemelt volna ilyen tragikus véget.
- Tíz évet odaadnék az életemből ha még mindig élne!!! És valaki mással boldog lenne...- sóhajtotta ilyenkor maga elé.
Hideg szellő susogását vélte érezni bőrén valahányszor Pamelára gondolt.

***És azt sem ő sem más nem sejtette, hogy tőlük mint egy négyszáz kilométerre Nyíregyházán él egy lány--egy április elején történt szörnyű autóbaleset egyetlen túlélője aki a balesetet megelőző életét és elveszett emlékeit kutatja gondolataiban álmatlan éjszakákon és serény nappalokon.
A halottnak hitt életben van csak az emlékei a múltból haltak meg---egyelőre.
Szerelme és gyűlölete ugyanazon személy iránt alszik---egyelőre.

Mert jó az Isten és kegyelmes.
Minden jótét lélek dicséri az Urat!

https://www.youtube.com/watch?v=mfTkL-ZHDCY

Még nem érkezett hozzászólás ehhez az alkotáshoz!

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mini mesék XIX. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Történetek a Cseriberi erdőcskéből 5. rész című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Nappalváros című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nappalváros című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Történetek a Cseriberi erdőcskéből 5. rész című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Benned bízom címmel a várólistára

történetmesélő alkotást töltött fel Mini mesék XIX. címmel a várólistára

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Virágok - II. címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) Találd el szívemet béke című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Korkép- 2022 című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Korkép- 2022 című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A beteg című alkotáshoz

Kocsis Örs alkotást töltött fel Nappalváros címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) E jussom örökeként... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) E jussom örökeként... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Kocsis Örs alkotást töltött fel Nappalváros címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 133. című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Alkony címmel a várólistára

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 133. címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) Nincstelen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022