HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52886

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-05-20

A lajtorja 133.

53. Jöjjön el a Te országod, (Negyedik Könyv, folytatás)

A hadi-tudományok között az egyik legérdekesebb terület az, ami a hadicselekkel foglalkozik. A Ludovikán kiemelt tantárgy. Sok, híres nagy csata sorsa fordult meg egy-egy zseniális cselvetésen. Itt van például a Midway-i csata. A japánok nagy műgonddal tervezték meg. Tulajdonképpen megtévesztő hadműveletnek szánták, ki akarták csalogatni az amerikai hadihajókat a Csendes óceán vizeire, hogy aztán ott, Midway szigete mellett jól elbánjanak velük. Ez volt a csel, s ez volt a csapda, de ők maguk estek bele. Az amcsi kémszolgálat ugyanis előbb fedezte fel a japán hajókat, mintsem azok szerették volna. Aki előbb üt, az nyer. A szerencse is közrejátszott, de hát a szerencse ledér nőszemély, mindig a győztes mellé áll. Végeredmény: az elvileg gyengébb amerikai hadiflotta totális győzelmet aratott.
Hadiakadémiákon ma is tanítják a magyarok 907-s csatáját Pozsony mellett az egyesült bajor-frank seregek ellen. Árpád serege kettévágta az ellenség jóval nagyobb haderejét, és az ismert pusztai harcmodort alkalmazva (cseles megfutások, lesből történő visszacsapások) külön. külön megverték őket.
Hadicsel döntötte el Napóleon jénai csatáját, s döntő szerepe volt abban, hogy Nagy Sándor a gaugamélai ütközetben megverte a perzsákat. Hosszan lehetne sorolni a kurucok cselvetéseitől, a nyugat-magyarországi szabadcsapatok 1921.-s, sok zseniális húzásáig. Két dolog kell egy sikeres hadicselhez: jó hírszerzés, és körültekintő felderítés.

Igen, ez így van, minden gyerek tudja. Ám attól kezdve, hogy a Malinovszkij marsall vezette II. Ukrán Front óriási túlerővel dupla ostromgyűrűbe zárta Budapestet, már nem sok értelme lett volna cselezni, és hát lehetőség sem volt rá. Hírszerzési adatokra viszont továbbra is igényt tartott a magyar hadvezetés, s így azt a részleget, amelyikben a Dósa fiúk szolgáltak, s amelyiknek elsődleges feladata korábban a kiugrást célzó béketárgyalások katonai biztosítása volt, "átszervezték" erre a területre. Az alegység, ahol a fivérek szolgáltak, feladatul kapta, hogy a megfigyelő elemzés módszerével szűrje ki az ellentmondó és sok esetben szándékosan téves információk közül, hogy melyik az igazi, s melyik a hamis.

Laci késő estig dolgozott egy jelentésen, amit sürgősen, még aznap le kellett adni a központnak. Hét óra után indult el az irodából. Ekkor már egyedül volt benn, a többiek hazamentek. Gyalog vágott neki, a városnak ki akarta szellőztetni a fejét. Mellékutcákon ment. Nem sietett, lassan, szinte andalogva haladt a VI kerület sötét hallgató bérkaszárnyái között. Járókelőt nem látott. Sötét volt, hideg volt, ilyenkor vacsoraidőben már behúzódnak az emberek az otthonaikba. Az ablakokból alig szűrődött ki fény, az éjszakai bombázások miatt érvényben volt az elsötétítési rendelet.
Sok minden forgott a fejében. Számba vette az esélyeket és a lehetőségeket. Hannibál ante portas. Igen, itt vannak, ez tény. Tudta, mert ismerte a titkos terveket, hogy a németek a Dunántúlon csapat-összevonásokat hajtanak végre, nagy, összpontosított támadásra készülnek, hogy felmentsék Budapestet. Szíve azt kívánta, bár csak sikerülne. Az esze viszont azt mondta: nem sok esély van rá. Mit tehet? Két karon ülő gyerekével, fiatal feleségével nem menekülhet el, nem vághat neki egy olyan kalandos útnak, mint amire az öccse készül. Egy lehetőség van: maradni, harcolni, bízni Istenben és várni a csodát.
Add Uram, hogy semmi bajuk ne essen! Inkább haljak meg én. Vedd el inkább az én életem!
Megrettent attól, amit mondott. Ne kísértsd az Istent. Inkább vedd el az én életem? Belehasított valami. Szíven találta. Igen. Felvetette a fejét. Dacosan mondta magában még egyszer. Megismétlem Uram. Mentsd meg őket, és én cserébe felajánlom az én életemet.

A Horthy Miklós úton katonai oszlop dübörgött végig. Fiatal fiúk ültek a teherautók platóján, szállt a hetyke katona-nóta: "Kiskertemben a legszebb nyíló rózsaszál. A neve Erika, a neve Erika..." Berlini tér. A Nyugati pályaudvar előtt légvédelmi üteg, szürke köpenyes, rohamsisakos katonák, homokzsákok, ég felé meredő, karcsú ágyúcsövek. Merre menjen? Hirtelen elhatározással a Nagymező utca felé vette az irányt. Benézek Jánoshoz, mondta magában. Csak öt percre. Jól fog esni most egy konyak.
A bejárat felett lévő lila neon-felirat: MOLIN ROUGE nem világított. Benyitott. A bárpultnál ősz férfi ült szürke zsakettben. Korán volt még, a műsor csak később kezdődik. Laci tudta ki ő, bár a neve nem jutott az eszébe. A Kerepesi úton lévő Ruggyanta Gyár egyik tulajdonosa volt a pasas. Szegény ember. Ott egye a fene. Nincs már többé gyára. Lebombázták. Oldalt három német tiszt. Itt elől két barna-inges nyilaskeresztes.
-Testvérek - mondta Evetovics János, Laci kérdő tekintetére. - Jó fiúk, ismerem őket. A végsőkig kitartanak, ha kell.
Laci a fejét rázta.
-Mi van? Mit utálkozol?
-Nem utálkozom csak...
-Jó, tudom, de hincs igazad. Mi magyarok, és a németek vérünket hullatjuk hazánk védelmében. Meghalunk a harctéren. Életünket és vérünket, tudod. Ők meg?...Nem jogos szerinted, hogy az állam ebben a helyzetben azt mondja, na, jó, akkor ti pedig legalább a munkátokkal járuljatok hozzá?
-Nem tudom.
-Akkor igyunk, és ne politizáljunk! De, mondom neked is közénk kéne tartoznod!
Laci mosolygott ezen a héven. Elnézte Jánost, ahogy mellette trónol a pult mellett a magas, három lábú bárszéken. Lángol az arca, vibrál az egész kis ember, majd' szétfeszíti mellkasát az indulat.
-Fegyveres testület tagja vagyok. Nekünk tilos belépni politikai pártokba.
-Valóban?
-Jah.
-Szerelj le...
-Hogyne, persze. Futok. Na, jó, hagyjuk. Ne vesszünk össze! Megyek most. Megyek haza Médyhez és a gyerekekhez.
-Jól vannak?
-Jól.
-Kézcsókom a nejednek, puszilom a gyerekeket. Jencike? Kicsi keresztfiam?
-Jól van ő is. Nagy gazember. Mindenhová felmászik, mindent leráncigál.
-Nem mondod? Apjára ütött. Őt külön puszilom
-Köszönöm, átadom. Szervusz-szalvusz. Vigyázz magadra.
-Te is. Laci. Kitartás, éljen Szálasi!

Elhagyta a vigalmi negyedet, vagy, ahogy nevezték sokan, a pesti Broadway-t. Egyenletes, hosszú, gyalogláshoz szokott léptekkel ment. Kuncogott magában. Mit mondott János? Egy baj van csak brúder, elfogyott a francia pezsgő. Holnaptól már csak magyart tudok felszolgálni a vendégeknek. Mit neki a valóság, a realitás. Hogy háború van. Hogy jönnek az oroszok. Hogy romokban Budapest. " Nincs már francia pezsgőm" Egyszer, még diákkorukban történt, kiállt négy nagydarab vasgyúró fiú elé, felgyűrte az inge ujját. Gyertek csak, ha verekedni akartok. Ez János. Cingár kis szőke figura Don Quijote -i lélekkel. Jellemző, nevetett magában. Ő ilyen Fellengzős, hóbortos szájhős. Álomvilágban él. Hősködő aranyos kis ólomkatona.

A Király utca sarkán megállította egy árpádsávos járőr. Halt. Igazolja magát. Hová megy kijárási tilalom alatt. Elővette a katonakönyvét. Az idősebb katona, ő már ötven is lehetett, vagy még több, megnézte. Bocsánat főhadnagy úr. Jó utat. Heil Hitler. Átváltott a Kertész utca irányába. Ez már itt a gettó volt bőven. Lövéseket hallott. Messze volt, nem tudta megállapítani, honnan jönnek. Lassított. Ismerős volt ott az a rész. Jaj, hát persze itt a pékség. Le van húzva a roló. Az meg a fűszeres? Talán. Igen, a fűszeres. Az ő redőnye is le van húzva. És és. Itt a benyíló két ház között, amelyet annyira szeretett békeidőben. Az egyik ház kövér, a másik mellette sovány. A sovány előtt szélesebb a járda. Itt a benyíló, vagy minek mondják. Egy sarok, ahová nyáron a lakók kitesznek asztalt, széket, s leülnek beszélgetni. Annyira. Annyira mi is? Annyira barátságos, kedves, békebeli. Szétkószáltak a gondolatai. Újra Médynél jártak és a gyerekeknél. Mi lesz velük.

A Dohány utcánál balra fordult a Körút felé. Átment a villamos-síneken. Sehol egy teremtett lélek. Forgalom nuku. Kísértetváros, mondta magában. A Híradó Mozi portálja felsejlett balra. Majdnem nekiment egy hirdetőoszlopnak. Szemben, a másik oldalon a kávéház. Tovább ment. Jé, ez meg itt a Kulacs. Milyen finom csülkös bablevest főznek itt békeidőben. Most kihalt. Sovány macska ült a lépcsőn, felé nézett, aztán eliszkolt.

A Wesselényi utca előtt különös felvonulás bontakozott ki a sötétből. Két fiatal, szinte még gyerek nyilaskeresztes katona kísért egy zsidó transzportot. Mi a fene ez? Nem hitt a szemének. Tényleg létezik ilyesmi? Hallani hallott már róla, de saját szemével még soha nem látta. Az úttesten jöttek. Asszonyok gyerekekkel kézen fogva, férfiak, öreg, fiatal vegyesen. A menet közepén felsírt egy karon ülő kisded. Kilépett az úttest közepére, elállta az útjukat.
-Halt! Megállni!
-Ki maga! - kiáltott rá az elől lévő keretlegény. - Mit merészel? Takarodjon a (.....) mert keresztüllövöm!
Géppisztolya után kapott, de mire felemelhette volna, egy revolver csöve szegeződött a mellének.
-Hozzá ne nyúlj kisfiam! Dósa Jenő főhadnagy vagyok a kémelhárítástól. Átveszem a csoportot.
Megmutatta az igazolványát.
A fiú habozott.
-Azt nem teheti főhadnagy úr! Szigorú parancsom van, hogy ezeket az embereket a Nyugati Pályaudvarra kísérjem.
-A parancs megváltozott - mondta Laci. -Új parancsot adok: pucolás! Te is - intett a fegyver csövével a másik kísérőnek.
Egy percig még hezitáltak. Laci felemelte a pisztolyt.
-Gyerünk! Nem mondom még egyszer! - reccsentett rájuk.
-Jahwol! -Zavart képpel hátráltak, majd futásnak eredtek. Egyikük a géppisztolyát is eldobta.

Körülvették ezek az emberek. Látta a hálás, riadt tekinteteket. - Köszönjük - hallatszott a csoportból egy hang. Magas, szakállas, görnyedt alak lépett elő. -Köszönjük, főhadnagy úr. Isten áldja meg magát. De most - habozott - most mi lesz? Most hová menjünk, mit tegyünk?
Laci erre nem volt felkészülve.
-Fogalmam sincs öregem. - vonta meg a vállát - Minden esetre a sárga csillagot tüntessék el a ruhájukról....vagy legalább takarják el valamivel, mondjuk a sállal!

Tovább akart menni. Ennyit tehettem, mondta magának Zsebében volt a notesza és az egység pecsétje. Adhatnék nekik nyílt parancsot, hogy például.... Megrázta a fejét. Nem tehetem. Ha kiderül, főbelövés jár érte. De nem ez a fő probléma, hanem az, hogy bajba keverem a saját egységemet. Habozott. A Szilva utca sarkán voltak éppen. Volt ott, abban a tömbben egy virágüzlet. Odalépett a rácshoz és egy jól irányzott lövéssel szétlőtte a zárat.
-Tessék -mutatott rá a szabaddá vált bejáratra. -Húzódjanak be, és várják meg a reggelt. Holnap pedig.... -Valaki megfogta a kezét, odanézett, egy kisfiú volt. -Nappal pedig menjenek a Tisza Kálmán térre. A Tisza Kálmán tér és a Kenyérmező utca sarkán van egy ház. Ha jól tudom, svéd konzulátus működik benne. Legalább is tegnap még ott voltak. Ők majd segítenek. -Megsimogatta a kisfiú vastag sapkába bújtatott fejét. A magas szakállas férfihoz fordult.
-Váljanak szét kisebb csoportokra. Javaslom. hogy a Szent Erzsébet téren vágjanak keresztül, a templom környékén nem valószínű, hogy járőrbe botlanának, s úgy a Huszárkatona utca, a Rákóczi út, s azon keresztülvágva a Kenyérmező utca.
-Értem - mondta a férfi. -Ismerem a járást. Így lesz.
-Isten áldja magukat.
-Magát is főhadnagy úr!
Sietve elfordult, nem várta meg, míg mindannyian bemennek. Nemsokára otthon leszek, futott át a fején, s ölbe vehetem a gyerekeket.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 17:03:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Sailor! Ezt a minden jó, ha a vége jó mondatot, kicsit ironikusan értettem! ?) :) "
...úgy is értettem!
Szép estét:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2022-05-20 16:47:22

Szeretném hitelesen, minden oldalról bemutatni!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2022-05-20 16:45:53

Bocsánat! Cikkek/ajánló helyett a Prózai művekhez akartam feltenni, majd helyesbítek.

Sailor! Ezt a minden jó, ha a vége jó mondatot, kicsit ironikusan értettem! ?) :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 16:40:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"DE, ha a vége jó, minden jó, jön majd a "felszabadulás" és egy nagyszerű új világrend: a proletárdiktatúra. "

Érdekel nagyon!

Szép napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2022-05-20 16:36:09

válasz sailor (2022-05-20 10:55:35) üzenetére
De hogy mire gondolt hazafelé menet, az fikció. Persze lehet, h megfordultak a fejében hasonló gondolatok, ha nem akkor, hát más alkalmakkor. A későbbi események, mint egy görög sors-tragédia szálai, ilyen irányba mutatnak. A következő részek: menekülés, ostrom, szörnyűségek.
DE, ha a vége jó, minden jó, jön majd a "felszabadulás" és egy nagyszerű új világrend: a proletárdiktatúra. Az osztálytársadalom döntő többségének, a munkásoknak és a vele szövetséges szegényparasztságnak az elnyomása a régi rendből itt maradta reakció, visszahúzó ellenséges elemei felett. De erről majd a következő, V. Könyvben lesz szó.
Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2022-05-20 16:18:54

válasz sailor (2022-05-20 10:48:47) üzenetére
Szia Sailor! Ezek könyv-élmények. Midway-i-csata, Nagy Sándor, Háború és béke, És mégis élünk, A pozsonyi csata, stb. Végül D.L. munkájához akartam kilyukadni. Részben korabeli leírások alapján, részben kikövetkeztettem ill. feltételeztem sok más vonatkozás ismeretében. Az 1944-s Budapestet viszonylag könnyű volt leírni, rengeteg fénykép és dokumentum van ebből az időből.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 11:16:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"Nemsokára otthon leszek, futott át a fején, s ölbe vehetem a gyerekeket."
Ez az utolsó mondat ebben a részben.
Érdekel,hogy otthon minden rendbe lesz!

Gratulálok a sok uánajárásodnak,hogy tudasd velünk az akkori dolgokat!
Nagyon lekötött a tartalom,a stílus ahogy elénk hozod a dolgokat,
Minden elismerésem!

Üd:sailor

Szép napot!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 11:05:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Nagyon szemléletesen írtad le az útját hazafelé!
Budapest utcáin a bizonytalanság és félelem,a kilátástalanság uralodott!
"A Wesselényi utca előtt különös felvonulás bontakozott ki a sötétből. Két fiatal, szinte még gyerek nyilaskeresztes katona kísért egy zsidó transzportot"
Ez a rész különös bátorságról,segítökészségröl tanuskodik!
Laci szinte ösztönösen,nem gondolva a következményekre,
kIszabadított és útbaigazított egy cspmo embet,akiket transzportálni vittek volna
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 10:55:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

"Az alegység, ahol a fivérek szolgáltak, feladatul kapta, hogy a megfigyelő elemzés módszerével szűrje ki az ellentmondó és sok esetben szándékosan téves információk közül, hogy melyik az igazi, s melyik a Hamis"
Laci most ezen dolgozik!
Hazafelél ezer gondolat motoszkál a fejében,mit hoz a jövö!
Menekülni lehetetlen két kis karonülövel.
Muszáj maradni!
Képes lenne magát feláldozni Medy ért és a kicsikért.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9151
Időpont: 2022-05-20 10:48:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész is nagyon tetszett...sok utánajárás és munka
elözhette meg!
"A hadi-tudományok között az egyik legérdekesebb terület az, ami a hadicselekkel foglalkozik"
Különösen tetszett,ahogy felsorolod miken mullottak
egyes események...gyözelem esetleg vereség!
Mint ahogy:
"Hadiakadémiákon ma is tanítják a magyarok 907-s csatáját Pozsony mellett az egyesült bajor-frank seregek ellen."

Legutóbb történt

A. K. Mraz alkotást töltött fel Keserű hűség - 7# novella címmel a várólistára

inyezsevokidli alkotást töltött fel Lelkiismeret-furdalás címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Satnyár című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Kopár vidék címmel

sailor bejegyzést írt a(z) egyszer így, máskor úgy című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Pár szó a novellákról címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Az örökös - 6# novella 3/3 című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Tülekedés című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Lelkem rózsa címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) egyszer így, máskor úgy című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) olvadás című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Ingyen könyvek című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

Tyukody Ruben alkotást töltött fel Nyári hóbort címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) olvadás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel olvadás címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Ingyen könyvek címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Hőség! című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szigi hsh bejegyzést írt a(z) Nézlek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nézlek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022