HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52983

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: A. K. MrazFeltöltés dátuma: 2022-07-05

Keserű hűség - 7# novella

Tizenhat évvel Silver Sallow kormányzóvá avatása előtt
Mire a nap a látóhatár mögé hanyatlott, az utolsó bőröndöt is becsomagolta. Opal kimerülten támaszkodott a folyosó falának. A személyzetet figyelte, ahogy lesiettek a lépcsőn. Már csak a gyermeket kellett az útra felkészítenie, és indulhattak.
Emerald úgysem ér haza még napokig.
Ahogy erre gondolt, a belseje megremegett a dühtől. Mit vétett valaha? Végig hűséges volt és igazán, szerelemmel szerette a férjét.

Egyetlen férfihez vonzódott korábban, de az is elkötelezett kapcsolatnak indult. Nem tehetett róla, hogy Ernest egyik napról a másikra elhidegült tőle. Opal túllépett rajta, elvágta a kötődést.
Amikor Emeraldot megismerte, az csak egy formális, szerződéses alapú házasságnak indult. Mégis megszerette. Mit megszerette? Szerelmes volt. És épp emiatt szenvedett legjobban.

Elindult a folyosón a gyerekszoba felé. Tekintetét szigorúan maga elé szegezte. A digitális fal, ami egy normális napon családi fotókat vetített volna, most üres üvegként engedett kilátást a ház belső udvarára. A másik oldalon kifüggesztett nyomtatott képeket azonban nem tudta egy érintéssel eltüntetni.

Egyszer már megpróbálta elhagyni Emeraldot. Elege lett a sorozatos hűtlenségből, de az egyetlen ember, akitől megértést várt volna, a hátát fordította felé. "Minden férfi ugyanolyan, édesem" - mondta akkor az anyja. - "Azt hiszed Ernest hűséges maradt volna? Ne légy gyerekes! Ha szerződést bontasz, a mi családunkat fogod megnyomorítani. Azok az előnyök, amiket a Sallow-kapcsolat jelent, az életünket jelentik."

Az egyik fülében halk hangjelzéssel üzent a bébimonitor. Kivette a füldugóra emlékeztető egységet, és letette a gyerekszoba előtti komódra. Az ajtó mellett felszerelt tenyérnyi képernyőn egy értesítés villogott. "Közeledik az átlagos alvási ciklus vége. Ébredésnél pelenkacsere, etetés szükséges."
Hogy az anyja mennyit rágta a fülét ezért is. "Nekem nem kellett MI, hogy felneveljelek. Ordítottál és tudtam, hogy éhes vagy. Meg aztán ki tudja, hova mennek azok az adatok a fiadról..."
Tekintve, hogy adastrai fejlesztés volt, Adastrába. De a bébimonitorok már akkor elterjedtek, amikor Opal járni kezdett. Ugyan mire megy egy rakás tudós egy csecsemő alvási ritmusával?

Benyitott a szobába. A leeresztett redőny bizonytalan homályba vonta az ágyat és a karosszéket mellette. Hangtalanul leroskadt, és az alvó gyermekre nézett.
Persze azt nem gondolta végig, hogy mi lesz, ha elmennek. Egy monarcha fia... illetve most már csak egy kormányzóé, de nem foghatja csak úgy, és tűnhet el az egyetlen Sallow örökössel.

Keserű ízt érzett a szájában. Az egyetlen törvényes örökössel - helyesbített magában.
Emeraldot hetek óta nem látta. Egyik külföldi út követte a másikat. A titkára árulta el, hogy egy régi nőismerős régóta levelekkel zaklatja a férjét. Azt állította, ötéves fia Emeraldé. Ő pedig megengedte, hogy apasági vizsgálatot végezzenek rajta.
A titkár azt mondta, a fiú neve Silver. Mégis, hogy lehet valaki annyira számító, mint annak a szerencsétlennek az anyja? Szül egy törvénytelen gyereket, és úgy nevezi el, mintha bármi köze lenne a Sallow családhoz, vagy a hagyományaikhoz.
Mennyit könyörgött és fenyegetőzött Opal, hogy ezt az ízlésficamot helyretegye! Emerald születése után kezdődött az őrület az országban. Ő maga is azért kapta a nevét, mert mindenki hasonlítani akart a Sallow családhoz.
Megküzdött, hogy a fiuknak egyszerű nevet adhasson, erre jön egy ismeretlen nő egy fattyúval, és Silvernek nevezi. Silvernek!

Opal a tenyerébe temette az arcát, és mély lélegzetet vett. A házassági szerződéseket körmönfontan fogalmazták. Ennyi idő után már tudta, hogy kiskaput hagytak a hűtlenség esetére. De talált benne valami használhatót is.
A szerződés másolata már ott volt kikészítve Emerald irodájában a földszinten. Benne állt, hogy utódok kizárólag a házassági szerződés keretén belül születhetnek. Mire a férfi hazaér, Opal és a fiuk már elutazott. Ha belép az irodájába, mindent érteni fog.
Opalnak már csak el kellett érnie a szüleit, hogy a család ügyvédjét bevonják, mielőtt a törvénytelen gyereket törvényesnek nyilvánítják...

*

Gyűlölte, hogy ennyire tehetetlen. Az egyetlen hely, ahová eltűnhetett egy időre, a nyaralója volt. Azt is Emeraldtól kapta. Szinte semmit nem mondhatott a magáénak. Ez az átka annak, ha az ember lánya egy nincstelen családból érkezik.
A személyzetnek meghagyta, hogy senkit nem engedhetnek a birtokra belépni a tudtán kívül, de Opal alig aludt. A bébimonitort hátra kellett hagyniuk, és ez volt az első éjszaka Storm születése óta, amikor egyedül kellett vigyáznia rá.
Amikor pirkadni kezdett, kilépett közös szobájukból. Csak a konyháig akart menni, hogy ne zavarja meg az alvó gyermeket a személyzet hívásával.

Félúton azonban feltűnt egy ajtó, résnyire nyitva felejtve. Tisztán emlékezett rá, hogy érkezéskor zárva látta. Hiszen ez volt az egyetlen helyiség a házban, amit el akart kerülni.
Megállt a folyosón, tétován belesett a résen át. A szoba üresnek tűnt. Egy festőállvány töredéke látszott benn letakarva. A kelő nap fénye sárgára festette a vásznat.
El akart hátrálni, de a tekintete megakadt a falon, ahol Emerald festményei közé megviselt papírlapokat tűztek a falra.
Házasságuk második hónapjában szerettek egymásba. A férjét gyakran szólították el államügyek otthonról, és a távol töltött idő alatt, így fejezték ki egymás iránt szerelmüket. Levelekkel.

Opal keze megreszketett, ahogy az ajtóhoz ért. Teste minden íze vágyott arra a bódító nyugalomra, amiben része volt Emerald mellett azelőtt, hogy fény derült volna a jellemhibáira.
Belépett a szobába. Úgy akart a festményekre és levelekre tekinteni, hogy undort ébresszenek benne, de csak fájdalmat érzett. Mély, torkot szorongató elhagyatottságot, becsapottságot és fájdalmat.
Egyet még mindig nem értett. Ha az a nő rég óta zaklatta a férjét az apaság kérdésével, miért pont most engedett neki? De valójában sejtette a választ.

Mögötte váratlan neszezés hallatszott. Emerald állt az ajtóban, arca komoly volt, de a tekintete lágy. Mint minden alkalommal, amikor tudatában volt annak, hogy fájdalmat okozott.
Opal elfordult tőle, karjait maga köré kulcsolta és az ablakhoz lépett a szoba végében. A személyzet vagy nem fogta fel, hogy tényleg mindenkiről szólniuk kellett volna, vagy a gazdájuk parancsa győzött.

- Már úton voltam haza, hogy megmagyarázzam - szólalt meg a férfi.
Opal levegőt venni is alig mert, úgy várta, hátha felsír a gyermek, és elmenekülhet. Pont azt akarta elkerülni, hogy kettesben maradjanak. A lába máris elgyengült, és fájón tudatában volt a saját szíve reszketésének.
- Annyira sajnálom, hogy így kellett megtudnod - próbálkozott újra Emerald. - De azt te is tudod, hogy most bármit teszek, az forrongást szül, vagy megnyugvást. Hogy fogadná a nép, ha megtagadnám azt a gyermeket, és az anyja ellenem fordulna?
Opal lehunyta a szemét. Pontosan erre gondolt. Emeraldnak nem is volt más választása, mint engedni a nőnek. Három hónapja a népe leggyűlöltebb vezetőjévé vált, amikor Meliora hadereje bevonult az országába, és ő megtiltotta az ellenállást. Nem akart életeket áldozni. Cserébe az emberek utána köptek, bármerre járt.

- A nő szülei tehetősek, el tudják látni őket - folytatta a férfi. - Én gondoskodok arról, hogy a fiú megfelelő nevelést kapjon. Rendes ember lesz belőle, aki gondot viselhet az anyjáról, de esküszöm neked, Opal, hogy soha nem emelem fel a mi fiunk mellé.
A nő ajka megremegett. Az érzelmek és az ész küzdelme eldőlni látszott.
- Nem adod neki a neved? - kérdezte rekedten.
Amikor Emerald mellé lépett, lehunyt szemmel hagyta, hogy megérintse az arcát.
- Soha - mondta a férfi. - Storm az egyetlen fiam. Az a gyermek meg... egy büntetés.
- Melyikünknek? - kérdezte a nő. A hangja elcsuklott, és a szeme megtelt könnyel, ahogy a férjére nézett.
- Megígértem, hogy nem vétek ellened többet, emlékszel? - kérdezte Emerald. - Mindeddig tartottam magam hozzá. Soha nem gondoltam, hogy valaha is ennyire szeretni foglak, de szeretlek!

A fiuk tompa sírása épp akkor hangzott fel. Mintha megérezte volna az anyja szívének enyhülését. Opal megcsókolta a férjét, mielőtt elindult volna hozzá. Egyszerre kavargott benne a fájdalom, a megkönnyebbülés és a bukás szégyene.
Tudta, hogy képtelen lesz ellenállni, ha szembe kell néznie vele. Erre volt kárhoztatva, mióta a felesége lett. Mégis egy kissé mintha könnyebb lett volna levegőt venni. Mert végső soron ez hozta számára a legmélyebb nyugalmat: a békesség azzal, akit jobban szeretett, mint azt valaha képzelte volna.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2022-01-19
Összes értékelés:
98
Időpont: 2022-07-16 13:46:01

válasz sailor (2022-07-05 16:40:01) üzenetére
Kedves Sailor!

Köszönöm a soraidat! Örülök, hogy tetszett :)

Szeretettel,
Anna
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9253
Időpont: 2022-07-05 16:40:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Anna!

Anniyra,de annyira eltalált a cím,:"Keserű hűség "!
Nagy hozzáértéssel fejtegeted a hüség fogalmát Opal és
Emeráld közt!
Mesterien írod le egy kapcsolat bonyolultságát,ahol
a sok sok csalódás ellenére ...
( Egyszer már megpróbálta elhagyni Emeraldot. Elege lett a sorozatos hűtlenségből)
mégis megszerette...és szenvedett is egyben ez miatt!
Különösen a befejezésben bontakozik ki ez legjobban:"Egyszerre kavargott benne a fájdalom, a megkönnyebbülés és a bukás szégyene."

Nagy elismeréssel gratulálok!

Szeretettel:sailor

Szép napot!

Legutóbb történt

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 2/2 címmel a várólistára

Ginko alkotást töltött fel Napcsók címmel a várólistára

Szabó András alkotást töltött fel A Minószi kultúra vallása a megfejtett szövegek alapján. címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel CS o d a V á r ó - (trilógia) címmel

Pecás alkotást töltött fel Felhőátvonulás címmel a várólistára

Pecás alkotást töltött fel Eljött a reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...ki tudja, hová című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Napnyugta címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Csendélet címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mindenhol nyomot hagyunk címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Érzés című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Balaton címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Érzés címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggel című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagy találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022