2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53194

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Ginko
2022-12-04 19:08:00

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-10-03

A lajtorja 145.

7. Imádkozzál érettünk bűnösökért most és halálunk óráján. (V. Könyv, folytatás)

A VII. kerületi Tanács levelében szereplő feltételek tényleg teljesíthetetlenek voltak. Lenke néni dühöngött, Jól kiókumulálták! Lecsapta a papírt az asztalra, cigarettát sodort magának, rágyújtott. A "nagyszobában" üldögéltek estefelé, de még magasan járt a nap, Bóka Tibor is ott volt, néhány perce érkezett.

-Ez meg mi? - kiáltott fel Lenke. -Óvónőt szerződtessek? 150 alatt nem jön el! És csak 12 gyerek? Na, ne! A 12 x 20 forint az mindössze 240, mi pedig eredetileg 400-al számoltunk! A főzéshez szükséges élelmiszerekre is legkevesebb 50 forintot kell kalkulálni havonta. Tej, kenyér, zöldség, hús, meg mi egyéb. Így tehát...
-Nem keresünk rajta semmit - mondta józanul Médy. -Nem beszélve arról, hogy mennyi mindent kell beszerezni a nyitáshoz, asztalokat, székeket, polcokat, játékokat, mesekönyveket. Én megmondtam előre, Anyuka!

-Borzasztó - jegyezte meg Bóka Tibor. Utánozhatatlanul elegánsan, magasra emelt, felvetett fejjel, száját csücsörítve, kényeskedve tudta ezt a szót mondani. Még a fejét is rezegtette hozzá finoman. Mint egy vérbeli dandy. -Egyenesen rettenetes. -Háttal ült a fénynek a barna plüss-fotelben, arca árnyékban maradt. Haját citrom-sárgára festette akkoriban. A legújabb dzsentri divat szerint öltözködött, kordbársony pantalló, pepita zakó, csokor-nyakkendő, hegyes orrú lakkcipő. A fekete keretes, egész alakot mutató álló-tükör, melynek kis, lehajtható asztalkája csipketerítővel volt letakarva,- az egész lakásban minden asztal csipketerítővel volt letakarva - és a narancs-sárga lámpaernyő fekete színű csavaros lábán mögötte állt a sarokban. Az új érában - ő mondta így, végtelen lekicsinyléssel a hangjában: "új éra", - segédmunkásként dolgozott egy építkezésen. Gyakran találkozott régi barátjával Mérey gróffal. A gróf tudta, hogy ott találja munkaidőben a Luther utca sarkán, s így készakarva arra tolta a szemetet maszatos kis kocsikájában. Letámasztotta a vesszőseprűt és csúfondárosan így köszöntötte Bóka Tibort: Jó napot, jó nagyot. Hogy szolgál az egészsége méltóságos uram? Ó, nagyszehűen, egészen kiválóan, válaszolt a megszólított raccsolva, rhemélem ön is jól van, ghóf úr? Milyen a tehmés lócithomból? Lócitromból? Igen. Ja, vagy úgy! Hát lócitromból egyenesen kanfasztikus!

(Igaza volt Vasas Júliának, ő jegyezte meg egyszer párttag-gyűlésen: aki nem dolgozik ne is egyék. Ismerjék csak meg ezek a nyomorult deklasszált, reakciós elemek, a nép esküdt ellenségei a kétkezi munkát, s gebedjenek bele.)
-Mi lenne - mondta Lenke néni hamiskásan hunyorítva - ha netán-tán nem 20 forintot kérnénk gyerekenként, hanem harmincat?
-Azt megtehetitek - szólt közbe Bóka Tibor, szipkájából füstfelhőket eregetve. -Puding próbája az evés. Vagy sutyiban néhány gyerekkel többet vesztek fel, és kész. Ezek - intett egy képzeletbeli hivatal felé - a büdös életben úgyse fogják tudni ellenőrizni soha. Tudjátok milyenek ezek? -Legyintett. -Ez borzasztó! Egyenesen rettenetes! Mivé lettünk, Istenem!

Médy arcán a beszélgetés közben töprengő kifejezés jelent meg. Elpirult, szája széle remegett. Izgett, mozgott a széken, s amikor Bóka Tibor fejtegetni kezdte, hogy titokban, a megengedett létszámnál több gyereket vegyenek fel, kifakadt.
-Azt már nem! Szabálytalanságot nem fogunk elkövetni, igaz Anyuka?
Lenke néni rosszalló oldalpillantást vetett a vendégre.
-Persze, hogy nem. Te csak légy egészen nyugodt, Médy. Tibor viccelt. Ugye csak vicc volt Tibor?
-Ó, hogyne, kisztihend Lenke néni, he, he, he. Nem kell mindent véresen komolyra venni.
Azt hitték ott marad vacsorára, s aggódtak, mert nem készültek plusz egy személyre, de szerencsére fél hét előtt öt perccel Bóka Tibor felállt, udvariasan meghajolt, és közölte, hogy neki most már mennie kell. Tartóztatták volna, ne menj Tibor, maradj itt vacsorára, bundás-kenyér lesz, így illett, de hajthatatlan volt.

-Egyet mondj meg még nekem Dulikám - hajbókolt az előszoba felé hátrálva - tudsz-e valamit az uradról, Laciról? Nem jött újabb hír?
Médy habozott. Szíven ütötte, hogy Bóka Tibor "Dulinak" szólította, ez a szó tabu másoknak, így csak Laci becézheti. Így válaszolt.
-Járt itt néhány hete egy ember. Azt állította, hogy együtt volt az urammal Budaőrsön a fogolytáborban. Laci akkor már nagyon nagy beteg volt a pasas szerint, a végét járta. Tífusz, így mesélte. Odaadta neki az óráját és a gyűrűjét, hogy hozza el nekem.
-És? Elhozta?
-Nem. Ötölt, hatolt, mondván el kellett adnia, hogy az életét mentse.
Feszengett a széken, szép kis arca lángokban állt. -Valahogy nem tudom elhinni. Gyanús történet.
-Az, az - bólogatott Bóka Tibor, hevesen rezegtetve a fejét. -A legteljesebb mértékben, csókolom a drága kis kacsódat, Dulikám. Szerintem rendőrspicli volt az illető. Ki akarta szedni belőled, hogy te mit tudsz!
-Hogy én mit tudok?
-Igen. Megszökött-e, bujkál-e valahol a Laci?

Megfogta a fényesre subickolt réz-kilincset, lenyomta és kislisszolt az előszobába.
-Ez borzasztó - mondta. -Rettenetes! Micsoda időket élünk!
Kordbársony pantallójának oldalsó, ferdére vágott kicsike kis óra-zsebéből a legutolsó divat szerint kikandikált aranyórájának lánca. Kezet csókolt Lenke néninek, és Médynek. Ment, csóválta a fejét. A konyhaajtó előtt megtorpant, visszafordult, és újra meghajolt. Kinyitotta az előszoba ajtót, kilépett a gangra. Ritkás citromsárga hajára fény vetődött felülről. Ment, egyenletes, hosszú lépésekkel a nagy, magas ember. Cipősarka kopogott a kövön, ahogy a szomszédék portája elé ért. Fekete márványtáblán aranyozott betűkkel szerepelt rajta a főbérlő neve: Dr. Szerdahelyi Áron sebész főorvos. Ment. Rezegtette a fejét.

-Ez borzasztó. Ez rettenetes!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-10-17 08:18:39

válasz hundido (2022-10-17 05:24:24) üzenetére
Szia! Vagy legalbb is majdnem mindenre! :) De azrt az voda mgis beindul a kvetkez rszekben. Nekem is rdekes volt belesni magam.:) Ksznettel: n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2022-10-17 05:24:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Klasszul ecsetelted az akkori divatot. A dnts, amit hoztak az voda gyben valban teljesthetetlen volt. Adtak is, meg nem is.
Laci sorsnak alakulsa, vajon mi lett vele? Olvastam lentebb, mindenre fny derl. dv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-10-05 15:51:52

válasz sailor (2022-10-05 08:57:07) üzenetére
Ksznm! Fny fog derlni mindenre, vagy legalbb is majdnem mindenre! :) :) :) dvzlettel: n
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2022-10-05 08:57:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Sikerlt megszknie? Kivittk Oroszorszgba? Vagy nem lte tl? Krdsek, krdsek. Ksbb, majd az olvask ezt is ltni fogjk, a hatsgok is lnk rdekldst mutatnak"

Nagyon rrdekel a folytats,D.L s a msik fit illeten is.!

Szp napot:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-10-04 08:19:49

A A lajtorja trtnetet vgig ksri ez a ketts dilemma. D. Lajos amerikai letnek is rsze lesz. A VI. befejez knyvben bvebben lesz errl sz. De odig mg j nhny rsz van htra: szeretnm rzkeltetni, hogy lt Mdy s csaldja a hbor utni Magyarorszgon-
Ksznm, az rtkes, belerz hozzszlsaidat, mindig nagy rmmel tlt el, amikor megltom itt az oldalon!
dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-10-04 08:13:21

válasz sailor (2022-10-03 15:15:28) üzenetére
Msik szl a DL sorsa. Teljes bizonytalansg van ebben a tekintetben, biztosat senki sem tud. Sikerlt megszknie? Kivittk Oroszorszgba? Vagy nem lte tl? Krdsek, krdsek. Ksbb, majd az olvask ezt is ltni fogjk, a hatsgok is lnk rdekldst mutatnak. Nem csak DL irnyban, hanem a msik fit illeten is.
Emlkezznk: mindketten a Katonai Hrszerzsnl szolgltak!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-10-04 07:55:43

válasz sailor (2022-10-03 15:16:37) üzenetére
Szia Sailor! Ktszn dnts volt! Nagyon nehz helyzetbe kerlt a csald. Kellene a plusz pnz, mert alig brnak kijnni a kis pnzecskjkbl, most azonban ktsgeik tmadtak. Vgl, nem rulok el titkot, bele fognak vgni (kvetkez rsz), annak remnyben, h valami kis haszon marad rajta. Majd kiderl.
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2022-10-03 15:16:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Remlem,habr Mdy ellenzi,"-Azt mr nem! Szablytalansgot nem fogunk elkvetni, igaz Anyuka?
Lenke nni hallgatbni fog Bka Tibor javaslatra,hogy kijtszk az engedlyt!

A hir Lacirl nagyon lehangol!
Br igaza lenne Tibornak,hogy:" Szerintem rendrspicli volt az illet. Ki akarta szedni belled, hogy te mit tudsz! "

Gratullok!
Teljesen beleltem magam ezekben a nagyon knos idkbe!
Ksznet,hogy elnk hozod,csaldi trtnseken keresztl.
Igy egsz kzelrl ismerkedhetnk meg az akkori dolgokkal

dv:sailor
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2022-10-03 15:15:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Remlem,habr Mdy ellenzi,"-Azt mr nem! Szablytalansgot nem fogunk elkvetni, igaz Anyuka?
Lenke nni hallgatbni fog Bka Tibor javaslatra,hogy kijtszk az engedlyt!

A hir Lacirl nagyon lehangol!
Br igaza lenne Tibornak,hogy:" Szerintem rendrspicli volt az illet. Ki akarta szedni belled, hogy te mit tudsz! "

Gratullok!
Teljesen beleltem magam ezekben a nagyon knos idkbe!
Ksznet,hogy elnk hozod,csaldi trtnseken keresztl.
Igy egsz kzelrl ismerkedhetnk meg az akkori dolgokkal

dv:sailor

Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2022-10-03 14:58:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt

Ahogy kiejti a szt."Bprzaszt"!
s ltzke:" A legjabb dzsentri divat szerint ltzkdtt, kordbrsony pantall, pepita zak, csokor-nyakkend, hegyes orr lakkcip"
Micsoda sszellts!

Tallkozsa Mrey grffal hen mutatja,mennyire leestek,minden tekntlyk oda!Ugyanis:
"aki nem dolgozik ne is egyk. Ismerjk csak meg ezek a nyomorult deklasszlt, reakcis elemek, a np eskdt ellensgei a ktkezi munkt, s gebedjenek bele.)"
Huhuhu
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2022-10-03 14:43:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Az elbbi rszben Vasas Julia engedlyezte az vda nyitst,
de hogyan:" Adunk is meg nem is,"
Mdyk mindjrt lttk,hogy a tervknek nincs rtelme.
"-Ez meg mi? - kiltott fel Lenke. -vnt szerzdtessek? 150 alatt nem jn el! s csak 12 gyerek? Na, ne! A 12 x 20 forint az mindssze 240, mi pedig eredetileg 400-al szmoltunk"
Boka Tibor is ott volt!
Nagyot szrakoztam,nem Mdyk bajn,hanem ahogy Tibort lefestetted!
Nagyon rdekes lenne kpen ltni!

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

Angyalka alkotást töltött fel Mindenszentek címmel a várólistára

Angyalka bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Pégaszosz szárnyán című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ma mire koccintunk? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022