2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53196

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-11-03

A lajtorja 149. +18

11. Imádkozzál érettünk bűnösökért most és halálunk óráján. (V. Könyv, folytatás)

A kerek asztal, ami mellett ültek. piszkos-barna rongy-terítővel volt leborítva. Kancsó víz, két pohár, hamutartó. A börtönparancsnok zakója zsebéből cigarettás dobozt kotort elő, s Dósa Jenő felé kínálta.
-Öt Éves Terv. Ismeri? Príma. Úgy kaparja a torkot, mintha csak a Munkás lenne. Vagy még annál is jobban. Gyújtson rá!

Szürke papírtasakon rajz: vörös zászló előterében hatalmas 5-szám, alatta "éves terv". Jobbra fenn, gyár, égbe nyúló kéményekkel, amelyek sűrű, fekete füstöt eregetnek -ilyen a doboz.
-Köszönöm - mondta öreg Dósa Jenő. - Kivett egy szálat és a szája sarkába dugta. Marosi odahajolva előzékenyen tüzet adott, aztán ő is rágyújtott. Pár másodpercig némán élvezték mindketten a tüdejüket átjáró kesernyés, csípős füstöt, majd a börtönparancsnok nagyot sóhajtva ölébe húzta a dossziét.
Lássuk miből élünk!
Elővett egy papírlapot és olvasni kezdte.
-Dósa Jenő, született 1881 Vácszentlászló, anyja neve Kvassay Mária. -Megállt, vendégére függesztette tekintetét. -Ez, az a bizonyos földbirtokos Kvassay család? Amelynek a szülötte a híres, elszegényedett felvidéki származású mérnök, Kvassay Jenő, róla zsilipet neveztek el Budapesten, s ő a Balaton-földvári kikötő létrehozója?
-Igen.
-Gratulálok - mondta Marosi elismerő hangon. -Ez igen. Szép. De. De hát, igen... menjünk azért tovább. -Belenézett a papírjába.
-Apja Dósa Antal, asztalos. Vagy ács? Na, mindegy, jóra való munkásember. -Lapozott. Tovább pörgette az újai között az iratokat.-Jó, jó, jó. Most nem érdekes. Iskolái, felekezete ecetera. Látom - folytatta. -Jegyző Vácszentláazlón, főjegyző Zsámbokon és Csömörön. Endre Lajos kebel-barátja, közös vadászatok, névnapi tivornyák.
Átható tekintettel fürkészte Dósa Jenő arcát. Apipi hallgatott. Nem mondta: "nem a barátom volt, hanem a hivatali felettesem".
-Hallott arról, hogy Endrét felakasztották?
Megint ránézett a vendégre, hosszasan tanulmányozta az arcát.
-Hallottam - bólintott öreg Dósa Jenő.
-És? Nem szól hozzá semmit?
Apipi nem válaszolt.
-Endre volt Magyarországon az egyik legrohadtabb zsidógyűlölő - folytatta a börtönparancsnok szenvtelenül. -Disznó. Szálasi veszett kutyája. Tevékenyen részt vett a deportálásokban. -Megrebbent a szeme. Krákogott. Nem lehetett tudni, mi a színjáték, s mi a valódi érzés nála, a gesztusaiban. Felsóhajtott megint. -Tudja, hogy félig én is zsidó vagyok? Igen, az anyám Swartz Mária egy kiköpött, echte zsidő nő. Na, mindegy, nem tartozik ide. Hol az a nyavalyás levél?
Idegesen lapozott, keresgélt az irattartóban. Nem találta. Felállt, az ajtóhoz lépett, kinyitotta, és nagyot ordított.

-Balogh, az Istenit magának! Hol van a Dósa-féle feljelentő levél? Jöjjön ide.
A katona ijedt képpel dugta be a fejét.
-Fusson le a földszintre, és kerítse elő a Dósa-levelet.
-Értettem! Kérek engedélyt....
-Menjen már b...meg! Igyekezzen. Egyik lába itt, a másik ott, mert szájba kú.om magát!

Pár perc múlva előkerült a levél. Marosi kézbe vette, átfutotta, aztán az asztal felett odakezezte Dósa Jenőnek. - Erről lenne szó. Olvassa végig figyelmesen, s utána átbeszéljük!
Primitív írással íródott levél volt, tele helyesírási hibával. Apipinek először a levél alján lévő aláírásra esett a tekintete. Ez állt ott: "egyvalaki az urak átal megnyomorintot népbül"
Az elejét átfutotta, alig-alig volt olvasható. Kicsoda, micsoda ő, hol él, hogyan alázták, és nyomorították meg a múlt rendszerben. Nem érdekes, bla, bla. Továbbment.
"...Dósa Jenő csömöri főjegyzö uraság atta csendör kezremeg sog hazafi ellenállo. Horti Miklos születés napjára ezerkilenszáznegyvenégyben agusztus huszadikára az urak nnatyszabásu ünepséget terveztek gödölöre, szobor avatást, beszédeket, meg minden egyebet. Egy csorrt anti fasisztta elenáló mek akkarta agadályozni hogy enek a diszonak a szobra ot fel legyen abatba és ara készültek ho felrobancsák. Csakhogy ez a mocsok fö jegyzö fejelentete az egyik szervezöt az én falubalimmet és eképent..."

Letette a levelet az asztalra. Csontos nagy kezét még rajta nyugtatva, mosolyogva csóválta a fejét.
-Na, látja. Én megmondtam előre! - Marosi előrecsusszant a széken, töltött magának egy pohár vizet, és egy hajtásra kiitta. - Mit szól hozzá?
-Szóhoz se jutok - humorizált Főjegyzőúr. Keserűen nevetett. Elvette a kezét a papírról, és keresztbe fonta karjait. Marosi udvarias mosollyal az arcán ránézett és hanegsúlytalan beszéddel, szép csendesen megkérdezte:
-Mondja meg azért nekem főjegyző úr igaz lelkére, teljesen alaptalan a levélben foglalt állítás, miszerint ön feljelentett egy antifasiszta ellenállót? Egyszerűen nem igaz?
-Ebben a formában nem - mondta Dósa Jenő. -Tudtam róla, hogy valami készül, szóbeszédek jutottak el hozzám. Jeleztem a körzeti megbízottnak, valamikor...mikor is....úgy augusztus elején. Huszadika előtt néhány nappal aztán felkeresett az irodámban két csendőr, és a feljelentésben - intett az asztal felé - szereplő személy iránt érdeklődtek. A lakcím kellett nekik. Hivatali kötelességem volt kiadni, gondolom, ez ma sincs másként. A csendőrök köszönték és elmentek. Én csak később tudtam meg, hogy terrorista merénylet tervezésének vádjával, őrizetbe vették. -Elhallgatott, szembenézett a börtönparancsnokkal. Hosszan nézték egymást, végül Marosi törte meg a csendet.
-Szóval ez történt.
-Ez.

Marosi nevetve, jókedvűen mondta: na, akkor most mi legyen. Ezek a balfácánok - a kollégáit értette alatta - alaposan félretájékoztattak. Azt hiszem expresis verbis kijelenthetjük: alaptalan koholmány. Tudja, mit? Menjen haza főjegyző úr a családjához, és tartsuk meg egymást jó emlékezetünkben.

Apipi nézte, csak nézte. Most ez komoly? Lassan öregesen felemelkedett, és bizonytalan lépést tett előre. A börtön-parancsnok mosolyogva, fejcsóválva figyelte.
-Vagy tudja, mit? Maradjon még egy picikét itt nálunk, legyen a vendégünk. Hiszen -úgy tett mintha gondolkodna - hiszen még néhány dolgot érdemes lenne átbeszélnünk. Például Endréhez fűződő kapcsolatáról. Meg miről is? Na, igen édes Istenkém. A fiairól. Lászlóról, Lajosról. Ők kémelhárítók voltak, ugye? Hol vannak most? Mit tud róluk? És milyen viszonyban van ön Rímer Bélával?
Íróasztalához lépett, megnyomta a csengőt. Jött a katona, megállt az ajtóban.
-Jól van - mondta Dósa Jenőnek. - Legyen így. Nincs semmi baj. A tizedes elvtárs elkíséri a szállására. Érezze jól magát, majd később beszélgetünk. Lehet, hogy legközelebb nem én leszek a beszélgetőpartnere, de az mindegy.

A fegyvereshez fordult.
-Vigye az őrizettest a többiekhez. Mozogjon.
-Érettem százados elvtárs - vágta vigyázzba magát a katona. -Kérek engedélyt, a parancsot végrehajtani!

Dósa Jenő olcsóbban megúszta, mint a Rímer Béla. Neki csak két kezének ujjait verték gumibottal, Rímer Bélát viszont félig agyonütötték, minden csontját eltörték. Apipi, ha valaki, ismerős, barát, távoli rokon később óvatlanul rákérdezett, mi van a kezeivel, miért olyan dagadtak, és miért puffadtak és vörösek az ujjai, mindig azt mondta nevetve: izület gyulladás, hja, idős korban előfordul.
Vádat nem emeltek ellene, de bent tartották. Felháborodott zsámboki és csömöri parasztok szabadították ki fél évvel később. Az Internálótábor elé vonultak, és nagy handabandával, zajosan követelték, hogy engedjék szabadon a főjegyző urat.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-11-04 08:03:18

válasz hundido (2022-11-03 14:26:09) üzenetére
Szia! Játszottak az emberekkel, mint macska az egérrel! Tényleg szemét húzás volt! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-11-04 08:01:16

válasz sailor (2022-11-03 12:33:02) üzenetére
Szia Sailor! A rendszer sajátossága volt a félelemkeltés! Marosi személye, viselkedése is erről szól. Most csak röviden tudok írni! Köszönettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2022-11-03 14:26:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Igazn rdekes volt ez a rsz. Azt hittem, tnyleg mehet isten hrvel, de sajna tl egyszer lett volna. Elg szemt hzs volt. dv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9508
Időpont: 2022-11-03 12:33:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Nagy benyomst tett rm ez a rsz!Habr manapsg is szinte mindentt trtnnek sok sok orszgban hasonl dolgok!Nha taln a legjobb lenne nem is olvasni a rengeteg hirt,de nem tudom elsznni
magam,hogy ne olvassam ket.
Ami nagyon megfogott ebben a rszben:"Krkogott. Nem lehetett tudni, mi a sznjtk, s mi a valdi rzs nla, a gesztusaiban."
Ez a ktsznsg,macska-egrjtk.Mikor egy szemly markban vagy s fggesz tle s az ezt
kihasznlja!
Elszr:"Tudja, mit? Menjen haza fjegyz r a csaldjhoz, s tartsuk meg egymst j emlkezetnkben"s utna:"A fegyvereshez fordult. -Vigye az rizettest a tbbiekhez. Mozogjon"
Szerencsre a zsmbori s csmri parasztok kiszabadtottk Dst!
Lehetne mg rengeteget rni hozz!Remek rs!Szinte fj mennyire le tud az ember alacsonyodni,
szolgalalkv lenni!
Nagy elismerssel gratullok:sailor Szp napot!

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022