2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53196

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2022-11-14

A lajtorja 150.

12. Imádkozzál érettünk bűnösökért most és halálunk óráján. (V. Könyv, folytatás)

A két kert között volt egy titkos átjáró, egy léckapu a kis-ház hátsó fala mellett orgona-bokor leveleitől takarva. Nem lehetett tudni, tényleg arra szolgál-e, hogy baj esetén az egyik család átmeneküljön a másikhoz és onnan tovább, vagy ? mivel a házak, Rímeréké, meg a Dósáéké is régebben, még a békeidőben épültek ? csak arra. hogy a gazda-asszonyoknak ne kelljen körbe kerülniük, ha például palántát akartak átadni egymásnak, vagy csak trécselni támadt kedvük. A titkosság illuzió volt, mert egy hatósági ember két perc alatt megtalálta volna, ha muszáj, ha parancsa van rá, sőt, ha kutyákkal keresi a menekülőt, még két perc se kellett volna.

Ez volt a helyzet Terézligeten, és az országban. A ?munkáshatalom? maszlag volt. Szólam, semmi több. Éltek, ahogy élni hagyták őket, reménykedtek és imádkoztak egy jobb jövőért. Úgy tűnt, a jobb jövő nem egyhamar jön el. Amerre néztek, mindenfele rémségek vették körbe őket. Eltűnt. agyonverték, kivégezték, lecsukták, kitelepítették. A rádióból lelkesítő énekek szóltak, és lelkesítő szózatok. ?Munka hadának a lépése dobog?, ?hajlong a búza, jó mag lehúzza?, mi kommunista ifjak indulunk?, ?sej, a mi lobogónkat fényes szellők fújják? ?nagy munka vár ma rátok?. És: ?a vas és acél országa leszünk?, ?tíz éven belül utol érjük az Egyesült Államokat? , ?a szocializmusban a legfőbb érték a dolgozó ember? - a valóság azonban más volt. A kötelező beszolgáltatás során lesöpörték a parasztoknak még a padlását is, elvitték a csirkét és a malacokat, a munkások éhbérért dolgoztak. Az emberek féltek, féltek az ávósoktól, a rendőröktől, a hatóság embereitől, és egymástól is. Igen, olyan világ volt, hogy egymást jelentgették föl. A fél ország besúgó volt. A házmesterek naplót vezettek a lakókról, ki mikor, hová ment, mit mondott. Pszt, a falnak is füle van, figyelmeztették egymást a rokonok, családtagok minduntalan. Miért volt ez? Ma már nehéz megmondani. Megérteni se könnyű. Talán azért tették, hogy jó pontot szerezzenek Rákosiéknál, és, hogy saját magukról eltereljék a gyanút.

Az óvoda minden borúlátó előrejelzés ellenére működött. A költségek ugyan majdnem felemésztették a bevételeket, de a végén, minden hónapban maradt valami kis haszon. Az is jól jött.
A nyári szünet beköszönte előtt néhány nappal két tanácsi ember jött ki ellenőrizni. Emike már ismerte őket. Nem ijedt meg túlzottan, amikor a függönyön keresztül megpillantotta alakjukat, bár egy apró kis borzongás végigfutott a gerincén. A csoport, Irénke nénivel éppen két perce ment le sétálni. Ezúttal nem tartott velük, nem volt rá szükség, mert Irén magával hozta fiatal unokahúgát, Klárikát. Látta az ablakból, amikor kihajolva utánuk nézett, elől ment az óvónő, mögötte a gyerekek párosával a hosszú, piros kötelet fogva két oldalról, és a legvégén Klárika zárta a sort. Unokáit kereste tekintetével, meg is pillantotta őket a túlsó járdán, a Tálos kocsma előtt. Jencike balról a második volt, cuki, kis vézna figura, Anci meg, az édes gömböc jobbról a harmadik, piros pöttyös ruhácskában. Rövidlátó szemével a sok dioptriás szemüvegen keresztül is csak elmosódottan látta őket, nagyon megromlott a látása öreg korára.

A vendégek bejöttek, udvariasan köszöntek, szabadság, és Takács József nevetve megkérdezte: mondja csak elvtársnő, nem jöttünk rosszkor?
-Nem ? válaszolta Emike óvatosan ? csak?
-Csak?
-Most ment le a csoport. Sétálni indultak a szent Erzsébet térre.
-Erzsébet térre ? javította ki az elvtársnő, akit Elekes Kamillának hívtak. Elég slampos benyomást keltett kinyúlt zöld pulóverben és nagymamás, rőt rakott-szoknyában.? Ma már nincsenek szentek. Az a világ hál? Istennek elmúlt!
Emike elfogadta. Ha nincsenek, hát nincsenek. Változik a világ. Félve, reménykedve kérdezte:
-Nem mennek utánuk? Közel vannak még. Még csak itt, az Élmunkás utca közepén járhatnak, nagyjából annál a háznál, ami előtt egy oldalkocsis motorbicikli szokott várakozni - magyarázta. - Meg tudom mutatni az erkélyről, jöjjenek. Kinyitotta a fürdőszoba ajtót, hogy arra kerülve bejussanak az erkélyes szobába.
-Inkább itt néznénk körül ? intett a nő az ?óvóda-szoba felé.
Emike megadóan sóhajtott. ?Értem. Jó. Kerüljenek beljebb, kedves elvtársak.

Érdekes jelenetnek lehetett volna szemtanúja az a valaki, aki ha láthatatlanul jelen lett lévén kifigyeli, mi játszódott le a két tanácsi ellenőr arcán, amikor beléptek az óvoda-szobába. Az elvtársnő, Elekes Kamilla megtorpant, és kezét a szájához emelte. Takács József csaknem beleütközött hátulról. ?Ah mondta a nő.
A látvány valóban megejtő volt. A teremnek beillő ?nagyszoba? az apró baba-bútorokkal a mesék birodalmába tartozott. Négy asztalka, színes, mintás, mesefigurák motívumait mutató terítőkkel, fehér székecskék, a falakon körben Hófehérke és a hét törpe, a Három kismalac és a farkas, Hüvelyk Matyi, Pöttyös Panni, a Hétfejű sárkány, és más ismert mesék alakjai, játék-szekrények, tömve kis autókkal, hajókkal, vonatokkal, építőkocka, babák, babaház, mackók, labdák, állatfigurák. Könyvespolcok körben, rengeteg mesekönyvvel.
-Ah, mondta még egyszer az elvtársnő, és végre megmozdult. Benyomakodtak a szobába, Emike mögöttük tipegett. Takács elvtárs is elismerően bólogatott, és elismerően csettintett: nem rossz! De aztán, körbe-vizslatott, megállt, felvonta a szemöldökét, és köhintett.
-Mi ez? ? mutatott rá az asztalokra. ?Rosszul látok? Nem négy asztalt látok, és nem tizenhat széket látok?
Elekes Kamillára nézett. - Nem annyit látok?
-Dehogy nem! ?kiáltott fel a nő. ?De mennyire, hogy! Mire magyarázza ezt elvtársnő ? kérdezte szigorúan a mögötte izguló Emikétől. ?Négyszer négy az tizenhat, ha jól tudom, és nem tizenkettő!
Lenke néni vigyázva, gyámoltalan léptekkel megkerülte az ellenőröket, és középre settenkedett. Megállt az egyik asztalka mellett, amellett, amelyik a legközelebb volt az udvari szobához.
-Nohát, ennél az asztalnál azok a gyerekek ülnek, akik nem tartoznak létszámba. Mert, hogy ? folytatta Takács elvtárs kérdő tekintetére - mert ugyanis ők saját gyerekek, illetve, hogy is mondjam, a mi gyerekeink, mármint az én két unokám, és az óvónő kislánya, aki már nagy, hat éves, csak év-vesztes, és Irén, az óvónő minden nap magával hozza ide, mert, mert hát hova is vinné, ugye ez így érthető, és ugye ez nem szabálytalan? -Hadarva beszélt, azt hitte, nagyon meggyőző. Az elvtárs azonban felemelte az ujját.
-Rosszul gondolja elvtársnő. A rendelet világosan beszél. A létszám négyzetméterhez kötött. Ez a szoba 50 négyzetméter, vagyis 12 főt tarthatnak benne.
-De?- hebegte Emike.
-A maga két unokája és az óvónő lánya nincsenek jelen?
-Jelen vannak, persze?.
-Nem itt játszanak, nem itt étkeznek?
-Itt, de?
-Nincs de, elvtársnő. Nekem kutyakötelességem, hogy jegyzőkönyvet vegyek fel, aztán bent majd döntenek a büntetés mértékéről.
-Büntetést kapunk?
-Da. Jesztvesztveno.

Emike összeomlott. Alig bírt megállni a lábán. Nem is bírt, leült az egyik asztalhoz az egyik gyerek-székre.
Elekes Kamilla a könyvespolcot nézegette. ?Grimm, Andersen. Mikszáth, fúj. Ezek kapitalista írók, elvtársnő. Burzsujok, s a burzsoázia letűnőben lévő, romlott erkölcsi világát közvetítik a mi gyerekeinknek. A nacionalizmust, a sovinizmust, az önzést, az erőszakot. Lesújtó. Miért nem látok egyetlen könyvet sem Gorkijtól, Majakovszkijtól, vagy Zelk Zoltántól? Vagy talán-tán szándékos? Mutassa, kérem, a nyilvántartást, a számla-tömböket és a naplófőkönyvet!
Megkapta, belenézett. Leült az egyik asztalkára, nagy fenekével a gyerekszéken nem fért volna el. Dinnye nagyságú mellét a térdére ejtve szólt: nem jó elvtársnő. Nézze csak. Ezeket a tételeket itt, a másik rovatba kell írni. Megnézte a nyilvántartási könyvet. Az se tetszett. Rázogatta a fejét. ?Az átoltottsági adatok miért nincsenek feltüntetve? Ki mikor, milyen védőoltásban részesült? A jegyzőkönyvbe ezeket is bele kell írni - szólt oda kollégájának.
-Kijavítjuk ? buzgólkodott az öregasszony. ? De ugye nem kapunk büntetést?
-Dehogynem ? állt fel a nő. ?Nehogy már ne kapjanak!
-És mennyi lesz várhatóan? ?Emike csak lehelni tudta.
-Öt és tízezer forint között ? vont vállat a férfi.
-Mennyi?
-Öt, uszkve tíz!

Emike majdnem elájult. Annyi pénz a világon nincs. Közelebb lépett Takács elvtárshoz. Megállt a nagydarab, jóképű fiatal elvtárs előtt. és hangját mézes-mázosra változtatva esdekelni kezdett. ? Mondja, elvtárs nem lehetne valamit tenni? Higgye el, mi mindent, de mindent?
-Valóban?
-Igen!
Az elvtárs megenyhült. ?Jó, nézzük csak. Tegyük fel nem láttunk semmit. Nem láttuk a negyedik asztalt, nem láttuk a naplófőkönyvet, és az elrontott számla-tömböket. Hajlandó lenne elvtársnő rendelni a névjegyekből, amit múltkor ajánlottam?
-Igen ? vágta rá Emike. ?Hogyne, persze.
-Ezret?
-Ezret is, ja.
Az elvtársnő, rövid éles kacajt hallatott. Farkas-mosollyal az arcán csapott le:
-És, hajlandó lenne havi húsz, nem harminc forintot áldozni arra, hogy rendben tartsam a könyvelését ? kérdezte Elekes Kamilla.
-Ja, ja, ja ? seppegte gyorsan Emike. ?Natürlich.
-Rendben van ? bólintott a nő. ?Ugye Takács elvtárs? Ugye részedről is?
-Természetesen ? nevetett Takács elvtárs.

Elekes Kamilla lekapott egy Móra-meséket, és József Attila Csoszogi az öreg suszter szépen illusztrált képes mesekönyvét. Emike felé fordult felmutatva a könyveket. Látja ez jó! És a Magyar Népmesék is kellenek egyelőre. De küldetek majd magának, mama, mai modern mesekönyveket, meglássa. A három éves terv keretében most lehetőségünk van rá. Zelk Zoltán, Majakovszkij, Gorkij, Puskin. Szovjet írók. Szocialista realizmus. Ismeri azt a mesét elvtársnő. ami Petőfi elvtársról szól? Nem? A néppel tűzön vízen át. Azt is elküldöm. ? Kollégájára nézett. -Hát akkor ennyi. Mindent megbeszéltünk, indulhatunk. -Rámosolygott Emikére. ?Ne bánkódjon édes néni. Meg se érzik azt a kis külön-kiadást, magukat felveti a pénz!
-Jaj de jó, jaj de örülök ? lelkendezett Lenke néni. Előre sietett, hogy ajtót nyisson. Az elvtársak követték. Takács József, Elekes Kamilla mögött ment, melléje lépett, átkarolta oldalról a derekát, majd a kezét feljebb csúsztatva megmarkolta a mellét. A nőn sötétzöld pulóver volt, konfekciódarab, melltartót nem viselt. Szétfolyó nagy mellének bimbója átbökött az anyagon. Takács elvtárs, ahogy a mellet markolta, jobb-kezének középső-ujját egyenesen odatette, ráhelyezte a felálló mellbimbóra és gyengéden megnyomta. ?Eternális ? suttogta a nő, a férfira pillantva.
-Szabadság ? mondták a kijáratnál majdnem egyszerre. Emikének azt kellett volna mondani: éljen Rákosi, de mint az első találkozásukkor, most is eltévesztette, és így válaszolt: az Isten áldja meg magukat elvtársak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10641
Időpont: 2022-11-15 08:54:49

válasz sailor (2022-11-14 12:52:59) üzenetére
Köszönöm Sailor! Nagyon jól esnek szavaid! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9508
Időpont: 2022-11-14 12:52:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ahogy ezt a részt olvastam,úgy tünt mint egy rosz álom!
A bizonytalanság, a félelem légköre jelemezte, a´kivagyiság´,
árulkodás,´jegyzökönyvelések´,büntetések korszakát!

Nagyon jól sikerült átadnod a szinte hihetetlen
tévedéseit,önkényét,zord kegyetlenségét,kétszínüségét annak a kornak!

Magyon érintett!

Lehetne sokat irni hozzá,most csak egy dolgot emelek ki.
"a falakon körben Hófehérke és a hét törpe, a Három kismalac és a farkas, Hüvelyk Matyi, Pöttyös Panni, a Hétfejű sárkány, és más ismert mesék alakjai,"találhatók.
Szintén:"?Grimm, Andersen. Mikszáth" könyvei.
Erre a reakció:" fúj. Ezek kapitalista írók, elvtársnő. Burzsujok, s a burzsoázia letűnőben lévő, romlott erkölcsi világát közvetítik a mi gyerekeinknek."

Nagy elismeréssel gratulálok!
Üdv:sailor
Szép napot!

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022