HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 3

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53075

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2007-05-17

Havasi gyopár 9.

5.

Az alaptermészete vidám volt Szabó Katinak. Rengeteget mókáztak együtt Erzsikével, rengeteget nevettek. Az új élet, a templomba járás új távlatokat nyitott. A fiatal káplán jó szívvel volt irántuk és apránként bevonta őket az egyházközösség életébe. Segítettek a sekrestyében /takarítottak, törölgettek/, a plébániahivatalban /ügyeletet tartottak, gépeltek listákat készítettek, kisilabizáltak az anyakönyvből meg a többi hivatalos iratból ezt-azt az atya kérésére/ és a templomban: Kati perselyezett a miséken, Erzsike a templom ajtóban állt a bódé mögött, árulta a Katolikus Szót és a többi kiadványt. Egyszer, 1954 karácsonya közeledett, az adventi időszak kellős közepén történt, Katiba belebújt a kisördög és megkérdezte Szóka Balázstól /így hívták a fiatal káplánt/, hogy kell érteni azt, hogy az Ige testet ölt, és a Test a Lélekkel egyesül. Az atya letette a padra maga mellé a sugaras, színezüst ereklyetartót és átnézett Katira, aki a sekrestye túlsó oldalán állt az asztal mögött és szintúgy ezüstöt pucolt.
-A szentírás szerint az Ige maga Isten és az Isten testet öltött egyszülött fiában Jézus Krisztusban, -mondta nagy-komolyan. -Így kell érteni.
-Ó én azt hittem, ez a mondás a szerelemre vonatkozik, atya, -nevetett Szabó Kati.
-A szerelemre? -Szóka Balázs értetlenkedve kapta fel a fejét. -Hogy jön ide a szerelem?
-Úgy, atya, -mondta még mindig nevetgélve és a vállait húzogatva Kati, -hogy a szerelemben is pont ugyanez történik, a test a lélekkel egyesül.
Szóka Balázs felvette maga mellől, a pad barna, kemény ülőkéjéről az ereklyetartót és a rongyot és nekilátott újra a munkának. Kati a papról a falat ékesítő életnagyságú márványfeszületre nézett aztán vissza a papra. Dolgozni kezdett ő is. Egy ideig csend volt a helyiségben, csak az a halk, súrlódó neszezés hallatszott, ahogy a rongy a nemesfémen vándorolt fel és alá. A sekrestye hűvös, méltóságteljes falai között jelenlévő szent áhítatban, melyet a hatalmas méretű kereszt, a sötét, súlyos bútorok és a falakon lógó olajfestmények a Megváltó szenvedéseinek stációiról még inkább felerősítettek, disszonánsan hangzottak a szavak: a szerelemben a test a lélekkel egyesül.
Nagy sokára szólalt meg Szóka Balázs.
-Hogy jut az eszedbe ilyesmi?!
A lány nem válaszolt, de arca a kérdéstől pipacs pirosra gyúlt. Jó ideig megint nem szóltak, talán félóra is eltelt. Közben mindketten végeztek azzal a darabbal, ami a kezükben volt, és a maguk mellett lévő halomból újat vettek elő. A színes ólomüveg ablak, a vastag, vasalt tölgyfaajtó elzárta őket a külvilágtól, nem lehetett tudni, besötétedett-e odakinn, vagy dereng még december havának koránfekvő bágyadt napja.
-Szerelem nincs, nem létezik, -mondta az atya végre, lassan, nehézkesen ejtve a szavakat, mint aki komor igazságot hosszú megfontolás után mond ki.
-Megteremtette az Isten az embert a maga képére, Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket és megáldotta őket. Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, -ezt mondja az Evangélium. Szerelemről nem esik szó Isten igéjében. Amikor a férfi teste a nő testével egyesül, hogy utódokat nemzzenek, nem történik más, mint, az, hogy Isten akarata teljesül és semmi nincs ezen kívül.
Szabó Kati gondolkodott. Annyira gondolkodott, hogy még a munka is megállt a kezében. Szőkén, nyúlánkan, domborodó barna pulóverben állt az asztal mögött és töprengve nézett a jóképű, elálló-fülű, fiatal káplánra, aki Varga Sanyira emlékeztette.
Meg akarta kérdezni, már nyelve hegyén volt a szó: mi akkor a szerelem, atya? -de Szóka Balázs arca, tartása, egész habitusa, ahogy a padon ülve dörgölte a kelyhet a megfeketedett ronggyal, annyira hivatalos volt, annyira elutasító, hogy nem mert megszólalni.
Az eset után Kati tartózkodóbb lett. Észrevette-e Szóka Balázs, elvégre testi adottságait tekintve ő is férfi volt, mint szerencsésebb sorstársai Kati kapcsolataiban, vagy sem, mire ment ki itt a játék, nem lehet tudni, -erről nem szól a fáma, vagyis a Fáma. Gaia földistennő leánya hallgat, hallgatok hát én is. Legfeljebb magamban tépelődöm, én mit tettem volna, ha ez a szép, szőke, begyes lány engem környékezett volna meg. Nem akarom kétségek között hagyni az olvasót e tekintetben: elég rövid ideig tudtam volna ellenállni az ostromnak. Persze más egy pap helyzete és más az író helyzete. Az írónak szüksége van tapasztalatokra...
No, de nem kalandozom el, lényeg a lényeg: Szabó Kati csodálkozott ugyan Szóka Balázson, mert olyan még soha nem fordult elő vele, hogy ő szemelt ki magának valakit, s az illetőtől kosarat kapott, mégis, ezután megtartotta, nem csak képletesen, hanem a szó eredeti értelmében is a három lépés távolságot.
Eltelt egy újabb év és a következőnek tavasza megrendítő változást hozott Kati életében: egyetlen társa, hű barátnője, magányának megosztója tragikus hirtelenséggel férjhez ment. A frivol megfogalmazás ez esetben helyénvaló, Kati számára Erzsike elköltözése tényleg tragédia volt, egyedül nem bírta fizetni a
lakbért. Hogy mi történt? Ha távirati stílusban kívánnék fogalmazni (s most abban kívánok, hiszen Erzsike sorsa, bármennyire szimpatikus is ez az ártatlannak látszó, barna, hajú, nevetőszemű lány sokunk számára, csak epizód Szemerédi János, Csetényi Barna, Házmester Kati és Vadmacska történetében) akkor a következőképpen foglalhatnám össze a love storyt:
Május elsején a felvonulást követően a lányok a ligetben szórakoztak. Volt ott minden, körhinta, céllövölde, virsli, fagylalt...és egy fiú. Igen, egy fiú, fejjel magasabb Erzsikénél, akkora, mint Kati és szép, mint egy arkangyal. A fiú, Földvári Tamás egyértelműen Erzsikének kezdett udvarolni, ez már az első percektől kitűnt. A nap végén meg is kérdezte Kati barátnőjét: nem találkoznának-e máskor is, és Erzsike szégyenlősen kuncogott, és igent mondott.
Három hétre rá megkérte a lány kezét. Templomi esküvőt nem tartottak, mert a fiú kommunista volt, nem hitt Istenben. A polgári esküvőn a kerületi tanács barokk termében jelen voltak mindkettejük munkatársai és a fiú szülei. Erzsike is árva volt, akárcsak Kati, így az ő szülei sem lehettek ott az esküvőn. Nászútra az ifjú pár beutalóval Lillafüredre utazott, aztán, amikor a mézeshetekből hazajöttek, Erzsike közölte Katival, elhagyja és ifjú férjével Pécsre költözik anyóshoz, apóshoz. Volt nagy sírás-rívás, itatták az egereket, a búcsúzásnál, de hát, aminek végbe kellett mennie, az végbement. Június 10-én elköltözött Erzsike, s másnap Kati már nekilátott új lakótársat keresni. Zólyom Karolina követte Erzsikét a társbérletben, jó negyvenes, terebélyes termetű vénlány, akinek egyetlen, de nagyon nagy hibája volt, -pálinkát ivott, amitől az egész lakásnak olyan elviselhetetlen kocsma-szaga lett, hogy Kati, ha tehette, haza se ment, itt ott aludt, barátnőknél, fiú ismerősöknél. Zólyom Karolináról nem mondok többet, abszolút érdektelen személy, csak egy dolog miatt említettem, ő volt az, aki miatt Kati elkezdett új lakást keresni a kerületben. Végül, ez már ősszel történt lelt is egy hirdetést /a cédula egy fára volt kiszögezve nem messze a háztól, ahol lakott/, amelyben az állt, hogy a VII. kerületi Tivadar utcában viceházmesteri lakást ajánlanak annak a személynek, aki a viceházmesterséget elvállalja. Kati elment a Tivadar utcába, megnézte jól kívül belül azt a házat, beszélt a házmesterrel, bizonyos Tóth úrral és úgy döntött, elvállalja. Másnap egymás tenyerébe csaptak és megcsinálták a szükséges papírokat. Hétvégén elköltözött Zólyom Karolinától. Volt egy önálló lakása, igaz, hogy csak egy viceházmesteri lakás, melyben se fürdőszoba, se WC nem volt, de egyedül csak az övé volt, nem kellett megosztania senkivel.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Még nem érkezett hozzászólás ehhez az alkotáshoz!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Égly Mihály : A hegyen / Auf dem Hügel című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Égly Mihály : A hegyen / Auf dem Hügel című alkotásh

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Este a kertben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Pirkadat című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Pirkadat című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Illatod című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Czóbel Minka: Elmerülés / Eintauchen címmel

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Pirkadat címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Illatod című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Őszi eső című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) be című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú mondja című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) apály után című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) apály után című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Vidéki ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagyvárosi ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Éjszaka című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Vidéki ősz címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel apály után címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti örökbe tűnt csendek... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nagyvárosi ősz című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022