HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53083

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: lávaFeltöltés dátuma: 2007-05-20

Hirdetés-1.fejezet

András letette a telefont. Asztalánál ült, felírta naptárjába a megbeszélt időpontot. Arra gondolt, hogy még ezt az egy jelentkezőt megnézi. Ha ez sem megfelelő, vagy nem vállalja, feladja. Akkor inkább visszaadja a megbízást, s olyan munkát vállal, ami lehetővé teszi számára, hogy gyerekeivel otthon tudjon maradni. Gyesre mehetne, de ezt anyagilag nem engedheti meg magának, hisz magas törlesztőrészletet vállaltak annak idején a feleségével. Arra nem számított, hogy egyedül marad, s gondjai lehetnek ezzel. Jól keresett, ezért nem akarta feladni munkáját. Amíg legkisebb gyereke kórházban volt, még boldogult a két nagyobbal. Reggel elvitte őket óvodába, délután édesanyja ment értük, s volt velük, amíg ő haza nem ért. Felesége halála óta édesanyja volt az, akire számíthatott, s néha báttyjáék is besegítettek. Amióta azonban a kis Panka otthon van, egyre nehezebben tudja egyeztetni tennivalóit. A kislány a baleset miatt állandó felügyeletre szorul, hisz deréktól lefelé megbénult. Lassan egy éve ennek. Sokáig volt éle-halál között, de az orvosoknak hála, akik küzdöttek az életéért, mostanra már hazahozhatta a kórházból. Ápolónő volt mellette, aki a rehabilitációra is elvitte, és otthon is vele volt, de most családi okokra hivatkozva felmondott. Ezért döntött úgy, hogy felvesz mellé egy gondozót. Nem feltétlenül szakképzett ápolóra gondolt, hanem inkább olyat keresett, aki vállalja, hogy a nagyobbakra is figyel, ha édesanyja nem ér rá. Neki is családja van. Így is sokat volt az ő gyerekeivel, így a húgára kevesebb időt tudott fordítani, aminek megint csak hátulütői lehetnek, amit viszont ő nem akart. Arra gondolt, csak talál egy olyan hölgyet, aki vállalja azt, hogy ha úgy adódik éjszakára is ott tud maradni a gyerekekkel. Idáig sok jelentkező volt, de egyik sem jött össze. Volt olyan, akit ő nem akart, mert a beszélgetésből kiderült, hogy megbízhatatlan. Aki neki megfelelt volna, annak az éjszaka nem volt megoldható. Így hát adott magának még egy esélyt, keresett tovább. Ez a mai telefonbeszélgetés újabb reményt adott neki. A lány, akivel beszélt, első hallásra megfelelőnek tűnik, de mindenképp találkozni kell vele. Személyes beszélgetés után dönti majd el, hogy felveszi vagy sem.

Melinda egy padon ült és gondolkodott. Azon tűnődött, hogy mit tegyen. Mivel a 18. évét
Betöltötte, az intézetből el kellett jönnie. Először eszébe jutott, hogy talán anyjához elmehetne, de ezt elvetette. Biztos volt abban, hogy nem látnák szívesen, hisz 18 év alatt egyszer sem látogatta senki. Ő ugyan nyomozásba kezdett, hogy kik a szülei, de csak az anyját találta meg, apjáról semmit sem tudott. Így hát úgy döntött, hogy egyedül fogja elkezdeni önálló életét. Azt azonban elhatározta, semmi olyat nem tesz, ami tisztességtelen. Megáll a saját lábán, s mielőbb munkát, lakást keres. Mivel egyetemre akart menni, olyan megoldáson gondolkodott, amely mellett tanulni is tud. Ezért bújta az állás- és lakáshirdetéseket, hogy megtalálja a megfelelőt. Lakás csak addig kellett, míg a kollégiumba megy, az viszont a szünetben zárva van. Így akadt erre a hirdetésre is, amelyben gondozót kerestek gyerekek mellé ottlakással. Nincs ugyan elég tapasztalata gyerekekkel kapcsolatban, de nem lehet olyan bonyolult, hogy ne lehessen megtanulni. Gyerekekkel volt összezárva egész életében, hisz az intézetben különböző korúak vannak. Sokszor volt az, hogy ő foglalkozott a kisebbekkel, de úgy érezte, ez kevés lesz ahhoz, hogy felvegyék. Azért mégis megpróbálja. Az úr, akivel beszélt szimpatikusnak tűnik, kellemes hangja van. Holnap kiderül. Van ugyan még előtte egy éjszaka, amit el kell töltenie valahol. Az intézetbe nem akart visszamenni, mert már többször tudtára adták, hogy mielőbb találjon magának valamit. Azon gondolkodott, hogy ma éjszakára azért mégis vissza kellene mennie. Holnap már lesz hol aludnia. Bízott abban, hogy felveszik. Ha mégsem az, reggel kiderül, akkor is van még egy napja, hogy szállást keressen. Azután mégis másképp döntött. Egy telefonfülkét keresett, tárcsázott.

-Halló, tessék-hallotta a barátságos mély férfihangot.
-Elnézést kérek, hogy újból zavarok, az előbb beszéltünk. Nagy Melinda vagyok.
-Igen, parancsoljon kisasszony, valami gond van? Mégsem jön?
-Éppen ezért hívom, hogy ha nem zavarnék, felmennék most, hogy megbeszéljük a részleteket. Ha mégsem felelnék meg, valami mást kell keresnem.
-Rendben. Mikor ér ide? Mondom a címet.-András elmondta a címet, s azt, hogy hogyan lehet megtalálni a legegyszerűbben.
-Kb. egy óra, de nagyon sietek.
-Rendben, akkor várom-felelt András, s miközben a kagylót a helyére tette, átvillant az agyán "mi lehet ilyen sürgős". Majd meglátjuk. Legalább hamarabb kiderül, megfelel-e vagy sem.

Kopogást hallott a szobája ajtaján.
-Tessék-fordult az ajtó felé. Klári volt, az ápolónő.
-Ha megengedi, most elmennék. A kislányt elrendeztem, megfürösztöttem. Most alszik.
-Jó Klárika, reggel még jön?
-Igen, a héten még jövök, de jövő héten már nem.
-Remélem, addigra találok valakit Panka mellé. Köszönöm.
-Nagyon sajnálom, de nekem is úgy alakult az életem, hogy nem tudom vállalni tovább. Tudja András, vidékre költözöm, férjhez megyek.
-Gratulálok, semmi baj, idáig is nagy segítség volt. Megoldom valahogy.
-Viszontlátásra-szólt Klári és elment.

Hallotta, ahogy az ajtó becsukódik a nő mögött. Ült egy darabig az asztalnál, majd felállt és elindult Panka szobájába. Megállt a kislány ágya mellett, s nézte, ahogy a gyerek alszik. Ahogy a kislány fölött állt, eszébe jutott az egy évvel ezelőtti tragédia. Egy év óta majd minden éjjel arra ébredt, hogy látja, ahogy az autó kigördül a ház elől, s az egyenesből jövő száguldó halál belerohan. Oldalba kapja felesége kocsiját, amely tengelye körül háromszor megpördül, majd fának csapódik, és oldalára fordul. Olyan gyorsan történt minden, hogy föl sem fogta hirtelen, amit az ablakból látott. Mire eszmélt, s lerohant, már akkora tömeg gyűlt össze a kocsi körül, hogy alig tudott a közelébe kerülni. Megpróbálta kinyitni az ajtót, de az nem engedett. Eszelősen rángatni kezdte, hisz az ablakon át látta, hogy feleségével komoly baj történt. A kislányt nem látta. Amikor a tűzoltók kivágták a karosszériát, akkor találtak rá. Hiába volt a gyerekülés, az ütközéstől kiszakadt a pánt, és a kicsi az ülés alá szorult. A feleségén már lehetett segíteni, de a kislány még élt. Állt a kocsi mellett, és azt hitte, rögtön összeesik.
-Az nem lehet-hajtogatta önkívületi állapotban. Magát okolta a történtekért. Sokszor még ma is megfordul a fejében, hogy talán megelőzhető lett volna a baleset, ha akkor ő vezeti az autót. De a felesége arra kérte, menjen el a nagyokért az óvodába, ő meg elviszi a kicsit oltásra. Panka fél éves volt akkor. Átvillant az agyán, mennyire szerette a feleségét. Ma is látja maga előtt úgy, ahogy megismerkedésük napján látta. Akkor kezdték a gimit. Az évnyitón egyből kiszúrta magának. Mosolygós, vidám lány volt, szőke fürtjei csintalanul az arcába lógtak. Már akkor elhatározta, hogy meghódítja. Az első év végére, már elválaszthatatlanok voltak. Igazi diákszerelem volt az övék, őszinte és tiszta, ami a negyedik év végére be is teljesedett. Érettségi után rögtön összeházasodtak, hisz Máté már útban volt. Nagyon boldog házasságban éltek, úgy érezték, hogy ez mindig így lesz. Az idén lettek volna 5 éves házasok. Belegondolt, hogy 23 éves fejjel itt áll gyermeke ágya mellett egyedül, nagyon szomorúan. Eleinte úgy érezte, hogy nem bírja, hisz felesége hiánya fájt, de arra gondolt, hogy össze kell szednie magát. A gyerekek miatt. Nekik is nagyon hiányzik édesanyjuk, és most ő a támaszuk. Erősnek kell tehát lennie. Fia sokszor kérdezte tőle:
-Apu, anyu mikor jön vissza?-erre ő átkarolta a gyereket és megpróbálta neki megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, hogy az ő anyukája soha többé nem jön vissza hozzájuk.
-Miért apu? Az anyu nem szeret már minket?-kérdezte egy ilyen alkalommal Máté.
Összeszorult a szíve.
-Dehogynem kisfiam, csak anya most már nem lakik velünk. Ott fenn él a mennyországban. Ő nagyon szeret titeket, csak volt egyvalaki, aki úgy gondolta, őrá nem vonatkoznak a közlekedési szabályok, neki mindent szabad.
Megpróbálta elmagyarázni a gyereknek, hogy mi történt az anyukájával, de érezte, hogy nem igazából érti.
-Tudod kicsi fiam, anyu mindig veletek, velünk marad. Ha gondolunk rá, mindig megjelenik a szívedben. Ő lát téged. Ott ül a felhőn és figyeli minden tettedet.-mára már nehezen, de megértette a gyerek, hogy mi történt. Sokszor azért még mindig odabújik hozzá éjszaka, és sírva alszik el. Sajnálja a fiát, de nem tud segíteni rajta, csak azt tudja, hogy érezze, vele van. Zsuzsa még kicsi, ő talán nem annyira fogja fel, hogy hol van az anyukája. Nem érzi annyira a hiányát, hisz Máté, mint egy kis mentőangyal, óvja, védi.

Ez az egy év, amióta egyedül van, az eddigi élete legnehezebb évének számít. Nem csak azért, mert elvesztette a szeretett lényt, aki mindennél többet ért számára, hanem azért is, mert gyermekei előtt mindig tartania kellett magát. Úgy gondolta, könnyebb nekik is, ha azt látják, hogy akire támaszkodhatnak, az erős. Nagyon erős önváddal is küszködött az elején. Szülei, és bátyja ugyan magyarázták, hogy ő nem tehet róla, de úgy érezte, igen. Ma már tudja, hogy nem változtathatott rajta. Lassan megszűnt az önvád, de nagyon fáj a szíve. Éjszakákon át rágódott, s többször átgondolta, de nem tudja teljesen megemészteni. Talán soha. Nézte kislányát, s észre sem vette, hogy sír. Nagyon szerette az asszonyt, s az óta is érzi a hiányát. Amikor a gyerek életéért aggódott, sokszor beszélt hozzá, és kérte, engedje vissza a kislányt. Amikor megtudta, hogy életben marad ugyan, de lehet, hogy egész életében tolókocsihoz lesz kötve, nagyon elszorult a szíve. Sehogy sem fért a fejébe, s az óta sem igazán tudja elfogadni a tényt. Nem tud belenyugodni, hogy ártatlan életeket vett el egy ámokfutó, aki az óta sincs meg. A rendőrség ugyan nyomoz, kutat. Őt ez nem vigasztalja, hisz ettől, s attól sem, ha elkapják, nem kapja vissza feleségét, s kislánya egészségét.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Még nem érkezett hozzászólás ehhez az alkotáshoz!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazafele című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Hazafele címmel

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Pirkadat című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Csönd címmel a várólistára

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 145. címmel

Tóni alkotást töltött fel Radnóti Miklós: Éjszaka / Nachts *** címmel

Madár bejegyzést írt a(z) Pirkadat című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel A gyertya lángjában címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Égly Mihály : A hegyen / Auf dem Hügel című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Égly Mihály : A hegyen / Auf dem Hügel című alkotásh

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Este a kertben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022