HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52185

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-10-21 11:51:09

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: ZarzwieczkyFeltöltés dátuma: 2007-05-25

Egy este a Cabaretben

avagy jó,ha tanulunk nyelveket


Azzal kezdeném,hogy élményeim még egészen frissek és autentikusak.A májusi hónap második hetében,túristacsoporttal,Párizsban jártunk.A szélsőségesnek is mondható,de inkább Budapesthez viszonyítva hűvöskés időjárás kedvez nekünk,még akkor is,ha az ernyőt vagy esőkabátot ajánlatos kéznél tartani.
A választási csimbumcirkuszok nyomait még itt - ott fellelhetjük a metropolis egyes részein, viszont a Concorde tér már tiszta,csak néhol jártunkban - keltünkben fedezzük fel a lefutott kampányok időjárás- és emberi kéz tépázta nyomait: Sarkozy, Royale asszony de még Bayrou és Le Penn plakátokat is.
Tehát a kezdeteknél vagyunk.Nicolas Sarkozy - az ő dolga hogy miért - fütyül a nagybócsai felmenőkre,és már a máltai titkos kiruccanását is feledve valószínű,hogy számolja az éjszakákat, és hogy mennyit kell még aludni,ahhoz hogy elfoglalhassa megérdemelt helyét az Élysée- palotában.
Minket mindez kevésbé érdekel.Éljük ( vagy inkább túléljük ) a turisták, lábakat és erőnlétet megterhelő önkéntes, fizetett vesszőfutását.Támolygunk gyalogosan a Montmartre felől a Sacre Coeur lépcsőin - mögöttünk,többek között a delelőtti kapkodó Luvre- hajsza - és mint neofita uniós polgárok,megbámúljuk a mégneofitább román fiatalok a Sacre Coeure lépcsőin rögtönzött könnyűzenei koncertjét.A program szerint még egy esti Cabaret műsorra vagyunk befizetve.
Nagy elvárásaim nincsenek,tudván hogy ez nem a Moulin Rouge,még ha nem is messze tőle, de ez is valahol a de Clichy-n található.
Egy negyvenes, amúgy csinos, kiégett arcú főnőkasszony kommersz-szívélyesen fogad.Nikotin-rágta hangon,franci-angol egyveleg nyelven tessékkel.A magyar csoport betódúl a félhomályba.Nagyjából hetvenen- nyolcvanan férnénk el, ebben a száznégyzetmétenyi miniszinházban,de csopotrtba terelnek, és a helyiség galériaszerüen megemelt hátsó részébe tessékelnek, - mert mint megtudjuk - még egy másik, nagyobb társaság érkezését is várják.Az előre befizetett programhoz még egy pohár választott ital is jár. Azt a " várakozás hevében" ki is kérjük. A hölgyek - társaságunk jelentősebb hányada - egy Királyinak fordítható pezsgős, feketeribizli likörös koktélt rendelnek.A Cabaret, csak most az esti órákban nyitott ,de az elmúlt idők izzadságok fűszerezte füstszsaga a falakba is beivódott.Már több mint egy félórája várunk, de az előre jelzett csoport nem érkezik. Az egész napos hajsza okozta kimerűltség,már kezd rajtunk fölülkerekedni és az italaink is fogytán.Az idegenvezetőnktől mindenki értesült hogy a repete 5 - 6 euro. Egy röpke pillanatra többen is megbánják hogy itt vannak.Vágyakozva gondolnak a Deffense - negyedbeli szerény szállodai szobára. Zuhanyra, ágyra, árúházban vásárolt italra....De végszóra megérkezik a várva-várt csoport.Vídám hollandusok minden korosztályát képviseltetve.Zajosan,majdhogynem latinos vídámsággal helyezkednek el,a számukra eddig fenttartott helyeken, közvetlenűl az elfüggönyözött színpad előtt.
A láthatatlan " demarkációs vonalon " túl, kedvesen ránkmosolyognak: kiváncsian lecsendesedett magyarokra. Néhányunktól kilétünk felől érdeklődnek,. de ha mindnyájan nem is értjük, következtetünk és készségesen, szótagolva válaszolunk : - .. m a gy a r ... h u n g á r i á n...! Innen aztán el is akad... Hál' Istennek,mert a műsor elkezdődik.Közben a bennem lakozó kisördög és a kelet - európai kissebbségi komplexus azt kérdeztetné : ha mi. a magyar csoport késtünk volna a derék búrok helyett, akkor is vártak volna a műsorkezdéssel ::?
Ezt már sohasem fogom megtudni.
Fények kavalkádjával,színes füstökkel kezdődik a zenés csindadratta.Szmokingos urak és tolldíszes madmoisellek vonulnak énekelve, mint egy korabeli Toulouse- Lautrec plakátot idézve.Majd a szmokingos urak egyike, Didier - az egyetlen akinek a nevét megjegyeztem - negyvenesnek jól retusált, álcázott ötvenes veszi át spontán a konferanszié szerepét is,közben franciás angol geggeket sziporkázz:A hollandok láthatóan ráhangolódtak és közülünk magyarok közül is egy páran.A hölgyek egyike kameleonként hol szerény öltözetű Piafként, hol pedig Josephine Baker toldíszeiben igyekezett visszautaztatni az időben. Didier, - a kedvencem - hiperaktivnak mutatkozott.A szereplésbe megpróbálta bevonni a közönséget is.Becsületére legyen... minket magyarokat is!Viszont buzgalma csak a hollandusok körében gyümölcsözött, mert akiket közülünk történetesen megszólított, azzal messzire nem jutott.Szerény csoportunk, egy valamelyes nyelvtudás hiányának hátrányát akkor is érzékelhette volna, amikor egy a hatvanas éveit taposó bűvész- komikus, külömböző cigis trükköket követően, azon a bizonyos franciás angolnyelven felszólította a tisztelt publikumot hogy a következő mutatványához egy húszeurós bankjegyet adjanak.A hollandoktól hamarosan kapott is.Melesleg ők helyezkedtek el a szinpad közvetlen közelében,és angolul is vélhetően valahányan értettek.Bűvészünk ezekután, kajánul kacarászva maliciózusan megjegyezte : " hogy amikor a bankjegyet kérte, a szinpadról jól érzékelte hogy a magyar csoporta kérés hallatán igyekezett elbújni".. Viccbe bújtatott, rágalmazó geggje ,pestiesen szólva bejött.A hollandok elégedetten tomboltak.Társaságunk nagyobik része ártatlanúl és értetlenűl, bárgyún mosolygott. - " bizonyára a művész valami jópofát mondhatott"- gondolhatták.Elvártam volna hogy legalább az idegenvezetőnk kér elégtételt. De semmi sem történt.A kapott bankjegyet a bűvész feldarabolta, majd meggyújtotta és végűl,mint ahogy ez lenni szokott a hepiendeséknél a bankjegy visszakerült épségben a jogos tulajdonosához.
A műsor pedig pörgött tovább és miután valahonnan egy oldalsó helyiségből, a közönségen keresztűl, kán-kánt táncoló lányok rohantak fel a színpadra, a vén csibész kajánúl tapsért kuncsorogva elhúzott a skalpunkkal a színfalak möggé. Gondolom, hogy ezen az estén még másutt is jelenése lehetett, mert az esti műsor végeztével " egy jó adag tapsért" az est eddigi fellépői - az ő kivételével -kivonultak többször is meghajolni.
Máskülönben a hangulat azért jó volt.Hamarosan kintálltunk a későbben érkező éjszakában.A kijárat előtt a már megismert főnökasszony, Didier és a primadonnának számító énekesnő Jozephine Baker tollas jelmezében, személyesen búcsuzkodtak mindenkitől.A hollandokkal együtt a buszainkra vártunkValakinek az ötlete nyomán elkezdtünk fényképezkedni.Egyik társunk egy digitális gépet nyomott a kezembe, hogy kapjam én is le az egész társaságot a művészekkel együtt.Megtörtént.
A buszon,útban a szálloda felé társam szomorúan tapasztalta, hogy a digitális gép nem volt átállítva közeli felvételre,így az utóbbi felvételek elmosódottak. Talán jobb is így....Az azt megelőző, az Eiffel toronyról készült távoli kép : kitűnő!!


Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2011-06-16 17:42:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Zarzwieczky!
Bizony egyre kínosabb a nyelvtudás hiánya. A fekete ruhás görög nénikék, és a napégette, inas görög bácsikák megdöbbentően jól beszélnek angolul. A fiatalabbaknál meg már nem is téma, hogy beszélnek-e ezen a nyelven. Szinte természetes, hogy igen.
Világnyelv lett az angol - kiszorítva az erre a célra létrehozott, és sokkal egyszerűbb eszperantót - aki nem beszéli, annak rengeteg problémája van, ha külföldre utazik.
Itt Kelet-Európában még generációk nem beszélnek idegen nyelven, szerintem már csak rájuk számíthatnak kuncsaftként az utazási irodák!
Jó kis párizsi ízelítőt írtál! Szinte kedvem támadt bejárni Párizst, de kabaréba nem megyek, az biztos!
Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-01-27 10:26:58

Kedves Zarzwiczky!

Mi magyarok bizony nem tudunk nyelveket, és sokszor még sértődékenyek is vagyunk e miatt. Jegyzeted nagyon hasznos, és tanulságos.
Üdv.: Zagyvapart.
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1033
Időpont: 2009-05-27 08:22:53

Kedves Zarzwieczky!

Ismét egy olyan téma, ami bizony elgondolkodásra késztet. Lehet a képek kissé elmosódtak, de az emlékek nem hiszem!
Gratulálok! Jó olvasni az írásaid.
Üdv:
Hamupipő
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2008-07-06 20:12:04

válasz Rozán Eszter (2008-07-03 15:38:54) üzenetére
Köszi Rozálka.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2008-07-03 15:38:54

Bizony, a turista lét néha szenvedéssel jár. Kellően humoros jegyzeted jól visszaadja ezeket a viszontagságokat.
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2007-05-28 19:28:06

Köszi.Tulajdonképpen társasutzásokon,idegenvezetővel lehet sokat látni rövid idő alatt.De ki is lehet fulladni..

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Van kezed, kettő című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Pénteki baleset című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fény című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Vers a szabadságról című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú magányossága című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Üveg mellkasomba című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Jövőkép a jelen hagyományaiból című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A halandó beszél című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A poéta dolgozik című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A zene című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Annyi mindent... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Jövőkép a jelen hagyományaiból című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Életünk rejtett titkai 2/4 című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ragyogj fel... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Életünk rejtett titkai 2/4 című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Életünk rejtett titkai 1/4 című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Jövőkép a jelen hagyományaiból című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Jövőkép a jelen hagyományaiból címmel

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) gyere fogd a kezem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 101. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A boldogok országa című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú magányossága című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 101. címmel

Madár alkotást töltött fel A boldogok országa címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021