HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52980

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2012-02-14

Ember-állat vagy állat-ember

Amikor felmerült bennem az ötlet, hogy elmélkedjek egy kicsit erről a különleges teremtményről egy kissé nehezemre esett eldönteni:-vajon milyen oldalról közelítsem meg a témát? Tudományos vagy dogmatikus legyen a hozzáállásom? Azért, hogy senki meg ne haragudjon, egy sikátort választottam, habár meglehet ezért még többen megharagszanak, de megpróbálom a semlegességem megtartani, igaz, nem garantálom, hogy sikerülni fog.
Kezdeném talán a kezdettel, ami nagyon különbözik a két oldal nézeteiben, de hasonlóságot is találni. Tudományos szempontból az ember nála alacsonyabb rendű fajból, azaz állatból fejlődött ki, míg az ellentétes oldalról úgy néz ki a helyzet, hogy magasabb rendű lénytől származik, itt tehát ég és föld különbség van, ám nagy a hasonlóság olyan szempontból, hogy senki nem tudja bizonyítani maga igazát. Lehetséges lenne mondjuk egy kompromisszum, azaz állat és szuper-lény kereszteződéséből alakult ki az ember, mint nemesebb állat vagy mint teremtőjénél alacsonyabb rendű lény, de az sem megvetendő elgondolás, hogy egy jól sikerült klónozás eredménye. Ezekkel a feltevésekkel remélhetőleg nem sértek meg senkit, hisz majdnem tudományosan bizonyítom egy Teremtő létezését, a két elmélet tehát nem zárja ki egymást. Számomra egyelőre csak Ádám kivitelezése homályos egy kicsit, mert Évának már biztos a hely meg az oldalborda, ahonnan és amiből származik. Az első ember megjelenése körül eléggé nagy hiányosságok vannak mindkét oldalról, ám ha összehozzuk a kettőt, akkor már majdnem ki lehet sütni valamit, csak mindkettőnek engednie kellene egy kicsit a magáéból.
Tulajdonképpen lényegtelen is az első ember megjelenése, hisz úgyis majdnem kipusztult mint faj, akár özönvíz, akár egy földhöz csapott aszteroida(meglehet mesterségesen irányított szatellit) volt az oka. Kitűnő alkalmazkodási képességének köszönhetően, mindkettőt túlélte egy pár ember és sikerült neki újból elszaporodnia, sőt napjainkra túlszaporodnia, habár szaporodási képessége messzire lemarad egyes állatfajok mögött. Itt a szaporodás körül ismét ellentétek és viták vannak, a tudomány szabályozni szeretné, míg a dogmatikus oldal teljes erejéből ellenzi, épp az ember emberségére hivatkozva. Itt is szerintem jó lenne egy közös mellékutat választani, mondjuk betiltani a szabályozást ott ahol szükségtelen és engedélyezni ott ahol szükséges, mert nem tudom mi emberségesebb, engedni megszületni az embert és utána sajnálkozva végignézni éhen-pusztulását, vagy nem engedni megszületni.
A szaporodás témájába nem mélyülök bele, erre ott a szakirodalom akit különösképp érdekel, habár az embernél magasabb rendű lények szaporodásáról, gondolok itt angyalokra, ördögökre, démonokra, szinte sehol nem találni magyarázatot, csak homályos utalások és feltételezések vannak. Utána kéne nézni pedig, mert ha logikusan gondolkodunk, akkor rájövünk, hogy több van belőlük mint emberből. Ezt az állítást arra a tényre alapozom, miszerint minden emberben bujkál legalább egy kisördög, van akiben több is, de ezek mellett lakozhatnak benne démonok és angyalok is. Fura egy helyzet, hogy egy kis emberi testben annyian jól elférnek, ráadásul még ellenségek is, mi meg ember és emberbarát létünkre nem férünk meg egymástól, mérhetetlenül nagyobb helyeken. Idáig jutva elmélkedésemmel, majdnem elgondolkodtam azon, hogy bennem hányan bujkálhatnak, de gyorsan elhessegettem a gondolatot, mert féltem, ha összeszámolom, az ördögöcskék lesznek túlsúlyban, sőt meglehet még szaporodnak is, ezért inkább a bizonytalanságot választottam és gyorsan békén hagytam mindenféle szaporodási elméletet.
Jelenlegi stádiumát a homo annak az egyetlen szervének köszönheti, amelyet több mint valószínű előkelőbb ősétől örökölt, éspedig a szürkeállományának, köznyelven az agyának. Abban majdnem biztos vagyok, hogy itt a tudományos evolúciós elmélet hibázik, mert ha nem így lenne akkor napjainkban is fel kéne bukkanjon egy- két állat, amelyik kezdi elérni az emberi állapotot. Szerintem, ezen a keresztezési vonalon kellene vegyes kutatásokat végezni, ha egyel talán érdekes még az eredet, vagy csak azért vitázunk rajta, hogy tereljük a figyelmet a jelenről.
Visszatérve az agyra, melynek segítségével állt két lábra és bírja tartani az egyensúlyt, sőt amelyik ember akar, gondolkodni is tud vele, ez tehát egy annyira komplex szerv, hogy mind mai napig sincs tisztázva pontos működési elve. Egyelőre, tudományos felmérések szerint az agy átlagban csak 12%-os kapacitással működik, nem igazán növelve hatásfokát Einstein idejétől számítva, amikor 10%-os volt, az akkor közzétett adatok alapján. Tudományosan nem igazán tudják megmagyarázni, hogy miért használódik az agynak csak ilyen kis százaléka, a dogmatikus oldal meg azt szeretné, ha ennyit se használna az ember, így nem is keresi a magyarázatot. Szerintem két lehetséges magyarázat van, éspedig:- a keresztezés által átadott gének, olyan rejtett információkat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az agy bizonyos százalékon felüli kihasználását. A második magyarázat az lehetne, hogy annak idején kevés almát evett, azaz csak harapott az almából és nem lakott jól vele. A lényeg az, hogy az embert valami okból akadályozták és akadályozzák az agyának magasabb fokú kihasználásában, gondolom, talán azért, mert veszélyes lehet valaki, vagy valakik számára.
Egyes elméletek szerint, ha csak ötven százalékát tudnók használni az agynak, akkor is olyan csodákra lennénk képesek mint, testünket ért sérülések, sebek, betegségek gyógyítása csak kimondottan saját agyunk segítségével. Ezt gondolom minden magamfajta ember szeretné, hisz akkor látna csak orvost, fogorvost, ha viaszmúzeumba menne, a gyógyszerek meg mellékhatásaikkal együtt porosodhatnának felőle. A gond itt, hogy ez nem mindenkinek tetszene!
Ennyi százalékot mertek adni az emberi agy maximális kapacitásaként, mivel én nagylelkű ember vagyok, még adok neki ötvenet és lássuk mi történik akkor. Szerintem két véglet lehetséges, az első szerint a túlerőltetéstől vagy felrobbanunk vagy lerobbanunk, visszatérve egy kezdetleges állati stádiumba és ekkor kezdhetjük elölről az evolúciót. A második véglet az lenne, hogy elérnők azt, amire annyira vágyakozunk, a mindentudást és hallhatatlanságot. Az első esetben egyszerű lenne minden, mert ha felrobbanunk, akkor kampec, ha meg lerobbanunk, akkor kezdjük újból a gyűjtögető életmóddal, aztán pár ezer év múlva ugyanide jutunk.
A második esetben viszont nagy lenne a galiba, hisz éles eszünkkel egymás veséjébe látnánk, minden hazugságnak vége lenne, a politika porban fenteregne, egyszóval mindent tudnánk mindenről és mindenkiről. Ez egy kicsit ijesztő, nemde? A gondolat erejével teleportálnók magunkat szerte a galaxisokban, de cikázhatnánk időtlen időkig, úgysem tudnók pl. megcsalni az asszonyt, hisz ő is ismerné minden gondolatunkat és utánunk cikázna, ez egy kissé fárasztó lenne! Egyetlen lehetséges menekvést, csak a fekete lyukakban látom, ahol elhajlik tér és idő, így ide bemerészkedve(aki mer) visszacsöppenhetünk valami régebbi korszakába a földnek, vagy más bolygónak, ahol az élőlények még csak egy-két százalékát használják az elméjüknek, így közöttük okosan és boldogan élhetnünk.
Ezektől a végletektől azonban nem kell megijedni, mert úgysem következnek be, legalábbis arra enged következtetni a jelen irányvonala, amelyik szerintem egy lassan lefelé ívelő görbe és ezt követi az elme hatásfoka is. Lassanként tompítja el az emberi agyat a rengeteg hamis információ és reklám, mintegy úgy állítva be mindent, hogy az átlagember tudatára úgy hasson, mintha okosodna tőle, holott inkább butul, egyoldalúvá és időrabszolgává válva.
Végső ítéletként kimondom, hogy szerintem az ember fejlődése egy állat-ember-állat sinus- görbéhez hasonló, hol felfelé ível, hol lefelé, hol meg egy ideig a holtpont körül imbolyog.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2012-02-28 17:48:36

Kedves Kata! Már sikerült megnyitnom a könyvet és bele is olvastam és tetszik is, jópofa kis fantázia, már amennyit el tudtam olvasni, mert elakadtam a lapforgatásban. Ha tudod miként lehet forgatni a lapokat, áruld el, mert nem tudok átlapozni egyik oldalról a másikra, így folyamatosan megszakad a fonál. Szeretettel: István
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2012-02-28 16:34:27

válasz Istefan (2012-02-18 22:56:21) üzenetére
Kedves István!
Itt az oldalon balra fent a linkek között találod a Digikönyv elnevezést, ha belépsz, és megnyomod a Megjelentek gombot, ott sorakoznak a könyvek, s Ádám ébredése cím alatt olvasható a kötetem. Nem bánod meg, ha az egészet elolvasod, sokszor nevethetnéked támad. A Bibliát követtem, s Noénak az Ararát hegyen történt kikötésével zártam a könyvemet.
Valami hiba lehet azonban, mert először én se tudtam megnyitni a Digiket. Ha ez történik, ajánlom a
www.mek.oszk.hu (Széchenyi könyvtár) oldalt nyissad meg és fent jobbra üsd be a Finta Kata nevet, a kötetek között az előbb említett címen is olvashatod a megjelöltet. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
Jó olvasást kívánok! Kata
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2012-02-18 22:56:21

Kedves Kata! Meglehet egy kicsit hosszúra sikerült az írás, de ugyebár nem lehet csak olyan röviden elintézni ezt az ügyet. Köszönöm a javítást és megpróbálom elolvasni az első asszony létrejöttét, csak egyelőre nem tudom hogyan olvashatók a digi könyvek. Szeretettel: István
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2012-02-16 15:32:36

Kedves István!
Kiváncsian olvastam végig hosszú történetedet, mivel mindig olyan érdekes témát boncolgatsz. Élvztem a gondolatmenetet, hogy mi fog belőle kisülni. Az elején boncolgatod, hogyan is lettünk memberré.
Ezzel kapcsolatban nekem is volt már egy gondolatmenetem, de az kissé hosszabb, tulajdonképpen egy kisregény. Unamas óráidban nézd meg itt, balra fent a DIGI-könyvek közt, címa: Ádám ébredése (amolyan ószövetség-fantázia), sok helyen vicces stílusban írtam. A 9. oldal körü találod azt a címet, hogy: "Immár az első emberpár" Ott az első asszony viágrajöttét írtam le. Nem fogod megbánni, ha elolvasod.
Írásoddal egyetlen szavadat jelöltem meg, szerintm téves, mégpedig a kövekező mondatban: "A második véglet az lenne, hogy elérnők azt, amire annyira vágyakozunk, a mindentudást és hallhatatlanságot." - Itt szerintem nem hallhatatlanságról, hanem halhatatlanságról volna szó.
Üdvözöllek: Kata

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2012-02-15 22:25:19

Kedves Ági! Meglehet abszurdnak tűnnek egyes dolgok, de sok minden ami egykor abszurdnak tűnt, ma már valóság. Azt, hogy mi az igazság, a jövő talán kideríti, de az is megtörténhet, hogy sosem tudjuk meg, ezért egyelőre mindenki megengedhet magának egy kis spekulációt. Szeretettel:István
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3570
Időpont: 2012-02-15 00:08:37

Kedves István!

Eleinte abszurdnak találtam, de rájöttem azért van benne egy kis igazság. Szerintem.
Főleg a végén. Nem lettem nagyon vidám ettől sem, de nem is azért készült.
Gondolom én. Inkább elgondolkodtató.

Barátsággal: Ági

Legutóbb történt

Szabó András alkotást töltött fel A Minószi kultúra vallása a megfejtett szövegek alapján. címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel CS o d a V á r ó - (trilógia) címmel

Pecás alkotást töltött fel Felhőátvonulás címmel a várólistára

Pecás alkotást töltött fel Eljött a reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...ki tudja, hová című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Napnyugta címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Csendélet címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mindenhol nyomot hagyunk címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Érzés című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Balaton címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Érzés címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggel című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Nem értem a szüleimet című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nagy találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Telhetetlen című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) megrekedve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Mikor még címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022