2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53199

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: Kőműves IdaFeltöltés dátuma: 2013-05-01

A nagybetűs ÉLET 5/1.rész

Együtt jártak gimnáziumba. Akkor alakult ki ez a négy fős csoport. Barátnők voltak. A hosszú fekete hajú, hosszú pillájú, nagy fekete szemű rideg szépség, akinek nem igazán fűlött a foga a tanuláshoz, mindig fiúkra vadászott, kimért volt, ábrándozó, ő volt Hédi. Vele szöges ellentétben, alacsony, kissé dundi, rövid barna hajú kedves, csacsogó Zsófi, aki mindent megtett, hogy együtt tartsa ezt a társaságot, mert ő volt az aki csodálta, és ámulattal figyelte Hédit, ugyanakkor ő volt az, aki nagyon szerette Ágnest, aki viszont merő ellentéte volt Hédinek. Hosszú barna hajú, természetes szépség volt, smink és mindenféle kence nélkül, aki jól tanult, tervei voltak, tudta mit akar, s az mellett szerény volt és jó barát. A negyedik lány, Eszter, aki Ágnes barátnője volt kezdetben, de most egyre inkább Hédit csodálta, őt próbálta utánozni mindenben. Ő is magas volt, szőke, kellemes külsejű, szeretetre méltó lány, de egyre inkább Hédi csapdájába esett, hanyagolta a tanulást, együtt sminkeltek, együtt jártak bulizni, Zsófi pedig minden erejét megfeszítve, azon igyekezett, hogy együtt tartsa ezt a négyest, mert ő ragaszkodott Ágneshez is és Hédihez is.

Miután leérettségiztek, mind a felvételivel voltak elfoglalva, s megbeszéltek egy időpontot, hogy egy presszó kerthelyiségében találkoznak, ha túl lesznek mindenen, s ott azután elújságolják egymásnak, hogy ki merre járt, milyen sikerrel és hogyan tovább?
Elérkezett a nagy nap. Zsófi érkezett elsőnek. Kényelmesen elhelyezkedett a presszó teraszán egy árnyékban megbúvó asztalnál, s izgatottan várta a többieket. Már nagyon kíváncsi volt, hogy kivel mi történt az elmúlt két hét alatt. Másodikként jött Hédi. Leült az asztalhoz, megkérdezte, hol vannak a többiek, azután kijjebb húzta a széket, hogy érje a nap, leült, hátradőlt, lehunyta a szemét és élvezte a nap sugarainak simogatását. Kisvártatva befutott Eszter is. Hosszú szőke haját összekötötte, szép csokoládébarna bőre rendkívül jól érvényesült fehér térdnadrágjában, hozzá élénk sáraga, testhez simuló pólót viselt. Csak Ágnes nem volt sehol. Zsófi egyre türelmetlenebbül nézte az óráját. Csak nem feledkezett meg róluk? Rendeltek limonádét, élvezettel szürcsölték, de alig szóltak egymáshoz, mert Hédi elnyújtózva, szem lehunyva élvezte a napozást, s rájuk sem hederített. Majd félórás késéssel Ágnes is befutott, sűrű bocsánatkérések közepette. Mintha csak összebeszéltek volna Eszterrel, ő is összekötötte hosszú barna haját, fehér nadrágjához szintén sárga lezser pólót viselt. Zsófi nagyon megörült neki, s mindjárt rá is támadt, hogy most ő kezdje a beszámolót, amiért így megvárakoztatta őket. Eléje tolta a limonádét, s figyelmesen várta a beszámolót. Ágnes halk szavú, csendes lány lévén, rövidre fogta. Elmondta, hogy mind tudják már, ő pedagógus szeretne lenni, hát oda is pályázott, és a felvételi is sikeres volt. Tehát ősztől főiskolára fog járni a fővárosban.
Zsófi és Eszter örültek, gratuláltak neki, csak Hédi nem reagált, ő még mindig kinyújtózva, hátradőlve, lehunyt szemmel napozott. Zsófi folytatta az irányítást. Most Eszterhez fordult, hogy hát hová, merre? Meséljen, vele mi történt?
- A gyógyszerészetire nem sikerült a felvételim, ahhoz jobban kellett volna tanulnom, - kezdte Eszter a maga történetét, levette napszemüvegét, az asztalra tette, s azzal babrálva folytatta - viszont sikeresen felvételiztem az ápolói szakon, tehát én is főiskolára megyek őszre. Tudom, csak magamnak köszönhetem, - válaszolt Ágnes kissé szemrehányó tekintetére - de már belenyugodtam... ápolónő leszek... talán így van a nagykönyvben megírva! - rándított egyet a vállán, talán nem is ő ezért a hibás, ez így rendeltetett.
Most Zsófin volt a sor. Ő bizony nem felvételizett sehová. Ott van az anyja fodrász és kozmetika szalonja, úgy döntött, kozmetikus lesz. Ágnes értetlenül nézett rá.
- Hiszen erről soha nem beszéltél, csak a továbbtanulás foglalkoztatott, azt ugyan nem tudtad, hogy hová, merre, de mégis mi történt veled?
- Semmi! Vagyis annyi, hogy meggondoltam magam. Elegem lett a tanulásból. Kozmetikus leszek és kész! - ezzel a vitát lezártnak tekintette - És te Hédi, veled mi van? Most már rajtad a sor.
- Férjhez megyek! - mondta Hédi, s végre felegyenesedett, ivott a limonádéból, majd újra hátra dőlt s lehunyta a szemét. Zsófi szinte magánkívül hördült fel.
- Kihez, te szerencsétlen? - Hédi azonban mintha meg sem hallotta volna, arrább húzta a széket, hogy jobban érje a nap, s ügyet sem vetett rájuk.
- Te megbolondultál? Vagy komolyan beszélsz? - kérdezte Zsófi szinte remegő hangon. Mikor már mind a hárman nekiestek Hédinek, hogy ne ugrassa őket, vagy ha mégis igaz lenne, akkor viszont vegye komolyan a dolgot, és mondjon el mindent részletesen. Akkor visszahúzta székét az asztalhoz s annyit mondott.
- Nem vettek fel sehová, s úgy döntöttem férjhez megyek!
- De kihez? Ismerjük? - most már nagyon furdalta Zsófi oldalát a kíváncsiság.
- Nem! - mondta Hédi egykedvűen. - Olasz pasi, hatalmas villája van, Audija... sőt én is kapok egyet, amint összeházasodunk. Mit akartok még tudni? - mondta unottan, egykedvűen, s elővette a cigarettáját és rágyújtott.
Mind értetlenül, szótlanul nézték Hédit, csak Zsófi csattant fel döbbenten.
- Csak nem az a...? Láttalak néhány nappal ezelőtt egy fekete kocsiból kiszállni?... - Hédi bólintott.
- Meg vagy te őrülve? Hiszen az az apád lehetne, csak nem ahhoz akarsz feleségül menni?
- Miért ne? 46 éves, üzletember, gazdag... Itt is van nagy háza, meg Milánóban is. Mit akarsz még tudni? - fordult Zsófihoz kelletlenül, s lazán közben füstkarikákat eregetett. Eszter majdnem sírva fakadt.
- Te tényleg megőrültél? Miattad akartam gyógyszerész lenni, hogy együtt járjunk... megpróbálhattad volna te is az ápolóit... te meg vagy őrülve!
- Akkor lennék megőrülve, ha ápolónő akarnék lenni. Jövő héten lesz az esküvőm, azután megyek a napfényes Itáliába. Ti meg csak gürcöljetek! - szedelőzködött, menni készült. A három lány döbbenten nézett rá, s visszarángatták a székre.
- Micsoda? A jövő héten? Mióta ismered azt az embert? - kérdezték, szinte egyszerre.
- Egy hónapja! - Hédi látta, amint barátnői kétségbeesve összenéznek, majd folytatta - Ne aggódjatok miattam. Nekem nem kell dolgoznom, eltart a férjem, van miből... s csak ez számít. Elmehetek? - kérdezte szemrehányón. Ágnes ocsúdott fel elsőnek a döbbenetből.
- Lányok, beszéljük meg, mikor találkozunk újra, így négyesben - összenéztek. Gondolkodtak. Szétmennek a szélrózsa minden irányába, csak Zsófi marad itt a kisvárosban... Mikor, és hol találkozzanak?
Hédi azt javasolta, hogy öt év múlva, ugyanitt! Mindhárman rábólintottak. Zsófi elkiáltotta magát:
- Irány, a nagybetűs ÉLET!

Folyt. köv...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2016-10-05 20:56:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Kőműves Ida (2016-10-05 20:46:57) üzenetére
Szia Ida!

Ksznm szpen, mr meg is talltam.

Szeretettel:
Ildik
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2016-10-05 20:46:57

válasz inyezsevokidli (2016-10-05 15:35:35) üzenetére
Szia Ildik!

rlk, hogy felkeltette az rdekldsedet, ha folytatni akarod, javasolnm, hogy a kvetkez linken tedd:

http://mek.oszk.hu/16000/16080

Oda ugyanis mr nmi mdostssal kerltek fel az elbeszlsek s illusztrcik is vannak hozz.
Ksznm, hogy itt jrtl.

Szeretettel
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2016-10-05 15:35:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ida!

Az els rsz felkeltette a vgyat bennem, hogy folytassam az olvasst.
rdekfeszten rsz.

Szeretettel:
IldikSzenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2014-01-29 15:03:26

válasz efmatild (2014-01-28 15:09:03) üzenetére

Kedves Matild!

rlk, hogy mr az els rsz elnyerte tetszsed.
Remlem a tbbiben sem fogsz csaldni.
Ksznm, hogy ebbe a trtnetbe is belevgtl...:)

Sok szeretettel!
Ida
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
550
Időpont: 2014-01-28 15:09:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!
Nagyon elnyerte tetszsemet novelld els rsze. Kvncsiv tettl, hogy a ngy klnbz jellem bartn tovbbi lete hogyan alakul, s terveik megvalsulnak-e?
Gratullok!
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-05-19 19:59:29

válasz Deák Éva (2013-05-19 06:16:00) üzenetére

rlk, hogy itt talllak, kedves va! Annak mg inkbb, hogy rsom felkeltette az rdekldsed a tovbbi rszek irnt is. Bzom benne, hogy azokban sem fogsz csaldni.
Hls ksznetem az olvassrt s a kedves sorokrt.

Szeretettel!
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2012-06-24
Összes értékelés:
1008
Időpont: 2013-05-19 06:16:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida! rdekel a folytats! Nagyon szpen rsz! Dinamikus, szabatos, csak gratullni tudok! Szeretettel va
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-05-15 21:06:30

válasz Selanne (2013-05-15 08:28:54) üzenetére

rlk neked Marietta, remlem a folytatsban sem fogsz csaldni.:)

Szeretettel!
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2013-05-15 08:28:54


Tegnap este elkezdtem olvasni a trtnetedet. Jl indul, s biztosan sznes lesz a folytats.:-)

Marietta
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-05-09 20:22:27

válasz oroszlán (2013-05-09 15:48:09) üzenetére

Ksznm, kedves Ica!

Szeretettel
Ida
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2013-05-09 15:48:09


rdekldve olvastam a trtnetet kedves Ida.

Szeretettel gratullok: Ica
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-05-04 15:20:39


Kedves Judit!

Nagyon rlk a vlemnyednek, sokat jelent nekem.
Bzom benne, hogy a folytatsban sem fogsz csaldni.:)

Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2013-05-04 00:03:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

rdekldssel olvastam a trtnet kezdett!
Nagyon jl rsz, mondhatom, mindig szvesen olvasom. Remlem, hogy a folytats is rdekes lesz.
Vrom!

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-05-02 20:16:57

válasz Susanne (2013-05-02 11:26:04) üzenetére

Kedves Zsu!

Ez egy fiktv trtnet, aminek nhny vtizedre visszamenleg, vagy akr napjainkban is lehet aktualitsa. (szerintem):)
rlk, hogy gretesnek tallod, remlem, a folytats is tetszeni fog.
Ksznm szpen, hogy olvastad.

Szeretettel
Ida
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6230
Időpont: 2013-05-02 11:26:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida !

Gondolom ezt a trtnetet a sajt letedbl mertetted, ha nem , akkor elnzsedet krem.
Neknk is volt egy hrmas "csajos" krnk, a mai napig tartjuk a kapcsolatot.
rdekesnek grkezik, vrom a kvetkez rszt.
Nagyon tetszett, grdlkeny, olvasmnyos :)

Szeretettel olvastalak: Zsu

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) "Az igazat mondd..." című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel "Az igazat mondd..." címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Hayal alkotást töltött fel Villanás címmel a várólistára

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022