HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-12-29

Mi kommunista ifjak VI/8.

A hamutartó tele volt elnyomott csikkekkel, gyomorforgatóan büdös és gusztustalan volt, Petri Mici majdnem elhányta magát a szagtól. Kialvatlanul, testileg, lelkileg leamortizálva, maga alá húzott lábakkal ült a forgószéken Nemesné íróasztala előtt. Szerette volna szájába venni balkezének mutatóujját, s lerágni róla a körmöt, ahogy kiskorában tette, ha szorult a kapca. A főosztályvezető figyelemre se méltatta, mintha ott se lett volna. Egy dosszié hevert előtte az íróasztalon, abban lapozgatott. Rágyújtott egy füstszűrős Symphoniára, kifújta a füstöt.
-Na igen - szólalt meg végre, nagy sokára. -Hát, hogy is van ez a dolog elvtársnő? Mondja el nekem, de csak az igazat, a színtiszta igazat akarom hallani. Sikeres volt az akció?
-Részben igen -próbálkozott be Mici.
-Részben? Mit ért az alatt, hogy részben?
Mint Kának, az óriáskígyónak a tekintete, ahogy az áldozatul kiszemelt aprómajmot bűvöli, míg szerencsétlen állatka bele nem sétál kitátott torkába, olyan volt Nemesné pillantása félig leeresztett szemhéja mögül. Mici szabályosan be volt tojva ettől a nézéstől. Összerázkódott.
-Nem volt sikeres - vallotta be. - De szeretném hangsúlyozni, hogy nem énrajtam múlott, én....
-Nemesné felemelt keze belefojtotta a többit.
-Nem érdekel a mentegetőzése. Min múlott? Tárgyszerűen, ha kérhetném. És röviden.
Tárgyszerűen? Röviden? Miciben megmozdult valami, amit akár önérzetnek is nevezhetnénk. Ki ez a nő őhozzá képest? Egy senki. Neki a kisujja körme alatt lévő piszok többet ér, mint az egész Nemesné. Ha tíz körmével lekaparná róla a sminket, szétesne a képe, mint a rétestészta.
Hihetetlen gyorsan összekapta magát. Ez is egy olyan képessége volt, amit ő maga is csak mostanában kezdett felfedezni magában. A sarokba szorított patkány öngyilkos harciasságával nézett szembe a főosztályvezető-nővel.
-Ne haragudjon, de röviden nem tudom elmondani. Vagy elmondom az egészet, ahogy történt, és az elvtársnő végighallgatja, vagy semmi értelme, hogy itt üljek. Azt viszont, hogy tárgyszerű leszek, azt meg tudom ígérni.
Nemesné csak egy szemhunyásnyi ideig habozott. Kő-arcán egyetlen rezdülő vonás sem árulta el, mire gondol.
-Hallgatom.
Petri Mici bólintott. -Köszönöm - mondta olyan hangon, mintha azt mondaná: neked kellene megköszönnöd vén boszorkány, hogy egyáltalán szóba állok veled! Magában meg ezt mondta: "remélem nincs elkenődve a rúzsom. Nem szeretném, ha rajtam röhögne!"

Belevágott és az elejétől a végéig elmondott mindent, onnantól kezdve, hogy megérkeztek az üdülőbe, egészen addig, hogy Székely Hajnalka elálmosodott, elment aludni, s utána nem sokra rá Csepregi is a távozás hímes mezejére lépett.. Egyetlen mozzanatot hagyott csak ki, nem számolt be arról, mit művelt Tandem Baluval. -Nem én toltam el - fejezte be végül. -Véletlenek szerencsétlen összejátszása. Én mindent a legjobb tudásom szerint hajtottam végre, s meg vagyok győződve arról, hogy amit állítok Székely Hajnalka bűnös kapcsolatairól, Csepregi Jánossal és Roth Emillel, az, szó szerint úgy van, és én be fogom bizonyítani!

Nemesné nem szólt közbe, szemrebbenés nélkül végighallgatta. -Remélem is - mondta a tiráda végén vészjósló hangon. -Kap még egy esélyt. Mit is mondott? Csepregi János fogta magát, és utánament Székely elvtársnőnek?
-Igen.
-Székely elvtársnő a szobájába távozott?
-Valószínű.
-Igennel vagy nemmel feleljen, mert különben...!
-Nem tudom hova ment! - fakadt ki Petri Mici. Csattant a hangja, mint a puskalövés. -Elmondtam az előbb, hogy én ott maradtam a társalgóban Tandem Baluval és Csepregi elvtárssal. Aztán a Csepregi elvtárs is elálmosodott, legalább is ezt mondta, és ő is elment. Ennyi.
-Értem. -Nemesné gondolkodott. - Szóval azt állítja, hogy nem sokra rá Csepregi elvtárs bement Székely Hajnalka szobájába.
-Nem állítom, csak feltételezem.
-És azt is feltételezi, hogy ott a szocialista erkölcsbe ütköző dolgok történtek?
-Történhettek. Ezt már tényleg nem tudom megmondani...

Nemesné elővette a jegyzettömbjét, írni kezdett. Hosszú, hosszú ideig jegyzetelt, majd amikor befejezte farkasszemet nézett Petri Micivel. -Nézze, én most felajánlok magának valamit. Egy egyezséget ajánlok. Maga továbbra is megfigyeli ezeket az elvtársakat. Roth Emil kivételével!- tette hozzá emeltebb hangon. -Mindenről tudni akarok, ami az osztályon történik! Ki mit mond, hogy viszonyul szocialista vívmányainkhoz és a dolgozó néphez. Még azt is, kin milyen színű bugyi, vagy alsónadrág van, szokott-e fingani, hígat kakál-e vagy keményet, s milyen TV műsorokat néz este! Ha valamit megtud, jön és jelenti. A legapróbb dolgot is! Világos? Megértette?
Petri Mici bár egy öltést sem habozott. Itt nem volt mese, figyelembe kellett venni az erőviszonyokat. De majd eljön egyszer még az ő ideje!
-Igen! - mondta. -Értem.
-Jól van! -Nemesné, mintha megkönnyebbült volna, arcizma se rezzent, és semmi nem árulta el érzelmeit, Mici mégis azt érezte, hogy a nő fellélegzik. -Én pedig hajlandó vagyok egyelőre elfeledkezni azokról a dolgokról, amiket magáról tudok - folytatta. -Rábökött a vaskos dossziéra. A mozdulat félreérthetetlen volt. Abban a félelmetes dossziéban minden benne volt Petri Miciről.
-Érti, amit mondtam?
-Teljes mértékben, főosztályvezető elvtársnő.
-Akkor jó. Most elmehet. Figyeljen meg mindent, és jegyezze fel! De még egyszer mondom, Roth Emil személye tabu, tőle tartsa távol magát!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2020-02-06 08:11:01

válasz inyezsevokidli (2020-02-05 10:14:26) üzenetére
Szia Ildikó! Nagy szeretettel üdvözöllek, örülök, h újra itt vagy! Jól látod, minden rendszernek vannak/voltak besúgói. Egy olyan főhivatalban, melyről ez a történet szól, nem is egy volt! Várlak a folytatáshoz. Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2020-02-05 10:14:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hahó, visszatértem, de eltévedtem azt illetően, meddig jutottam el korábban. :-) Szóval, folytatom.

Szia, kedves Bödön!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2190
Időpont: 2019-01-27 10:46:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Visszatértem. Az nem lehet, hogy ne olvassam el végig ezt a regényt, mikor annyira érdekel.
Sajnos, vagy hál isten, történt egy és más, s elsodort az élet, majd rám csapódott egy ajtó.
Mostanra sikerült kiszabadítanom magam.
Ezt, most virágnyelven írtam, remélem azért sejthető belőle, hogy jó okom volt távol maradni.
S nem azért történt, mert nem tetszett az írásod.
Mert nagyon is tetszik.
Az előbb átismételtem a korábban történteket, s remélem ezúttal a végére érek.
Bocsáss meg nekem ezért a "kis" kitérőért!
Kicsit szégyellem magam miatta.

Úgy látom, a most olvasottakból, hogy minden hierarchiában, ugyanúgy működnek a dolgok. Minden rendszernek vannak besúgói, s vannak autokratái. S mindez magánéleti hiányosságokból, és "jellemhibából" fakad. Kísérteties a hasonlóság, egy jelenidős tapasztalatomhoz.

Szeretettel olvastalak:
Ildikó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-04 08:15:09

válasz oroszlán (2017-01-03 21:47:56) üzenetére
Kedves Ica! Hálás szívvel köszönöm, h követed! Majd csak a rendszerváltás utáni években 2005 körül lesz vége. Most még csak 1988-at írunk! Ne rettentsen el, h hány év van még hátra, nem akarom évről évre, hónapról hónapra leírni, mintha napló lenne. A közepétől úgy tervezem, felgyorsul...:) Mici az egyik kulcs-figura, a későbbiekben nagy szerepe lesz az események alakulásában! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-01-03 21:47:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Úgy látom folytatódik a történet, hiszen nem is volt vége:)))...kicsit lemeradtam.
Remek emberábrázolásod felülmúlhatatlan! Nagyon tetszik, hogy fenn tudud tartani az olvasó érdeklődését, Mici nagyon belekeverte magát a megfigyelés "művészetébe", úgy gondolom ebből nem menekül...vagy nem is akar?
Szeretettel, elismeréssel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-02 08:36:18

válasz hundido (2017-01-02 07:09:36) üzenetére
Szia, bizony, hogy volt! A Nagy Testvér mindenről tudni akart, ahogy Orwell írta! DE jön nemsokára a rendszerváltás és egycsapásra minden megváltozik. (Vagy nem?) Örüljünk, h ma egy tisztább, emberibb, boldogabb korban élünk. (???) Gyermekeink mesének fogják hinni ezeket a történeteket. Micit én is sajnálom, de Nemesnét még inkább! Mi lesz vele egy jobb világban, kinek lesz szüksége egy ilyen nőre??? (Van egy sanda gyanúm....de nem mondom még! ) Boldog Új Évet! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-02 08:28:48

válasz Finta Kata (2017-01-01 23:58:40) üzenetére
Kedves Kata! Mici tervei nem váltak valóra, Nemesné többet várt tőle. De azért ő is elégedett lehet, megzsarolta és "beépítette". Köszönöm, h olvasod, és sok szeretettel kívánok én is újra Boldog Új Évet! -én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2553
Időpont: 2017-01-02 07:09:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Ajaj...megfigyelés, besúgás....és ez mind mind volt anno. Borzasztó. De aki megfigyel, azt is megfigyelik. Szegény Mici mi lesz vele? És a többiekkel? Tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2017-01-01 23:58:40

Hát igen. Sejteni lehetett, hogy Petri Mici nem sokat mondhatott. Furcsa a két nő között a viselkedés.
Elképzelem, hogy egymást hogy utálták!
Jól tálalod a történteket, és megint érdeklődéssel várom a következő részt.
Még utólag is kívánok Neked és szerettednek boldog, újesztendőt, munkádhoz további sikereket
szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10490
Időpont: 2017-01-01 17:53:12

válasz Ylen Morisot (2017-01-01 17:35:10) üzenetére
Szia Ylen! Nem sokan tudják a Hivatalban Nemesnén kívül, h Emil a Titkosszolgálatnál, vagy a katonai kémelhárításnál dolgozott, mielőtt idekerült. Valamelyik korábbi epizódban volt erről szó. Ebből még nem következne persze, h az olvasó értse a Személyzeti Főosztály vezetőjének szavait! De, ahogy görög előre a történet, időben majd mindenre fény derül, pontosabban csak a beavatottak számára, és az olvasók ebbe a "körbe" tartoznak! :) Boldog Új Évet kívánok én is Neked! Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-01-01 17:35:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Tetszik, hogy mindig tartogatsz valamit, ami kíváncsivá teszi az olvasót, mert nem kap rá választ - és ezért muszáj tovább olvasnia a történetet -, mint itt Roth Emil személye. Miért is tabu?
Vagy megint nem figyeltem eléggé?
Boldog és sikeres új évet kívánok neked!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Viszontlátás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022