HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 71

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-12-29

Mi kommunista ifjak VI/8.

A hamutartó tele volt elnyomott csikkekkel, gyomorforgatóan büdös és gusztustalan volt, Petri Mici majdnem elhányta magát a szagtól. Kialvatlanul, testileg, lelkileg leamortizálva, maga alá húzott lábakkal ült a forgószéken Nemesné íróasztala előtt. Szerette volna szájába venni balkezének mutatóujját, s lerágni róla a körmöt, ahogy kiskorában tette, ha szorult a kapca. A főosztályvezető figyelemre se méltatta, mintha ott se lett volna. Egy dosszié hevert előtte az íróasztalon, abban lapozgatott. Rágyújtott egy füstszűrős Symphoniára, kifújta a füstöt.
-Na igen - szólalt meg végre, nagy sokára. -Hát, hogy is van ez a dolog elvtársnő? Mondja el nekem, de csak az igazat, a színtiszta igazat akarom hallani. Sikeres volt az akció?
-Részben igen -próbálkozott be Mici.
-Részben? Mit ért az alatt, hogy részben?
Mint Kának, az óriáskígyónak a tekintete, ahogy az áldozatul kiszemelt aprómajmot bűvöli, míg szerencsétlen állatka bele nem sétál kitátott torkába, olyan volt Nemesné pillantása félig leeresztett szemhéja mögül. Mici szabályosan be volt tojva ettől a nézéstől. Összerázkódott.
-Nem volt sikeres - vallotta be. - De szeretném hangsúlyozni, hogy nem énrajtam múlott, én....
-Nemesné felemelt keze belefojtotta a többit.
-Nem érdekel a mentegetőzése. Min múlott? Tárgyszerűen, ha kérhetném. És röviden.
Tárgyszerűen? Röviden? Miciben megmozdult valami, amit akár önérzetnek is nevezhetnénk. Ki ez a nő őhozzá képest? Egy senki. Neki a kisujja körme alatt lévő piszok többet ér, mint az egész Nemesné. Ha tíz körmével lekaparná róla a sminket, szétesne a képe, mint a rétestészta.
Hihetetlen gyorsan összekapta magát. Ez is egy olyan képessége volt, amit ő maga is csak mostanában kezdett felfedezni magában. A sarokba szorított patkány öngyilkos harciasságával nézett szembe a főosztályvezető-nővel.
-Ne haragudjon, de röviden nem tudom elmondani. Vagy elmondom az egészet, ahogy történt, és az elvtársnő végighallgatja, vagy semmi értelme, hogy itt üljek. Azt viszont, hogy tárgyszerű leszek, azt meg tudom ígérni.
Nemesné csak egy szemhunyásnyi ideig habozott. Kő-arcán egyetlen rezdülő vonás sem árulta el, mire gondol.
-Hallgatom.
Petri Mici bólintott. -Köszönöm - mondta olyan hangon, mintha azt mondaná: neked kellene megköszönnöd vén boszorkány, hogy egyáltalán szóba állok veled! Magában meg ezt mondta: "remélem nincs elkenődve a rúzsom. Nem szeretném, ha rajtam röhögne!"

Belevágott és az elejétől a végéig elmondott mindent, onnantól kezdve, hogy megérkeztek az üdülőbe, egészen addig, hogy Székely Hajnalka elálmosodott, elment aludni, s utána nem sokra rá Csepregi is a távozás hímes mezejére lépett.. Egyetlen mozzanatot hagyott csak ki, nem számolt be arról, mit művelt Tandem Baluval. -Nem én toltam el - fejezte be végül. -Véletlenek szerencsétlen összejátszása. Én mindent a legjobb tudásom szerint hajtottam végre, s meg vagyok győződve arról, hogy amit állítok Székely Hajnalka bűnös kapcsolatairól, Csepregi Jánossal és Roth Emillel, az, szó szerint úgy van, és én be fogom bizonyítani!

Nemesné nem szólt közbe, szemrebbenés nélkül végighallgatta. -Remélem is - mondta a tiráda végén vészjósló hangon. -Kap még egy esélyt. Mit is mondott? Csepregi János fogta magát, és utánament Székely elvtársnőnek?
-Igen.
-Székely elvtársnő a szobájába távozott?
-Valószínű.
-Igennel vagy nemmel feleljen, mert különben...!
-Nem tudom hova ment! - fakadt ki Petri Mici. Csattant a hangja, mint a puskalövés. -Elmondtam az előbb, hogy én ott maradtam a társalgóban Tandem Baluval és Csepregi elvtárssal. Aztán a Csepregi elvtárs is elálmosodott, legalább is ezt mondta, és ő is elment. Ennyi.
-Értem. -Nemesné gondolkodott. - Szóval azt állítja, hogy nem sokra rá Csepregi elvtárs bement Székely Hajnalka szobájába.
-Nem állítom, csak feltételezem.
-És azt is feltételezi, hogy ott a szocialista erkölcsbe ütköző dolgok történtek?
-Történhettek. Ezt már tényleg nem tudom megmondani...

Nemesné elővette a jegyzettömbjét, írni kezdett. Hosszú, hosszú ideig jegyzetelt, majd amikor befejezte farkasszemet nézett Petri Micivel. -Nézze, én most felajánlok magának valamit. Egy egyezséget ajánlok. Maga továbbra is megfigyeli ezeket az elvtársakat. Roth Emil kivételével!- tette hozzá emeltebb hangon. -Mindenről tudni akarok, ami az osztályon történik! Ki mit mond, hogy viszonyul szocialista vívmányainkhoz és a dolgozó néphez. Még azt is, kin milyen színű bugyi, vagy alsónadrág van, szokott-e fingani, hígat kakál-e vagy keményet, s milyen TV műsorokat néz este! Ha valamit megtud, jön és jelenti. A legapróbb dolgot is! Világos? Megértette?
Petri Mici bár egy öltést sem habozott. Itt nem volt mese, figyelembe kellett venni az erőviszonyokat. De majd eljön egyszer még az ő ideje!
-Igen! - mondta. -Értem.
-Jól van! -Nemesné, mintha megkönnyebbült volna, arcizma se rezzent, és semmi nem árulta el érzelmeit, Mici mégis azt érezte, hogy a nő fellélegzik. -Én pedig hajlandó vagyok egyelőre elfeledkezni azokról a dolgokról, amiket magáról tudok - folytatta. -Rábökött a vaskos dossziéra. A mozdulat félreérthetetlen volt. Abban a félelmetes dossziéban minden benne volt Petri Miciről.
-Érti, amit mondtam?
-Teljes mértékben, főosztályvezető elvtársnő.
-Akkor jó. Most elmehet. Figyeljen meg mindent, és jegyezze fel! De még egyszer mondom, Roth Emil személye tabu, tőle tartsa távol magát!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2020-02-06 08:11:01

válasz inyezsevokidli (2020-02-05 10:14:26) üzenetére
Szia Ildik! Nagy szeretettel dvzllek, rlk, h jra itt vagy! Jl ltod, minden rendszernek vannak/voltak besgi. Egy olyan fhivatalban, melyrl ez a trtnet szl, nem is egy volt! Vrlak a folytatshoz. Szeretettel dvzllek: n
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2020-02-05 10:14:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hah, visszatrtem, de eltvedtem azt illeten, meddig jutottam el korbban. :-) Szval, folytatom.

Szia, kedves Bdn!
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
2205
Időpont: 2019-01-27 10:46:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bdn!

Visszatrtem. Az nem lehet, hogy ne olvassam el vgig ezt a regnyt, mikor annyira rdekel.
Sajnos, vagy hl isten, trtnt egy s ms, s elsodort az let, majd rm csapdott egy ajt.
Mostanra sikerlt kiszabadtanom magam.
Ezt, most virgnyelven rtam, remlem azrt sejthet belle, hogy j okom volt tvol maradni.
S nem azrt trtnt, mert nem tetszett az rsod.
Mert nagyon is tetszik.
Az elbb tismteltem a korbban trtnteket, s remlem ezttal a vgre rek.
Bocsss meg nekem ezrt a "kis" kitrrt!
Kicsit szgyellem magam miatta.

gy ltom, a most olvasottakbl, hogy minden hierarchiban, ugyangy mkdnek a dolgok. Minden rendszernek vannak besgi, s vannak autokrati. S mindez magnleti hinyossgokbl, s "jellemhibbl" fakad. Ksrteties a hasonlsg, egy jelenids tapasztalatomhoz.

Szeretettel olvastalak:
Ildik
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-04 08:15:09

válasz oroszlán (2017-01-03 21:47:56) üzenetére
Kedves Ica! Hls szvvel ksznm, h kveted! Majd csak a rendszervlts utni vekben 2005 krl lesz vge. Most mg csak 1988-at runk! Ne rettentsen el, h hny v van mg htra, nem akarom vrl vre, hnaprl hnapra lerni, mintha napl lenne. A kzeptl gy tervezem, felgyorsul...:) Mici az egyik kulcs-figura, a ksbbiekben nagy szerepe lesz az esemnyek alakulsban! Ksznettel: n
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2017-01-03 21:47:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
gy ltom folytatdik a trtnet, hiszen nem is volt vge:)))...kicsit lemeradtam.
Remek emberbrzolsod fellmlhatatlan! Nagyon tetszik, hogy fenn tudud tartani az olvas rdekldst, Mici nagyon belekeverte magt a megfigyels "mvszetbe", gy gondolom ebbl nem menekl...vagy nem is akar?
Szeretettel, elismerssel gratullok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-02 08:36:18

válasz hundido (2017-01-02 07:09:36) üzenetére
Szia, bizony, hogy volt! A Nagy Testvr mindenrl tudni akart, ahogy Orwell rta! DE jn nemsokra a rendszervlts s egycsapsra minden megvltozik. (Vagy nem?) rljnk, h ma egy tisztbb, emberibb, boldogabb korban lnk. (???) Gyermekeink mesnek fogjk hinni ezeket a trtneteket. Micit n is sajnlom, de Nemesnt mg inkbb! Mi lesz vele egy jobb vilgban, kinek lesz szksge egy ilyen nre??? (Van egy sanda gyanm....de nem mondom mg! ) Boldog j vet! dvzlettel: n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-02 08:28:48

válasz Finta Kata (2017-01-01 23:58:40) üzenetére
Kedves Kata! Mici tervei nem vltak valra, Nemesn tbbet vrt tle. De azrt is elgedett lehet, megzsarolta s "beptette". Ksznm, h olvasod, s sok szeretettel kvnok n is jra Boldog j vet! -n
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2594
Időpont: 2017-01-02 07:09:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hell!
Ajaj...megfigyels, besgs....s ez mind mind volt anno. Borzaszt. De aki megfigyel, azt is megfigyelik. Szegny Mici mi lesz vele? s a tbbiekkel? Tetszett. dv hundido
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2017-01-01 23:58:40

Ht igen. Sejteni lehetett, hogy Petri Mici nem sokat mondhatott. Furcsa a kt n kztt a viselkeds.
Elkpzelem, hogy egymst hogy utltk!
Jl tlalod a trtnteket, s megint rdekldssel vrom a kvetkez rszt.
Mg utlag is kvnok Neked s szerettednek boldog, jesztendt, munkdhoz tovbbi sikereket
szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2017-01-01 17:53:12

válasz Ylen Morisot (2017-01-01 17:35:10) üzenetére
Szia Ylen! Nem sokan tudjk a Hivatalban Nemesnn kvl, h Emil a Titkosszolglatnl, vagy a katonai kmelhrtsnl dolgozott, mieltt idekerlt. Valamelyik korbbi epizdban volt errl sz. Ebbl mg nem kvetkezne persze, h az olvas rtse a Szemlyzeti Fosztly vezetjnek szavait! De, ahogy grg elre a trtnet, idben majd mindenre fny derl, pontosabban csak a beavatottak szmra, s az olvask ebbe a "krbe" tartoznak! :) Boldog j vet kvnok n is Neked! Ksznettel: n
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-01-01 17:35:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Tetszik, hogy mindig tartogatsz valamit, ami kvncsiv teszi az olvast, mert nem kap r vlaszt - s ezrt muszj tovbb olvasnia a trtnetet -, mint itt Roth Emil szemlye. Mirt is tabu?
Vagy megint nem figyeltem elgg?
Boldog s sikeres j vet kvnok neked!
dv:
Ylen

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023